Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
05 Ιούν 2020
Απόψεις

Όχι ένα ακόμα ακαταλαβίστικο οικονομικό άρθρο: Η Γερμανία ένα βήμα πριν την ύφεση

Από τον Ευάγγελο Θεοδώρου.


1. Κάτι συμβαίνει στα “εργοστάσια”

Φανταστείτε 100 εργοστάσια μαζί. Τα 34 ανήκουν σε έναν ιδιοκτήτη. Αυτά τα 34 λοιπόν αρχίζουν να παράγουν λιγότερο. Ο λόγος μπορεί να εντοπιστεί σε μια απλή συζήτηση ανθρώπων στην άλλη άκρη της Γης:

– Σκέφτομαι να αγοράσω ένα αυτοκίνητο.

– Είσαι τρελός; Τώρα θα αγοράσεις αυτοκίνητο;

– Γιατί; Αφού έχω μαζέψει το κεφάλαιο που χρειάζεται.

– Ναι αλλά κοίτα τι συμβαίνει στον πλανήτη Γη. Υπάρχει αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία.

– Που σημαίνει;

– Πως όταν υπάρχει αβεβαιότητα καλύτερα να έχεις τα χρήματα σου στο πορτοφόλι παρά να τα ξοδεύεις.

– Ωραία ναι αλλά δες τι ωραίο που είναι το καινούριο μοντέλο της Audi. Γιατί μου χαλάς τα σχέδια;

– Γιατί όπως και να το κάνεις, δεν είναι καιρός για επενδύσεις σε αυτοκίνητα.

Ανακτήθηκε από:https://www.impetusnovus.com/2018/01/17/behind-the-scenes-at-bmw-factory-dingolfing/

Από τα υπόλοιπα 66 εργοστάσια, τα 31 ανήκουν σε δύο ιδιοκτήτες. Καθώς όμως ούτε εκείνα πηγαίνουν τόσο καλά για διάφορους λόγους (https://www.ft.com/content/a113dfa0-ba7f-11e9-96bd-8e884d3ea203) , (https://www.neweurope.eu/article/political-volatility-weighs-on-the-italian-economy/) , τότε αναλαμβάνει δράση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στην ιστορία πρωταγωνιστούν:

1. “100 Εργοστάσια”: Το συνολικό ΑΕΠ της Ευρωζώνης ((https://www.euretirio.com/akatharisto-egxorio-proion/).

2. “34 Εργοστάσια”: Το ποσοστό του ΑΕΠ της Γερμανίας επί του συνολικού ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Δηλαδή, το ΑΕΠ της Γερμανίας αποτελεί το 34 % του ΑΕΠ της Ευρωζώνης (https://ec.europa.eu/eurostat/tgm/refreshTableAction.do?tab=table&plugin=1&pcode=tec00001&language=en) .

3. Αβεβαιότητα στην Παγκόσμια Οικονομία” : Η αβεβαιότητα που κυριαρχεί στις διεθνείς αγορές α) λόγω ενός ενδεχόμενου Brexit χωρίς συμφωνία αλλά και β) εξαιτίας του “εμπορικού πολέμου” ΗΠΑ-Κίνας.

4. “31 Εργοστάσια που ανήκουν σε δύο ιδιοκτήτες”: Το ποσοστό του ΑΕΠ Γαλλίας και Ιταλίας επί του συνολικού ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Δηλαδή τα ΑΕΠ Γερμανίας+Γαλλίας+Ιταλίας αποτελούν περίπου το 65 % του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.

2. H ιστορία 1 (“Κάτι συμβαίνει στα εργοστάσια”) με αριθμούς:

Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0.1 % το δεύτερο τρίμηνο του 2019. Η βιομηχανική παραγωγή της χώρας μειώθηκε τον Ιούνιο κατά 1.5 % σε σύγκριση με το Μαϊο και κατά 5.2 % σε σχέση με τον περσινό Ιούνιο. Η προαναφερθείσα παραγωγή έχει μειωθεί για τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα, κάτι που έχει συμβεί μόλις δύο ακόμη φορές στο παρελθόν: την περίοδο 2008-2009 και την περίοδο 1992-1993. (https://www.kathimerini.gr/1037458/article/oikonomia/die8nhs-oikonomia/ena-vhma-pio-konta-sthn-yfesh-h-germania). Με λίγα λόγια, η Γερμανία, μια χώρα της οποίας το ΑΕΠ βασίζεται κατά 30 % (https://www.cia.gov/library/publications/resources/the-world-factbook/geos/gm.html) στα προϊόντα που παράγει η βιομηχανία της, αντιμετωπίζει προβλήματα όταν η παραγωγή μειώνεται.

Σε σημαντικό βαθμό η μείωση αυτή οφείλεται στην αβεβαιότητα που κυριαρχεί στις διεθνείς αγορές λόγω ενός ενδεχόμενου Brexit χωρίς συμφωνία αλλά και φυσικά εξαιτίας του “εμπορικού πολέμου” ΗΠΑ-Κίνας.

Εμπορικός Πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας:

Photograph by Pablo Martinez Monsivais / AP / Shutterstock. Ανακτήθηκε από: https://www.newyorker.com/news/our-columnists/donald-trumps-trade-war-with-china-is-spiralling-out-of-control

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλτ Τράμπ ήδη από την προεκλογική του καμπάνια είχε προειδοποιήσει πως θα κρατήσει “σκληρή στάση” απέναντι στην Κίνα

(https://www.youtube.com/watch?v=Tb9ibbYKODA) . Tον Ιούλιο του 2018, προχώρησε στην επιβολή δασμών 25 % σε κινεζικά προϊόντα αξίας 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Δηλαδή, συγκεκριμένα από τα προϊόντα που εισήγαγαν οι ΗΠΑ από την Κίνα έγιναν αυτομάτως ακριβότερα. Η Κίνα απάντησε με το ίδιο νόμισμα, επιβάλλοντας δασμούς σε προϊόντα που εισήγαγε η χώρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δασμοί: Ο δασμός είναι στην πραγματικότητα κρατικός φόρος. Αν η Ελλάδα επιβάλλει δασμούς σε ορισμένα προϊόντα εισαγόμενα από τη Γερμανία τότε η τιμή των προϊόντων αυτών θα αυξηθεί ανάλογα με τον δασμό.

Το 15.5 % (https://oec.world/el/profile/country/deu/) των εξαγωγών της Γερμανίας έχουν αποδέκτη τις ΗΠΑ και την Κίνα. Συν τοις άλλοις, η Γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, τα προϊόντα της οποίας αποτελούν το 12 % των εξαγωγών της χώρας (142 δις ευρώ), φαίνεται να προσαρμόζεται με δυσκολία στην “στροφή στα ηλεκτροκίνητα οχήματα” που πραγματοποιείται με βάση τους κανονισμούς (https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A32019R0631) της Ε.Ε. με στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του Άνθρακα. Ασφαλώς, στα παραπάνω πρέπει να συνοπολογίζεται το γεγονός πως το 47 % του ΑΕΠ (των προϊόντων, υλικών και άυλων που παρήχθησαν εντός Γερμανίας )(https://www.euretirio.com/akatharisto-egxorio-proion/) κατέληξαν σε εξαγωγές. Τέλος, όσον αφορά τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η γαλλική βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε τον Ιούνιο κατά 2.3 %. (https://www.marketscreener.com/news/French-industrial-output-falls-2-3-in-June-INSEE–29039299/ ) .

3. ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) ,Domino και Ποσοτική Χαλάρωση

Η εικόνα ανακτήθηκε από: https://wallpapercave.com/w/wp2000520

Η εικόνα ανακτήθηκε από: https://wallpapercave.com/domino-wallpapers

Εφόσον λοιπόν το 65 % του ΑΕΠ της Ευρωζώνης προέρχεται από Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία (όπως είδαμε στην ιστορία 1- “κάτι συμβαίνει στα εργοστάσια”), επιβράδυνση των τριών αυτών οικονομιών θα έχει αντίκτυπο σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Από την στιγμή λοιπόν όπου στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών στη ζώνη του Ευρώ και η διαφύλαξη της αξίας του Eυρώ, αναμένεται να αναλάβει δράση(https://www.ecb.europa.eu/ecb/orga/escb/ecb-mission/html/index.el.html) ,προβαίνοντας στη μέθοδο της ποσοτικής χαλάρωσης. Η ποσοτική χαλάρωση πραγματοποιείται σε έξι βήματα, σύμφωνα με τον επίσημο διαδικτυακό τόπο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας: ((https://www.ecb.europa.eu/explainers/show-me/html/app_infographic.el.html))

Βήμα 1:Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αγοράζει ομόλογα από τις τράπεζες.

Bήμα 2:Κατά συνέπεια, μια ευρεία σειρά επιτοκίων μειώνονται και τα δάνεια γίνονται φθηνότερα.

Βήμα 3:Οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές μπορούν να δανείζονται περισσότερα χρήματα και η αποπληρωμή των δανείων τους κοστίζει λιγότερο.

Βήμα 4:Με αυτόν τον τρόπο δίνεται ώθηση στην κατανάλωση και στις επενδύσεις.

Βήμα 5:Η αύξηση της κατανάλωσης και των επενδύσεων στηρίζει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Βήμα 6: Καθώς οι τιμές αυξάνονται, η ΕΚΤ επιτυγχάνει ρυθμό πληθωρισμού κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα.

Μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης, οι τράπεζες αυξάνουν το αποθεματικό τους κεφάλαιο. Δηλαδή το κεφάλαιο το οποίο χρησιμοποιούν για την κάλυψη μελλοντικών ζημιών (https://www.euretirio.com/apothematiko-kefalaio/). Έχοντας λοιπόν περισσότερα χρήματα “στην άκρη”, οι τράπεζες δανείζουν πιο εύκολα και με χαμηλότερα επιτόκια στους πελάτες τους (Βήμα 2:Κατά συνέπεια, μια ευρεία σειρά επιτοκίων μειώνονται και τα δάνεια γίνονται φθηνότερα”.)

Επιτόκια: Στην περίπτωση όπου ένας καταναλωτής λαμβάνει δάνειο από την τράπεζα , οφείλει να παραδώσει πίσω το ποσό το οποίο εξέλαβε συν τους τόκους. Οι τόκοι στην πραγματικότητα είναι η αμοιβή από τον πελάτη προς την τράπεζα για την χρησιμοποίηση του κεφαλαίου της τράπεζας. Επομένως αν ένας πελάτης λάβει δάνειο ύψους 100.000 ευρώ από την τράπεζα, το ποσό που θα επιστρέψει θα είναι οι 100.000 ευρώ + τους τόκους.

Η τράπεζα έχοντας χρήματα “στην άκρη” νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια. Επομένως, μειώνει την “πληρωμή” που θα πρέπει να καταβάλλει ο πελάτης για να λάβει δάνειο. Με τη σειρά του ο πελάτης θα πρέπει να πληρώσει λιγότερα για να δανειστεί, επομένως με τη λογική της Ποσοτικής Χαλάρωσης η διάθεση των καταναλωτών για δάνεια θα αυξηθεί (Βήμα 3:Οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές μπορούν να δανείζονται περισσότερα χρήματα και η αποπληρωμή των δανείων τους κοστίζει λιγότερο”). Αν αυξηθούν τα δάνεια, θα αυξηθούν τα χρηματικά ποσά στα πορτοφόλια των καταναλωτών (αγοραστική δυνατότητα) άρα η αγορά θα κινείται και θα πραγματοποιούνται επενδύσεις. Καθώς όμως η Ποσοτική Χαλάρωση βασίζεται στη “δημιουργία ηλεκτρονικού χρήματος” από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι τιμές αυξάνονται (Βήμα 1:Καθώς οι τιμές αυξάνονται, η ΕΚΤ επιτυγχάνει ρυθμό πληθωρισμού κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα”). Αυτό σημαίνει πως το νόμισμα υποτιμάται.

Yποτίμηση: Αν ένας Ευρωπαίος ταξιδιώτης βρεθεί στις ΗΠΑ με 350 ευρώ και η ισοτιμία του νομίσματος είναι /$ 0.7 σημαίνει πως με 0.7 ευρώ θα μπορεί να αγοράζει 1 δολάριο. Επομένως με τα 350 ευρώ που θα έχει θα μπορεί να αγοράσει 500 δολάρια. Αν όμως το νόμισμα υποτιμηθεί τότε ίσως η ισοτιμία νομίσματος να αλλάξει σε /$ 0.8 άρα με 0.8 ευρώ θα μπορεί να αγοράσει 1 δολάριο. Θα χρειάζεται όμως πλέον 400 ευρώ για να αγοράσει 500 δολάρια.

Η εικόνα ανακτήθηκε από: https://contactdir.uk/travelex-exchange-manchester-airport-terminal-3-departures-security/

Ποιος έχει όφελος από την υποτίμηση;

Όφελος από την υποτίμηση έχουν οι εξαγωγείς και οι οφειλέτες. Καθώς όμως το άρθρο σχετίζεται περισσότερο με το ζήτημα των εξαγωγών (σ.σ Γερμανία), το παράδειγμα που ακολουθεί αφορά την πρώτη περίπτωση “κερδισμένων” από την υποτίμηση ενός νομίσματος:

Αν ένας Έλληνας εξαγωγέας μέχρι πρότινος πωλούσε στις ΗΠΑ ένα προϊόν στην τιμή των 400 ευρώ με ισοτιμία Ευρώ/Δολάριο 0.8, τότε ο καταναλωτής θα έπρεπε να δώσει 500 δολάρια για να αγοράσει το προϊόν. Όμως, αν το νόμισμα υποτιμηθεί και η ισοτιμία φτάσει στο Ευρώ/Δολάριο 0.9 , τότε ο καταναλωτής θα πρέπει να δώσει 450 δολάρια.

4. Ποσοτική χαλάρωση, ΕΚΤ, μέτοχοι ΕΚΤ και Ελλάδα:

Η εικόνα ανακτήθηκε από: http://www.ekathimerini.com/238050/article/ekathimerini/business/parsimonious-northerners-are-the-euros-biggest-winners-study-shows

Στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που διήρκεσε από το 2015 έως το 2018 δε συμμετείχε η Ελλάδα. Ήταν η μόνη χώρα από τις 19 της Ευρωζώνης η οποία δε συμμετείχε. Πέντε χρόνια νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προέβαινε στην αγορά ελληνικών ομολόγων.

Ομόλογα: Δε δανείζονται μόνο οι καταναλωτές από τις τράπεζες αλλά και τα κράτη από επενδυτές. Αν ένα κράτος χρειάζεται χρηματικά ποσά για τις ανάγκες του, τότε μπορεί να εκδώσει κρατικά ομόλογα.

Για παράδειγμα, το ελληνικό κράτος χρειάζεται 10.000.000 ευρώ έτσι ώστε να καταβάλλει τις μηνιαίες συντάξεις. Μια τράπεζα της Ολλανδίας μπορεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα αξίας 10.000.000 ευρώ. Το ομόλογο μπορεί να είναι 10ετες, 30ετες, 5ετες κτλ. Όταν ολοκληρωθεί η διάρκεια του, το κράτος λειτουργεί ως οφειλέτης. Όπως δηλαδή ένας καταναλωτής (οφειλέτης) ο οποίος πήρε ένα δάνειο από την τράπεζα (δανειστής). Με άλλα λόγια, πρέπει να καταβάλλει το κράτος στην ολλανδική τράπεζα το ποσό των 10.000.000 ευρώ συν τους τόκους (κουπόνι ομολόγου).

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω του οργανισμού SMP δεν αγόρασε τα ομόλογα αυτά από το ίδιο το ελληνικό κράτος. Τα αγόρασε στη δευτερογενή αγορά. Δηλαδή δε διαπραγματευόταν απευθείας με το ελληνικό κράτος αλλά από όσους επενδυτές οι οποίοι είχαν ήδη αγοράσει ελληνικά ομόλογα. Ασφαλώς, όσοι είχαν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα φοβούνταν πως δε θα λάβουν τα χρήματα που τους αναλογούν (τόκους) από το ελληνικό κράτος λόγω της οικονομικής κατάστασης που επικρατούσε το 2010 στην Ελλάδα. Επομένως, τα ομόλογα πουλήθηκαν σε τιμή 30 % και 40 % κάτω από την αρχική τους τιμή (https://www.positivemoney.eu/2018/07/ecb-smp-profits-billions-lost-for-greece/). Έκτοτε, η Ελλάδα οφείλει να καταβάλει τους τόκους των ομολόγων στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ομόλογα να ανέρχονται σε 12.8 δισεκατομμύρια ευρώ (https://www.ecb.europa.eu/pub/pdf/other/ecb.mepletter181128_Chountis.en.pdf ).Αξίζει να σημειωθεί πως τα ομόλογα αυτά εξαιρέθηκαν από το κούρεμα χρέους PSI.

PSI: Το PSI ήταν μια διαδικασία που πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο του 2012. Κατά το PSI, όσοι είχαν ελληνικά ομόλογα θα τα αντάλλαζαν με νέα ομόλογα, η ονομαστική αξία (η αξία που αναγράφεται στο ομόλογο όταν εκδίδεται) (https://www.euretirio.com/onomastiki-axia/) των οποίων θα ήταν μειωμένη κατά 53 % . Στην πραγματικότητα βέβαια, μια τέτοια ανταλλαγή δεν υπήρξε από όλους όσους είχαν στη διάθεση τους ελληνικά ομόλογα. Όπως προαναφέρθηκε, δεν ανταλλάχθηκαν ομόλογα ύψους 56 δισεκατομμυρίων ευρώ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, των Ευρωπαϊκών Εθνικών Κεντρικών Τραπεζών (των “μετόχων” της Κεντρικής Τράπεζας), της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (https://europa.eu/european-union/about-eu/institutions-bodies/european-investment-bank_el) (https://m.naftemporiki.gr/story/1352730/poso-itan-to-kourema-tou-xreous). Επιπροσθέτως, γαλλικές, ολλανδικές, γερμανικές τράπεζες (https://www.tovima.gr/2010/10/31/finance/poioi-poylisan-ta-ellinika-omologa/) πωλούσαν δύο χρόνια νωρίτερα από το PSI τα ελληνικά ομόλογα που κατείχαν με στόχο να τα ξεφορτωθούν. Ως αντάλλαγμα λάμβαναν “ζεστό χρήμα” το οποίο, σε αντίθεση με τα ομόλογα, δε θα “κουρευόταν” κατά 53 %. Θεωρητικά, το ελληνικό χρέος θα μειωνόταν με το PSI κατά 137.9 δις ευρώ εντός του 2012. Στην πραγματικότητα, μειώθηκε κατά 51.2 δις ευρώ (https://m.naftemporiki.gr/story/1352730/poso-itan-to-kourema-tou-xreous) ενώ προστέθηκαν ακόμη 164.5 δισεκατομμύρια ευρώ από το νέο δάνειο στο πλαίσιο του δεύτερου μνημονίου.(https://books.google.gr/books?id=G-PXCQAAQBAJ&pg=PA173&lpg=PA173&dq=164.5+billion+to+greece&source=bl&ots=EecBnoieTz&sig=ACfU3U2wkl6orKOu6bqWL7aHLmXeptq7aQ&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwiIspKDhpXkAhXP4KQKHZiEDFwQ6AEwAnoECAYQAQ#v=onepage&q=164.5%20billion%20to%20greece&f=false) .

Μνημόνιο: Το μνημόνιο είναι ένα κείμενο από μεταρρυθμίσεις. Τέτοιου είδους κείμενα έχουν υπογράψει τρεις φορές πάνω από 150 Έλληνες βουλευτές, το 2010, το 2012 και το 2015. Το μνημόνιο είναι στην πραγματικότητα οι όροι με τους οποίους η Ελλάδα λαμβάνει δάνεια. Τέτοιοι όροι είναι το άνοιγμα των μαγαζιών τις Κυριακές (https://www.kathimerini.gr/906620/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/ti-provlepei-to-neo-mnhmonio-gia-synta3eis-ergasiaka-kai-energeia) ή ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3.5 %. Για παράδειγμα, σκεφτείτε κάποιον που θέλει να φτιάξει έναν λογαριασμό E-mail. Θα χρειαστεί να πατήσει “Συμφωνώ, αποδέχομαι τους όρους”. Πολλές φορές δε θα διαβάσει ολόκληρο το κείμενο, όμως εκείνη την στιγμή το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να φτιάξει το λογαριασμό.

Ανακτήθηκε από: http://blogs.ischool.berkeley.edu/i205s14/author/ianmacfarland

 

Πρωτογενές Πλεόνασμα: Όταν ένας φοιτητής έχει μισθό 600 ευρώ, ξοδεύει για φαγητό και διασκέδαση 400 και χρωστάει σε ένα φίλο 300 ευρώ από ένα ταξίδι στο εξωτερικό, έχει πρωτογενές πλεόνασμα 200 ευρώ (600-400). Το πρωτογενές πλεόνασμα υφίσταται όταν τα έσοδα ξεπερνούν τα έξοδα δίχως να υπολογίζεται το χρέος. Βέβαια, η περίπτωση της Ελλάδας είναι διαφορετική. Το πρωτογενές πλεόνασμα δηλαδή προέρχεται σε ένα σημαντικό ποσοστό ((https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/oikonomia/oi-foroi-antiprosopeian-to-418-tou-aep-stin-ellada-to-2017/) από τα χρήματα που καταβάλλει ο πολίτης της Ελλάδας είτε μέσα από τη φορολογία για το εισόδημα και την περιουσία του (άμεσοι φόροι) είτε μέσα από την αγορά ενός αναψυκτικού (ΦΠΑ- έμμεσοι φόροι) ((https://www.kathimerini.gr/990931/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/ta-prwteia-stoys-emmesoys-foroys-katexei-h-ellada). Το ποσοστό 3.5 % που αναφέρθηκε πριν, αφορά το ποσοστό του πρωτογενές πλεονάσματος (των εσόδων- εξόδων) επί του μεγέθους της οικονομίας εκφρασμένο σε μονάδες χρήματος (ΑΕΠ)της Ελλάδας. Το ΑΕΠ της Ελλάδας για το 2018 ανήλθε στα 196 δισεκατομμύρια ευρώ (https://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.MKTP.CD?locations=GR).

Ανακτήθηκε από: https://www.coca-colacompany.com/stories/soft-drinks

Ποιος μοιράζεται τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας;

Όταν μια επιχείρηση έχει κέρδη τα μοιράζονται οι μέτοχοι της. Όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει κέρδη, αυτά διανέμονται μεταξύ των μετόχων της ΕΚΤ και μεταφέρονται στο γενικό αποθεματικό με ανώτατο όριο το 20 % του καθαρού κέρδους. (https://www.ecb.europa.eu/ecb/orga/capital/html/index.el.html). Δεν έχουν όμως όλες οι Κεντρικές Τράπεζες τον ίδιο αριθμό μετοχών. Για παράδειγμα η Deutsche Bundesbank της Γερμανίας κατέχει το 18 % των μετοχών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αντίστοιχα η Banque de France κατέχει το 14 % των μετοχών. Δηλαδή, αν το καθαρό κέρδος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι 1.000.000 ευρώ, ένα ποσό θα μεταφερθεί “στην άκρη” της ΕΚΤ για πιθανές μελλοντικές ζημιές και τα υπόλοιπα θα διατεθούν ανάλογα με τις μετοχές της Κεντρικής Τράπεζας κάθε χώρας. Αν δηλαδή το 20 % μεταφερθεί στο αποθεματικό, θα μείνουν 800.000 ευρώ από το 1.000.000. Το 18 % των 800.000 ευρώ ανέρχεται σε 144.000 ευρώ. Επομένως η Κεντρική Γερμανική Τράπεζα θα παραλάβει 144.000 ευρώ ενώ η Κεντρική Γαλλική Τράπεζα 112.000 ευρώ. Η ίδια διαδικασία πραγματοποιείτο και για τα δισεκατομμύρια ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα.

5. Δύο ενδιαφέροντα στοιχεία “για το κλείσιμο”

1. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα jubileedebt.org.uk (https://jubileedebt.org.uk/news/imf-made-e2-5-billion-profit-greece-loans ) δεν ήταν μόνο όμως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι μέτοχοι της που κέρδισαν δισεκατομμύρια από την υπόθεση της ελληνικής κρίσης. Τα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είχαν επιτόκιο της τάξης του 3.6 % . Ως αποτέλεσμα, έως το 2015 το ΔΝΤ είχε κέρδη 900 εκατομμυρίων ευρώ από την αποπληρωμή των τόκων. Ασφαλώς, οι τόκοι αυτοί προέρχονταν από τα έσοδα της Ελλάδας, σημαντικό ποσοστό των οποίων προέρχεται από τους φόρους.

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: Το ΔΝΤ είναι ένας διεθνής οργανισμός με 189 χώρες-μέλη, στον οποίο οφείλει ακόμα 7,7 δισεκατομμύρια ευρώ. (http://www.ekathimerini.com/243446/article/ekathimerini/business/greece-plans-early-imf-payment )

2. Σύμφωνα με την έρευνα του European School of Management and Technology (ESMT) του Βερολίνου, από τα 216 δισεκατομμύρια ευρώ που έλαβε η Ελλάδα κατά τα πρώτα δύο μνημόνια, μόλις τα 9.7 δις (δηλαδή λιγότερο από το 5 %) διατέθηκαν για την “επανεκκίνηση” της ελληνικής οικονομίας ή ενσωματώθηκαν στο κρατικό προϋπολογισμό. (https://www.dw.com/en/most-of-greek-bailout-money-went-to-banks-study/a-19234391 ) .

Κρατικός προύπολογισμός: Όπως μια οικογένεια με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ θα προσπαθήσει να προσαρμόσει τις οικονομικές ανάγκες της για το διάστημα ενός έτους ώστε “να μην βγει μείον” , το ίδιο πραγματοποιεί και ένα κράτος. Είναι ο προσδιορισμός των εκτιμώμενων εσόδων και εξόδων ενός κράτους για έναν χρόνο.

Related posts