Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
27 Σεπ 2023
Πολιτισμός

«Όταν πεθάνω θάψτε με στο facebook» :Μια έξυπνη θεατρική κωμωδία που αξίζει να δείτε   

Γράφει η Μαίρη Γκαζιάνη

Το έξυπνο θεατρικό κείμενο του Αντώνη Τσιπιανίτη συναντά τη λιτή σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Λιακόπουλου κι αυτός καθοδηγεί τους ηθοποιούς σε μια παράσταση που προκαλεί άφθονο γέλιο μέσα από τον προβληματισμό της σύγχρονης εποχής της τεχνολογίας και συγκεκριμένα τις επαφές μέσω του facebook.

Η ρεαλιστική πραγματικότητα ακυρώνεται καθώς ο πλασματικός κόσμος του facebook βρίσκεται σε ραγδαία εξέλιξη. Μια ουτοπία μας κατατρέχει για έναν κόσμο όπως -ίσως- θα τον θέλαμε αλλά δεν τον έχουμε. Ακουμπάμε, λοιπόν, τα όνειρα, τις επιθυμίες, τις προσδοκίες μας σ΄ ένα ανύπαρκτο παρόν και καθένας μετατρέπεται σε «πιόνι» καθοδηγούμενο ασυνείδητα ή και συνειδητά από τον Υπεύθυνο που βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία του ανύπαρκτου κόσμου.

Εφοπλίστρια δηλώνει η Οφηλία του έργου, εξερευνητής ο Εστραγκόν και εισέρχονται σ΄ ένα ανύπαρκτο τώρα που ικανοποιεί μια ματαιοδοξία του «κενού» στη ζωή τους. Δημιουργούν φιλίες «άφιλες», αποκτούν φωτογραφική γεύση, βιώνουν σεξουαλική παρενόχληση μέσω messenger, κ.α. αλλά παίρνουν και πολλά like! Τα like που δεν έρχονται στην πραγματική ζωή, καλύπτονται ουτοπικά με τα like της ψευδαίσθησης.

Πρόκειται για μια κωμωδία, ωστόσο, πέρα από τα γέλια που προκαλεί, προβληματίζει για το πόσο εύκολα πέφτουμε στην «παγίδα» του ανύπαρκτου κόσμου και φαντασιωνόμαστε μια ζωή επιθυμητή αλλά ανύπαρκτη. Πολλές είναι οι «φιλίες», αρκετές οι «επαφές», όμως οι δεσμοί αγάπης παραμένουν άφαντοι, πλην μερικών εξαιρέσεων. Η ανυπαρξία των «ενοχλητικών» ψευδο-σχέσεων μπορεί να διαγραφεί μ΄ ένα απλό κλικ και να μπλοκαριστεί για πάντα.

Η Μαίρη Γκαζιάνη με την ηθοποιό Μαρίνα Γεωργοπούλου

Μέσα από τις εκπληκτικές ερμηνείες των τριών ηθοποιών, αναγνωρίζουμε τους εαυτούς μας, ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις δικές μας επιλογές στη χρήση του facebook και τις πιθανές συνέπειές του στον τρόπο που αφεθήκαμε στις διαδρομές που μας ανοίγει. Όλοι γνωρίζουμε τις παγίδες του κι όμως -σχεδόν- όλοι με κάποιο τρόπο έχουμε πέσει μέσα σ΄ αυτές.

Τι είναι αυτό που στρέφει τον άνθρωπο σ΄ έναν ουτοπικό κόσμο; Στους χιλιάδες «φίλους» που εντείνουν τη μοναξιά και τη μοναχικότητά του;

Εξαιρετικοί και οι τρεις ηθοποιοί στους ρόλους τους. Ο νεαρός Γιώργος Ντάβος εναρμονισμένος  με τον ρόλο του Υπευθύνου κερδίζει απόλυτα τις εντυπώσεις, Ο Γιώργης Κοντοπόδης και η Μαρίνα Γεωργοπούλου εκπροσωπούν τους χρήστες του facebook με την ανάγκη της επαφής για να καλύψουν τη μοναξιά τους. Υπέροχοι κι οι δυο στις ερμηνείες τους, πρόκειται άλλωστε για δυο καταξιωμένους ηθοποιούς που γνωρίζουν πως ν΄ αντιμετωπίζουν τους εκάστοτε ρόλους τους και να εισέρχονται σ΄ αυτούς πείθοντάς μας ότι βλέπουμε το αντίκρισμα του εαυτού μας.

Ιδιαίτερα μου άρεσε το διαδραστικό μέρος της παράστασης όταν ο Υπεύθυνος έδινε σημειώματα στους θεατές να διαβάσουν ατάκες  φίλων του facebook προς την Οφηλία και τον Εστραγκόν. Πολύ έξυπνη η σκηνοθετική γραμμή που βάζει τον θεατή μέσα στο «παιχνίδι» της παράστασης και τον κάνει μέρος της.

Η τελευταία σκηνή της μακάβριας φωτογραφίας προφίλ είναι η πιο αληθινή σ΄ έναν κόσμο απατηλό κι εκεί αναδεικνύεται η τραγικότητα της κωμωδίας.

Πρόκειται για μια πολύ ευχάριστη παράσταση με κωμικά στοιχεία που αναδεικνύουν τη σημερινή πραγματικότητα και δημιουργεί προβληματισμό στέλνοντας πολλά μηνύματα στους θεατές μέσα από ένα πολύ έξυπνο κείμενο, ένα σύγχρονο έργο, με θαυμάσιες ερμηνείες.

Το σίγουρο είναι ότι κάθε θεατής απολαμβάνει μια εξαιρετική θεατρική παράσταση!

Στην πολυκοσμία που διακατέχει το facebook, οι φράσεις, τα γνωμικά, τα ρητά καθώς ταξιδεύουν από post σε post καταλήγουν άλλος να τις έχει πει και σ΄ άλλον να αποδίδονται. Μια μόνο παραμένει σταθερή: Μην εξαντλείσαι «μέσα στην πολλή συνάφεια του κόσμου». (Καβάφης)

Πρόκειται για μια θεατρική παράσταση που τη συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Η ταυτότητα της παράστασης

Θέατρο ΜΠΕΛΛΟΣ

Κέκροπος 1, Πλάκα, Τηλέφωνο 2103229889, Email : tsai2012saxara@gmail.com

Όταν πεθάνω θάψτε με στο facebook του Αντώνη Τσιπιανίτη

Σκηνοθεσία : Αλέξανδρος Λιακόπουλος

Παίζουν (με σειρά εμφάνισης): Γιώργος Ντάβος, Μαρίνα Γεωργοπούλου, Γιώργης Κοντοπόδης.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων : Κυριακή στις 19 : 00- Τιμές εισιτηρίων : 12 ευρώ, 10 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων, Α.ΜΕ.Α.)

Διάρκεια παράστασης 100 λεπτά

Παραστάσεις από την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου έως την Κυριακή 26 Ιανουαρίου.

Στη βασική φωτογραφία η Μαίρη Γκαζιάνη με τον ηθοποιό Γιώργη Κοντοπόδη

Related posts