Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
16 Ιούν 2021
Ελλάδα

“Ως τον Αύγουστο του 2018 θα έχουμε συμφωνία για το χρέος”

«Ως τον Αύγουστο του 2018 θα έχουμε μια συμφωνία για το χρέος η οποία θα προβλέπει επιμηκύνσεις των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων, δηλαδή θα τα απλώνει περισσότερο στο χρόνο, πάγωμα των επιτοκίων και μια σειρά από άλλα μέτρα που θα κάνουν την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους πιο εύκολη», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA.

Απαντώντας σε ερώτηση για το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας “Handelsblatt”, σύμφωνα με το οποίο ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) και η Γαλλία έχουν καταθέσει σχέδια «για περαιτέρω ανακούφιση των χρεών, που θα συνδεθεί με την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας έως το 2050», ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε πως αυτό αποφασίστηκε στο Eurogroup του Ιουνίου του 2017 όπου είχε κατατεθεί η γαλλική πρόταση για να μπορέσουν να γεφυρωθούν οι διαφορές στις προβλέψεις μεταξύ του ΔΝΤ και των υπόλοιπων θεσμών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε, επίσης, ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να εξαντλήσει τη θητεία της και οι βουλευτικές εκλογές να γίνουν το φθινόπωρο του 2019.

Όταν η Τουρκία ξεπερνά συγκεκριμένα όρια θα παίρνει τις απαντήσεις που της οφείλονται

Ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και σε ερώτηση αν η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποίησε υψηλούς τόνους απαντώντας στις προκλητικές δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε πως «όταν η Τουρκία ξεπερνά συγκεκριμένα όρια, πρέπει να γίνεται σαφές ότι θα λαμβάνει τις απαντήσεις που της οφείλονται» και συμπλήρωσε: «Ο κ. Ερντογάν -και την Κυριακή και τη Δευτέρα- έκανε προκλητικότατες δηλώσεις, επιθετικότατες δηλώσεις όξυνσης που σε πολλούς ακούστηκαν ακόμα και προσβλητικές απέναντι στη χώρα μας, απέναντι στην πολιτική της ηγεσία, απέναντι στην ελληνική πολιτεία. Επομένως, η απάντηση σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να είναι σαφής και να αναδεικνύει το γεγονός ότι έχουν ξεπεραστεί κάποια συγκεκριμένα όρια. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε το ξεπέρασμα κάποιων ορίων. Δεν θα επιτρέψουμε από την πλευρά της Τουρκίας να υπερβαίνει κάποια όρια».

Επισήμανε ακόμα ότι «η Τουρκία έχει ξεπεράσει τα όρια» και στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται από τις τουρκικές αρχές, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Για τη στάση της ελληνικής πλευράς, είπε ότι είναι διπλωματική, πολιτική, που αφήνει πάντα περιθώρια διαλόγου. Ζήτησε να υπάρξει αποκλιμάκωση και τόνισε πως η κυβέρνηση αναμένει μια κίνηση καλής θέλησης από την Τουρκία στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, χωρίς να μπορεί να την προεξοφλήσει κανείς.

Ερωτηθεί για τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, απάντησε ότι δεν ήταν μια δημόσια συζήτηση ή επίσημες δηλώσεις. Επισήμανε ότι δεν μπορούν να γίνουν χρονικές προβλέψεις για το πότε θα αφεθούν ελεύθεροι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί και για τα 15 χρόνια, που ανέφερε ο κ. Καμμένος στη συζήτηση με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, είπε ότι ήταν «τρόπος του λέγειν».

Σε ερώτηση αν υπάρχουν φόβοι για “θερμό επεισόδιο” στο Αιγαίο, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε πως «η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση και δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρχει οποιαδήποτε ανησυχία».

Σχετικά με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ ο κυβερνητικός επρόσωπος είπε ότι η γειτονική χώρα θα πρέπει να αναλάβει τη νομική υποχρέωση να αλλάξει τη συνταγματική της ονομασία, εφόσον θέλει να καταλήξουμε σε λύση.

Για τη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου, επισήμανε πως «το καλύτερο θα ήταν να υπάρχει μια ευρύτατη πολιτική και κοινοβουλευτική συναίνεση, στην περίπτωση που φτάσει στη Βουλή μια συμφωνία» και παρατήρησε ότι πρέπει να αναμένουμε αν θα φτάσουμε σε συμφωνία, τι θα περιέχει, πώς θα τοποθετηθούν τα κόμματα, ενώ σημείωσε ότι δεν θα υπάρξει πολιτικό ή κυβερνητικό πρόβλημα, εφόσον εμμείνουν ο κ. Καμμένος και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στη θέση που έχουν εκφράσει.

Για το θέμα της εγκληματικότητας ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι η Ελληνική Αστυνομία κάνει ό,τι μπορεί, μέσα στο πλαίσιο του λογικού, και τα στοιχεία δείχνουν πως η μεγάλη και η μεσαία εγκληματικότητα έχουν μειωθεί σημαντικά επί της σημερινής κυβέρνησης.

Related posts