Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
07 Αυγ 2022
Κόσμος

Ώρα μηδέν για την επιχείρηση απεγκλωβισμού των παιδιών από  το σπήλαιο στην Ταϊλάνδη

Οι βροχές δυσκολεύουν την επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό των παιδιών στην Ταϊλάνδη. Τα 12 παιδιά βρίσκονται αποκλεισμένα δύο εβδομάδες μέσα σε ένα πλημμυρισμένο από νερό σπήλαιο. Το θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη και το ενδιαφέρον είναι παγκόσμιο. Ευτυχώς τόσο τα παιδιά όσο και ο προπονητής τους είναι καλά. Όμως η επιχείρηση απεγκλωβισμού ενέχει πολλούς κινδύνους.
Οι προβλέψεις της  μετεωρολογικής υπηρεσίας  για ισχυρές βροχοπτώσεις και πιθανή καταβύθιση του σημείου που βρίσκονται οι εγκλωβισμένοι στο σπήλαιο, καθιστά κάτι παραπάνω από απαραίτητη την επέμβαση των διασωστικών συνεργείων. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος  υποξίας. Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει πως θα αντιδράσει ο καταβεβλημένος οργανισμός των παιδιών. Ας μην ξεχνάμε ότι ο έμπειρος δύτης που έφθασε πρώτος στη σπηλιά στην επιστροφή του έμεινε από οξυγόνο και έχασε τη ζωή του. Ο θάνατος του έμπειρου δύτη Saman Kunan προκάλεσε ενδοιασμούς για το αν και κατά πόσο πρέπει να επιταχυνθεί η επιχείρηση διάσωσης. Φαντασθείτε πόσο επικίνδυνο είναι η μεταφορά των παιδιών.
Υπάρχει κίνδυνος ακόμη και για τους εκπαιδευμένους  άνδρες που θα συμμετέχουν στην επιχείρηση διάσωσης. Πρόκειται για μια επιχείρηση που δεν έχει ξαναστηθεί.
Τα τρία σχέδια απεγκλωβισμού που επεξεργάζονται οι ειδικοί είναι:
Κατάδυση
Κάθε παιδί θα καταδυθεί στα σημεία συνοδεία τριών βατραχανθρώπων. Θα διανύσει το στεγνό μέρος της διαδρομής πεζή μέχρι την έξοδο της σπηλιάς. Όμως, οι βατραχάνθρωποι χρειάζονται έξι ώρες για να φθάσουν στο σημείο όπου έχουν παγιδευτεί τα παιδιά και άλλες πέντε ώρες για να επιστρέψουν.
Διάνοιξη τρύπας
Η διάνοιξη μιας τρύπας στη σπηλιά θεωρείται η πιο επικίνδυνη επιλογή. Παρά τις προσπάθειες των Αρχών δεν έχει εντοπιστεί ακόμη το ακριβές σημείο, όπου μπορεί να επιχειρηθεί η γεώτρηση.Ευχής έργο θα ήταν να βρεθεί ένα φυσικό άνοιγμα στην οροφή του σπηλαίου κάτι όμως που δεν έχει γίνει μέχρι τώρα ή να μεταφερθούν τρόφιμα και προμήθειες στα παιδιά ώστε να μπορέσουν να περιμένουν αρκετούς μήνες -έως και τέσσερις- μέχρι να υποχωρήσουν τα νερά και να βγουν με ασφάλεια.
Νάιλον σωλήνας
Τις προσπάθειες των Αρχών της Ταϊλάνδης θέλει να συνδράμει και ο ιδρυτής της SpaceX Έλον Μασκ, ο οποίος στέλνει στη χώρα μηχανικούς των εταιρειών του SpaceX και BoringCo. O Μασκ πρότεινε να τοποθετηθούν νάιλον σωλήνες διαμέτρου ενός μέτρου ή μικρότεροι σωλήνες για τα πιο δύσκολα σημεία – μέσα στο σπήλαιο, τους οποίους θα φουσκώσουν στη συνέχεια με αέρα δημιουργώντας μια υποβρύχια αεροσήραγγα, που θα προσαρμόζεται στο περιβάλλον του σπηλαίου και θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει στην απάντληση των υδάτων και να ανοίξει μέρος της οδού διαφυγής.
Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον γι αυτή την επιχείρηση για αυτό το λόγο επιστήμονες και διασώστες από όλον τον κόσμο προσφέρουν τις γνώσεις τους.
Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει από το πλάνο της επιχείρησης, η διάσωση θα γίνεται ανά δύο παιδιά. Οι έξι δύτες που θα απαρτίζουν το εκάστοτε συνεργείο, θα βάζουν τον εξοπλισμό στα παιδιά και θα τα οδηγούν δύο – δύο προς την έξοδο. Δεν θα γίνεται ταυτόχρονα, αλλά δύο κάθε φορά. Όταν θα ολοκληρώνεται η διάσωση του ενός ζευγαριού, θα ξεκινά η επιχείρηση για το επόμενο ζευγάρι. Τελευταίος θα μείνει ο προπονητής.
Κάθε μεταφορά θα διαρκεί τουλάχιστον 10 ώρες.  Θα γίνουν τουλάχιστον 7-8 δρομολόγια. Η όλη διαδικασία θα διαρκέσει 11 ημέρες. Όλος ο κόσμος παρακολουθεί τις εξελίξεις της επιχείρησης με κομμένη την ανάσα και όλοι εύχονται αίσιο τέλος.

Related posts