Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
17 Σεπ 2021
Ελλάδα

Ονομαστική ψηφοφορία για την αναστολή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής

Με ονομαστική φανερή ψηφοφορία που θα διεξαχθεί το απόγευμα σήμερα, Τετάρτη, η Ολομέλεια της Βουλής θα αποφασίσει για την αναστολή ή μη της κρατικής χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής.

Η εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας για αναστολή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής αναμένεται να υποστηριχθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών, όπως διαπιστώθηκε κατά τη σχετική συζήτηση σε επίπεδο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, που έγινε αργά χθες βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής.

Όλα σχεδόν τα κόμματα συντάχθηκαν με το σκεπτικό της Επιτροπής Δεοντολογίας ότι η Χρυσή Αυγή λειτουργεί ως εγκληματική οργάνωση. Εξαίρεση αποτέλεσαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής ενώ αίσθηση προκάλεσε η διαφοροποίηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Χρυσούλα Γιαταγάνα εξέφρασε την αντίθεσή της για την αναστολή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής, τονίζοντας ότι τόσο ο ελληνικός όσο και ο ευρωπαϊκός πολιτισμός καθιερώνει το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορούμενου.

«Σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να δεχθώ αναστολή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής διότι συνελήφθη ο αρχηγός της καθώς και άλλοι βουλευτές του κόμματος αν δεν εκδοθεί αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση» τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Γιαταγάνα.

«Ένα κόμμα που ψήφισε ο ελληνικός λαός δικαιούται σύμφωνα με τον νόμο το ποσό χρηματοδότησης που του αναλογεί. Δεν μπορώ χωρίς πλήρως να είναι αποδεδειγμένα τα γεγονότα να ψηφίσω υπέρ» κατέληξε η κ. Γιαταγάνα, καταχειροκροτούμενη από τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Ωστόσο, λίγο νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Νότης Μαριάς, δήλωσε ότι η εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας τον βρίσκει απόλυτα σύμφωνο και θα την υπερψηφίσει. Έσπευσε πάντως να διευκρινίσει ότι διατυπώνει προσωπική του άποψη.

Η στάση της κ. Γιαταγάνα προκάλεσε αντιδράσεις από τα άλλα κόμματα.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση, αντέτεινε ότι «δεν μπορεί και δεν πρέπει η Βουλή να συνεχίσει να χρηματοδοτεί μια εγκληματική ναζιστική οργάνωση, που έχει ρητορική μίσους και λειτουργεί με τον μανδύα του πολιτικού κόμματος».

«Η δημοκρατία πρέπει να λάβει τα μέτρα της. Απέναντι στην προσπάθεια εκτροπής του πολιτεύματος η Βουλή αμύνεται και πρέπει και να επιτεθεί» τόνισε η κ. Ρεπούση ενώ σημείωσε: «Δεν έχουν καμία σχέση ούτε με τον ελληνικό ούτε με την ευρωπαϊκό πολιτισμό οι Χρυσαυγίτες. Είναι εκπρόσωποι της βαρβαρότητας και εκεί πρέπει να επιστρέψουν».

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, έκανε λόγο για πολιτική δίωξη του κόμματός του και για παράνομη και αντισυνταγματική διαδικασία, η οποία, όπως είπε, δεν στηρίζεται σε κανένα στοιχείο παρά μόνο σε «κουκουλοφόρους μάρτυρες».

«Είστε η χούντα των κουκουλοφόρων. Φοβάστε ότι θα έρθουμε στα πράγματα και θα αποκαλύψουμε τα σκάνδαλα που καλύπτει το αντισυνταγματικό τόξο. Έχουμε παντελή κατάργηση του τεκμηρίου της αθωότητας. Οι κατηγορίες δεν στηρίζονται σε κανένα στοιχείο αλλά βασίζονται στα άρθρα και στις ομιλίες του Νίκου Μιχαλολιάκου και του Χρήστου Παπά. Καλώ το Σώμα της Βουλής να ανοίξει τα μάτια του. Εγκληματική οργάνωση είναι η κυβέρνηση» υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κασιδιάρης.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη υπογράμμισε ότι σε όλη την Ευρώπη αναστέλλεται η χρηματοδότηση σε κόμματα που έχουν χαρακτηριστικά ιδιωτικής πολιτοφυλακής και ένα τέτοιο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου χαρακτήρισε «φαντασιώσεις» τα όσα ισχυρίστηκε ο κ. Κασιδιάρης περί σκευωρίας αντιπολίτευσης και κυβέρνησης κατά της Χρυσής Αυγής.

«Η Αριστερά δεν έχει τίποτα να φοβηθεί γιατί όταν η πατρίδα είχε ανάγκη, την υπερασπίστηκε απέναντι στους ναζιστές και στους κουκουλοφόρους» τόνισε ο κ. Αποστόλου επαναλαμβάνοντας την άποψη ότι πρόκειται για «εγκληματική ναζιστική οργάνωση και ταγμάτων εφόδου που με τη συμπεριφορά τους έχουν προκαλέσει και τρομοκρατήσει την ελληνική κοινωνία».

«Προφανώς δεν συμμετέχει το ΠΑΣΟΚ σε καμία συντεχνία ή σκευωρία. Ως βουλευτής ασκώ το υπέρτατο καθήκον μου για την προάσπιση της πατρίδας. Η δημοκρατία μπορεί και ξέρει να αμύνεται από αυτούς που την επιβουλεύονται. Πρέπει όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου, να δώσουμε ενιαίο μήνυμα, μια φορά όλοι μαζί, για τη δημοκρατία» υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος.

Για επικίνδυνη ναζιστική οργάνωση με εγκληματική δράση, που ευθύνεται για σειρά σχεδιασμένων δολοφονικών επιθέσεων, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής. «Δεν μπορεί να χρηματοδοτείται από τα λεφτά του ελληνικού λαού μια εγκληματική δραστηριότητα» πρόσθεσε.

Κλείνοντας τη συζήτηση ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος, χαρακτήρισε ως πράξη υψηλής δημοκρατικής και εθνικής ευθύνης την απόφαση που θα πάρει η Βουλή για την Χρυσή Αυγή.

«Είναι το χρέος που έχουμε στο δημοκρατικό μας πολίτευμα, το οποίο πολεμάνε από το πρωί μέχρι βράδυ. Η Δημοκρατία αντέχει την διαφορετικότητα, τη διαφορετική άποψη, πυροδοτεί το διάλογο, αφήνει ελεύθερο πεδίο δράσεων, όμως, καταπολεμά την βαρβαρότητα. Η δημοκρατία επιδεικνύει μηδενική ανοχή σε όποιους επιβουλεύονται το δημοκρατικό πολίτευμα. Η Χρυσή Αυγή αποδεικνύει με τα απεχθή εγκλήματα της ότι είναι μαύρο σκοτάδι. Χρησιμοποιεί την πολιτική ως όχημα για να κρύβεται πίσω από αυτό. Χρησιμοποιεί την χρηματοδότηση για εγκλήματα. Τώρα που έπεσαν οι μάσκες οφείλουμε να σταματήσουμε την χρηματοδότηση της. Αν δεν το κάνουμε θα συνεχίζει το απεχθές έργο της και τότε γινόμαστε συνένοχοι» κατέληξε ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

Related posts