Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
29 Μαρ 2024
Απόψεις

Οι Ολυμπιονίκες με την  παραβατική ζωή και  τις παραξενιές τους…

1-Σνουκ
 Κατηγορήθηκαν, άλλοι για κλοπές, άλλος για φόνο, ενώ μία αθλήτρια, σε μια ληστεία αποκαλύφθηκε, ότι ήταν… άνδρας! 
Τασος ΚοντογιαννιδηςΤου Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη   akontogiannidis@yahoo.gr
 Οι Ολυμπιονίκες, είναι κι αυτοί κοινοί άνθρωποι, συμπεριφέρονται αναλόγως και μπορεί να διαπράξουν αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου ακόμα και φόνο, όπως ο Τζέιμς Χάουαρντ Σνουκ  που κέρδισε χρυσό μετάλλιο στη σκοποβολή στους Ολυμπιακούς  της Αμβέρσας στο Βέλγιο, το 1920. ΄Ηταν σπουδαίος  καθηγητής της Κτηνιατρικής  στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, έμπλεξε στα  48 του χρόνια ερωτικά με την 24χρονη φοιτήτρια του Θιόρα Χικς, την οποία σκότωσε με σφυρί, σε κατάσταση σεξουαλικού παροξυσμού.  Στη δίκη του, ισχυρίσθηκε ότι η Χικς  απειλούσε  να σκοτώσει τη γυναίκα του και τον ίδιο, αλλά δεν έπεισε τους δικαστές και καταδικάστηκε εις θάνατον. Εκτελέστηκε στην ηλεκτρική καρέκλα στις 28-2-1930. Στην ίδια Ολυμπιάδα, η εθνική Ελλάδος ποδοσφαίρου, έχασε από τις ΗΠΑ με 5-0  και τη Σουηδία με 9-0 κι έσκυψαν το κεφάλι! Και  όταν το Βέλγιο έχασε από τους Τσέχους  με 15 – 1, γύρισαν στην Αθήνα με ψηλά το κεφάλι, λέγοντας, «φάγαμε λιγότερα!»

Ο σκοπευτής στρατηγός  Τζώρτζ Πάτον, ήρωας του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου
Ο σκοπευτής στρατηγός Τζώρτζ Πάτον, ήρωας του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου

Στους ολυμπιακούς της Στοκχόλμης το 1912, ο αμερικανός υπολοχαγός Τζώρτζ Πάτον, 5ος στο μοντέρνο πένταθλο, έγινε μετά στρατηγός, ήρωας του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου και… ταινία. Ο συμπατριώτης του κολυμβητής από τη Χαβάη με 3 χρυσά και κατ’ απονομήν «δούκας» γιατί γεννήθηκε το 1890 στο σπίτι της πριγκίπισσας Ρούθ στη Χονολουλού, απαιτούσε οι διοργανωτές να λένε το πλήρες όνομα του: Ντιούκ, Παόα,  Μακόε, Χουλικοχόα, Καχαναμόκου. Ο δούκας, μαζί με τον Αμερικανοαρμένη ολυμπιονίκη στις καταδύσεις Χαλ Χέϊγκ Πρίστ, έκλεψαν νύχτα από τον ιστό την Ολυμπιακή σημαία! Έψαχναν μέρες να βρουν τον δράστη αλλά στάθηκε αδύνατο! Την κλοπή ομολόγησε το 1997 ο Πρίστ  σε ηλικία 100 ετών και την επέστρεψε!…
Η  ολυμπιονίκης Στανισλάβα Βαλασίεβιτς ή Στέλλα Γουώλς, ήταν …άντρας !!!
Η ολυμπιονίκης Στανισλάβα Βαλασίεβιτς ή Στέλλα Γουώλς, ήταν …άντρας !!!

Η αυστραλέζα κολυμβήτρια  Ντόουν Φρέιζερ (χρυσά στα 100 ελεύθερο σε Μελβούρνη, Ρώμη, Τόκιο), πέντε μήνες πριν από τη νίκη της στο Τόκιο (1964), τράκαρε το αυτοκίνητο που οδηγούσε με φορτηγό. Σκοτώθηκε η μητέρα της, τραυματίσθηκε βαριά η αδελφή της και ελαφρά η ίδια. Στη δεξίωση του αυτοκράτορα Χιροχίτο, από… βλακεία έκλεψε από το παλάτι μια σημαία. Συνελήφθη, αφέθηκε μετά ελεύθερη, αλλά τιμωρήθηκε με δεκαετή αποκλεισμό από την Ομοσπονδία… Αργότερα πούλησε εκείνο το μετάλλιο και πλήρωσε τους γιατρούς στη δύσκολη εγχείρηση που υποβλήθηκε η κόρη της…
Ο Νόρις Ντίκ Ουϊλιαμς, ναυαγός του Τιτανικού το 1912,ολυμπιονίκης το 1924.
Ο Νόρις Ντίκ Ουϊλιαμς, ναυαγός του Τιτανικού το 1912,ολυμπιονίκης το 1924.

Η Πολωνέζα Στανισλάβα Βαλασίεβιτς κέρδισε με παγκόσμιο ρεκόρ 11΄9 τα 100μ. στο Λος Άντζελες το 1932. Μετανάστευσε στην Αμερική, ως Στέλλα  Γουόλς. Σκοτώθηκε το 1980 στη διάρκεια ληστείας σε σούπερ μάρκετ στο Κλήβελαντ του Οχάιο. Η νεκροψία των ιατροδικαστών, σοκάρισε τον αθλητικό κόσμο. Αυτή η σπουδαία αθλήτρια  ήταν άνδρας! Πολωνός δημοσιογράφος είχε το θράσος, να κατηγορήσει  ψευδώς την αντίπαλο της Έλενα Στίβενς που τη νίκησε  το 1936 στο Βερολίνο, ότι ήταν… άνδρας!
O  σουηδός Οσκαρ Σβαν
O σουηδός Οσκαρ Σβαν

Υπάρχουν και άλλα εντυπωσιακά γεγονότα και  παραξενιές των πρωταγωνιστών- ολυμπιονικών, που καταχωρήθηκαν στην αθλητική ιστορία: Ο μεγαλύτερος σε ηλικία  ολυμπιονίκης, είναι  ο σουηδός Όσκαρ Σβάν,  κέρδισε αργυρό στη σκοποβολή το 1920 στην Αμβέρσα σε ηλικία  72 ετών και 279 ημερών. Ο νεότερος, 10 ετών και 272 ημερών, ολυμπιονίκης στη γυμναστική το 1896,  είναι ο Έλλην ναύαρχος Δημήτριος Λούνδρας, πεθερός της μεγάλης δημοσιογράφου Ελένης Βλάχου.
Στο Παρίσι το 1900,  μια βολή στον ακοντισμό, δεν μετρήθηκε, γιατί το ακόντιο δεν καρφώθηκε στο χώμα, αλλά  στα κλαδιά ενός δένδρου. Ο ινδιάνος Τζίμ Θόρπ  κέρδισε χρυσά μετάλλια στο πένταθλο και το δέκαθλο το 1912 στη Στοκχόλμη. Η ΔΟΕ του τα αφήρεσε γιατί θεωρήθηκε επαγγελματίας, επειδή σε κάποιον αγώνα ράγκμπι πήρε 25 δολάρια!  Το 1980 η ΔΟΕ επέστρεψε τα μετάλλια στο γιο του.
Ο ναύαρχος Δημ. Λούνδρας, ο μικρότερος σε ηλικία ολυμπιονίκης
Ο ναύαρχος Δημ. Λούνδρας, ο μικρότερος σε ηλικία ολυμπιονίκης

Ο 20χρονος αμερικανός Νόρις Ντίκ Ουϊλλιαμς, διασωθείς του ναυαγίου του Τιτανικού το 1912, είδε τον πατέρα του να πνίγεται στα παγωμένα νερά του ατλαντικού. Το 1924 στο Παρίσι,  ήταν χρυσός ολυμπιονίκης στο τένις, ενώ δύο συμπατριώτες του κολυμβητές, ο Τζώνυ Βαϊσμύλερ έγινε ηθοποιός σε ρόλο… Ταρζάν και  η Γερτρούδη ΄Ενερλ (τρία μετάλλια) ήταν η πρώτη γυναίκα που πέρασε κολυμπώντας τα στενά της Μάγχης.
Η ολυμπιονίκης στην κολύμβηση Ντόουν Φρέϊζερ συνελήφθη για κλοπή!.
Η ολυμπιονίκης στην κολύμβηση Ντόουν Φρέϊζερ συνελήφθη για κλοπή!.

Στη Μελβούρνη το 1956, ο 18χρονος ρώσος Βιατσεσλάβ Ιβάνωφ, κέρδισε το χρυσό στην κωπηλασία, αλλά λίγο μετά την απονομή, καθώς πανηγύριζε, ξέφυγε από το λαιμό του, έπεσε στα βαθιά νερά της λίμνης Γουέντορι και χάθηκε! Οι διοργανωτές του έδωσαν άλλο, αλλά κέρδισε χρυσά και στη Ρώμη (1960) και το Τόκιο (1964).
*** Στη βασική φωτογραφία:  Ο ολυμπιονίκης της σκοποβολής Τζέϊμς Σνούκ, από το βαθρο στην ηλεκτρική καρέκλα
 
 
 

Related posts