Όλη τη νύκτα έρευνες για την ανεύρεση του κυβερνήτη του Φάντομ- Άγνωστα τα αίτια της συντριβής- Θρήνος στο σπίτι του υποσμηναγού
Με αεροπλάνα, ελικόπτερα, πλοία συνεχίστηκαν όλο το βράδυ οι έρευνες ανοιχτά του Κατακόλου οι έρευνες για να βρεθεί ο αγνοούμενος κυβερνήτης του Φάντομ F-4 Ευστάθιος Τσιτλακίδης. Κάνοντας χρήση εκατοντάδων φωτοβολίδων φωταγώγησαν την περιοχή ωστόσο δεν κατάφεραν να εντοπίσουν ούτε συντρίμμια από το αεροσκάφος αλλά ούτε τον συγκυβερνήτη.
Οι έρευνες στην περιοχή συνεχίζονται με C-130, ελικόπτερα Super Puma και S-70 και πλωτά μέσα του Λιμενικού.


Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ σύσσωμη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας με ανακοινώσεις τους εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια του ιπταμένου υποσμηναγού.
Από τις έρευνες χθες -πρίν πέσει το σκοτάδι- βρέθηκε η σορός του 29χρονου συγκυβερνήτη του Φάντομ, υποσμηναγού Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα. Θρήνος στα σπίτια των δύο πιλότων και θρήνος στην Πολεμική Αεροπορία .
Τα πιθανά σενάρια για τα αίτια πίσω από το τραγικό συμβάν με την πτώση του F-4 Φάντομ, με τον θανάσιμο τραυματισμό του συγκυβερνήτη και τις συνεχιζόμενες έρευνες για τον κυβερνήτη ανέλυσαν στην ΕΡΤ ο πιλότος και εμπειρογνώμων αεροπορικών ατυχημάτων, κ. Παντελής Φραγκούλης και ο αεροναυπηγός κ. Φαίδων Καραϊωσηφίδης.
Ο Φραγκούλης διευκρίνισε ότι «τα αεροσκάφη αυτά, (στο οποίο επέβαιναν οι δύο άνδρες) μπορεί να είναι παλαιού τύπου, έχουν όμως εκσυγχρονιστεί όλα αυτά τα χρόνια, έχουν μπει πολύ σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα. Πρέπει να ξέρετε ότι τα αεροσκάφη αυτά και όλα τα αεροσκάφη, ό, τι πετάει στον αέρα, υπόκεινται σε μεγάλες επιθεωρήσεις. Και όταν λέμε επιθεώρηση ενός αεροσκάφους, εννοούμε ότι αλλάζονται πολλά μα πάρα πολλά βασικά εξαρτήματά του. Από’ κει και πέρα γίνεται ένα καινούργιο αεροσκάφος».
Ο τύπος του συγκεκριμένου αεροσκάφους είχε έρθει πρώτη φορά στη χώρα, κατόπιν παραγγελίας, το 1972 και μία δεύτερη παραλαβή πραγματοποιήθηκε το 1977. Δεν έχει διευκρινιστεί η ημερομηνία παραλαβής του επίμαχου αεροσκάφους.
Ωστόσο τα αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας είναι όλα σε άριστη κατάσταση και δεν δίνεται έγκριση πτήσης ακόμη και αν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα.
Έμπειροι κυβερνήτες ανέφεραν ότι η συντριβή ενός αεροσκάφους είναι ένας συνδυασμός αιτιών. Το γεγονός ότι πετούν σε ύψος 100 μέτρα πάνω από τη θάλασσα με 600 χιλιόμετρα με κλίση 5-6 G, σημαίνει πολλά. Στο παραμικρό λάθος η πρόβλημα δεν υπάρχει χρόνος αντίδρασης.
Οι πτήσεις τόσο χαμηλά γίνονται για να μην εντοπίζονται τα αεροπλάνα από τα ραντάρ. Ο πιλότος κάθε αεροσκάφους που συμμετέχει σε μια τέτοια άσκηση ακολουθεί το ανάγλυφο του εδάφους . Σίγουρα τέτοιες πτήσεις δεν είναι ασκήσεις ρουτίνας. Και οι πιλότοι που παίρνουν μέρος είναι έμπειροι. Πετούν χαμηλά πάνω από το έδαφος η τη θάλασσα και αρκετές φορές γίνονται ελιγμοί αποφυγής εμποδίων. Είναι μια πολύ δύσκολη άσκηση, την οποία την κάνουν σχεδόν συχνά όλοι οι χειριστές αυτών των αεροσκαφών και φυσικά τα πολεμικά αεροσκάφη πληρούν τα στάνταρ του ΝΑΤΟ. Είναι τόσο εκσυγχρονισμένα που ακόμη και αν ο πιλότος αποπροσανατολιστεί, με ένα κουμπί, το αεροπλάνο από μόνο του έρχεται σε ευθεία και οριζόντια. Τα αεροπλάνα αυτά, έχουν ένα ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου πτήσης. Το Φάντομ είναι ένα αεροπλάνο σχεδιασμένο τη δεκαετία του ’50, εξελιγμένο στις αρχές της δεκαετίας του ’60, που τα περισσότερα συστήματα του είναι ηλεκτρομηχανικά, αλλά οποιοδήποτε ιπτάμενο μέσο, το οποίο ένας μηχανικός το υπογράφει και το αποδεσμεύει και ένας πιλότος το υπογράφει και το αποδέχεται για πτήση, είναι ασφαλές. Μη ασφαλή αεροπλάνα δεν πετάνε.
Η διαδικασία εκτίναξης -όταν υπάρχει χρόνος και ανάλογο ύψος- των καθισμάτων γίνεται βάση πρωτοκόλλου. Πρώτα εγκαταλείπει ο συγκυβερνήτης και μετά ο κυβερνήτης.
Όμως όταν ένα αεροσκάφος πετάει 100 μέτρα πάνω από τη θάλασσα με 600 χιλιόμετρα ο χρόνος αντίδρασης είναι ελάχιστος.
Ένα άλλο πιθανό σενάριο αποτελεί το λάθος χειριστή του αεροσκάφους, σύμφωνα με τον κ. Καραϊωσηφίδη. «Έμπειροι χειριστές κάνουν λάθος. Δυστυχώς συμβαίνει ή ξεκινάει μια αλυσίδα. Ποτέ μια συντριβή, μια πτώση αεροσκάφους δεν είναι αποτέλεσμα μιας και μοναδικής αιτίας, είναι συνήθως συνδυασμός. Ξεκινάμε από κάπου και για να συντριβεί τελικά το αεροσκάφος εξελίσσεται με τέτοιο τρόπο που δεν είναι αντιμετωπίσιμη κατάσταση».
Πατέρας 29χρονου υποσμηναγού: «Βιαζόταν να φύγει γιατί πετούσε»
Ο πατέρας του υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα, που τραυματίστηκε θανάσιμα κατά την πτώση του Φάντομ στα ανοιχτά της Ανδραβίδας, μίλησε στην ΕΡΤ.
«Ήρθε χθες το Σάββατο και Κυριακή μεσημέρι έφυγε. Μας χαιρέτισε κανονικά… «γιατί φεύγεις νωρίς του λέω», «φεύγω, γιατί το πρωί πετάω». Πέταξε και τέλος», είπε ο πατέρας του άτυχου υποσμηναγού.
«Του έλεγα εγώ: «κάνε το δικό μου επάγγελμα, θα βρεις έτοιμη δουλειά να δουλέψεις, δεν θα ταλαιπωρηθείς στη ζωή σου». «Όχι πατέρα, μου λέει, θα δηλώσω την Ικάρων πρώτη». Τη δήλωσε πρώτη και πέθανε 29 χρονών… Και καταστραφήκαμε όλοι».
Related posts
Αναζήτηση
Τελευταία νέα
Η ποίηση είναι η γιορτή της διανόησης
Γράφει η Άντζελα Ζιούτη «Έσπασε σε κομμάτια το χαμόγελο του/και τα έβαλε σε ένα πιάτο να μη χαθούν/ίσως μία μέρα…