Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
26 Φεβ 2024
Πολιτισμός

OLEANNA: Μια θεατρική παράσταση που αξίζει να δείτε

Γράφει η Μαίρη Γκαζιάνη

OLEANNA σημαίνει απρόσμενο τέλος.

Την περασμένη Τετάρτη πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα του έργου «OLEANNA» στη σκηνή του θεάτρου Αργώ και δεν ήταν καθόλου τυχαίος ο ενθουσιασμός του θεατρόφιλου κοινού. Πρόκειται για έργο του βραβευμένου αμερικανού συγγραφέα David Mamet που βασίζεται στην εκπαιδευτική  σχέση που υπάρχει ανάμεσα στον καθηγητή πανεπιστημίου Τζον και τη νεαρή φοιτήτριά του Κάρολ. Μια σχέση που βασίζεται σ΄  ένα παιχνίδι λέξεων προκειμένου ο ένας να επιβληθεί του άλλου μέσω μιας αντιπαράθεσης με αφορμή ένα μάθημα. Η έντονη σύγκρουση μεταξύ τους αποσκοπεί στην επικράτηση εξουσίας αρχικά από τον Τζον και στη συνέχεια από την Κάρολ.

Το σκηνικό παραπέμπει σε πανεπιστημιακό περιβάλλον, με δεδομένο ότι αποτελεί τον «χώρο κυριαρχίας» του καθηγητή. Οι δυο πρωταγωνιστές βρίσκονται καθισμένοι ο ένας απέναντι από τον άλλον, μπροστά σ΄ ένα μεγάλο γραφείο που επίσης παραπέμπει στη «δύναμη της θέσης» του καθηγητή. Και τα δυο αναδεικνύουν την εξουσία που διαθέτει, ενώ στον αντίποδα βρίσκεται η νεαρή φοιτήτρια με μόνο της «όπλο» ένα σακίδιο πλάτης.

Καθώς το έργο εξελίσσεται ο ένας έρχεται αντιμέτωπος με τον άλλον, οι λέξεις εκσφενδονίζονται σαν μπαλάκι του πινγκ πονγκ, με γρήγορες και κοφτερές ατάκες αλλά και με επεξηγήσεις που παρερμηνεύονται και παρεξηγούνται. Από τη μια η κατάχρηση της κοινωνικής εξουσίας του καθηγητή κι από την άλλη η διεκδίκησή της από τη νεαρή φοιτήτρια. Όταν ο θύτης γίνεται θύμα, που μπορεί να καταλήξει αυτό; OLEANNA.

Οι θεατές καλούνται να παρακολουθήσουν με προσοχή όσα συμβαίνουν επάνω στη σκηνή, γιατί στο τέλος της παράστασης θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις στους εαυτούς του σχετικά με τα ερωτήματα που προκύπτουν. 

Πώς μπορεί ένας άνθρωπος τόσο απενοχοποιημένα να γκρεμίζει το μέλλον ενός άλλου; Πόσο επηρεάζει η συλλογικότητα την ατομική συνείδηση; Πώς μπορεί μια φιλική χειρονομία να μεταφραστεί σε παρενόχληση; Μήπως στην πραγματικότητα είναι; Μήπως η εξουσία την κάνει να είναι;

Μπαίνει τελικά ο θεατής στον πειρασμό να επιλέξει πλευρά; Ή αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στους ανταγωνιστές;

Το έργο μετέφρασε η Γεωργία Ζάχου και σκηνοθέτησε ο Φίλιππος Σοφιανός που πρωταγωνιστεί ως Τζων με φοιτήτρια την Μαριλένα Λιακοπούλου. Οι φωτισμοί και η εξαιρετική μουσική επιμέλεια, που δίνει τον τόνο της έντονης αντιπαράθεσης κάθε φορά που αυτή πλησιάζει είναι επίσης του ίδιου.

Οι δυο πρωταγωνιστές έχουν «ντυθεί» άψογα τους ρόλους τους. Ο Φίλιππος  Σοφιανός, ερμηνεύει τον ρόλο του καθηγητή με την υποκριτική ωριμότητα που διαθέτει, εγκεφαλικός αλλά και απλός, στιβαρός αλλά και ανάλαφρος, αυστηρός αλλά και υποχωρητικός. Δίπλα του η Μαριλένα Λιακοπούλου ανταποκρίνεται επάξια στον παρτενέρ της, διεκδικεί με πάθος, αντιστέκεται με εγωισμό, επιμένει να υποτάξει τον θύτη, να γίνει το θύμα της. Η ανάγκη και των δυο για εξουσία και ασφάλεια θα προκαλέσει  ένα  απρόσμενο τέλος.

Οι εναλλαγές των συναισθημάτων στη διάρκεια του έργου, δίνουν στους ηθοποιούς  την ευκαιρία να αναδείξουν το απόθεμα της υποκριτικής τους δεινότητας, να «εξουσιάσουν» το ταλέντο τους επάνω στη σκηνή, χαρίζοντάς μας μια εξαιρετική παράσταση ώστε να ικανοποιηθούν οι οποιεσδήποτε προσδοκίες για ένα έργο αξιώσεων.

Μια θεατρική παράσταση που αξίζει να δείτε!!!

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση στον παρακάτω σύνδεσμο

https://now24.gr/oleanna-afetiria-kai-proorismos-tou-metoo-tou-david-mamet-tou-theatrou-argo/?fbclid=IwAR0zjYsVMGNpATPTsOzG9e54_qsm13QKJ70aCj1Z6uMqWCIp0yOORrBo0Ks

 

 

Related posts