Επιστροφή στην κορυφή
Δευτέρα, 23 Ιουλ 2018
 
 

Η οικοδόμηση της Παλαιάς Βουλής πριν από 160 χρόνια

Τρίτη, 08 Αύγουστος 2017 - 12:40

-a Μέγεθος κειμένου +A

Ιστορικές αγορεύσεις  Τρικούπη και Βενιζέλου που ανήγγειλαν δύο πτωχεύσεις, ενώ λειτούργησε ως Στρατοδικείο «στη δίκη των εξ»

 

 Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη

Το κτήριο  της Παλαιάς Βουλής, που σήμερα στεγάζει το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, γίνεται αυτές τις μέρες 160 ετών, αφού το 1857  αποφασίστηκε  η οικοδόμηση του από την  κυβέρνηση Δημήτριου Βούλγαρη και υλοποίησε ένα χρόνο μετά η κυβέρνηση Αθανασίου Μιαούλη. Ας δούμε όμως πώς ελήφθη η απόφαση, να αποκτήσει η Ελλάδα Κοινοβούλιο.

Στο ανατολικό άκρο της οδού Κολοκοτρώνη, υπήρχε η οικία του Αλέξανδρου Κοντόσταβλου, ενός επιφανούς ανδρός από τη Χίο, ο οποίος  είχε μεταβεί παλιά  στην Αμερική  κατά την διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα, προς ναυπήγηση πολεμικών φρεγατών, ενώ αγόρασε αργότερα κατ’ εντολή του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια  το πρώτο ελληνικό Νομισματοκοπείο, που εγκαταστάθηκε στην Αίγινα. Στην κατοικία του στην πλατεία Κλαυθμώνος, αφού έκανε επιδιορθώσεις   και επεκτάσεις, το παρεχώρησε στον νεαρό βασιλιά ΄Οθωνα.

Το σπίτι αυτό, το 1843, αποτέλεσε το άτυπο Κοινοβούλιο τη Ελλάδος, γιατί χρησιμοποιήθηκε  εκτός από παλάτι του Οθωνα, έδρα της Λαϊκής Εξουσίας μετά την Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου. Μέσα εκεί  έδωσε ο Οθων όρκο πίστεως  στο Σύνταγμα, ως συνταγματικός βασιλεύς των Ελλήνων.

Η παλαιά Βουλή, σήμερα Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Τον Οκτώβριο του 1854  όμως, το κτήριο καταστράφηκε  από μεγάλη πυρκαγιά και τότε  τα δύο νομοθετικά σώματα,  Βουλή και Γερουσία, στεγάστηκαν  πρόχειρα  , στην ημιτελή πτέρυγα της πίσω πλευράς του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η οικοδόμηση κτηρίου που θα στέγαζε το Κοινοβούλιο της χώρας, προβλεπόταν  στα σχέδια των πολεοδόμων αλλά συνεχώς έπαιρνε αναβολή. Έτσι κάποια στιγμή μετά από πολλές συζητήσεις και αναβολές, πάρθηκε η απόφαση  και ανετέθη στον αρχιτέκτονα Φραγκίσκο Μπουλανζέ, να συντάξει  τα σχέδια με δύο αμφιθέατρα συνεδριάσεων, το ένα για την Βουλή και το άλλο για την Γερουσία και φυσικά με τα αντίστοιχα γραφεία για κάθε σώμα. Με την σύνθεση αυτή, το κτίριο θα έφτανε μέχρι την οικοδομική γραμμή της οδού Σταδίου.

Ο Χαρίλαος Τρικούπης στο βήμα στης Βουλής

Ο θεμέλιος λίθος κατατέθηκε ανήμερα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στις 10 το πρωί της Παρασκευής 15-8-1858 από την βασίλισσα Αμαλία ( ο ΄Οθων απουσίαζε  εκτός Ελλάδος). Η προσέλευση του κοινού ήταν μικρή, λόγω έντονης βροχόπτωσης. Από εφημερίδα της ημέρας εκείνης, αντλώ τα στοιχεία:

«Η καταβολή του θεμελίου λίθου του Βουλευτηρίου εγένετο εν πομπή και παρατάξει. Ο σεβασμιότατος  αρχιεπίσκοπος Λακεδαίμονος  κ. Διονύσιος ετέλεσε αγιασμόν, μεθ’ ό η Α.Μ. η βασίλισσα  Αμαλία, αφού παρέλαβε  από τον υπουργό των Εσωτερικών σε αργυρόν δίσκον νομίσματα και το μετάλλιον, κατέθεσε αυτά σε ορισμένην θέσιν, εκτύπησε με σκεπάρνι τον λίθον λέγουσα : « θέτουσα σήμερον τον θεμέλιον λίθον του Βουλευτηρίου, εύχομαι  όπως τα εν  αυτώ  βουληθησόμενα ώσιν αείποτε  επ’ αγαθώ και δόξη της πατρίδος και του θρόνου»

Ο Ελ. Βενιζέλος με υπουργούς του στην Βουλή

Ακολούθησαν η ομιλία του  προέδρου της Γερουσίας και της οικοδομής του Βουλευτηρίου Κων. Μοναρχίδη και η τοποθέτηση μαρμάρινου κύβου που κάλυψε  τα κατατεθέντα από την βασίλισσα  νομίσματα, που είχε χαραγμένη την εξής επιγραφή: « Βασιλεύοντος της Ελλάδος ΄Οθωνος, η βασίλισσα Αμαλία έθετο τον θεμέλιον τούτον λίθον του βουλευτηρίου εν έτει 15-8-1858»

Οι εργασίες κατασκευής του Βουλευτηρίου άρχισαν αμέσως  και την επόμενη χρονιά, όταν το κτίριο έφτασε στο ύψος του πατώματος,  σταμάτησαν λόγω έλλειψης χρημάτων. Ξανάρχισαν ο 1863,  έγιναν μεταρρυθμίσεις γιατί καταργήθηκε η Γερουσία από το νέο Σύνταγμα και δεν χρειαζόταν αίθουσα. Η μεταρρύθμιση έγινε από τον  αρχιτέκτονα Π. Κάλκο και το πάνω μέρος προς την πλευρά της οδού Σταδίου γκρεμίστηκε και μετετράπη σε κήπο.

Τα παλαιά Ανάκτορα έγιναν Βουλή

Η οικοδόμηση του Βουλευτηρίου περατώθηκε αρχές του 1871 και την ίδια χρονιά εγκαταστάθηκε η Βουλή, η οποία άρχισε κανονικά τις εργασίες της. Λειτούργησε 50 χρόνια στο κτίριο αυτό, πέρασαν από εκεί μεγάλοι πολιτικοί, όπως ο Χαρίλαος Τρικούπης που τον Δεκέμβρη του 1893, είπε την ιστορική φράση «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν…» καθώς και ο  Ελευθέριος Βενιζέλος με τις ιστορικές του αγορεύσεις (μία αφορούσε πτώχευση). Εκεί διεξήχθη «η δίκη των εξ» των υπευθύνων της Μικρασιατικής καταστροφής με τις θανατικές ποινές που τους επιβλήθηκαν.

H Παλαιά Βουλή σε σχέδια του Φραγκίσκου Μπουλανζέ

Το 1933 η Βουλή μεταφέρθηκε  στα παλαιά Ανάκτορα, επί πρωθυπουργίας Παναγή Τσαλδάρη. Η απόφαση πάρθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο το 1929 και άρχισε μετά η διασκευή τους σε Βουλή και Γερουσία. Το κτίριο της παλιάς Βουλής στέγασε για ένα διάστημα το υπουργείο Δικαιοσύνης και από το 1961 στεγάζει το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

*** Στη βασική φωτογραφία: Το κτίριο της Βουλής  το 1890 με την οδό Σταδίου

*** Τάσος  Κ. Κοντογιαννίδης

akontogiannidis@yahoo.grΜοιράσου το...!
Ετικέτες:


Σχόλια


Τελευταίες ειδήσεις: