Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
02 Αυγ 2021
SLIDER

Οι πανέξυπνοι μας κλέβουν χρόνο,χρήμα και ως ανεμβολίαστοι …ζωή! 

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΡΙΟΠΟΥΛΟΣ*

Για καθαρά υποκειμενικούς λόγους διαφορίζω φίλους και γνωστούς σε δύο κατηγορίες ανθρώπων: σε έξυπνους και πανέξυπνους. Σε αντίθεση όμως με τη μαθηματική κλιμάκωση της “εξυπνάδας” ο δικός μου τρόπος δεν αξιολογεί ικανότητες ψηφιακών λογισμών, μήτε γνώσεις που πιστοποιούνται από πολυσέλιδα βιογραφικά και καδραρισμένα πτυχία.

Προτιμώ τις αξιολογήσεις του “παραδοτέου”, που καθορίζονται από τις ικανότητες και τις συμπεριφορές,  καθώς ακόμη και η επίκληση της “εμπειρίας” μπορεί να είναι άχρηστη αν ο χρόνος περνά κι ο άλλος … κοιμάται. Το “παραδοτέο”, όμως, το έργο που ολοκληρώθηκε και αποδόθηκε στην κοινωνία είτε ως δημόσιο αγαθό είτε ως ιδιωτικό παράδειγμα είναι – κατά τη γνώμη μου – μια πλέον δίκαιη και αδιάψευστη μέθοδος καταστοίχισης.

Κάπως έτσι μπορώ να διαχωρίσω πλέον μεταξύ των φίλων και γνωστών μου εκείνους που αντιλαμβάνονται την αλληλεγγύη ως έμπρακτη αντίληψη των γενικευμένων προβλημάτων από εκείνους που υπερασπίζονται την έννοιά της με τρόπο αλλόκοτο, μάλλον εγωιστικό και σίγουρα αδιάφορο προς το κοινωνικό σύνολο.

Εστιάζω στο θέμα της πανδημίας και παρατηρώ πως όλοι οι φίλοι και γνωστοί μου είναι ενημερωμένοι για τη διασπορά, τους υγειονομικούς κινδύνους, τις κοινωνικο-οικονομικές συνέπειες και τους τρόπους προστασίας από τον νέο κορωνοϊό.

Οι “έξυπνοι” έχουν μια μεθοδική προσέγγιση. Ενημερώνονται για την πρόοδο της επιστήμης στις μεθόδους προστασίας, κατανοούν τη σημασία της ανοσίας της κοινότητας, αγωνιούν για τα κατάλοιπα του ιού στους νοσήσαντες, έχουν σπίτι τους παρακεταμόλη και αντιβίωση, έχουν θερμόμετρο και οξύμετρο, είναι επιμελείς με τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους ώστε να έχουν βέβαιη δυνατότητα καλής νοσηλείας, περιορίζουν τις κοινωνικές τους σχέσεις στον απαραίτητο κύκλο προσώπων τηρώντας αποστάσεις ασφαλείας, έχουν αντισηπτικό στο αυτοκίνητο, παρακολουθούν τις σχετικές με την πανδημία ανακοινώσεις των εθνικών ή υπερεθνικών αρμόδιων φορέων, εκφράζουν την αλληλεγγύη τους με την ανησυχία να μη μολύνουν συμπολίτες μας  και … πλένουν τα χέρια τους.

Οι “πανέξυπνοι” προσπαθούν να διαφέρουν από το πλήθος. Έτσι, εγωκεντρικά αδιαφορούν για το πλήθος και αντιλαμβάνονται την αλληλεγγύη ως ένα μονόδρομο που καταλήγει στη γειτονιά τους. Με απόλυτη βεβαιότητα έχουν εξαντλήσει κάθε φωτεινή πηγή γνώσης γύρω από τον κορωνοϊό κι επειδή είναι μανιώδεις πολυγνώστες έχουν ανακαλύψει όλες τις πηγές του παρασκηνίου. Γνωρίζουν ονόματα περουβιανών ερευνητών. Αναγνωρίζουν ειδικότητες πέραν  της συμβατικής ιατρικής και διυλίζουν κάθε τι με καχυποψία. Διαβάζουν πίσω από τις γραμμές. Προσθαφερούν λεξούλες μειωμένου – κατά την κρίση τους – νοηματικού βάρους και απολήγουν σε συμπεράσματα ( ιδέ και σοφιστίες ) που αποδομούν τις τεκμηριωμένες γνώσεις των έξυπνων ανθρώπων και δημιουργούν ένα πέπλο μυστηρίου για όσους καταπίνουν αμάσητο τον ταραμά!

Στον “περίπλοκο κόσμο” τους, οι “πανέξυπνοι” δεν δίνουν απαντήσεις. Επιμένουν ότι ο εμβολιασμός κατά του COVID είναι μια βρώμικη υπόθεση των “μεγάλων” και επιχειρηματολογούν με τη μέθοδο των “αναπάντητων ερωτημάτων”, θεωρώντας πως η επανάληψή τους εγκαθιδρύει μια νέου τύπου επιχειρηματολογία. Η λογική τους ισχυροποιείται με το αφοπλιστικό ερώτημα … “αν υπάρχει Θεός πες μου που είναι(;)” ! Την απάντηση …  ότι τώρα ο Θεός παίζει τάβλι με τον Δία ή πως είναι σε τουρνουά μπριτζ με τον Μωϋσή, τον Μωάμεθ, το Βούδα δεν τη δέχονται. Μάλλον επειδή διαφωνούν αν το μπριτζ πρωτοεμφανίστηκε τον 18ο αιώνα ως μετάλλαξη ρωσικού παιχνιδιού ή τον 19ο ως επινόηση των Βρετανών.

Οι “πανέξυπνοι” φίλοι και γνωστοί μου δεν εμβολιάζονται επειδή τα “επειδή” τους είναι μοναδικά! Ένας (ετών 50) μου είπε ότι φοβάται μήπως το εμβόλιο επηρεάσει την καρπερότητά του στην περίπτωση που αποφασίσει κάποτε να κάνει παιδί. Στο μεταξύ αποκλείει το ενδεχόμενο να κάνει παιδί … για οικονομικούς λόγους. Μία (ετών 60) μου είπε ότι “δεν θέλει να γίνει πειραματόζωο”, καθώς κανείς δεν γνωρίζει τι μπορεί να πάθει από το εμβόλιο σε βάθος χρόνου και προτιμά να αντιμετωπίσει το ρίσκο να πεθάνει άμεσα αν τυχόν μολυνθεί – προκειμένου να μην πάθει κάτι χειρότερο αν δεν μολυνθεί! Ειλικρινά, χάθηκα στο πέλαγος της λογικής τους.

Και οι δύο φίλοι μου έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό ότι δεν ακολουθούν την ενημέρωση του συρμού. Δεν βλέπουν συμβατική τηλεόραση. Ενημερώνονται από κανάλια του YouTube και εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους με φήμες, με διηγήσεις εμπειριών γνωστών φίλων τους. Στις σοβαρές αντιφάσεις επιστρατεύονται οι μακρινές κουμπαριές που έχουν πάντα “πληροφόρηση εκ των έσω”!

Ο εγκέφαλος των “πανέξυπνων” επεξεργάζεται χιλιάδες πληροφορίες και ανθυπολεπτομέρειες σε χρόνο “dt”, αλλά αδυνατεί να κατανοήσει πως για να επιτευχθεί η ανοσία της κοινότητας και να ανακτήσουμε την ελευθερία μας χρειάζεται ένα εξάμηνο που τουλάχιστον το 80% αυτής της ρημάδας της “κοινότητας” θα βρίσκεται στην ίδια κατάσταση υγειονομικής θωράκισης. Δύσκολος ο “αλογόρυθμος”!

Διακρίνω αυτούς τους “πανέξυπνους” ως μόνιμους θαυμαστές “κατιτίδων”.  Τους θυμάμαι ως καταφερτζήδες να κερδίζουν θέσεις-κλειδιά (ελέω κουμπάρου), να προσδοκούν υπερκέρδη (ελέω πληροφορίας), να χλευάζουν τους πολλούς που υπακούουν σε κανόνες (σαν τα πρόβατα), να λοιδορούν κάθε τι ταπεινό, συντεταγμένο και νομιμόφρον.

Μεγαλώνοντας κατέληξα στο – απολύτως υποκειμενικό – συμπέρασμα πως είναι οι “πανέξυπνοι” που με τις επιλογές τους μας κλέβουν το χρόνο! Άλλοτε, γιατί με την ανακατευθυνόμενη ψήφο τους χάνουμε ζωή. Άλλοτε, γιατί με τον αρνητισμό τους χάνουμε πρόοδο στη διάρκεια της ζωής μας. Άλλοτε, γιατί με την αμφισβητησάρα τους χάνουμε ποιότητα ζωής. Άλλοτε, γιατί με την αρρώστια τους (sic) χάνουμε τη ζωή μας.

Είμαι βέβαιος ότι θα χάσω πολλούς καλούς “πανέξυπνους” φίλους και “υπερφωτισμένες” φίλες, με αυτές τις απόψεις. Αλλά, μεταξύ μας, στον κόσμο που έχω ταξιδέψει δεν έχω συναντήσει επικίνδυνο έξυπνο ή χαζούλη. Άσε που και οι “χαζούλες” εκπέμπουν μεγαλύτερη γοητεία από τις κουρδισμένες “πανέξυπνες”, για τις οποίες οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού δεν είναι παρά ένα γράμμα της αλφαβήτου. Ισχύει. Αλλά η αλφάβητος έχει 24 γράμματα και οι μεταλλάξεις βρίσκονται ακόμη στο “Δ”! 

(*) Ο Γιώργος Συριόπουλος είναι Δημοσιογράφος – Ανταποκριτής της ΕΡΤ στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

   

Related posts