Subscribe Now
Trending News
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
13 Ιαν 2025
Κόσμος

Οι παγετώνες των γαλλικών Άλπεων λιώνουν πλέον τρεις φορές ταχύτερα

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, οι παγετώνες των γαλλικών Άλπεων κατέγραψαν ανάμεσα στο 2003 και το 2015 μέση απώλεια 25% της επιφάνειάς τους, η οποία συρρικνώνεται πλέον «τρεις φορές ταχύτερα» απ’ ό,τι προηγουμένως.

Στη διάρκεια της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, υπήρξε μια άνευ προηγουμένου επιτάχυνση του φαινομένου του της τήξης των παγετώνων σε σχέση με τα προγενέστερα χρόνια. Αυτή η διαπίστωση έγινε γνωστή βάσει της απογραφής για τις Άλπεις σε ευρωπαϊκή κλίμακα, που διεξήγαγε το Εργαστήριο για τη Μελέτη των Παγετώνων και τη Γεωφυσική του Περιβάλλοντος (LGGE) της Γκρενόμπλ.

Μάλιστα, οι μετρήσεις έδειξαν ότι η απώλεια επιφάνειας πάγου ανάμεσα στο 2003 -χρονολογία κατά την οποία είχαν πραγματοποιηθεί οι τελευταίοι υπολογισμοί- και το 2015 είναι κατά μέσο όρο 2% τον χρόνο στις γαλλικές Άλπεις, έναντι 0,7% κατά την προηγούμενη περίοδο (1986–2003).

«Το ποσοστό έχει σχεδόν τριπλασιασθεί», υπογραμμίζει εκφράζοντας την ανησυχία του ο ειδικός στους παγετώνες Αντουάν Ραμπατέλ, ο οποίος ολοκλήρωσε τον περασμένο Ιούνιο αυτή την ερευνητική εργασία με βάση δορυφορικές φωτογραφίες του 2015 με ακρίβεια 10 μέτρων ανά πίξελ.

Μέχρι στιγμής, οι παγετώνες που αντιστέκονται καλύτερα στις απώλειες είναι αυτοί του Λευκού Όρους, που έχει την υψηλότερη κορυφή της Ευρώπης (4.809 μέτρα). Καταγράφουν μια υποχώρηση της τάξης περίπου του 1% τον χρόνο για την περίοδο 2003-2015, έναντι 2,25% τον χρόνο για τους παγετώνες του όρους Εκρέν.

«Η πιο μικρή απώλεια, που διαπιστώνεται στο Λευκό Όρος, εξηγείται από το γεγονός ότι το μέσο ύψος των παγετώνων είναι μεγαλύτερο στο όρος αυτό», διευκρινίζει ο ειδικός των πάγων.

Σύμφωνα και με τις έρευνες του Ραμπατέλ, το όρος Βανουάζ είναι αυτό που έχει πληγεί περισσότερο με μέσο όρο απώλειας επιφανείας 2,6% κατ’ έτος, κυρίως επειδή «λίγες κορυφές εκεί ξεπερνούν το ύψος των 3.800 μέτρων».

ΑΠΕ-ΜΠΕ