Subscribe Now
Trending News
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
25 Ιαν 2025
SLIDER

Οι κρυμμένες δυσκολίες των στόχων της Πρωτοχρονιάς

Από τον Κωνσταντίνο Προυντζόπουλο (*)

Κάθε νέα χρονιά συνοδεύεται από την ελπίδα για μια νέα αρχή και την επιθυμία να βελτιώσουμε τη ζωή μας. Οι στόχοι της Πρωτοχρονιάς αποτελούν μια δημοφιλή πρακτική, με πολλούς από εμάς να δεσμευόμαστε για αλλαγές που θα μας οδηγήσουν σε μια πιο υγιή, ευτυχισμένη ή επιτυχημένη εκδοχή του εαυτού μας. Ωστόσο, οι στόχοι αυτοί συχνά εγκαταλείπονται πριν ακόμα φτάσει ο Φεβρουάριος. Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτή την εποχή για πραγματική αυτογνωσία και αλλαγή;

Οι Κρυμμένες Δυσκολίες των Στόχων της Πρωτοχρονιάς

  1. Απροσδιόριστοι ή μη ρεαλιστικοί στόχοι:

Πολύ συχνά, θέτουμε στόχους όπως “να χάσω βάρος” ή “να γυμνάζομαι κάθε μέρα,” χωρίς να σκεφτούμε αν είναι ρεαλιστικοί και εφαρμόσιμοι στην καθημερινότητά μας.

  1. Έλλειψη πλάνου:

Ένας στόχος χωρίς σαφή στρατηγική μοιάζει με πλοίο χωρίς καπετάνιο. Χωρίς πλάνο, χάνουμε τη συγκέντρωση και την κατεύθυνση.

  1. Αυστηρότητα και τελειομανία:

Όταν παραστρατήσουμε, συχνά θεωρούμε ότι έχουμε αποτύχει, αντί να αναγνωρίσουμε την πρόοδο που έχουμε κάνει.

  1. Αποσύνδεση από τις πραγματικές μας αξίες:

Οι στόχοι που δεν αντικατοπτρίζουν τα βαθύτερα θέλω μας—αλλά βασίζονται σε κοινωνικές πιέσεις ή επιφανειακές επιθυμίες—δεν μας κινητοποιούν αρκετά, γιατί μπορεί να μην απορρέουν από εμάς.

Διατροφική Συμπεριφορά και Εικόνα Σώματος

Οι στόχοι που σχετίζονται με τη διατροφή και την εικόνα σώματος είναι από τους πιο συχνούς. Όμως, η σχέση μας με το φαγητό και το σώμα μας είναι πολύπλοκη. Δεν είναι μόνο θέμα θέλησης, αλλά και συναισθημάτων, ανατροφής και κοινωνικών προτύπων. Παρακάτω σας προτείνω εναλλακτικές εστίασης της προσοχής και της ενέργειας.

  1. Διατροφική Αυτογνωσία:

Αντί να εστιάζουμε αποκλειστικά στη ζυγαριά, είναι σημαντικό να αναρωτηθούμε: Πώς μας κάνει να νιώθουμε η διατροφή μας; Τροφοδοτεί το σώμα και το μυαλό μας; Ποιες ανάγκες μας καλύπτει το φαγητό;

  1. Απόρριψη των Γρήγορων Διαιτών:

Οι εξαντλητικές δίαιτες συχνά οδηγούν σε φαύλους κύκλους πείνας, υπερφαγίας και ενοχής. Ένα βιώσιμο διατροφικό πλάνο που βασίζεται στην ισορροπία και την απόλαυση είναι πιο αποτελεσματικό μακροπρόθεσμα.

  1. Αποδοχή και Ρεαλισμός:

Η προσπάθεια για αλλαγή πρέπει να προέρχεται από μια θέση αγάπης και αποδοχής, όχι από αυτοκριτική και απέχθεια. Η αυτοαποδοχή δεν είναι στασιμότητα αλλά η βάση για κάθε θετική αλλαγή.

Η Ευκαιρία για Αναστοχασμό

Οι στόχοι της νέας χρονιάς δεν είναι απλώς ένας αγώνας για να φτάσουμε σε έναν προορισμό. Είναι μια ευκαιρία για αναστοχασμό και αυτογνωσία. Παρακάτω θα βρείτε κάποιες θέσεις που πρεσβεύω και ακολουθώ στη ζωή μου και στην συμβουλευτική μου εργασία.

  1. Τι πραγματικά θέλουμε;

Ερωτήσεις όπως “Ποιοι είναι οι βαθύτεροι λόγοι πίσω από τους στόχους μου;” ή “Τι σημαίνει επιτυχία για μένα;” μπορούν να μας βοηθήσουν να εστιάσουμε στα ουσιώδη.

  1. Μάθηση από το Παρελθόν:

Αν κάποιοι στόχοι μας στο παρελθόν απέτυχαν, δεν σημαίνει ότι εμείς αποτύχαμε. Είναι μια ευκαιρία να αναγνωρίσουμε τι λειτούργησε και τι όχι.

  1. Μικρά Βήματα και Υπομονή:

Η αλλαγή είναι μια διαδικασία, όχι στιγμιαία απόφαση. Οι μικρές, σταδιακές βελτιώσεις είναι πιο αποτελεσματικές και διαρκείς.

Συμπερασματικά

Η αλλαγή με την έναρξη της νέας χρονιάς μπορεί να είναι μια μοναδική ευκαιρία για να έρθουμε πιο κοντά στον εαυτό μας. Με ρεαλιστικούς στόχους, εσωτερικό αναστοχασμό και εστίαση στην ευεξία, μπορούμε να κάνουμε ουσιαστικές αλλαγές στη διατροφική μας συμπεριφορά, την εικόνα σώματος και το επίπεδο υγείας μας. Ας αφήσουμε πίσω την αυστηρότητα και ας αγκαλιάσουμε την πρόοδο, την αυτογνωσία και την αποδοχή.

 (*) Κωνσταντίνος Προυντζόπουλος

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Απόφοιτος Χαροκοπείου Παν/μίου, MSc Συμβουλευτική ΕΚΠΑ

Τηλ: 6945127790