Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
30 Μαΐ 2020
Πολιτική

Οι… κόκκινες γραμμές της τρόικας για την εκταμίευση της 6ης δόσης

Οι δανειστές μας, προκειμένου να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας, θέλουν να γίνουν πραγματικότητα, ένας τεράστιος κατάλογος από μέτρα…

Οι δανειστές μας, από την επομένη της ψήφου εμπιστοσύνης, θα αρχίσουν να έρχονται και πάλι στη χώρα μας, προκειμένου να μεταφέρουν  τις εντολές των… ανωτέρων, σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπει η συμφωνία της 26ης– 27ης Οκτώβρη.

Μάλιστα, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως το «πράσινο φως» δεν θα ανάψει αν δεν βάλει ο πρόεδρος της ΝΔ την συνυπογραφή του στις δεσμεύσεις που απορρέουν από το νέο δάνειο. Το επόμενο κρίσιμο eurogroup θα γίνει όπως όλα δείχνουν μέσω skype και .. δια περιφοράς ενδεχομένως (του κυρίου Βενιζέλου στην ΕΕ) εφόσον οι ευρωπαίοι εταίροι δεν πεισθούν για τις ελληνικές προθέσεις.

 Κυβερνήσεις και αγορές στέλνουν όμως εκπροσώπους τους στην Αθήνα για να διαπιστώσουν πώς κινείται η νέα κυβέρνηση. Σήμερα αναμένεται η έλευση του επικεφαλής του Διεθνούς Ινστιτούτου Τραπεζών IIF κ.Τσαρλς Νταλάρα, ο οποίο έχει το γενικό πρόσταγμα στο σχέδιο «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων.

 Μέχρι την Παρασκευή θα καταφτάσουν και οι ελεγκτές της Τρόικα, για τον τελικό γύρο διαβουλεύσεων. Θα ελέγξουν την κυβέρνηση στα σημεία που και η ίδια έθεσε ως άμεσες προτεραιότητές της, με στόχο την εκταμίευση της έκτης δόσης και την παραμονή στο ευρώ:

 – είσπραξη φόρων και όσο το δυνατόν πιο ομαλή εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού

 – ε συμφωνία για την ουσιαστική συμμετοχή ιδιωτών στο “εθελοντικό κούρεμα” του ελληνικού χρέους

 – κατάθεση στις 18/11 του νέου προϋπολογισμού που προβλέπει ότι το 2012 για πρώτη φορά η Ελλάδα να εμφανίσει πρωτογενή πλεονάσματα

 – υλοποίηση όλων των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων

 – ανασυγκρότηση ελληνικών τραπεζών, με δημόσιο πυλώνα αλλά χωρίς να θιγεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας του συστήματος.

 – εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο

 – νέες περικοπές σε συντάξεις, προνοιακά, κοινωνικά επιδόματα και παροχές

 – “ψαλίδι” και στα ειδικά μισθολόγια (από το 2013)

 – μείωση στις φαρμακευτικές δαπάνες, στα λειτουργικά έξοδα των νοσοκομείων, στις αμυντικές δαπάνες

 – αναδιάρθρωση του Δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

 Προϋπόθεση για την καταβολή της 6ης δόσης είναι η Ελλάδα «να υιοθετήσει και να εφαρμόσει χωρίς καθυστέρηση»:

 – Υπουργικές αποφάσεις για το κλείσιμο, τη συγχώνευση ή την ουσιαστική μείωση του μεγέθους σε ΚΕΔ, ΕΤΑ, ΟΔΔΥ, Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας, ΕΟΜΜΕΧ, ΙΓΜΕ, ΟΣΚ, ΔΕΠΑΝΟΜ, ΘΕΜΙΣ, ΕΘΙΑΓΕ, ΕΡΤ και 35 άλλες μικρότερες μονάδες.

 – Υπουργική απόφαση για τα νέα κριτήρια χορήγησης αναπηρικών συντάξεων.

 – Μεταφορά από το ελληνικό Δημόσιο στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου των Alpha Bank (0,619% των μετοχών), Εθνική (1,234% των μετοχών), Πειραιώς (1,308% των μετοχών), ΟΛΠ (23,1%), ΟΛΘ (23,3%). Επίσης, περιφερειακά λιμάνια (το 100% των λιμένων Ελευσίνας, Λαυρίου, Ηγουμενίτσας, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Καβάλας, Κέρκυρας, Πάτρας, Ραφήνας, Ηρακλείου), ΕΥΔΑΠ (27,3%), ΕΥΑΘ (40%), περιφερειακοί αερολιμένες (εκχώρηση δικαιωμάτων παραχώρησης), χώροι αποθήκευσης για φυσικό αέριο της νότιας Καβάλας (μεταβίβαση των δικαιωμάτων των σημερινών και των μελλοντικών συμβάσεων παραχώρησης), ελληνικοί αυτοκινητόδρομοι (μεταβίβαση οικονομικών δικαιωμάτων των σημερινών και μελλοντικών συμβάσεων παραχώρησης), Εγνατία οδός, (100%), Ελληνικά Ταχυδρομεία (90%), ΟΠΑΠ Α.Ε. (29%), 4 κρατικά κτίρια.

 – Διορισμός των νομικών, τεχνικών και οικονομικών συμβούλων για τουλάχιστον δεκατέσσερις από τις παραπάνω αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί να γίνουν μέχρι το τέλος του 2012.

 Έως το τέλος Δεκεμβρίου πρέπει, επιπλέον των δεκάδων δεσμεύσεων που έχουν ήδη αναληφθεί, να:

 – Ψηφιστεί ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2012.

 – Να επικαιροποιηθούν και να δημοσιοποιηθούν όλα τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου έως το 2014.

 – Να θεσπιστούν όλες οι φορολογικές διατάξεις που είναι αναγκαίες για την εκτέλεση του προϋπολογισμού παράλληλα με την ανακοίνωση του προϋπολογισμού.

 – Να ανακοινωθεί παράλληλα με το σχέδιο αναθεώρησης της δημόσιας διοίκησης και ένα σχέδιο δράσης για την εφαρμογή του με προτάσεις παρεμβάσεων. Αυτές θα καθορίζουν σαφείς αρμοδιότητες ανά υπουργείο και τομείς αρμοδιότητας, θα καταργούν επικαλύψεις και θα βελτιώνουν την κινητικότητα.

 – Ορισμός συμβούλων για όλες τις υπόλοιπες αποκρατικοποιήσεις του 2012, ενεργοποίηση της ειδικής γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας που θα διαχειρίζεται την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου που δεν θα πωληθεί και θα συνεργάζεται με τις υπό συγχώνευση ΚΕΔ και ΕΤΑ που θα προετοιμάζουν τα προς πώληση ακίνητα.

 – Δημιουργία έξι καλαθιών ακινήτων από το Ταμείο Αξιοποίησης.

 – Νομική πράξη για μεταβίβαση στο κράτος της κινητής και ακίνητης περιουσίας των ΔΕΚΟ και φορέων που θα κλείσουν.

 – Ενεργοποίηση της μονάδας μεγάλων φορολογουμένων.

 – Αντικατάσταση των εφόρων οι οποίοι δεν επιτυγχάνουν τους στόχους απόδοσης.

 – Επανεκτίμηση προσόντων των φορολογικών ελεγκτών.

 – Λειτουργία του οργάνου επίλυσης διαφορών για να αντιμετωπίσουν εντός 90 ημερών μεγάλες υποθέσεις.

 – Συγχώνευση 31 ΔΟΥ.

 – Ενίσχυση του ελέγχου των δαπανών με το διορισμό των μόνιμων επιτηρητών σε όλα τα υπουργεία.

 – Σύσταση μητρώων δεσμεύσεων για το σύνολο των υπηρεσιών και φορέων της γενικής κυβέρνησης.

 – Δημοσίευση του σχεδίου προσλήψεων μέχρι το 2015 σύμφωνα με τον κανόνα της 1 πρόσληψης για 5 αποχωρήσεις χωρίς τομεακές εξαιρέσεις (π.χ. υγεία).

 – Μεταφορά σε καθεστώς εφεδρείας περίπου 15.000 προσωπικού φορέων και άλλων 15.000 σε καθεστώς πρόωρης συνταξιοδότησης. Η 12μηνη εφεδρεία μπορεί να γίνει 24μηνη για το προσωπικό κοντά στη συνταξιοδότηση.

 – Αναθεώρηση του καταλόγου των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων με στόχο να καλύπτει λιγότερο από το 10% του εργατικού δυναμικού.

 – Σε βάθος αναθεώρηση της λειτουργίας των επικουρικών συντάξεων, των προνοιακών και των εφάπαξ. Θα περιλαμβάνει πρόσθετη μείωση του αριθμού των ταμείων και εξάλειψη ελλειμμάτων με ρυθμίσεις που θα ισχύσουν από 1ης Ιανουαρίου 2012.

 Έως τον Μάρτιο του 2012.

 – Να ολοκληρωθεί οι δεύτερος γύρος αναθεώρησης των κοινωνικών επιδομάτων και προγραμμάτων.

 – Να καλυφθούν όλες οι ιατρικές πράξεις από ηλεκτρονική συνταγογράφηση (φάρμακα, παραπεμπτικά, διάγνωση, χειρουργεία), να δίδονται αναλυτικές μηνιαίες εκθέσεις ελέγχου από το ΕΣΥ και να επεκταθούν τα γενόσημα ώστε να καλύπτουν πάνω από το 60% των φαρμάκων.

 – Να γίνεται κεντρικά η προμήθεια των φαρμακευτικών και ιατρικών προϊόντων για το ΕΣΥ.

 – Να ενισχυθεί ο ελέγχος των δαπανών, με νόμο που θα καθιστά αυστηρότερη τη διαδικασία υποβολής και έγκρισης των συμπληρωματικών προϋπολογισμών.

Related posts