Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
22 Οκτ 2021
SLIDER

Οι επενδυτές έρχονται … οι (δυνητικοί) εργαζόμενοι φεύγουν !

ΑΛΛΑ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. ΣΤΑ… ΣΥΝΕΔΡΙΑ!

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΡΙΟΠΟΥΛΟΣ*

Το brain drain δεν αναστρέφεται. Μήπως επειδή οι μόνοι παράγοντες έλξης είναι τα λόγια; Να κάνουμε ένα συνέδριο!

Μελετητές, ερευνητές, πολιτικοί, αναλυτές, γραφειοκράτες, ευρωκράτες είναι αισιόδοξοι πως η ανάπτυξη είναι ante portas, αλλά η αναθεματισμένη δεν χτυπάει ούτε το κουδούνι. Μαθηματικώς, ωστόσο, θα επέλθει ανάπτυξη ως αποτέλεσμα αύξησης των κοινοτικών χρηματοροών. Ανεξαρτήτως, βέβαια, της υποαπορροφητικότητας σε παραγωγικούς τομείς αειφόρου κερδοφορίας. Γιατί συμβαίνει αυτό το παράδοξο; Να κάνουμε ένα συνέδριο!

Η ανεργία καλπάζει. Η «μαύρη εργασία» καλύπτει τα κενά στις αλυσίδες παραγωγής. Αλλά, οι ικανοί δυνητικοί εργαζόμενοι προτιμούν να φύγουν από την Ελλάδα παρά να βρουν ή ξεκινήσουν μια δουλειά στον τόπο τους. Μήπως, επειδή μόνον το αγώγι ξυπνάει τον αγωγιάτη; Να κάνουμε ένα συνέδριο!

Οι μεγάλοι «επενδυτές» θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας με παλιούς μισθούς. Πόσο λογικό είναι να θέλει ένας νέος να δουλέψει στον αβέβαιο ιδιωτικό τομέα για 600€ όταν για την ίδια δουλειά ικανοτήτων θα πάρει σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα τα οκταπλάσια χρήματα; Να κάνουμε ένα συνέδριο!

Τα φορολογικά κίνητρα δεν είναι ικανά να φέρουν πίσω ικανούς επαγγελματίες. Μήπως γιατί κανείς δεν έφυγε λόγω της φορολογίας; Να κάνουμε ένα συνέδριο!

Οι εξαγωγές δεν αυξάνονται σημαντικά. Μήπως επειδή δεν αυξάνεται η παραγωγή εξαγόμενων προϊόντων;

Να κάνουμε ένα συνέδριο!

Τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα δεν γίνονται σεβαστά. Μήπως επειδή κανείς δεν σέβεται κανέναν στον τόπο της φαιδράς πορτοκαλέας; Να κάνουμε ένα συνέδριο!

Η δικαιοσύνη δεν «δικαιώνει» εγκαίρως. Μήπως, επειδή είναι «αλάδωτη» η μηχανή της; Να κάνουμε ένα συνέδριο!

Οι έρευνες περί βελτίωσης της καθημερινότητας με ανάδειξη της περιβαλλοντικής ευαισθησίας δεν συγκινούν κανέναν. Μήπως -κατ’ αρχήν – γιατί σχεδόν πουθενά στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πεζοδρόμια, και όπου υπάρχουν είναι κατειλημμένα με καφάσια, καρέκλες ή μηχανάκια;

Να κάνουμε ένα συνέδριο!

Ο πολιτισμός χάθηκε με το που έκλεισαν τα νυχτερινά πολιτιστικά κέντρα και τα θέατρα (που μάλλον μισοάδεια δούλευαν τα τελευταία χρόνια). Μήπως, γιατί οι «εκπολιτιζόμενοι» ξέμειναν από δίφραγκα για την ταξιθέτρια; Να κάνουμε ένα συνέδριο!

Στην Ελλάδα κυκλοφορούν περισσότεροι τραγουδιστές από κάθε άλλη χώρα (εμπειρική εκτίμηση). Μήπως, γιατί τα τοπικά δωρεάν φεστιβάλ ψυχαγωγίας της υπαίθρου είναι μια ωραία φάμπρικα ενίσχυσης των «παραγόντων» του πολιτισμού; Να κάνουμε ένα συνέδριο!

Μετά τον Γκάλη ανακαλύψαμε το μπάσκετ κα γέμισε η Ελλάδα μπασκέτες. Μετά τον Τσιτσιπά ανακαλύψαμε και το τένις. Μήπως να μετατρέψουμε τα μπασκετογήπεδα σε τερέν για τενίστες πριν τσιμεντωθεί και το τελευταίο χορτάρι στις πόλεις; Έτσι κι αλλιώς στο τάβλι διαπρέπουμε μόνον, εθνικώς. Να κάνουμε ένα συνέδριο!

Επί το εθνικότερων … Η ιστορική εθνική επέτειος πάει … άπατη. Η νέα γενιά δεν ξέρει ούτε πέντε (5) ονόματα από τους πολλούς ήρωες της ελληνικής επανάστασης. Μήπως, επειδή αντί για υπενθύμιση της Ιστορίας ονειροπολούμε; Να κάνουμε ένα συνέδριο!

Το μόνιμο μότο ότι «μαζί θα τα καταφέρουμε», από εμψυχωτική παρότρυνση κατέληξε εφιάλτης,    αν όχι και ειρωνική αναθύμηση του «στον αγώνα ενωμένοι και στη μάσα χώρια». Μήπως, επειδή όσοι δεν προέρχονται από μεγάλα σόγια ή διαδρομιστικά παρεάκια οσφυοκαμπτών δεν έχουν ευκαιρίες προκοπής; Να κάνουμε ένα συνέδριο!

Απ’ εκεί που η Ελλάδα του ήλιου και της θάλασσας, της ρομάντζας και της καντάδας εξήγαγε αλησμόνητο ερωτικό πάθος … φτάσαμε σε σημείο να μας ξεφωνίζει το παρελθόν ως αρένα σεξουαλικά πεινασμένων κτηνών. Μήπως, επειδή τα «στραβά μάτια» της Πολιτείας στράβωσαν εντελώς τα μάτια της κοινωνίας; Να κάνουμε ένα συνέδριο!

Η πανδημία ήρθε ως το προ-τελευταίο πούλι του ντόμινο της πολυεπίπεδης κρίσης που βιώνει η χώρα μας την τελευταία δεκαετία. Μήπως, γιατί το τελευταίο θα έρθει μετά την πανδημία. Να κάνουμε ένα συνέδριο!

Η αξιολόγηση και ανάδειξη των ικανότερων δεν εφαρμόζεται στην Ελλάδα. Μήπως επειδή όταν λέμε … by the book … εννοούμε ακόμη την τηλεφωνική ατζέντα γνωριμιών που αξιολογεί πάραυτα την επιβράβευση της ανικανότητας; Να κάνουμε ένα συνέδριο!

Να κάνουμε ένα συνέδριο και να ζητήσουμε από τον -ΟΝ ουκ άνευ- ειδικό επικοινωνιολόγο (λέμε, τώρα!) να το προβάλει στην τηλεόραση. Κατά προτίμηση στη δημόσια, που είναι και τζάμπα και κονομάει καλύτερα ο επικοινωνιολόγος λόγω «κονέ» και εγκάρδιων επαφών!

Παιδιά (ρετιρέ και πρώτου) κάνουμε συνεδριακή πλάκα.  Κατά πως πάει το πράμα … στο τέλος θα μείνουν στην Ελλάδα μόνον οι αναξιολόγητοι και οι σύνεδροι!

Εδώ, ομολογώ ότι από μικρό παιδί είχα την απορία ποιοί είναι όλοι αυτοί που έχουν το χρόνο να πηγαίνουν σε εργάσιμες ώρες σε συνέδρια (;)!

Διαγενομένου του χρόνου, και έχοντας ο ίδιος οργανώσει σε ρομαντικές εποχές ημερίδες ευρωπαϊκού προσανατολισμού, κατάλαβα ότι οι επαγγελματίες χειροκροτητές είναι είτε μίσθαρνα όργανα της ΔΕΚΟ … ΧΕΙΡΟ-ΚΡΑΥΓΟΚΟΠΗΜΑ Ν.Π.Δ.Δ. είτε ανελέητοι «πέφτουλες» στα «καναπεδάκια» του μπουφέ.

Και οι δυο κατηγορίες συνεδριακών θαμώνων κατατσαλακώνονται αυτο-συνωστιζόμενοι.

Ενώ, βεβαίως-βεβαίως, τα φυλλάδια που έγραφαν νύχτες ορισμένοι ταλαίπωροι, το ενημερωτικό υλικό που πληρώθηκε με ΕΣΠΑ και οι ρεσεψιονίστ παροχής πληροφοριών μένουν στη θέση τους … ατσαλάκωτοι!

Βρε, μήπως να κάναμε μια ημερίδα και γι αυτό; Τι να λέει, άραγε, ο πολύ-εταίρος σύμβουλος επικοινωνίας με τις πολύ-επαφές σε όλο το φάσμα του δημοκρατικού τόξου. Εκείνου του ευθύβολου τόξου, με στόχευση στον πήλινο κουμπαρά, που το ανακάλυψε μετά τον αγώνα του την περίοδο του μη δημοκρατικού συνωστισμού … σε ανάλογα συνέδρια;

Οι γρίφοι θα λυθούν μετά την πανδημία και τα ZOOMοσυνέδρια. που τους συνοδεύουν. Και τότε (στο αόρατο για τον επικοινωνιολόγο και τα «κονέ» του μέλλον) όλα θα είναι πιο ζουμερά. Πιο τζούσι!

(*) George Syriopoulos EU Correspondent for ERT TV gsm: +31628980332

 [Photo credits: Charl Folscher, South Africa]

Related posts