Subscribe Now
Trending News
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
18 Ιούλ 2024
SLIDER

Οι αγρότες ετοιμάζουν σήμερα συλλαλητήριο στην Καρδίτσα και αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να κλείσουν την Εθνική Οδός στην Θεσσαλία

Οι αγρότες στην πανθεσσαλική σύσκεψη που έγινε χθες στον Παλαμά αποφάσισαν να  πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο με τα τρακτέρ τους σήμερα στην Καρδίτσα. Διέρρευσαν μάλιστα πληροφορίες ότι θα κλείσουν την Εθνική Οδός ταυτόχρονα σε Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Βόλο. Οι Θεσσαλοί αγρότες έχουν προγραμματίσει για το μεσημέρι του Σαββάτου όπου θα γίνει στη Θεσσαλονίκη η Agrotica να πραγματοποιήσουν νέο συλλαλητήριο.

Τρακτέρ από τις Σέρρες θα κάνουν την εμφάνιση τους νωρίς το πρωί της Πέμπτης στην Εγνατία Οδό, στο δρόμο Σερρών-Θεσσαλονίκης. Οι Σερραίοι αγρότες θα ξεκινήσουν νωρίς το πρωί από την πόλη των Σερρών με προορισμό τη Θεσσαλονίκη όπου θα πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο που θα γίνει στις 13:00 στην Agrotica και όπως αποφάσισαν θα παραμείνουν εκεί μέχρι και την Κυριακή.

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας και μηχανοκίνητη πορεία θα κάνουν σήμερα και οι αγρότες του βορείου Έβρου. Η προσυγκέντρωση των τρακτέρ θα γίνει στις 10:00 το πρωί στον βόρειο κόμβο και στη συνέχεια θα μπουν στην πόλη και θα παρατάξουν τα αγροτικά τους μηχανήματα στο κέντρο, για όση ώρα θα διαρκέσει το συλλαλητήριο.

Στο χορό των κινητοποιήσεων και οι αγρότες της Αχαΐας, οι οποίοι σήμερα θα συγκεντρωθούν στο κτίριο της Περιφέρειας περνώντας με τα τρακτέρ τους μέσα από την Πάτρα.

Έως και 10.000 ευρώ θα φθάσει η αποζημίωση στους αγρότες που επλήγησαν από την κακοκαιρία «Ντάνιελ» ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εν μέσω των συνεχιζόμενων αγροτικών κινητοποιήσεων και πρόσθεσε οτι θα γίνουν και παρεμβάσεις σε υποδομές στη Θεσσαλία που θα φτάσουν το 1 δισ. ευρώ.

Από την επομένη εβδομάδα θα μπορούν να υποβάλουν την αίτηση αναθεωρημένη ή νέα μέσα από την πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr και θα ακολουθήσει διαδικασία διασταυρώσεων. Κατά τον πρώτο κύκλο έχουν ήδη χορηγηθεί 33,9 εκατ. ευρώ προς 16.400 αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες.

Κατά το δεύτερο κύκλο θα υπάρχει πρόσθετη αρωγή ύψους 5.000 ευρώ ανά παραγωγό, για σοβαρές ζημιές και 10.000 ευρώ ανά παραγωγό για πολύ σοβαρές ζημιές σε εξοπλισμό, σε πρώτες ύλες, σε αποθηκευμένα προϊόντα και κατεστραμμένα οχήματα.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να υποβάλλουν τους σχετικούς φακέλους μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2024, ώστε να μπορέσουν να δρομολογηθούν όλες οι διαδικασίες για την καταβολή τόσο της προκαταβολής, όσο και της τελικής επιχορήγησης στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής. Μόνο το 14% των αγροτών που έχουν υποστεί ζημιές έχει υποβάλλει φάκελο και οι πληρωμές των προκαταβολών του 50% της ζημιάς ξεκινούν από την Παρασκευή.

Πρόσκληση σε διάλογο απηύθυνε εκ νέου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, ενώ παρεμβάσεις όσον αφορά στο ενεργειακό κόστος θα ανακοινωθούν από τον υπουργό Περιβάλλοντος:

«Εκείνος θα ανακοινώσει συντομότατα το πρόγραμμα Απόλλων και θα απαντήσει σε πολλά από τα αιτήματα που αναδεικνύονται ως ενεργειακό κόστος. Εγώ στέλνω μήνυμα στους αγρότες τους καλώ  να συζητήσουμε είμαστε στην ίδια πλευρά δεν είναι μονοί η Κυβέρνηση στηρίζει αυτό έχει αποδεχθεί.

Χθες κατατέθηκε στη βουλή, σε τροπολογία, ευνοϊκή ρύθμιση για αναστολή των πληρωμών ρεύματος για δύο χρόνια όσων αγροτών επλήγησαν από την κακοκαιρία «Ντανιέλ» και στη συνεχεία  πενταετή  ρύθμιση  με μηδενικό επιτόκιο.