Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
02 Δεκ 2023
Auto-Moto

Οδηγούμε το νέο Jeep Renegade με το μικρό κινητήρα

 

Του Πέρη Χαλάτση

Χρειάσθηκαν να περάσουν 14 χρόνια .Χρειάσθηκαν να φιλτραριστούν εκατοντάδες ιδέες . Και όπως λέει η παροιμία  «κάλιο αργά παρά ποτέ» έτσι και η Jeep που το 2001 παρουσίασε το στρογγυλοφάναρο Cherokee , αποφάσισε ότι έπρεπε, χωρίς να χαλάσει το brand της, να μπει σε μια άλλη πιο μικρή  κατηγορία  αγοράς  και να παρουσιάσει το νέο της Jeep Renegade.

Το μόνο  σίγουρο  ήταν, ότι  δεν έπρεπε να αλλοιωθεί το κύρος και η εικόνα της Jeep. Όλοι πλέον γνωρίζουν ότι πριν από  73 χρόνια η εταιρεία Willys Overland κέρδισε την ανάθεση της κατασκευή ενός οχήματος γενικής χρήσης (general purpose) για τον Αμερικάνικο στρατό. Το Willys MB, έγινε  το πρώτο τετρακίνητο στον κόσμο!

Η προσπάθεια, η ανδρεία, η τόλμη και η ελευθερία έγιναν έκτοτε συνώνυμα του Jeep. Το Willys MB μετεξελίχθηκε σ’ έναν ήρωα που μπορούσε να κατακτήσει όλων των ειδών τα εδάφη… ακόμα και τα εχθρικά!!!

Το σύνθημα τότε όπως και τώρα είναι το ίδιο: Ελευθερία- Περιπέτεια- Αυθεντικό.

Το όνειρο των σύγχρονων ευρωπαίων που έβλεπαν φυσικά την εξέλιξη της αγοράς να έχει μια τάση προς τους μικρότερους κινητήρες,  ήταν  να πείσουν τους Αμερικάνους, για ένα Jeep που χωρίς να χάσει το γόητρό του, να είναι  με  μικρότερο κινητήρα  αλλά ανταγωνιστικό. Ειδικά για εμάς στην Ελλάδα που έχουμε δυσβάστακτους φόρους, η λύση αυτή είναι ότι πρέπει και για να έχουμε Jeep αλλά και για να μην πληρώνουμε απαράδεκτα χαράτσια.

Όλα θέλουν το χρόνο τους. Οι Αμερικάνοι άναψαν το πράσινο φώς και η μάρκα έκανε την  επανεκκίνηση. Για 1η φορά στην κατηγορία των SUV.

Η Jeep το 2014 παγκοσμίως ξεπέρασε τις 1.000.000 πωλήσεις. Φαίνεται ότι στο εξωτερικό  κάτι βλέπουν μπροστά  γιατί,  για το 2018-ανακοίνωσαν – ότι  έχουν βάλει στόχο να ξεπεράσουν τις 1.900.000 πωλήσεις. Αν συγκρίνετε τους αριθμούς θα δείτε ότι ο στόχος τους είναι να διπλασιάσουν τις πωλήσεις τους παρά την κρίση στην αγορά.

Η Jeep στην Ευρώπη παρουσίασε αύξηση 58 % και αυτό δείχνει ότι ο κόσμος εμπιστεύεται τη φίρμα που στο πέρασμά της αφήνει μόνο θετικές εντυπώσεις.

Το νέο Renegade είναι το μικρό  τζίπ με τις μεγάλες ικανότητες. Το Renegade επιβεβαιώνει την έννοια που έχει η λέξη. Σημαίνει «εκτός αγέλης». Και αυτό το Renegade που τώρα πλασάρεται στην κατηγορία των SUV βρίσκεται στις αγορές 100 χωρών. Οι αγοραστές από την άλλη επιβεβαιώνουν με την αυξητική τάση που έχουν ότι εμπιστεύονται τα SUV. Το 2009 η κατηγορία αυτή κατείχε το 18% στην αγορά. Το 2014 έφθασε το 37,3%.

Η ελληνική εταιρία παρουσίασε λοιπόν την κατάλληλη στιγμή,  το νέο  Jeep Renegade,  με τον μικρό και ολοκαίνουργιο  κινητήρα των 1400 κ.εκ  που προσαρμόστηκε στις απαιτήσεις της αγοράς. Με τον κινητήρα των 1400 κ. έκ,  ένα είναι σίγουρο. Ότι ο Έλληνας αγοραστής χωρίς τεκμήρια και φόρους πολυτελείας θα στραφεί στο Renegade για να έχει τζίπ έστω και με λίγα κυβικά.

Συνολικά  προσφέρονται 12 συνδυασμοί κινητήρων-κιβωτίων-μετάδοσης. Εκτός από τις προσθιοκίνητες εκδόσεις θα υπάρχουν και αυτές με σύστημα 4×4. Τρεις βενζινοκινητήρες (δύο MultiAir2 και ο E.torQ), δύο diesel MultiJet II, δύο μηχανικά κιβώτια, ένα διπλού συμπλέκτη DDCT και το πρώτο στην κατηγορία 9τάχυτο αυτόματο παρατάσσονται με το Renegade.

Η Jeep εξοπλίζεται με  δύο διαφορετικά συστήματα τετρακίνησης στο Renegade, το Jeep Active Drive και το Jeep Active Drive Low. Το δεύτερο προσφέρει επιπλέον δυνατότητες off road, χάρη σε διαφορετική χαρτογράφηση του κιβωτίου, στο Hill Descent Control  και επιλογή Low για υποπολλαπλασιασμό της τελικής σχέσης μετάδοσης.

Με απλές διαδικασίες ο οδηγός επιλέγει αυτό που θέλει. Χιόνι,άμμο,λάσπη,χώμα.

Τα Active Drive και Active Drive Low συνδυάζονται με το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης Jeep Selec-Terrain με 4 ρυθμίσεις (Auto, Snow, Sand, Mud) και πέντε για το Trailhawk (επιπλέον η Rock).

Η εκδήλωση  έγινε στο Τατόι. Τα δύο Renegade με βενζίνη και πετρέλαιο τα οδηγήσαμε στη χιονισμένη ειδική διαδρομή του Αγίου Μερκουρίου.  Διαβάστε τα τεχνικά χαρακτηριστικά:

Renagade με  βενζίνη: Πρόκειται για τον υπερτροφοδοτούμενο  1.4 λίτρων MultiAir2 που είναι και η  τελευταία εξέλιξη της οικογένειας των κινητήρων FIRE (Fully Integrated Robotized Engine) με το σύστημα μεταβλητού χρονισμού και βύθισης των βαλβίδων MultiAir2, ο οποίος για τις ανάγκες του Jeep Renegade  αποδίδει 140 hp στις 5500 σαλ. και 230 Nm ροπής μόλις από τις 1750 σαλ. Συνδυάζεται τόσο με μηχανικό όσο και με ημιαυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 6 σχέσεων. Η διαμόρφωση αυτή προσφέρεται με κίνηση μόνο στους εμπρός τροχούς.

Υπάρχει όμως και μία πιο δυνατή έκδοση του συγκεκριμένου κινητήρα, η οποία αποδίδει 170 hp στις 5500 σαλ. και 250 Nm ροπής από τις 2500 σαλ.. Εξοπλίζεται αποκλειστικά με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων 9 σχέσεων (μοναδικό στην κατηγορία) το οποίο μεταφέρει την κίνηση μέσω του εξελιγμένου συστήματος ελέγχου τετρακίνησης Selec-Terrain και στους τέσσερις τροχούς.

Με πετρέλαιο: Ο υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας πετρελαίου 1.6 λίτρων MultiJet II αποδίδει 120hp στις 3750 σαλ. και ροπή 320 Nm μόλις από τις 1750 σαλ.. Διαθέτει στροβιλοσυμπιεστή μεταβλητής γεωμετρίας ηλεκτρονικά ελεγχόμενο. Σε συνδυασμό με την τεχνολογία τροφοδοσίας μέσω κοινού αυλού MultiJet II, την χρήση παγίδας σωματιδίων (DPF) και την ανακύκλωση καυσαερίων καταφέρνει να εκπληρώνει τις αυστηρές απαιτήσεις Euro5+. Συνδυάζεται με μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων και η κίνηση μεταφέρεται μόνο στους εμπρός τροχούς.

Αν θέλετε όμως να ξεφύγετε από τα μικρά και χωρίς να πάτε στα μεγάλα υπάρχει και η μεσαία λύση με τον κινητήρα πετρελαίου 2.0 λίτρων MultiJet II ο οποίος είναι τετρακύλινδρος υπερτροφοδοτούμενος . Για τις ανάγκες της έκδοσης Trailhawk παράγει ισχύ 170 hp στις 3750 σαλ. και αποδίδει ροπή 350 Nm από τις 1750 σαλ., ενώ συνδυάζεται με το νέο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων 9 σχέσεων και την κορυφαία τετρακίνηση Jeep Active Drive Low .

Στον πίνακα που θα σας δείξουμε υπάρχουν όλες οι εκδόσεις.

Το μοντέλο που έχει τιμή λιγότερη των 2ο.οοο ευρώ είναι το 1.6 με βενζίνη. Όμως το αυτοκίνητο που θα κάνει χρυσές δουλειές είναι αυτό με τον 1.6 diesel  κινητήρα και  με το 6τάχυτο κιβώτιο (τιμή  23.470 ευρώ ) .

Οι σχεδιαστές της Jeep ήξεραν πως το Renegade θα έπρεπε να προσφέρει τις καλύτερες εκτός δρόμου δυνατότητες στην κατηγορία, σε συνδυασμό με διαστάσεις και αναλογίες αμαξώματος που θα ταίριαζαν σε αυτοκίνητο πόλης. Ο εξωτερικός σχεδιασμός του βασίζεται στο Jeep Wrangler. Αυτό και μόνο φθάνει για να μαγνητίσει τα αντρικά βλέματα και όχι μόνο.

Περισσότερα για την νέα γενιά των Renegade θα σας γράψουμε όταν τα οδηγήσουμε για περισσότερα χιλιόμετρα και σε άλλες διαδρομές. Το  καλό ήταν ότι λίγες ημέρες πριν την παρουσίαση είχε ρίξει αρκετό χιόνι.

*** Στην παρουσίαση του νέου Jeep παρόντες  ήταν οι ιδιοκτήτες της εταιρίας Lancia Jeep Hellas A.E , τα αδέλφια  Πολυχρόνης και Γιάννης Συγγελίδης . Προλόγισε  ο διευθυντής της  Jeep, Ανδρέας Σουλουτζιδάκης . Ο τεχνικός σύμβουλος Αντώνης Κατσέλης έδωσε εξηγήσεις σε όλες τις τεχνικές μας απορίες ενώ ο Γιώργος Πρέντζας παρουσίασε τις αρετές του Renegade. Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε επωμισθεί η υπεύθυνη επικοινωνίας κα  Κορίνα Βαλυράκη.

Με αυτόματο κιβώτιο
Με χειροκίνητο κιβώτιο

 

Κινητήρας διαμάντι. Χρυσές δουλιές θα κάνει η Jeep με αυτον τον κινητήρα.

 

 

Ευρύχωρο πορτ παγκαζ

 

 

Related posts