Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
05 Δεκ 2021
Πολιτισμός

Ο  ζιγκολό που πρόδωσε Άγγλους αξιωματικούς στους καραμπινιέρους

1- πετρουτσοπουλ

Έδρασε επί κατοχής με την  ηθοποιό Ντιριντάουα, τον  ανακάλυψαν στην Ιταλία  Άγγλοι πράκτορες και τον εκτέλεσαν

 Κοντογιαννιδης Τασος γραφειοΤου Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη

akontogiannidis@yahoo.gr

 

Επί γερμανικής κατοχής, κάποια αποβράσματα της κοινωνίας ανήγαγαν την προδοσία συνανθρώπων τους στον κατακτητή, σε επικερδές επάγγελμα, αποκομίζοντας χρήματα, είχαν την εύνοια του, όχι όμως και καλό τέλος. Σε μια τέτοια περίπτωση θα αναφερθούμε για να καταδείξουμε  πόσο επικίνδυνοι και απατεώνες ήταν και πως πλήρωσαν στο τέλος τα ανομήματα τους.

Τον Απρίλιο του 1941, φεύγοντας οι Άγγλοι από την Ελλάδα, άφησαν πίσω τους ορισμένους πυρήνες για να κάνουν σαμποτάζ και κατασκοπεία κατά των Ιταλών και των Γερμανών, ενώ οι Ιταλοί που ήρθαν, για να διευρύνουν το δίκτυο των πρακτόρων τους και να τους αντιμετωπίσουν, πλησίασαν  για συνεργασία διάφορα πρόσωπα, ανάμεσα τους και τον Κώστα Πετρουτσόπουλο, έναν τυχοδιώκτη ζιγκολό, θαμώνα  των νυχτερινών κέντρων και απατεώνα, δελεάζοντας τον με γενναία χρηματική προσφορά.

Ο απατεώνας και καταδότης Κώστας Πετρουτσόπουλος
Ο απατεώνας και καταδότης Κώστας Πετρουτσόπουλος

Ο Πετρουτσόπουλος  που κυκλοφορούσε με ένα πανάκριβο οκτακύλινδρο Όπελ και ταυτότητα της γερμανικής Γκεστάπο, γνώρισε την 24χρονη  Θεσσαλονικιά ηθοποιό Καίτη Οικονόμου (την γνωστή «Ντιριντάουα») που έμενε  στον Άγιο Παύλο, κοντά στο Σταθμό Λαρίσης. Λίγο αργότερα, το ζευγάρι μετακόμισε στο πολυτελές διαμέρισμα του Πετρουτσόπουλου στην οδό Σκαραμαγκά κοντά το Μουσείο.

Ο ηθοποιός Λάμπρος Κωνσταντάρας, θύμα του απατεώνα
Ο ηθοποιός Λάμπρος Κωνσταντάρας, θύμα του απατεώνα

Κάποια μέρα,  στην οδό Ακομινάτου ( κοντά στην πλατεία Βάθη), έγινε συμπλοκή μεταξύ ιταλών καραμπινιέρων και  Άγγλων πρακτόρων. Στην συμπλοκή αυτή σκοτώθηκε ο υπολοχαγός Πρέστον ενώ  δύο άλλοι αξιωματικοί οι Μακ Νάμπ και Ρίκετ διέφυγαν και ο Πετρουτσόπουλος  προσποιούμενος τον Αγγλόφιλο, δέχτηκε να τους «φιλοξενήσει» στο διαμέρισμα του έναντι αδράς αμοιβής! Το επόμενο πρωί τους κατέδωσε στους Ιταλούς, οι οποίοι τους φυλάκισαν και τους εκτέλεσαν για σαμποτάζ και κατασκοπεία. Μετά απο τους δύο αξιωματικούς, το ζεύγος Πετρουτσόπουλου- Ντιριντάουα, κατέδωσε άλλους 32 Άγγλους στρατιωτικούς και τους  Έλληνες πατριώτες που συνεργάζονταν μαζί τους: Σ. Βερνίκος,  Κ. Πορφυρόπουλος, Ε. Αρετάκης, Κική Δούκα,  Μάριον Σοφούλη, ο φαρμακοποιός Νικολάου και ο γιατρός Αχτύπης  που άλλοι εκτελέστηκαν και άλλοι κλείστηκαν σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως.

  Ο Άγγλος λοχαγός Μακ Νάμπ θύμα του Πετρουτσόπουλου
Ο Άγγλος λοχαγός Μακ Νάμπ θύμα του Πετρουτσόπουλου

Για τις συλλήψεις αυτές, θεωρήθηκε υπεύθυνη τότε και η Ντιριντάουα.
Μάλιστα, Αθηναίοι που γέμιζαν το θέατρο «Αλκαζάρ» το καλοκαίρι του 1943,  σε κάθε εμφάνισή της, τη συνόδευαν σφυρίγματα και αποδοκιμασίας, της πετούσαν μικρά πετραδάκια και της έστελναν υβριστικές επιστολές. Η κατάσταση έγινε αφόρητη για την όμορφη, νεαρά ηθοποιό. Ένα βράδυ, καθώς εκτελούσε κάποιο νούμερο στη σκηνή, ακούστηκαν έντονες αποδοκιμασίες και η λέξη «Βουλγάρα». Διέκοψε τότε την σκηνή και φώναξε δυνατά: «Είμαι Ελληνίδα. Ζήτω η Αγγλία!»Το ίδιο βράδυ συνελήφθη από τους Ιταλούς καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους, οδηγήθηκε στις φυλακές Αβέρωφ, αλλά  ο Πετρουτσόπουλος την αποφυλάκισε αυθημερόν με τις «γνωριμίες» που είχε.

Η Ντιριντάουα όταν έπαιζε στο θέατρο «Αλκαζάρ»
Η Ντιριντάουα όταν έπαιζε στο θέατρο «Αλκαζάρ»

Αρκετούς μήνες μετά, ένας φίλος του Ιταλός συνταγματάρχης πήρε τον Πετρουτσόπουλο στην Ιταλία για να κατασκοπεύσει Έλληνες και Βρετανούς που γνώριζε. Ήταν τόσο δαιμόνιος απατεώνας, αφού πριν φύγει για την Ιταλία,  σκηνοθέτησε ακόμα και τον θάνατο του για να φάει δανεικά από τον Λάμπρο Κωνσταντάρα και άλλους ηθοποιούς που του δάνεισαν. Τους είχε πει ότι πάσχει από σηψαιμία, θα υποβληθεί σε λεπτή εγχείριση στο νοσοκομείο «Αιγινίτειο» και χρειάζεται χρήματα. Ο  Κωνσταντάρας του δάνεισε ( όπως και άλλοι από φόβο), και όταν ήρθε η στιγμή που ήθελε τα χρήματα λόγω αναγκών, μια μυημένη νοσοκόμα του τηλεφώνησε και του είπε ότι ο Πετρουτσόπουλος πέθανε από σηψαιμία. Περίλυπος ο Κωνσταντάρας, που έχασε τα χρήματα του, πήρε μια ανθοδέσμη και πήγε στο νοσοκομείο. Όμως, από μια άλλη νοσοκόμα που δεν ήταν μυημένη, πληροφορήθηκε ότι ο Πετρουτσόπουλος ποτέ δεν νοσηλεύτηκε εκεί, έχαιρε άκρας υγείας και αναχώρησε  νωρίς το πρωί για την Ρώμη!

Ο γάμος της Ντιριντάουα με τον Κώστα Χατζηχρήστο στην Αγία Ελεούσα Γαλατσίου με κουμπάρους τον δικηγόρο Ν. Υφαντίδη και τον βιομήχανο Χ. Χατζηκοκόλη
Ο γάμος της Ντιριντάουα με τον Κώστα Χατζηχρήστο στην Αγία Ελεούσα Γαλατσίου με κουμπάρους τον δικηγόρο Ν. Υφαντίδη και τον βιομήχανο Χ. Χατζηκοκόλη

Η τύχη του δοσίλογου Πετρουτσόπουλου ήταν παρόμοια με τις τύχες πολλών δοσίλογων και προδοτών που συμμάχησαν με τους Ναζί. Το 1944, Βρετανοί πράκτορες ανακάλυψαν τον Πετρουτσόπουλο και τον εκτέλεσαν ως προδότη και εγκληματία. Στις 3-12-1945, ο απατεώνας και καταδότης Πετρουτσόπουλος  δικάστηκε ερήμην μαζί με την Ντιριντάουα για εσχάτη προδοσία και ηθική αυτουργία σε θανατώσεις και βασανιστήρια 39 αγωνιστών Ελλήνων και Άγγλων, από το 3ο Δικαστήριο Δοσίλογων της Αθήνας. Καταδικάστηκε ερήμην εις θάνατον, ενώ η Ντιριντάουα, που είχε προσχωρήσει στο ΕΑΜ και μετείχε σε πορείες και διαδηλώσεις, αθωώθηκε από τους… μάρτυρες! Στις 30-9-1959, η Ντιριντάουα παντρεύτηκε τον ηθοποιό Κώστα Χατζηχρήστο και πέθανε στις 9-2-1996 στην Κηφισιά, παραγκωνισμένη και ξεχασμένη, ακόμα και από εκείνους που ανέδειξε κι ευεργέτησε…

 

Related posts