Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
07 Μαρ 2021
Ελλάδα

Ο Τσίπρας στο πλευρό των Ελλήνων- Εγκρίνει  νέα μέτρα ύψους 900 εκατ. ευρώ!

Του “paratiriti”

Άλλα υπόσχεται στο λαό ο Αλέξης Τσίπρας και άλλα υπογράφει και αποδέχεται όταν βρίσκεται στο εξωτερικό.

Όλο αυτό το διάστημα μας έλεγαν ότι  οι ευρωπαίοι εταίροι θα στηρίξουν την πορεία της Ελλάδας για την έξοδο από τα Μνημόνια.

Σωστά. Μόνο που δεν μας έλεγαν ότι αυτό δεν θα γίνει αναίμακτα.

Οι φόβοι πως μπορεί το πρωτογενές πλεόνασμα να αποκλίνει κατά μισή μονάδα από τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ το 2018 φαίνεται πως οδηγεί σε νέα μέτρα ύψους 900 εκατ. Ευρώ.

Ο φόβος των Ευρωπαίων προέρχεται από την μέχρι τώρα πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, όπου τα πρόσφατα στοιχεία του εννεάμηνου δείχνουν μείωση των κρατικών εσόδων, άρα και μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Η  κυβέρνηση στο προσχέδιο του προϋπολογισμού έκανε πρόβλεψη για πλεόνασμα 3,75% του ΑΕΠ. Ένας στόχος όμως που δεν είχε συνυπολογίσει όπως φαίνεται την οικονομική κόπωση των Ελλήνων που έχουν στραγγίξει από την υπερφορολόγηση.

Κοινοτικός αξιωματούχος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ομολόγησε πως θα πρέπει να δούμε αν θα χρειαστούν νέα μέτρα για το 2018. Διευκρίνισε πάντως ότι σε κάθε περίπτωση, «η επιβολή τους δεν είναι αυτοσκοπός». Την ίδια στιγμή, σε θρίλερ εξελίσσεται και το ζήτημα της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ. Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, έχουν στη διάθεσή τους μια εβδομάδα ώστε να μην πάνε με άδεια χέρια στο EuroWorking Group, όπου θα κριθεί αν η Αθήνα έχει μειώσει «καθαρά» -δηλαδή χωρίς να έχουν δημιουργηθεί νέα- κατά 1,2 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Σύμφωνα με την ‘«Ελευθερία του Τύπου», το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνουν ότι η δόση των 800 εκατ. ευρώ δεν τίθεται εν αμφιβόλω και ότι έστω και την τελευταία στιγμή τα χρήματα θα εκταμιευθούν.  Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό κρίνεται το γεγονός ότι τον Σεπτέμβριο η ΑΑΔΕ προχώρησε σε επιστροφές φόρων περίπου 1,5 δισ. ευρώ, ωστόσο από τα ταμειακά στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος – στο ΓΛΚ υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία αυτά δεν είναι συγκρίσιμα με τα δικά τους – φαίνεται ότι τον Σεπτέμβριο πληρώθηκαν μόλις 482 εκατ. ευρώ για εξόφληση ληξιπρόθεσμων και συνολικά στο εννεάμηνο 1,696 δισ. ευρώ, έναντι 2,029 δισ. ευρώ πέρυσι.

Οι καθυστερήσεις στην εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου, που αποτελεί για τους δανειστές ένα από τα ”κλειδιά” για την αναγκαία ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά και την ενίσχυση της δυναμικής ανάκαμψης της οικονομίας, λειτούργησαν και ως…κόκκινο πανί μετά τις ανακοινώσεις περί κοινωνικού μερίσματος.

Η τρίτη αξιολόγηση τρέχει τις εξελίξεις

Σε κάθε περίπτωση και με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας καθ οδόν, η κυβέρνηση έχει ήδη σηκώσει μανίκια για την τρίτη αξιολόγηση. Η προσοχή του Μαξίμου στρέφεται πλέον απολύτως στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης όσο πιο σύντομα γίνεται για να βρεθεί εκ νέου η κυβέρνηση σε θέση ισχύος.

Από τη Δευτέρα ξεκινούν στο Μαξίμου οι συσκέψεις. Ο πρωθυπουργός με το οικονομικό επιτελείο, θα προσπαθήσει να δώσει προτεραιότητα στην ολοκλήρωση των εύκολων μεταρρυθμίσεων και οργανώνοντας τη συζήτηση για τα πιο δύσκολα θέματα. Η συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2018, σε κάθε περίπτωση, θα είναι το «κλειδί» των συζητήσεων, ενώ καμία καθυστέρηση δεν νοείται στην ολοκλήρωση των 95 προαπαιτούμενων.

Ας μην γελιόμαστε. Ο Αλέξης που σκέφτεται τους Έλληνες και για το καλό της Ελλάδος θα υπογράψει τα πρόσθετα μέτρα.

Related posts