Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
02 Μαρ 2021
SLIDER

Ο τουρισμός σε αναζήτηση δρόμων ανάπτυξης

Ρεπορτάζ–επιμέλεια  Μαργαρίτα Μανούσου

 Το ελληνικό τουριστικό προϊόν μπροστά στην πρόκληση της πανδημίας

Σήμερα, όλος ο κόσμος αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου κατάσταση. Το Ελληνικό τουριστικό προϊόν  έχει σταθεί  πολλές φορές μπορστά σε προκλήσεις και δύσκολες καταστάσεις.  Οι σημερινές περιστάσεις όμως είναι εντελώς διαφορετικές.

Με τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας να παραμένει πρωταρχικό μέλημα, εκτενής συζήτηση γίνεται για την επανεκκίνηση του παγκόσμιου Τουρισμού ο οποίος συμβάλει στο 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ αλλά και στο 10% των θέσεων εργασίας και στην Ευρώπη.

Όπως είναι γνωστό η τουριστική δραστηριότητα αποτελεί την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας και είναι η δραστηριότητα που συμβάλει πάνω από 20% στο ΑΕΠ της χώρας ενώ δημιουργεί άμεσα ή έμμεσα περισσότερες από το 20% των θέσεων εργασίας.

Η τουριστική δραστηριότητα σε παύση

Όλοι οι απασχολούμενοι επιχειρηματικά ή εργασιακά στον τουριστικό κλάδο, περιμένουν με αγωνία τα ασφαλή πανευρωπαϊκά πρωτόκολλα για το ταξίδι, ώστε να είναι δυνατή η επανεκκίνηση και η λειτουργία των επιχειρήσεων φιλοξενίας καθώς και όλων των υποστηρικτικών επιχειρηματικών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων.

Η Ελλάδα έχει χειριστεί αποτελεσματικά  και εύστοχα την πανδημία και έχοντας πάρει έγκαιρα σωστά μέτρα έχει παρατηρηθεί μικρός αριθμός θυμάτων.  Αυτό έχει αναγνωριστεί διεθνώς και θεωρείται παρακαταθήκη για την επανάκαμψη του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Συγχρόνως όλοι γνωρίζουν ότι θα υπάρξει πολύ μεγάλη πτώση του τζίρου. Υπάρχει όμως αισιοδοξία για τις προοπτικές του κλάδου και αποφασιστικότητα όλων για την επανεκκίνηση του το ταχύτερο δυνατόν σε ακόμα πιο στέρεες βάσεις. 

Χάρης Θεοχάρης,υπουργός Τουρισμού

Η οικονομική σημασία του τουρισμού για όλες τις χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει αναδειχθεί καθώς και η ανάγκη να αποκτήσει ο τουρισμός μία πρωτεύουσα θέση στις οικονομικές πολιτικές της ΕΕ.  Σχετική ενημέρωση έκανε ο υπουργός σε τηλεδιάσκεψη με τα μέλη του Περιφερειακού Συμβούλιου Τουρισμού, μετά την άτυπη διάσκεψη των Υπουργών Τουρισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έγινε με τη συμμετοχή 29 υπουργών τουρισμού καθώς και του Επίτροπου Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Thierry Breton – της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και του Γενικού Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού – Π.Ο.Τ..

Επίσης, ο κ. Θεοχάρης ενημέρωσε για την πρωτοβουλία και τις προτάσεις που υπέβαλαν από κοινού εννέα χώρες (Ελλάδα και άλλες οκτώ, Ισπανία, Γαλλία, Ρουμανία , Ιταλία, Μάλτα, Κύπρος, Βουλγαρία, Πορτογαλία) για να λειτουργήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία, τόσο για τη βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση της κρίσης (voucher για αεροπορικές αποζημιώσεις, υποστήριξη εργασίας, στήριξη της ζήτησης κ.α) όσο και για τη μακροπρόθεσμη υποστήριξη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό.

Η Ελλάδα, στο πλαίσιο του Π.Ο.Τ. έχει αναλάβει την πρωτοβουλία και έχει συγκροτήσει μία Ειδική Ομάδα Εργασίας – TASK FORCΕ για να επιλέξει «βέλτιστες πρακτικές» και να υποβάλει στον Π.Ο.Τ. συγκεκριμένες προτάσεις για την επάνοδο στην κανονικότητα.

Ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε εκτεταμένα στην ειδική καμπάνια που προετοιμάζεται και θα ανακοινωθεί σε λίγες μέρες για την ολοκληρωμένη προβολή της Ελλάδας ως χώρας ασφαλούς προορισμού και ζήτησε από τις Περιφέρειες να συμμετάσχουν ενεργά για την προβολή των δικών τους χαρακτηριστικών.

Η τηλεδιάσκεψη έκλεισε με παρέμβαση του Υφυπουργού Τουρισμού κ. Μάνου Κόνσολα, ο οποίος αναφέρθηκε σε ειδικές ενέργειες που είναι σε εξέλιξη για την υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας του Ελληνικού τουρισμού.

Τα ξενοδοχεία θα ανοίξουν σταδιακά και σίγουρα οι εσωτερικοί περιορισμοί θα αρθούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, κάποια στιγμή τον Ιούλιο, πρέπει να έχουμε όλους τους τομείς της τουριστικής οικονομίας σε λειτουργική κατάσταση, ίσως με εξαίρεση τις πτήσεις που πρέπει να συμφωνηθούν – ξέρετε- μεταξύ των διαφόρων χωρών και ιδίως με την ΕΕ.

Ενα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα την ώρα συζήτησης εξόδου από την κρίση, αφορά  το ότι διαφορετικές Ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται σε διαφορετικό σημείο του κύκλου, ενώ όλοι έχουν ξεκινήσει να σκέφτονται  αρχίζουμε να σκεφτόμαστε πώς θα επανακινήσουν τις μηχανές της οικονομίας.

Το σημαντικό μέρος του σχεδιασμού είναι το πως θα επιτραπούν τα ταξίδια και πώς θα θα γίνει αυτό με υπεύθυνο τρόπο. Ειδικά για την Ελλάδα η οποία έχει επιδείξει ηγετική ικανότητα, στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε αυτήν την κρίση και θα συνεχίσει να το κάνει, καθώς θα αναλαμβάνει το ρίσκο να ανοίξει τμήματα και τομείς της οικονομίας.

 Η Ελλάδα θέλει επισκέπτες και αυτό το καλοκαίρι 

Η Ελλάδα επιθυμεί βέβαια και φέτος να έρθουν επισκέπτες/τουρίστες για τις διακοπές τους.  Φυσικά θα ληθφούν μέτρα προφύλαξης, τόσο όσον αφορά τις απαιτήσεις πριν από το ταξίδι καθώς επίσης στο ταξείδι, τη διαμονή, τις παραλίες και όλους τους χώρους ώστε  να μπορούν να εφαρμοστούν κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος ΞΕΕ και Δ. Σ.  Ομίλου Airotel:Δέσμη προτάσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης

–  Δωρεά  1 εκατ. ευρώ, για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας

Τη δωρεά ποσού 1 εκατ. ευρώ, για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας στη μάχη που δίνει κατά τoυ COVID-19, αποφάσισε προσφατα το Δ.Σ του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας. O πρόεδρος του ΞΕΕ, κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, σημείωσε ότι η δωρεά αυτή θεωρήθηκε αυτονόητο καθήκον για τους ξενοδόχους και ελάχιστη έκφραση της ευγνωμοσύνης τους προς το υγειονομικό προσωπικό της χώρας.

Στοιχεία έρευνας ΙΤΕΠ για Ελληνικά ξενοδοχεία 

Στο πλαίσιο πρόσφατης ενημέρωσης του ΞΕΕ προς τους τουριστικούς συντάκτες, ο κ. Βασιλικός αναφέρθηκε στην έρευνα που είχε αναθέσει στο ΙΤΕΠ 1-10/4/20 για την κατάσταση λειτουργίας των ξενοδοχείων.  Έτσι μεταξύ των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας, το 64, 9 % θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή την χρεοκοπία. Το αντίστοιχο ποσοστό για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας είναι 51, 8 %.

Δέσμη προτάσεων για μέτρα αντιμετώπισης κρίσης

Το ΞΕΕ, με τη θεσμική του ευθύνη ως σύμβουλος της Πολιτείας, επεξεργάστηκε και έχει αποστείλει ήδη στο Υπουργείο Τουρισμού μια ολοκληρωμένη δέσμη προτάσεων για μέτρα που θα εγγυώνται τη βιωσιμότητα του ελληνικού ξενοδοχείου κατά την μετα-πανδημική φάση.  Ο κ. Βασιλικός δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφερθεί στη δήλωση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία συνιστά στους Ευρωπαίους να μην κλείσουν ακόμα τις θερινές διακοπές τους. Υπογραμμίζοντας έτσι ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο όσον αφορά το ελληνικό τουριστικό προϊόν.

Η Δέσμη προτάσεων μέτρων:

 1. Υγειονομικοί όροι λειτουργίας στην επανέναρξη
 2. Εργασιακά: Ρυθμίσεις ΕΦΚΑ για όλα τα ξενοδοχεία – ειδικά μέτρα επιδοτήσεων για τα ξενοδοχεία που θα ανοίξουν και για τα ξενοδοχεία που δεν θα ανοίξουν.
 3. Φορολογικά (χορηγήσεις δανείων – ρυθμίσει για αποπληρωμή δανείων – επιδότηση επιτοκίων κ.ά.)
 4. Τραπεζικές ρυθμίσεις
 5. Επιμέρους στοχεύσεις που να συνεισφέρουν θετικά στη θετική υπέρβαση της κατάστασης

Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος ΣΕΤΕ και Δ. Σ. Electra Hotels & Resorts:Ταχύτητα και ρεαλισμός

Στη γενικά θετική αίσθηση που έχουν σήμερα οι επιχειρηματίες του τουρισμού, έχει βοηθήσει η στάση και όσα είπε από την αρχή της κρίσης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και Διευθύνων σύμβουλος των Electra Hotels & Resorts, κ.  Γιάννης Ρέτσος.

Ο κ. Ρέτσος σημείωσε ότι είναι σαφές ότι δεν θα ανοίξουν ούτε σύντομα ούτε όλα τα ξενοδοχεία, όπως και ότι οι προσδοκίες για όσα ανοίξουν ήδη μετατίθενται χρονικά προς τον Ιούλιο, ενώ η πρώτη αγορά η οποία αναμένεται να επανακάμψει είναι η εσωτερική.

Στη σημερινή δύσκολη περίοδο απαιτείται βέβαια να συνεχίσουν τα έργα υποδομών και ανακαίνισης, προγράμματα συνολικής αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του τουριστικού προϊόντος καθώς και βελτίωσης των διαύλων επικοινωνίας και διάθεσής του.

Ομως, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, συμφωνούν όλοι, απαιτεί περαιτέρω τομές από την πλευρά της πολιτείας στο μέτωπο της μείωσης των φορολογικών συντελεστών και ειδικά του ΦΠΑ.

Σε πρόσφατο σχόλιο του σε μέσο κοινωνική δικτύωσης, έθιξε όλα τα σημαντικά θέματα που ενδιαφέρουν την πορεία τους ελληνικού τουριστικού προϊόντος και όχι μόνο.  Συγκεκριμένα αναφερόμενος στο “αμήχανο μεσοδιάστημα” μεταξύ απραγίας και επανεκκίνησης υπογράμμισε  και μια άλλη σημαντική παράμετρο, τη διαχείριση των προσδοκιών!

Χαρακτηριστικά είπε ότι ο τουριστικός κόσμος συνειδητοποιεί ότι έσοδα δε φαίνονται στο ορατό μέλλον, ενώ παράλληλα πλησιάζει και ο χρόνος άρσης των απαγορεύσεων λειτουργίας, με ότι αυτό σημαίνει για το κόστος. Το παραδοσιακό όμως κράτος “πατερούλης”, έτσι όπως υπήρχε για 10ετίες, δεν υφίσταται πλέον. Αποδομήθηκε βίαια τη 10ετία των μνημονίων. Σήμερα οι μεν ηγήτορες του τουριστικού τομέα θα πρέπει να διεκδικούν ρεαλιστικά και τεκμηριωμένα και όχι μαξιμαλιστικά, η δε πολιτεία να δράσει άμεσα και ουσιαστικά, οριοθετώντας τους κανόνες και το μέγεθος των προσδοκιών, πριν αυτές γίνουν ανεξέλεγκτες. Ταχύτητα και ρεαλισμός λοιπόν!

Στα ξενοδοχεία «Ηλέκτρα», όπως αναφέρει ο κ. Ρέτσος, είναι όλοι έτοιμοι για τη νέα πρόκληση.  Σε πρώτη φάση στα ξενοδοχεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και σε δεύτερο χρόνο στα resort στη Ρόδο και στην Κεφαλονιά.

Ο κ. Ρέτσος πιστεύει ότι ο ελληνικός τουρισμός, οι επιχειρηματίες του, έχουν προσαρμοστικότητα, αλλά και τη διορατικότητα να βλέπουν πάντα την αισιόδοξη πλευρά της ιστορίας. Με την προσθήκη πειθαρχίας και ρεαλισμού, μπορούν και σήμερα να ελπίζουν ότι θα τα καταφέρουν και πάλι.

Στα θετικά, σημειώνει ο κ. Ρέτσος, τα γρήγορα αντανακλαστικά της κυβέρνησης και των θεσμικών εταίρων, για την αντιμετώπιση του πρώτου κύματος συνεπειών της πανδημίας, αλλά και τα σχέδια που διαμορφώνονται για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Τονίζει ότι τα σχέδια πρέπει να είναι συνολικά και όχι αποσπασματικά, κεντρικά και όχι τοπικά, ευρωπαϊκά και δευτερευόντως εθνικά. Σχέδια που θα εξασφαλίζουν και θα διατηρούν θέσεις εργασίας, θα δίνουν το απαραίτητο οξυγόνο ρευστότητας στις επιχειρήσεις, θα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητά τους και θα δημιουργούν δίχτυ προστασίας στους πιο αδύναμους και κυρίως στους άνεργους.

Το νέο περιβάλλον μετακινήσεων και φιλοξενίας, στο επόμενο διάστημα, που η υγειονομική ασφάλεια είναι το βασικό ζητούμενο, απαιτεί ξεκάθαρα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα προσδιορίζουν με σαφήνεια το πώς, πού και με ποιους όρους θα μετακινηθεί και θα φιλοξενηθεί ο επισκέπτης.

Η πανδημία επηρεάζει με πρωτοφανή σφοδρότητα την παγκόσμια οικονομία. Τίποτα δεν θα μείνει ανεπηρέαστο, τουλάχιστον τους επόμενους μήνες του 2020. Κανείς αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια, ούτε το μέγεθος ούτε τον χρόνο διάρκειας αυτής της νέας, μεγάλης οικονομικής κρίσης που θα ακολουθήσει την υγειονομική. Ο τουρισμός και οι μεταφορές θα εξακολουθήσουν να υφίστανται συνέπειες και στο άμεσο μέλλον.

Ανδρέας Ανδρεάδης, CEO Sani/Ikos Group:Εσωτερικός τουρισμός από τον Ιούλιο

Όπως πρόσφατα ανέφερε ο κ. Ανδρεάδης στον τύπο, είμαστε πολλές εβδομάδες μακριά από τη δραστική μείωση των κρουσμάτων. Χωρίς αυτήν, όπως σημειώνει, είναι αδύνατον να υπάρξει ολική άρση των περιορισμών, ενώ διεθνείς μετακινήσεις θα επιτραπούν μόνο με τη δημιουργία και τυποποίηση υγειονομικών πρωτοκόλλων και συμφωνιών. Καθίσταται σαφές ότι αυτό απαιτεί σημαντικό επιπλέον χρόνο.

Ο κ. Ανδρεάδης ξεκαθαρίζει ότι σε κάθε περίπτωση, ακόμη και οικονομικά, συμφέρει τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να λειτουργήσουν, ενώ θα προσφέρουν δουλειά στο προσωπικό τους και θα διατηρήσουν ζωντανή την σχέση τους με τους πελάτες, διασφαλίζοντας καλύτερη θέση εκκίνησης για το 2021.

Επιπροσθέτως, ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΤΕ, ξεκαθαρίζει ότι η απόφαση της λειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων, όσο και αν αποτελεί επιλογή των ξενοδόχων, μπορεί να γίνει ΜΟΝΟ ΕΑΝ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ, υπάρξει μια σειρά προϋποθέσεων:

 • Πρωτόκολλο λειτουργίας των μονάδων, που θα διασφαλίσει απολύτως την υγεία των επισκεπτών, του προσωπικού και της τοπικής κοινωνίας.
 • Επανέναρξη των πτήσεων, καθώς αν επιβληθούν, υπερβολικοί περιορισμοί οι αεροπορικές εταιρίες δεν θα πετάξουν.
 • Διαμόρφωση της ζήτησης σε ένα minimum, που θα διασφαλίσει έστω και χαμηλή, πλην όμως κανονική ροή κρατήσεων, που θα συντηρήσουν ξενοδοχεία και πτήσεις.
 • Consesus (σύμφωνη γνώμη) των τοπικών κοινωνιών, ειδικά των μικρών. 

Επομένως, για το 2020 το μόνο που λογικά  αναμένεται είναι ένα περιορισμένο κύμα εσωτερικού τουρισμού μετά τον Ιούλιο, με μεγαλύτερες πιθανότητες λειτουργίας μικρών μονάδων.

Σήμερα, το πιο πιθανό σενάριο για τη μεγάλη πλειονότητα των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας προβλέπει σχεδόν ολική απώλεια του τζίρου (75% έως 100%). Τα μόνιμης λειτουργίας, δεδομένου ότι είχαν κάποιο τζίρο το πρώτο δίμηνο και ίσως και το τελευταίο τρίμηνο φέτος, πιθανόν να έχουν απώλειες κοντύτερα στο 50%, αλλά με μεγαλύτερα έξοδα. Παράλληλα, και το 2021 θα επηρεασθεί αναμφίβολα σε σημαντικό βαθμό, ίσως και με απώλειες μέχρι και 50% σε σχέση με το 2019. Απαιτείται, λοιπόν, ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Τα ελληνικά τουριστικά assets παραμένουν εξαιρετικά πολύτιμα και με πολύ καλές μεσοπρόθεσμες προοπτικές. Τα αναγκαία μέτρα, όπως ΣΕΤΕ, ΞΕΕ και ΠΟΞ αναφέρουν, πρέπει να ληφθούν όλα εντός του Ιουνίου.

Ζητούμενο είναι οι ενέσεις ρευστότητας και η υιοθέτηση ενός μοντέλου, ευέλικτης εκ περιτροπής απασχόλησης, κατά ελάχιστο 20%, (παράδειγμα Γαλλία – Γερμανία) σε επιχειρήσεις με μεγάλη πτώση τζίρου. Αυτή θα συμπληρώνεται με επιδότηση των εργαζομένων με «κουπόνι εργασίας» ίσο με το επίδομα ανεργίας που θα δικαιούνταν. Ετσι θα αποφευχθούν μαζικές απολύσεις, θα διατηρηθεί η σχέση με την επιχείρηση και θα συμπληρωθεί το εισόδημά τους πάνω από το επίδομα ανεργίας. Απαραίτητη είναι επίσης η μείωση των φορολογικών συντελεστών και ιδιαίτερα του ΦΠΑ για μία τριετία, ώστε η χώρα να μπορέσει με επιθετικές τιμές να διεκδικήσει το 2021 και το 2022 μεγαλύτερα μερίδια αγοράς. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις πρέπει να επανεξετάσουν το προϊόν και τη διάθεσή του. Οι ανάγκες της επόμενης μέρας απαιτούν δημιουργία επώνυμων, ποιοτικότερων –τεχνολογικά, οικολογικά και υγειονομικά– εξελιγμένων τουριστικών προϊόντων, με άμεση πρόσβαση στον τελικό καταναλωτή.

 • Η εξαιρετική εικόνα της χώρας στη διαχείριση της πανδημίας μάς δίνει την ευνοϊκότερη θέση στην κούρσα επανεκκίνησης.

Μάρι Δασκαλαντωνάκη, CEO Grecotel:Ειδικά προγράμματα για κάθε περιοχή

Όπως αναφέρει  η Κα Μάρι Δασκαλαντωνάκη, διεύθυνουσα σύμβουλος της Grecotel, η εταιρεία ακολουθεί πιστά τις οδηγίες της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς, ενώ παρακολουθεί πολύ στενά τις δέκα μεγάλες αγορές του εξωτερικού και σχεδιάζει ειδικά προγράμματα για τις διαφορετικές περιοχές της χώρας όπου η Grecotel έχει παρουσία.

Αυτό που η ίδια πιστεύειι είναι ότι ο πρώτος τομέας που θα ανακάμψει είναι αυτός του οδικού τουρισμού.

Παρά τις τεράστιες δυσκολίες που σήμερα συχνά μοιάζουν ανυπέρβλητες, ως Grecotel είναι αισιόδοξοι ότι ο πιο ζωντανός και υποσχόμενος τομέας της ελληνικής οικονομίας –δηλαδή αυτός της φιλοξενίας–, με επιστημοσύνη, σύστημα και συγκεκριμένο σχέδιο, εξειδικευμένο για κάθε περιφέρεια, θα καταφέρει να λειτουργήσει. Θεωρεί πολύ σημαντική τη συμπαράσταση της κυβέρνησης και από αυτήν τη συμπαράσταση, αντλούν δύναμη. Παροτρύνει μάλιστα την κυβέρνηση να δώσει το ίδιο πλαίσιο στήριξης σε όλες τις ξενοδοχειακές εταιρείες στα πρακτικά θέματα της ρευστότητας και της ευελιξίας της απασχόλησης, ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να αντέξουν τα δύο κύματα του COVID-19 και να μην μετατραπούν οι εργαζόμενοι σε εισοδηματίες επιδομάτων.

Η Κα Μάρι Δασκαλαντωνάκη πιστεύει, ότι η Ελλάδα τουριστικά είναι ισχυρή, πολύ ισχυρή. Διαθέτει ενισχυμένο brand μέσω της στάσης της κυβέρνησης στην πανδημία, και μέσα από τις ξενοδοχειακές και τουριστικές επενδύσεις δισεκατομμυρίων, καθώς και από τους επιχειρηματίες και εργαζομένους προικισμένους, με το DNA της φιλοξενίας.

Τονίζει ότι δεν έχει σταματήσει ούτε μειωθεί η ζήτηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, απλώς διακόπηκε, όπως όλα. Εφόσον ο τουρισμός υποστηριχθεί σωστά, θα ανταποκριθεί γρήγορα. Η Grecotel, από την αρχή της πανδημίας, έχει πάρει όλα τα ενδεδειγμένα από την πολιτεία και τον ΠΟΥ μέτρα. Με κοινωνική υπευθυνότητα, σταμάτησε τις εργασίες στα εποχικά και ανέστειλε τη λειτουργία των αστικών ξενοδοχείων, διατηρώντας μέχρι τη λήξη των περιορισμών μόνο προσωπικό ασφαλείας.

Μοναδική εξαίρεση, για λόγους εθνικής ασφάλειας, το Astir-Egnatia στην Αλεξανδρούπολη, όπου φιλοξενούνται δυνάμεις του Frontex.

Σταύρος Μήτσης, M.D.,του Mitsis Group:Λεπτομερές σχέδιο & εγχειρίδια δράσης

Ιδιαίτερα αισιόδοξη δείχνει η τοποθέτηση του κ. Σταύρου Μήτση,  Managing director του ομίλου Μitsis Group, σε σχετικό άρθρο στον τύπο. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: “Εγγενές στοιχείο στο DNA του ομίλου Mitsis Hotels είναι η πρόοδος.

 • Έχουν καταρτίσει σχέδιο δράσης και εγχειρίδια πολιτικών και προδιαγραφών για την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, για σιγουριά και ασφάλεια σε πελάτες και εργαζομένους.
 • Φροντίζουν για τη χρηματοδότηση της λειτουργίας μας για τους επόμενους 12 μήνες. Και μειώνουν το κόστος διατηρώντας επιχειρησιακή ετοιμότητα.
 • Ολοκληρώνουν τα έργα υποδομής που βρίσκονταν σε εξέλιξη – επενδύσεις σε ανακαινίσεις, εκσυγχρονισμό και βελτίωση όλων των μονάδων.
 • Ενώνουν δυνάμεις με την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές για να ξεπεραστούν οι επιπτώσεις του COVID-19 και να διασφαλίσουν ότι θα επανέλθουν το συντομότερο στη νέα κανονικότητα, διαθέτοντας την τεχνογνωσία μας σε θέματα υγείας και ασφάλειας.
 • Επικοινωνούν με συναδέλφους στον οργανισμό, συνεργάτες και πελάτες μας μέσα από τα επιχειρηματικά και κοινωνικά μας δίκτυα.
 • Ως ένδειξη αλληλεγγύης, οργάνωσαν μια μεγάλη αιμοληψία στη μνήμην του ιδρυτή Κωνσταντίνου Μήτση, ώστε να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες ασθενών με COVID-19.
 • Την κατάλληλη ώρα για διακοπές, θα προσφέρουν 10.000 διανυκτερεύσεις στο νοσηλευτικό προσωπικό που μάχεται τώρα.

Αννα Κ. Μαντωνανάκη,co-CEO ομίλου Μαντωνανάκη:Ανοίγουμε μόλις αρθούν οι περιορισμοί

Η Κα Άννα Μαντωνανάκη συν-Διευθύνουσα σύμβουλος του ομίλου Μαντωνανάκη σημειώνει ότι εξετάζουν με προσοχή όλα τα δεδομένα που έχει προκαλέσει η πρωτοφανής υγειονομική κρίση, η οποία πλήττει καθοριστικά και τον τουριστικό κλάδο. Δηλώνει ότι έχουν τη διάθεση να ανοίξουν τα ξενοδοχεία του ομίλου μόλις αρθούν οι περιορισμοί που έθεσε η πολιτεία, τουλάχιστον εκείνα που απευθύνονται στους Ελληνες πελάτες. Αντιλαμβάνεται και τονίζει ότι δυστυχώς, η υποδοχή ξένων επισκεπτών καθίσταται φέτος πολύπλοκη, καθώς εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα των πτήσεων προς Ελλάδα, τα μέτρα προφύλαξης που θα πρέπει να τηρούνται αλλά και την κατάσταση που θα επικρατεί στις χώρες προέλευσης.

Από την πλευρά τους στον όμιλο, προετοιμάζονται από τώρα για τη μετά τον κορωνοϊό εποχή: Τηρούν αυστηρά πρωτόκολλα υγιεινής και απολύμανσης των εγκαταστάσεων. Αναδιατάσσουν τους χώρους, ώστε να αυξηθεί η αναλογία τετραγωνικών μέτρων αλλά και προσωπικού ανά επισκέπτη. Και προσαρμόζουν τις υψηλού επιπέδου προδιαγραφές φιλοξενίας μας στα νέα δεδομένα.

Η Κα Μαντωνανάκη αναφέρεται στο ότι το κράτος έχει σταθεί πολύτιμος αρωγός στην προσπάθεια που καταβάλουν και τους έχει στηρίξει με σοβαρότητα και συνέπεια για την ενίσχυση όχι μόνο των τουριστικών επιχειρήσεων, που αποτελούν τη βαριά βιομηχανία της χώρας, αλλά και των εργαζομένων, που είναι η ψυχή των επιχειρήσεών μας.

Οι έγκαιρες και εύστοχες πρωτοβουλίες της πολιτείας κατόρθωσαν να περιορίσουν την εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα – και αυτό αναγνωρίζεται πλέον διεθνώς.  Η εθνική αυτή επιτυχία αποτελεί πλέον ένα πολύτιμο κεφάλαιο για την Ελλάδα και τις επιχειρήσεις της, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί για την προσέλκυση πελατείας, προσφέροντας νέα δυναμική όταν με το καλό ανοίξουν και πάλι τα σύνορα της χώρας.

Αλέξανδρος Αγγελόπουλος,CEO Aldemar Resorts:Μια πολύ δύσκολη τουριστική σεζόν

Ο κ. Αλέξανδρος Αγγελόπουλος  σημειώνει οτι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι το 2020 θα έχει μια εξαιρετικά περιορισμένη τουριστική σεζόν και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι η μετακίνηση ανθρώπων θα γίνεται με την ύψιστη ασφάλεια και αφού πρώτα βρεθούν μηχανισμοί προστασίας από τη διασπορά της νόσου. Αυτή η τουριστική σεζόν δεν θα φέρει κανένα οικονομικό αποτέλεσμα απλά ίσως επιτρέψει στους ξενοδόχους να στηρίξουν τους εργαζομένους και να κρατήσουν τη φλόγα της φιλοξενίας αναμμένη. Δύσκολα μπορεί κάποιος να προβλέψει το χρονικό σημείο της επανεκκίνησης, αφού οι χώρες προέλευσης των επισκεπτών μας είναι αρκετά πίσω στη διαχείριση της κρίσης. Ο ίδιος σημειώνει ότι είναι βέβαιος ότι θα γίνουν τα μέγιστα ώστε να αξιοποιηθεί  η εξαιρετική διαχείριση που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση, στο θέμα της πανδημίας, θα πρέπει όμως και οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να επανεκκινήσουν και να έχουν τη στήριξη κράτους και τραπεζών στην απόσβεση της ζημίας που υπομένουν.

Τα ξενοδοχεία θα υποχρεωθούν να εξετάσουν, πέρα από τα μέτρα υγείας και απολύμανσης, και εναλλακτικούς τρόπους λειτουργίας. Ο κ. Αγγελόπουλος σημείωσε μάλιστα ότι το μεγαλύτερο ποσοστό από τα έσοδα μιας ξενοδοχειακής επιχείρησης καταλήγουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στο κράτος, όπως έχει αναλυθεί και παρουσιαστεί από σχετικές έρευνες του ΞΕΕ.

Υπογραμμίζει μάλιστα ότι θα είναι λάθος να μην εξεταστούν οι χρόνιες επιβαρύνσεις του κλάδου, που εμποδίζουν τις επιχειρήσεις να δείξουν το κοινωνικό πρόσωπο αλλά και την πραγματική δυναμική τους σε μια κοινωνία που αλλάζει. Μόνο με συμπράξεις και παραδοχές που περιλαμβάνουν τον άνθρωπο, την κοινωνία και το περιβάλλον μπορεί να υπάρξει θετική πορεία. Η κυβέρνηση δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να υπάρξει ένα νέο συμβόλαιο με τις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους και την κοινωνία. Τώρα είναι η ώρα να υπογραφεί αυτό. Τώρα είναι η ώρα να δημιουργηθεί η σύγχρονη ελληνική οικονομία, δίπλα σε μια σύγχρονη ελληνική κοινωνία, με ρεαλισμό αλλά και αναγνώριση του ρόλου που πρέπει να παίζει ο καθένας. 

Συμπεράσματα

H πρώτη  προτεραιότητα όλων σήμερα, είναι η ασφάλεια της υγείας.  Των υπαλλήλων, των επισκεπτών   και των πολιτών των κοινοτήτων κάθε πόλης και περιοχής στην οποία πραγματοποιείται η τουριστική δραστηριότητα.

Για το λόγο αυτό θεσπίζονται πρόσθετα προληπτικά μέτρα.

– Μεγάλοι ξενοδοχειακοί  όμιλοι έχουν ήδη υιοθετήσει νέες πρακτικές και μεθόδους για να εξασφαλίσουν και να πιστοποιήσουν την ασφάλεια υγιεινής που θα παράσχετε  στους εργαζόμενους και στους επισκέπτες.  Ξενοδοχειακοί όμιλοι ενημερώνουν ότι θα χρησιμοποιήσουν εξελιγμένες τεχνολογίες κατά τους επόμενους μήνες συμπεριλαμβανομένων ειδικών συστημάτων ψεκασμού,  και ειδικά απολυμαντικά σε όλες τις επιφάνειες των ξενοδοχείων. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να απολυμάνουν γρήγορα τα δωμάτια, τους χώρους υποδοχής, τα γυμναστήρια και άλλους χώρους κοινής χρήσης.

Ειδική μέριμνα αφορά στην απολύμανση των κλειδιών των επισκεπτών και των συσκευών, που χρησιμοποιούν επισκέπτες και υπάλληλοι.

Προτάσεις της ευρωβουλευτή Έ. Κουντουρά για τον Τουρισμό 

Με πρωτοβουλία της Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Έλενας Κουντουρά, με επιστολές εκ μέρους της  Task Force για τον Τουρισμό, καλεί την Κομισιόν να ξεκινήσει άμεσα τις διεργασίες για τη θεσμική δομή του ευρωπαϊκού μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων στον τουρισμό, με τη συνεργασία και υποστήριξη διεθνών φορέων, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού UNWTO, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού WTTC και ο ΟΟΣΑ.

Παράλληλα ζητά από την Κομισιόν, να δημιουργηθεί ένα κοινό πλαίσιο υγειονομικής πιστοποίησης  στον τουρισμό και στα ταξίδια στην ΕΕ, που θα περιλαμβάνει οδηγό συστάσεων για τις υγειονομικές συνθήκες και τα κριτήρια στις πρακτικές πρόληψης, και θα αφορά στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις.

Πηγές:  “Ελληνική Οικονομία” Καθημερινή, 20/4/2020

Δελτία τύπου ΥΠΟΤ, ΣΕΤΕ, ΞΕΕ, γραφείου Έλενας Κουντουρά

Τwitter

 

 

 

 

 

Related posts