Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
07 Δεκ 2021
Πολιτισμός

Ο ΘΕΟΣ ΤΟ ΘΕΛΕΙ – DEUS VULT: Μυθιστόρημα του Παναγιώτη Κωνσταντάτου

Η Μαίρη Γκαζιάνη επιλέγει βιβλία και προτείνει 

Ένα ξεχωριστό μυθιστόρημα απ’ αυτά που σπάνια έχουμε την τύχη να πέφτουν στα χέρια μας: περιπετειώδες, ιστορικά ακριβές και συναρπαστικό, φιλοσοφημένο, άψογο στην γραφή του. Με δυο λόγια, κλασικό. 

Σχετικά με το βιβλίο

O Παγιέν ντε Μοντιντιέ είναι ένας χαμηλά στην ιεραρχία, ευγενής της Γαλλικής επαρχίας. Έχει, όμως, την τύχη να του δοθεί ένας φωτισμένος δάσκαλος, ο Αλέξιος Μακρεμβολίτης, μέλος της ανώτερης Βυζαντινής τάξης, συγγενής της Αυτοκρατορικής οικογένειας, που κρύβεται στην Γαλλία προσπαθώντας να ξεφύγει από την εκδίκηση της οικογένειας Δούκα, υπεύθυνης για την ήττα στο Μαντζικέρτ και την κατάπτωση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Ο Αλέξιος ανοίγει στον μαθητή του δρόμους που τον οδηγούν σε μια διαφορετική θεώρηση του κόσμου, που ξετυλίγεται στα μάτια της φαντασίας του σαν γοητευτικό ταξίδι στην αρχή, σαν τρομακτική περιπέτεια στην συνέχεια, και σαν κάθαρση στο τέλος. Η γρήγορη εναλλαγή στο περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει στιγματίζει την εξέλιξή του.

Η μετάβαση από την Καθολική Γαλλική επαρχία, στην Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη κι από εκεί στην πολυπολιτισμική, πολυθρησκευτική, αν και καθόλου ανεξίθρησκη Ιερουσαλήμ , από τους αγρούς και τις ατέλειωτες πεδιάδες του Σομ, στο Πανεπιστήμιο του Σαιν Ζερμαίν ντε Πρε και στο Πανδιδακτήριο της Μαγναύρας, και, στην συνέχεια, στο λουτρό αίματος της Αντιόχειας και της Ιερουσαλήμ, στην φρίκη της ανθρωποφαγίας στην Μάαρα, στην αμφισβήτηση ακόμα και του ίδιου του Χριστιανισμού, τον αλλάζει ριζικά και τον οδηγεί από την αθωότητα στην αλαζονεία, στην ύβρι και στην συνεπακόλουθη νέμεση, για να ακολουθήσει η απόλυτη ταπείνωση και η προσδοκία της κάθαρσης, που τον περιπαίζει κρυμμένη ανάμεσα στις σκιές που χορεύουν στον τοίχο του τα βράδια, οδηγημένες από την μικρή φλόγα του κεριού του, τη μόνη φλόγα που έχει μείνει πια ζωντανή…

Ο συγγραφέας

Γεννήθηκα το 1957 στην Αθήνα. Αποφοίτησα από το Κολλέγιο Αθηνών το 1976 και στην συνέχεια, σπούδασα Οικονομικές και Κοινωνικές Επιστήμες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Γύρισα στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του ’80 και ασχολήθηκα με επιχειρήσεις, που αποτελούν και το τρέχον αντικείμενό μου. Τα κύρια ενδιαφέροντά μου είναι η μουσική, η φωτογραφία και η συγγραφή ιστορικών μυθιστορημάτων που σχετίζονται, κυρίως, με την Ελληνική Ιστορία από το 1000 έως το 1800, προσπαθώντας να διατηρήσω μια οπτική εκτός της αποδεδειγμένης από την διδασκόμενη στα Ελληνικά σχολεία Ιστορία. Με την ίδια οπτική εργάζομαι για την δημιουργία λευκωμάτων που συνδυάζουν την φωτογραφία με την μυθιστορηματική αφήγηση και εμπνέονται από τόπους που θεωρώ σημαντικούς για τον Ελληνισμό, με την ευρεία του έννοια, και δεν βρίσκονται αναγκαστικά στον Ελλαδικό χώρο. Γράφω τα βιβλία μου στα Ελληνικά, Αγγλικά και Ιταλικά, συνήθως ταυτόχρονα. Μιλάω επίσης Γαλλικά.

Εκδόσεις: Ωκεανός, ISBN: 978-960-643-039-8, Ημ. Έκδοσης: ΙΟΥΛΙΟΣ 2020, Αρ.  σελίδων: 656, Τιμή: € 17,90

Related posts