Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
11 Μαΐ 2021
Πολιτισμός

Ο συγγραφέας Παύλος Ρεμούνδος μιλάει για το νέο βιβλίο του «Στον αστερισμό της Αγγέλικας»

Συνέντευξη στη Μαίρη Γκαζιάνη 

Ο Παύλος Ρεμούνδος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Είναι γέννημα-θρέμμα Αθηναίος και μάλιστα τετάρτης γενιάς και αυτός είναι ο μόνος λόγος, που αγαπάει ακόμη την Αθήνα. Όλοι οι άλλοι λόγοι, για τους οποίους την αγαπούσε, έχουν εκλείψει. Οι απώτερες ρίζες του απλώνονται στην Άρτα, στην Άνδρο, στην Τήνο, στην Κωνσταντινούπολη και στη Γαλλία. Σταδιοδρόμησε ως διπλωμάτης, και με την ιδιότητα αυτή έζησε για χρόνια στην Κένυα, στην Ολλανδία, στη Βουλγαρία, στην Αίγυπτο, στην Κροατία, στο Καμερούν και στην Κούβα. Έχει ταξιδέψει και στις πέντε ηπείρους του πλανήτη, συλλέγοντας ανεκτίμητο πλούτο εμπειριών και αναμνήσεων. Μετά την λήξη της διπλωματικής διαδρομής του, αποφάσισε να ασχοληθεί με το γράψιμο. Το Έχει ήδη «Εγώ, η Galla Placidia» είναι το πρώτο του βιβλίο και ακολούθησε ένα ιστορικό μυθιστόρημα με τίτλο «Το περιδέραιο της Φιορέντσας» από τις εκδόσεις Ωκεανός. Σήμερα ζει στην Αθήνα. Είναι πατέρας μιας κόρης, της Ειρήνης και παππούς της Ισαβέλλας και του Φίλιππου. 

ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ: Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο σας με τίτλο «Στον αστερισμό της Αγγέλικας». Ποιά είναι η Αγγέλικα του τίτλου.

ΠΑΥΛΟΣ ΡΕΜΟΥΝΔΟΣ: Υπάρχουν δύο Αγγέλικες στο βιβλίο. Η μία είναι η γαλλίδα προγιαγιά, που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς από την Κωνσταντινούπολη, λίγο πριν τους βαλκανικούς πολέμους και η δεύτερη είναι η δισσεγονή της, μία μοντέρνα και ανεξάρτητη γυναίκα αποφασισμένη να ορίζει η ίδια τη ζωή της.

Μ.Γ.: Τί αφορά ο αστερισμός της που επίσης αναφέρεται στον τίτλο.

Π.Ρ.: Ο αστερισμός είναι η επιρροή που ασκεί η νεαρή Αγγέλικα στους δύο κεντρικούς ήρωες του βιβλίου και τους ανατρέπει την φιλία τους, ενώ η ίδια ζει, χωρίς να το αντιλαμβάνεται, κάτω από τον αστερισμό-επιρροή της προγιαγιάς της.

Μ.Γ.: Σε ποιούς τόπους και σε ποιούς χρόνους μεταφέρετε τους αναγνώστες μέσα στις σελίδες του βιβλίου;

Π.Ρ.: Στο πρώτο μέρος τούς μεταφέρω στην Αθήνα των δεκαετιών του 1950, ’60 και ’70. Στην συνέχεια τούς ταξιδεύω στην Αίγυπτο, την Κωνσταντινούπολη, την Κροατία, την Βενετία, την Τοσκάνη και την νότιο Γαλλία.

Μ.Γ.: Ποιοί είναι η δύο άντρες που συγκρούονται μεταξύ τους για την ίδια γυναίκα;

Π.Ρ.: Είναι δύο άνθρωποι προερχόμενοι από διαφορετική κοινωνική τάξη, που έχουν από μικρά παιδιά μεγαλώσει μαζί σ’ ένα μεγαλοαστικό σπίτι της Κηφισιάς και με τα χρόνια δένονται με μία δυνατή και άρρηκτη φιλία. 

Cover_AGGELIKA_final

Μ.Γ.: Τι ιδιαίτερο διέθετε αυτή η γυναίκα, που προκάλεσε οριστική ρήξη μεταξύ τους;

Π.Ρ.: Ήταν μια γυναίκα γοητευτική, ανεξάρτητη και διέθετε μία αύρα κοσμοπολίτικη, που τράβηξε και τους δύο άντρες. 

Μ.Γ.: Πώς προκλήθηκε το ενδιαφέρον σας για την συγγραφή της συγκεκριμένης ιστορίας;

Π.Ρ.: Η πρωταρχική πηγή έμπνευσης υπήρξε η ισχυρή και συνάμα λαμπερή προσωπικότητα της γιαγιάς μου Σάσας Οικονομίδου-Ρεμούνδου, που ως γιαγιά Ευτέρπη κυριαρχεί σε όλο το πρώτο μέρος του βιβλίου. Τα υπόλοιπα μέρη τα συνθέτουν προσωπικές εμπειρίες από την διπλωματική μου καριέρα, ταξιδιωτικές περιγραφές από διάφορα μέρη του κόσμου, παλιές οικογενειακές ιστορίες και διάφορες απίθανες περιπέτειες των δύο κεντρικών ηρώων.

Μ.Γ.: Υπάρχουν αληθινά πρόσωπα και γεγονότα σε όσα αφηγείστε ή αφορά εξ’ ολοκλήρου μυθοπλασία; Έχετε δανείσει δικά σας χαρακτηριστικά στους ήρωές σας;

Π.Ρ.: Το μυθιστόρημα αυτό είναι σε αρκετά μεγάλο βαθμό αυτοβιογραφικό, καθ’ όσον ο Παύλος της ιστορίας δεν είναι άλλος από τον υποφαινόμενο. Όλα τα γεγονότα και όλα τα πρόσωπα είναι αληθινά πλην του Χρήστου, που είναι μια σύνθεση πολλών προσώπων και χαρακτήρων μαζί. Ο Χρήστος είναι το κομμάτι της μυθοπλασίας στο βιβλίο.

Μ.Γ.: Κατά την συγγραφή του βιβλίου είχατε κάποια ιδιαίτερη συμπάθεια στον έναν από τους δύο άντρες;

Π.Ρ.: Μα φυσικά, στον Χρήστο, που είναι προϊόν μυθοπλασίας και τον έπλασα κατά πώς ήθελα εγώ. 

Μ.Γ.: Με ποιά συναισθήματα βιώσατε την συγγραφική συμπόρευση με τους ήρωές σας.

Π.Ρ.: Με τα συναισθήματα που έχει κανείς όταν διηγείται και αναπλάθει την ζωή του. 

Μ.Γ.: Τι είναι αυτό που θέλετε να εισπράξει ο αναγνώστης με την ανάγνωση του συγκεκριμένου βιβλίου;

Π.Ρ.: Να κατανοήσει ότι η ανατολίτικη αντίληψη του αρσενικού, που εννοεί να καθυποτάξει την γυναίκα στις δικές του θελήσεις αδιαφορώντας για τις δικές της, δεν έχει πλέον πέραση σε μια σύγχρονη κοινωνία και ότι ένας άντρας που σέβεται τις γυναίκες είναι αυτός που τις αγαπάει αληθινά και βγαίνει στο τέλος κερδισμένος.

Μ.Γ.: Στο βιβλίο σας υπάρχουν συχνές ιστορικές αναφορές. Τι πρέπει να προσέχει ένας συγγραφέας όταν αναφέρεται σε ιστορικά στοιχεία;

Π.Ρ.: Να είναι πιστός στην ιστορική ακρίβεια των γεγονότων που περιγράφει. 

Μ.Γ.: Αν κι’ εσείς δημιουργήσατε του ήρωές σας, υπάρχει κάτι που διδαχθήκατε απ’ αυτούς.

Π.Ρ.: Αυτά που με δίδαξε η ίδια η ζωή κυρίως μέσα από τα λάθη μου.

*Το μυθιστόρημα «Στον αστερισμό της Αγγέλικας» του Παύλου Ρεμούνδου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανός

 Μαίρη Γκαζιάνη

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία ενώ τώρα ζωγραφίζει και παράλληλα γράφει. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.

Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Ένα φεγγάρι λιγότερο» από τις εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Τα πλήκτρα της σιωπής»  από τις εκδόσεις ΄Οστρια. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015.  Τον Ιούνιο 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της «Άλικα βήματα» από την Εμπειρία Εκδοτική. Τον Νοέμβριο του  2019 κυκλοφόρησε το νέο της μυθιστόρημα «Ζάχαρη άχνη» από τις εκδόσεις Ωκεανός.

Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magicradiolive. Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από εξακόσιες συνεντεύξεις, καθώς και σχολιασμούς βιβλίων και θεατρικών παραστάσεων. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλώς τους» του ΑιγαίοTV πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών. Διετέλεσε Διευθύντρια Σύνταξης του on line Πολιτιστικού Περιοδικού Books and Style από Ιούλιο 2017 έως Μάρτιο 2018 οπότε αποχώρησε οικειοθελώς.

Μεγάλες της αγάπες είναι το θέατρο και ο χορός με τα οποία έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά.

Related posts