Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
20 Ιαν 2022
Πολιτισμός

Ο συγγραφέας Γιώργος Δολγύρας  εξομολογείται:Γράφω για ψυχοθεραπεία και επειδή θέλω να βγω από τη γυάλα μου

Συνέντευξη στην Ιωάννα Κανελλοπούλου

«Ο χώρος της φαντασίας οφείλει να έχει αληθοφάνεια και δομή όσο και αν φαίνεται πως μπορείς να πλάσεις έναν δικό σου κόσμου».

-Ποιος είναι ο Γιώργος Δολγύρας και από που μας έρχεται;

Γεννήθηκα στα όμορφα Γιάννενα, από εκεί βρέθηκα στην Θεσσαλονίκη για λίγα χρόνια, μετά στην Έδεσσα στην ηλικία των 8 ετών μέχρι τα 18 όπου ξανά επέστρεψα Θεσσαλονίκη και ζω τα τελευταία 12 χρόνια. Και μόνο αυτή η διαρκής αλλαγή περιβάλλοντος, δημιουργεί το υπόβαθρο να εκδηλωθεί μία επιθυμία για την συγγραφή έργων.

-Σε ποια ηλικία άρχισες να κάνεις τα πρώτα δειλά σου βήματα στον χώρο της συγγραφής;

Ήταν λίγο μετά την αποτυχία μου να περάσω στο Κ.Θ.Β.Ε. (Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος) όπου κατάλαβα ότι η επαγγελματική ενασχόληση μου με το θέατρο θα ήταν δύσκολη καθώς η εσωστρέφεια μου, δεν επέτρεπε να εξωτερικεύσω το συναίσθημα που χρειάζονταν. Δε λέω ότι με αδίκησαν που με έκοψαν, σε καμία περίπτωση. Στα 25 μου έτη λοιπόν έδωσα το καλοκαίρι  εξετάσεις για την εισαγωγή στο ΚΘΒΕ όπου με απέρριψαν. Επέστρεψα σπίτι μου, έκλαψα καθώς κατάλαβα ότι κάτι μέσα μου πέθανε για πάντα, μάζεψα τα κομμάτια μου και από Σεπτέμβριο ξεκίνησα δημιουργική γραφή. Μέσα από συγγραφικές ασκήσεις άρχισα να ανοίγομαι και να ανακαλύπτω ότι μπορώ ακόμα περισσότερο. Στο εργαστήριο δημιουργικής γραφής συνέγραψα το πρώτο μου διήγημα: «Θηλιά στο λαιμό» το οποίο βραβεύτηκε στην συνέχεια. Έτσι ένιωσα πως αξίζει τουλάχιστον να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου, οπότε συνέχισα και έγραψα άλλες τρεις ιστορίες και όλες μαζί εντάχθηκαν στην συλλογή διηγημάτων : « Σκοτεινά Φεγγάρια» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πηγή, το καλοκαίρι του 2020 και αποτελεί το πρώτο μου προσωπικό συγγραφικό έργο.

 

Πρόκειται για μία συλλογή αυτοτελών ιστοριών φαντασίας με ανθρωποκεντρική προσέγγιση καθώς εστιάζω στον ψυχικό κόσμο των ηρώων, οι οποίοι δεν είναι τέρατα με νύχια και δόντια που κατασπαράζουν κόσμο αλλά ματώνουν και πονάνε. Θα πρόσθετα ακόμα πως οδηγήθηκα σε αυτή την επιλογή για να φορά μία μάσκα ώστε να εκφράσω προσωπικά βιώματα πιο ελεύθερα μέσα από έναν κόσμο φαντασίας. Βλέπεται να θεωρήσουν πως ο λυκάνθρωπος της ιστορίας είσαι εσύ ως συγγραφέας, είναι αρκετά απίθανο. Σε αντίθεση με μία πιο ρεαλιστική ιστορία.

– Από που αντλείς έμπνευση;

Προσωπικά βιώματα και ανθρώπους που έχω γνωρίσει και ως ιδιάζουσες προσωπικότητες με τράβηξαν να τους εξερευνήσω καλύτερα. Ενίοτε και από το φεγγάρι.

– Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η φαντασία ενός ανθρώπου;

Αν φτάσει πάρα πολύ μακριά καλό είναι να χαλιναγωγείται πάντως. Ο χώρος της φαντασίας οφείλει να έχει αληθοφάνεια και δομή όσο και αν φαίνεται πως μπορείς να πλάσεις έναν δικό σου κόσμου. Άλλοτε και η πιο ακραία φαντασία δε φτάνει πραγματικά γεγονότα της ζωής των ανθρώπων. Το ζούμε τελευταία αρκετά έντονα στην χώρα μας.

– Γράφεις γιατί;

Για ψυχοθεραπεία και επειδή θέλω να βγω από την γυάλα μου, τον μικρόκοσμο μου και να έρθω σε επαφή με ανθρώπους.

Η επαφή σου με το αναγνωστικό κοινό;

Ενδιαφέρουσα, έχω επικοινωνία με κάποια άτομα, καθώς προς το παρόν είμαι άσημος και άγνωστος στο ευρύ κοινό. Εφόσον συνεχίσω την συγγραφική μου πορεία, ευελπιστώ να εξακολουθώ να επικοινωνώ με τους αναγνώστες και να μοιράζονται μαζί μου απόψεις τους για το βιβλίο και την λογοτεχνία γενικότερα. Για όποιον επιθυμεί προσωπική επικοινωνία διατηρώ προσωπικούς λογαριασμούς σε FB και Instagram και είμαι πάντα ανοιχτός.

Αυτή την περίοδο πως σε συναντάμε συγγραφικά;

Έχω ξεκινήσει την συγγραφή επόμενου έργου. Ολοκλήρωσα τα δύο πρώτα κεφάλαια αλλά ταλαντεύομαι έντονα αν θα το συνεχίσω ή θα ασχοληθώ με κάποια άλλη ιδέα.

Τι θεωρείς ότι λείπει απ’ τον χώρο του βιβλίου;

Οι αναγνώστες. Ο κόσμος δε διαβάζεις όπως διάβαζε άλλες εποχές. Προτιμάει την εύκολη λύση του διαδικτύου ή της τηλεόραση, συνδρομητικής ακόμα περισσότερο. Ο λόγος προφανής, το εύκολο δεν έχει απαιτήσεις. Είναι ευκολότερο να δέχεσαι οπτικά ερεθίσματα παθητικά παρά να σκέφτεσαι ώστε να κατανοείς αυτό που διαβάζεις. Μερίδιο ευθύνης φυσικά έχουν και οι εκδοτικοί και οι συγγραφείς που δεν εξελίσσονται αλλά μένουν στα ίδια, στερεοτυπικά.

– Πως φαντάζεσαι τον εαυτό σου μετά από δέκα χρόνια;

Ζήστε το σήμερα, αυτό αρκεί. Το μέλλον για όλους είναι αρκετά αβέβαιο έτσι όπως διαμορφώνεται ο κόσμος με το βαθύ σκοτάδι να τον σκεπάζει ως αραχνοΰφαντο πέπλο.

– Έχεις σπουδάσει δημοσιογραφία μεταξύ άλλων. Η δημοσιογραφία είναι για σένα;

Πρόκληση. Είμαι ιδεαλιστής, θα ήθελα να αλλάξω πολλά και ίσως βελτιώσω κάπως τον κόσμο προάγοντας σωστά την είδηση.

– Ο Γιώργος με τρεις λέξεις;

Εσωστρεφής

Συναισθηματικός

Εργατικός

– Αγαπημένος προορισμός και εποχή;

Το χωριό μου, χειμώνα που έχει απέραντη ησυχία.

Μια ευχή για το μέλλον;

Να συνεχίσει να υπάρχει μέλλον για την ανθρωπότητα. Μην γκρεμίσουμε τα πάντα και αναγκαστούμε να τα ξανά χτίσουμε όπως πολλές έχουμε κάνει οι άνθρωποι ως αυτοκαταστροφικά όντα από την φύση μας.

Σας ευχαριστώ!

Βιογραφικό Συγγραφέα

O Γιώργος Δόλγυρας γεννήθηκε στις 10/05/89 στα Ιωάννινα. Μεγάλωσε στην Έδεσσα και τα τελευταία χρόνια ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι σπουδαστής στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ στο τμήμα Δημοσιογραφίας. Φοίτησε στη Νομική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Παρακολούθησε μαθήματα σεμιναρίου, σκηνοθεσίας και θεάτρου σε διάφορα εργαστήρια (Παράθλαση, Aβέρτο κ.ά.) καθώς και στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή Ίαςµος – Βασίλης Διαμαντόπουλος και Ανδρέας Βουτσινάς (Θεσσαλονίκη). Διδάχθηκε την τέχνη της συγγραφής σε εργαστήρια δημιουργικής γραφής (Script & Art και στον Ιανό). Έχει εργαστεί εθελοντικά σε θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές στη Θεσσαλονίκη (Αντιγόνη στο Radio City και Versus, µία µικρού µήκους ταινία µε θέμα τον καρκίνο). Το διήγημά του «Θηλιά στον λαιµό», το οποίο συµπεριλαµβάνεται στην παρούσα συλλογή διηγηµάτων «Σκοτεινά Φεγγάρια», έλαβε τον 1ο έπαινο φανταστικού διηγήματος νέων στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πεζογραφίας του λογοτεχνικού περιοδικού Κεφαλονιάς «ΚΕΦΑΛΟΣ».

Related posts