Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
28 Μαΐ 2023
Πολιτισμός

Ο Στέλιος Καλαθάς μιλάει στο NOW24 για την ομάδα «Συναισθηματική Διαλεκτική» και την παράσταση «Black Out»

Επιμένει να καταπιάνεται με τα συναισθήματα και να τους δίνεις καλλιτεχνικές διεξόδους. Παραμένει δημιουργικός και ασχολείται βαθιά με νέα ταλέντα που αναζητούν απαντήσεις και τρόπους έκφρασης. Και τέλος «εμμένει» στις ομάδες, διότι μέσω αυτών ο ίδιος βρίσκει την ευκαιρία να δραστηριοποιείται με τον καλύτερο τρόπο. Ο λόγος για τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Στέλιο Καλαθά, που μιλάει στο NOW24 για την ομάδα «Συναισθηματική Διαλεκτική», την παράσταση “Black Out” που ανεβάζει στο δημοτικό αμφιθέατρο Κολωνού (Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου, 20:30) και την covid-19 περίοδο.

Συνέντευξη στον Κυριάκο Κουζούμη.

 

Κ.Κ: Πώς πρόεκυψε η όλη ιδέα για τη θεατρική παράσταση Black Out;

Σ.Κ: Είναι το αποτέλεσμα ενός σημαντικού κύκλος συναντήσεων της ομάδας, με τη μέθοδο που διδάσκω και ονομάζεται συναισθηματική διαλεκτική. Μία βιωματική μέθοδο που μας μαθαίνει μέσα από ασκήσεις και τεχνικές να διαχειριζόμαστε και να εκφράζουμε σωστά τα συναισθήματά μας. Η χρονιά αυτή στιγματίστηκε από τον φόβο, τον εγκλωβισμό, την τρομολαγνεία. Έτσι λοιπόν, επιλέξαμε το “Black Out” για να δώσουμε μία σουρεαλιστική-κωμική νότα σ’ αυτά τα συναισθήματα που βιώνουμε όλοι μας αυτό τον καιρό. Πρόκειται για ένα έργο με πολύ γρήγορες εναλλαγές συναισθημάτων και καταστάσεων. Ξαφνικά όλα αλλάζουν. Έτσι ακριβώς όπως βίωσε όλη η ανθρωπότητα την ξαφνική αλλαγή του τρόπου ζωής.

 

Κ.Κ: Αστυνομικής πλοκής με κωμικά στοιχεία το έργο! Τι στοιχεία νομίζεις ότι συγκεντρώνει το αστυνομικό είδος, ώστε να μαγνητίζει τον θεατή;

Σ.Κ: Το αστυνομικό είδος έχει το δικό του κοινό που το ακολουθεί πιστά. Μόνο που το συγκεκριμένο έργο εξελίσσεται με αφορμή τα αστυνομικά στοιχεία. Είναι δύσκολο να το κατατάξεις κάπου. Αφού πρόκειται ουσιαστικά για μία σουρεαλιστική-αστυνομική παρωδία. Το σίγουρο είναι ότι η δράση του προσφέρει πολύ μυστήριο, πολύ σασπένς, πολύ έρωτα και πολύ γέλιο μέσα από κωμικές ατάκες, αλλά και κωμικούς ρόλους. Άντε μετά, να βρεις ποιος είναι ο δολοφόνος.

 

Κ.Κ: Γιατί επέλεξες ένα ξένο έργο και όχι ενός Έλληνα δημιουργού;

Σ.Κ: Αγαπώ πολύ την ελληνική γραφή, τους Έλληνες συγγραφείς. Διαθέτουμε ένα εξαιρετικό πνευματικό πλούτο. Το συγκεκριμένο όμως έργο καλύπτει τις ανάγκες της ομάδας και σε επίπεδο αριθμού ρόλων, αλλά και σε σχέση με τα μηνύματα που θέλαμε φέτος να δώσουμε στο κοινό.

Κ.Κ: Πώς είναι να εκπαιδεύεις νέα ταλέντα; Πώς αντέχεις το φορτίο της ευθύνης για τις αποδόσεις τους; Θεωρείς τον εαυτό σου ως αυστηρό δάσκαλο;

Σ.Κ: Αυστηρός σίγουρα δεν είμαι. Νομίζω ότι θα με χαρακτήριζα ως δίκαιο. Είναι πάρα πολύ μεγάλη ευθύνη το να οδηγείς άλλους σε δρόμους έκφρασης συναισθημάτων. Η εμπειρία όμως των 17 χρονών που έχω ομάδες, μου έχει διδάξει και τη σπουδαιότητα αυτής της διαδικασίας. Το να ξεκλειδώνει μπλοκαρίσματα αλλά και να ρίχνεις φως ,στα σκοτάδια που υπάρχουν μέσα μας. Η τέχνη πάντα υπήρξε ένας θεραπευτικός δρόμος κι εμείς στη συναισθηματική διαλεκτική κάνουμε θέατρο για να γνωρίσουμε, να αγαπήσουμε, και να επικοινωνήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας, αλλά και το μικρό πληγωμένο παιδί που κουβαλάμε μέσα μας.

 

Κ.Κ: Η Συναισθηματική Διαλεκτική μετρά αρκετά χρόνια. Τι σε έκανε να δημιουργήσεις την εν λόγω ομάδα; Έχεις πια πειστεί ότι έπραξες ορθά;

Σ.Κ: Είναι αλήθεια ότι αυτό το ταξίδι στα συναισθήματά μετράει πολλά χρόνια. Δεν υπάρχει μόνο αυτή ομάδα, υπάρχουν αρκετές ομάδες στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και φέτος θα ξεκινήσω και μία καινούρια ομάδα όπου θα γίνονται οι συναντήσεις από το διαδίκτυο, για τους φίλους που μένουν μακριά και θέλουν να παρακολουθήσουν αυτή τη μέθοδο. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδρομής θα το καταλάβει κάποιος αμέσως, από τους πρώτους μήνες. Δουλεύουμε ουσιαστικά στην αυτοεκτίμηση, στη θωράκιση, στην αυτοέκφρασή αλλά κυρίως στη σύνδεση μας με τη χαρά (κάτι που όσο μεγαλώνουμε το ξεχνάμε). Μαθαίνουμε να κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία και δύναμη. Η λύση για ό,τι μας συμβαίνει κρύβεται μέσα μας!

Κ.Κ: Πώς κρίνεις την καλλιτεχνική δημιουργία στην covid-19 εποχή; Αδρανή λόγω ανωτέρας βίας ή επιμένουσα λόγω ψυχικής προσταγής;

Σ.Κ: Σίγουρα είναι μία πολύ δύσκολη εποχή. Χρειάζεται από όλους μας ψυχραιμία και σωστά βήματα. Κανείς δεν ξέρει όλο αυτό που θα μας βγάλει, από την άλλη όμως η τέχνη πάντα έχει χρέος να στηρίζει και να ψυχαγωγεί. Μαθαίνω ότι για την καινούργια χειμερινή σεζόν έχουν προγραμματιστεί για να ανέβουν αρκετές παραστάσεις και εύχομαι το κοινό να της αγκαλιάσει. Από την αρχαία εποχή τα θέατρα χτιζόντουσαν δίπλα στα θεραπευτήρια, καθόλου τυχαίο νομίζω.

Κ.Κ: Τι σκέφτηκες/ένιωσες όταν πρωτοφόρεσες μάσκα;

Σ.Κ: Μία αμηχανία και κυρίως μία αβεβαιότητα Μην ξεχνάς ότι για μας τους ηθοποιούς η μάσκα είναι σύμβολο. Αυτού του είδους όμως η μάσκα είναι προστασία και για μας αλλά και για τους ανθρώπους γύρω μας.

  

Κ.Κ: Μελλοντικά σχέδια;

Σ.Κ: Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουμε το νέο ταξίδι με τις ομάδες της συναισθηματικής διαλεκτικής. Στις 24 Σεπτεμβρίου θα γίνει ένα δωρεάν μάθημα γνωριμίας για όσους νέους φίλους θέλουν να γνωρίσουν από κοντά τη μέθοδο. Και στις αρχές Οκτωβρίου μια άλλη ομάδα μου, θα παρουσιάσει το έργο «Πολυγαμία» του Γρηγορίου Ξενόπουλου. Αυτή η περίοδος είναι περίοδος νέας αρχής, προσαρμόζουμε τις ομάδες σύμφωνα με τους κανόνες ασφαλείας. Γιατί όλα πρέπει να γίνουν με τη μέγιστη ασφάλεια. Οι φίλοι που ενδιαφέρονται για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθυνθούν στο site www.synaisthimatikhdialektikh.com. Να πούμε ότι η μέθοδος απευθύνεται σε όλους όσους θα ήθελαν να βιώσουν τη μαγεία των ρόλων, της εσωτερικής αναζήτησης και ανάπτυξης. Το να ασχοληθούμε με τη συναισθηματική μας ενδυνάμωση και έκφραση δεν είναι πολυτέλεια. Όταν μάλιστα αυτό γίνεται με χαρούμενο τρόπο και μέσα από την τέχνη τότε το αποτέλεσμα είναι συναρπαστικό!

Δυο Λόγια για το Έργο Black Out

Έργο του Jack Sharkey. Από την ομάδα +αίσθημα της Συναισθηματικής Διαλεκτικής.

 

Σε ένα εξωτικό νησί, στην έπαυλη του Δόκτωρ Κλάιβ,  πραγματοποιούνται δύο φόνοι που φέρνουν σε δύσκολη θέση τους οικοδεσπότες και τους καλεσμένους τους. Η αστυνομία προσπαθεί να ξετυλίξει το κουβάρι και να ανακαλύψει τον ή τους ένοχους. Μια κωμωδία με γρήγορο ρυθμό, ευτράπελες σκηνές, κωμικές ανατροπές,  που κρατάει το ενδιαφέρον του θεατή από την αρχή μέχρι το τέλος. Ο θίασος αποτελείται από δεκαπέντε μέλη που είναι έτοιμα να καταπλήξουν το κοινό με τις υποκριτικές τους ικανότητες υπό την καθοδήγηση του σκηνοθέτη τους Στέλιου Καλαθά.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σκηνοθεσία: Στέλιος Καλαθάς

Εικαστική επιμέλεια: Μιχάλης Σδούγκος

Μουσική επιμέλεια/Δημιουργικό αφίσας: Νίκος Γκούμας

Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Φωτογραφία: Βαγιανός Καλαθάς

Βοηθός Σκηνοθέτη: Σοφία Ρίζου

Γενική είσοδος: 6 ευρώ

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ η κράτηση θέσεων στο 6946 105520. Προπώληση Πολυχώρος +αίσθημα , Αθηνάς 30,μετρό Μοναστηράκι,  από 31/8 έως 17/9 ώρες 19.00 – 21.00.

Related posts