Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
14 Νοέ 2019
Πολιτισμός

Ο συγγραφέας Θοδωρής Δεύτος και η «Τραπεζούντα το διαμάντι της Ανατολής|»

 

 

Συνέντευξη στη συγγραφέα Μαίρη Γκαζιάνη

 

 

«Λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του είναι λαός καταδικασμένος» μας τονίζει ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Θεόδωρος Δεύτος. Αν και ως εκπαιδευτικός είναι  μαθηματικός, ως συγγραφέας επιλέγει να συγγράφει ιστορικά μυθιστορήματα. Με τα βιβλία του, μας έχει ταξιδέψει στα ήθη και τα έθιμα της Ηπείρου, στον εμφύλιο σπαραγμό, στη Σμύρνη, στην Κύπρο. Με το τελευταίο του μυθιστόρημα μας οδηγεί στην πανέμορφη Τραπεζούντα που ο ίδιος χαρακτηρίζει Διαμάντι της Ανατολής.

  ΕΡ. Κύριε Δεύτο γεννηθήκατε και μεγαλώσατε στα Ιωάννινα. Πως θυμάστε την πόλη των Ιωαννίνων στα παιδικά σας χρόνια;

 ΑΠ. Δεν γεννήθηκα στην πόλη των Ιωαννίνων, αλλά σε ένα χωριό της παραμεθόριας περιοχής, όπου ο πατέρας μου υπηρετούσε ως δάσκαλος. Τα Γιάννενα της δεκαετίας του 60 και του 70 απέχουν παρασάγγας από τα τωρινά. Υπήρχαν ολόκληροι δρόμοι Χαλκουργών, σιδεράδων με την φωτιά να καίει στο καμίνι, κ.ά Οι δρόμοι αυτοί σήμερα έχουν καταληφθεί από καφετέριες! Είναι ένα άλλο τοπίο.

 

ΕΡ. Μεγαλώνοντας σπουδάσατε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πότε ανακαλύψατε την αγάπη σας για τα μαθηματικά;

ΑΠ. Πάντα, από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου, είχα μια αγάπη για τις θετικές επιστήμες και μια απέχθεια για τα Αρχαία. Πόσο λάθος όμως έκανα, γιατί η διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών, πλούτισε τελικά πολύ το λεξιλόγιο μας!

 ΕΡ. Υπηρετήσατε σχεδόν 30 χρόνια στην δημόσια εκπαίδευση. Πως ήταν η σχέση σας με τα παιδιά;

ΑΠ. Όχι πάντα η καλύτερη, γιατί ήμουν πάντα απαιτητικός. Τα παιδιά ξέρετε, προτιμούν τους χαλαρούς, αυτούς που δεν πιέζουν και βάζουν και τους μεγάλους βαθμούς, για να μην έχουν γκρίνιες. Βέβαια, όταν ωριμάζουν τα παιδιά καταλαβαίνουν ποιος έκανε το σωστό, και ποιος τα αγαπούσε πραγματικά.

 ΕΡ. Με την πολύχρονη εμπειρία που διαθέτετε ποια είναι η γνώμη σας για τη σημερινή εκπαίδευση στην Ελλάδα;

ΑΠ. Παιδεία χωρίς αξιολόγηση δεν νοείται στις ημέρες μας. Έχουμε λαμπρά μυαλά, έχουμε πολύ καλή σχέση δασκάλου-μαθητών, και όμως η παρεχόμενη γνώση είναι κουτσή, είναι ελλιπής. Εγώ ήμουν 30 χρόνια στην τάξη, ποτέ δεν με εξέτασε κανείς αν ήμουν επαρκής, αν ήμουν ψυχικά άρτιος, αν είχα καλή συμπεριφορά. Που αλλού συμβαίνει αυτό; Αξιολόγηση και διαρκής επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, είναι νομίζω τα κλειδιά για ποιοτικά άλματα!

 

ΕΡ. Εκλέγεστε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ιλίου από το 2006. Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με τα κοινά;

ΑΠ. Η αγάπη μου για τον συνάνθρωπο, τον συμπολίτη! Ξέρετε, η τοπ. Αυτοδιοίκηση είναι πολύ κοντά στον πολίτη, αφουγκράζεται πολύ πιο γρήγορα και με πολύ μεγαλύτερη ευαισθησία τον πολίτη και παρεμβαίνει να λύσει το πρόβλημα. Αυτός ήταν ο βασικός λόγος που ασχολήθηκα και ασχολούμαι ακόμη με τα κοινά, αν και βρίσκομαι προς την έξοδο μετά από 10 χρόνια συνεχούς προσφοράς από θέσεις ευθύνης.

 

ΕΡ. Έχετε διατελέσει Πρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου. Τι αντιπροσωπεύει για εσάς η ιδιαίτερη πατρίδα σας;

ΑΠ. Για μένα η ιδιαίτερη πατρίδα είναι ένα ορόσημο, ένα αγκωνάρι που σε κρατάει σε επαφή με τις ρίζες και σου δίνει δύναμη στις δύσκολες στιγμές. Η αγάπη μου λοιπόν για την Ήπειρο και την πλούσια πολιτιστική της κληρονομιά, με οδήγησαν στον σύλλογο, τον οποίο υπηρέτησα από την θέση του προέδρου για μια ολόκληρη δεκαετία, αφήνοντας πίσω μου πλούσιο έργο, που όλοι αναγνωρίζουν.

 

ΕΡ. Αν και μαθηματικός στραφήκατε και στη λογοτεχνία. Πότε ανακαλύψατε το συγγραφικό σας ταλέντο;

ΑΠ. Μάλλον με ανακάλυψε εκείνο! Πάντα κάτι έγραφα, χωρίς να δίνω ιδιαίτερη σημασία σε αυτό, γιατί περισσότερο ως εκτονωτική διαδικασία το χρησιμοποιούσα, παρά σαν μια σοβαρή προσπάθεια.

ΕΡ. Το 2004 εκδώσατε το λαογραφικό βιβλίο σας «Ο ηπειρώτικος γάμος». Τι περιλαμβάνεται σ΄ αυτό το βιβλίο;

ΑΠ. Ο Ηπειρώτικος γάμος περιέχει τα ήθη, τα έθιμα και τα τραγούδια του παραδοσιακού Ηπειρώτικου γάμου, καθώς επίσης και τις διαφορές που αυτά καταγράφουν στις διάφορες περιοχές της Ηπείρου. Συμπληρώνεται δε με ένα καταπληκτικό cd με 33 τραγούδια του Ηπειρώτικου γάμου, παιγμένα από τον μεγάλο Πέτρο Λούκα Χαλκιά. Το βιβλίο αυτό έκανε μεγάλη κυκλοφοριακή επιτυχία, για το είδος του.

 

ΕΡ. Δυο χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε το ιστορικό μυθιστόρημά σας με τίτλο «Μη ρωτάς γιατί». Σε τι αναφέρεται;

ΑΠ. Το «ΜΗ ΡΩΤΑΣ ΓΙΑΤΙ» είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα που αναφέρεται στο εμφύλιο σπαραγμό. Τα πάθη και το μίσος που πότισε τους Έλληνες.

 

ΕΡ. Το 2008 επανέρχεστε με νέο ιστορικό μυθιστόρημα με τίτλο «Σμύρνη Συγνώμη». Τι θέλατε να δηλώσετε;

ΑΠ. Η επιτυχία και η αποδοχή που είχε το πρώτο μου μυθιστόρημα, μου έδωσαν κουράγιο να προσπαθήσω ξανά με το «Σμύρνη συγγνώμη», το οποίο έκανε μεγάλη κυκλοφοριακή επιτυχία. Πάντα με απασχολούσε αυτή η φαγωμάρα του πολιτικού μας συστήματος, η διχόνοια, η έντονη αντιπαλότητα, ως αποτέλεσμα του εμφυλίου, που μας ακολουθεί ακόμη και σήμερα, μην γελιέστε, ως νοοτροπία! Ο διχασμός, που μάλλον είναι ένα γονιδιακό μας μειονέκτημα. Ε, αυτή την διχαστική λογική ήθελα να χτυπήσω, και το έκανα με τα δικά μου μικρά όπλα!

 

ΕΡ. Το 2011 εκδίδετε και πάλι ένα ιστορικό μυθιστόρημα, το «Μήπως αγάπησα λάθος πατρίδα». Ποιος ήταν ο στόχος σας;

ΑΠ. Είχα μια ειδική σχέση με την Κύπρο και το όφειλα στον εαυτό μου! Ο στόχος ήταν, να μην κάνουμε ξανά τα ίδια λάθη, αλλά δεν εξαρτάται από εμένα ξέρετε!

 

ΕΡ. Πρόσφατα, το 2015 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ωκεανός το βιβλίο σας «Τραπεζούντα το διαμάντι της Ανατολής». Πως εμπνευστήκατε την ιστορία του βιβλίου;

ΑΠ. Διάβασα πολύ, έψαξα πολύ, μελέτησα πολύ. Ήθελα να βρω μια δυνατή ιστορία και ήμουν τυχερός! Διαβάζοντας στο Internet μια ιστορία, μιας μητέρας δηλ. που αφήνει στον Τούρκο υπηρέτη το ολίγων μηνών παιδί της, μπροστά στον κίνδυνο να χαθεί από τις κακουχίες, και όταν φτιάξουν τα πράγματα να γυρίσει να το πάρει. Είχα βρει τον πυρήνα της ιστορίας που έπλεξα, με μεγάλο σεβασμό στους ήρωες μου.

 

ΕΡ. Ξεκινώντας από το παρόν, κάνετε μια αναδρομή στις ζωές των ηρώων σας, μέσα από τις διηγήσεις τους. Μοιάζει σαν να θέλετε να «τακτοποιήσετε» τις καταστάσεις κι όλα να οδηγηθούν προς τη λύτρωση. Αυτό επιθυμούσατε;

ΑΠ. Η λύτρωση ξέρετε είναι μια ιδανική λύση και ο κάθε ένας την αισθάνεται αλλιώς. Αλλά πώς να φτάσεις να γευτείς την λύτρωση, όταν η οικογένεια έχει κατακερματιστεί; Όταν έχει απώλειες; Πάντως αν η λύτρωση είναι η επιστροφή στην γη που σε γέννησε, εκεί που είδες το φως του ήλιου, που αισθάνθηκες τον πρώτο σου έρωτα, ναι, αυτό ήταν επιδίωξη, ήταν ανάγκη εσωτερική. Το όφειλα στην ηρωική Θεοφρονία.

 ΕΡ. Ποια μηνύματα θέλετε να περάσετε μέσα από το βιβλίο σας;

ΑΠ. Κατ’ αρχάς να πω, ότι πριν αποφασίσω να διαβάσω για τον Πόντο, ήξερα κι εγώ, αυτά τα ολίγα που ξέρουν οι περισσότεροι. Όμως όταν προχώρησα αρκετά στην μελέτη μου, διαπίστωσα ότι ο αγώνας των Ποντίων υπήρξε ένας αγώνας για μίμηση, ένας αγώνας εξοντωτικός. Οι Πόντιοι αδελφοί δίδαξαν αγωνιστικότητα και πίστη στην πατρίδα. Αυτή η αγωνιστικότητα με συγκίνησε πολύ και ήθελα να την μεταφέρω στον βαθμό που αυτό ήταν εφικτό.

 ΕΡ. Γιατί επιλέγετε να γράφετε πάντα ιστορικά μυθιστορήματα;

ΑΠ. Ένας βασικός λόγος είναι ότι μου αρέσει πολύ η ιστορία, αλλά ο βασικότερος, ότι σαν λαός δεν γνωρίζουμε την ιστορία μας και θέλω να συμβάλω, με τις ελάχιστες δυνάμεις μου, στο να μάθουμε περισσότερα για την ιστορία μας. Ξέρετε πόσοι αναγνώστες μου λένε, ότι μάθαμε πράγματα που δεν γνωρίζαμε, διαβάζοντας τα βιβλία σας; Έστω και έναν να έχω βοηθήσει να μάθει κάτι, αυτό είναι αρκετό για μένα!

 ΕΡ. Τι θα θέλατε να πείτε ως επίλογο της κουβέντας μας;

ΑΠ. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι εμείς οι Έλληνες θα πρέπει να μάθουμε την ιστορία μας, να μάθουμε τι είχαμε, τι χάσαμε και κυρίως γιατί το χάσαμε. Λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του είναι λαός καταδικασμένος.

***Το βιβλίο «Τραπεζούντα Το διαμάντι της Ανατολής» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΩΚΕΑΝΟΣ.

 

Μαίρη Γκαζιάνη

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία ενώ τώρα ζωγραφίζει και παράλληλα γράφει. Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο ΕΝΑ ΦΕΓΓΑΡΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της ΤΑ ΠΛΗΚΤΡΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ  από τις εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015. 

Γράφει στίχους για τραγούδια, με τελευταίο το «Μαζί μου σε θέλω» (οι στίχοι περιλαμβάνονται στο βιβλίο ΤΑ ΠΛΗΚΤΡΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ) σε μουσική και ερμηνεία Χλόης Λάμπρου. Υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός ενώ μεγάλες της αγάπες είναι το θέατρο και ο χορός με τα οποία ασχολείται ερασιτεχνικά.

 

 

 

;

Related posts