Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
23 Σεπ 2023
SLIDER

Ο Πηνειός απειλεί την Λάρισα- Σε ετοιμότητα άλλες 35 παραποτάμιες περιοχές

Οι κάτοικοι του νομού Λάρισας, των χωριών περιμετρικά των εκβολών του ποταμού Πηνειού κατά κύριο λόγο, περνούν δύσκολες ώρες. Το ίδιο δύσκολες ώρες περνούν και οι κάτοικοι του νομού Μαγνησίας που επίσης βρίσκονται κοντά στις εκβολές του Πηνειού. Στις  4 το απόγευμα του Σαββάτου εστάλησαν διαδοχικά μηνύματα του 112, στους κατοίκους 35 συνολικά χωριών των δύο νομών που βρίσκονται στις παραποτάμιες περιοχές, με σαφή προειδοποίηση να βρίσκονται άπαντες σε ετοιμότητα, εξαιτίας των έντονων πλημμυρικών φαινομένων.

Ο φόβος υπερχείλισης του Πηνειού, σε δεκάδες σημεία των εκβολών του, παραμένει πάντα ορατός καθώς ο τεράστιος όγκος των υδάτων, δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τα συνεργεία που επιχειρούν σε όλο το μήκος του. Γίνεται λοιπόν, πολύ εύκολα αντιληπτή η αγωνία των κατοίκων, που φοβούνται για τα χειρότερα, βλέποντας τα συνεχόμενα μηνύματα που τους θέτουν σε ετοιμότητα, μη γνωρίζοντας πότε θα γίνει το κακό.

Η κατάσταση με τον Πηνειό ήταν μέχρι το απόγευμα δραματική, καθώς σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς αλλά και τον Δήμο της Λάρισας, η στάθμη των υδάτων του είχε ξεπεράσει τα 9 μέτρα, με τους διασώστες να επιχειρούν, με βάρκες και κάθε διαθέσιμο μέσο, για να απεγκλωβίσουν κατοίκους.

Στις επιχειρήσεις μετέχουν πάντα δεκάδες εθελοντές που μαζί με τις υπηρεσίες του δήμου Λαρισαίων, συνεχίζουν να γεμίζουν τσουβάλια με άμμο που χρησιμοποιούνται για αναχώματα όπου χρειαστεί στις εκβολές του ποταμού,  ώστε προστατεύουν όσο είναι δυνατόν οι κατοικίες, από το ενδεχόμενο της υπερχείλισης.

Όσο περνούσαν οι ώρες, τα δεδομένα δεν ήταν διόλου ενθαρρυντικά, αφού περιμετρικά του κέντρου της πόλης της Λάρισας, η στάθμη των υδάτων έφθανε σε κάποια σημεία σε μεγάλο ύψος, καθώς τεράστιοι όγκοι νερού εξακολουθούν να «πνίγουν» συνοικίες και οικισμούς.

Έπεσε η στάθμη του νερού κατά ένα μέτρο στις 11 το βράδυ

Ωστόσο, οι νεότερες εξελίξεις αργά το βράδυ του Σαββάτου, έρχονται να δώσουν ένα ενθαρρυντικό μήνυμα, όσον αφορά την πόλη της Λάρισας. όπως φαίνεται από την φωτογραφία που εξασφάλισε η «Ζούγκλα» και τραβήχτηκε περίπου στις 11 το βράδυ, φαίνεται ξεκάθαρα πως η στάθμη του νερού έχει υποχωρήσει κατά ένα μέτρο, γεγονός που δεικνύει, ότι τα λιμνάζοντα ύδατα έχουν βρει κάποια διέξοδο απορροής.

Εκκενώνουν την περιοχή Νάματα προς Λάρισα οι κάτοικοι

Στο μεταξύ, λίγο πριν τις 22.30 ήχησε και πάλι το 112 και καλεί τους κατοίκους να εκκενώσουν τη περιοχή Νάματα προς τη Λάρισα μέσω Γλαύκης.

Μερική εκκένωση στην περιοχή της Νέας Σμύρνης

Με τον Δήμο Λαρισαίων να έχει ζητήσει με επείγουσα ανακοίνωσή του την μερική εκκένωση της Νέας Σμύρνης, εθελοντές και Πυροσβεστική προσπαθούν με πλωτά μέσα, να βγάλουν από τις πλημμυρισμένες περιοχές τους κατοίκους. Διασωστικά συνεργεία με πλωτά μέσα μεταφέρουν κατοίκους στη δομή υποδοχής στο γυμναστήριο του 1ου Γυμνασίου Λάρισας.

Παράλληλα στα… κόκκινα παραμένει η αγωνία τόσο στη γέφυρα της οδού Κοζάνης όπου συνεχίζει να ρέει «φουσκωμένος» ο Πηνειός, όσο και στις Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης όπου γίνονται συνεχώς διασώσεις κατοίκων, ενώ ο κίνδυνος όσο περνούν οι ώρες μεγαλώνει, αφού ο φόβος υπερχείλισης του Πηνειού στη συγκεκριμένη περιοχή είναι δυστυχώς ορατός.

Διπλό μήνυμα εκκένωσης στους κατοίκους της Αλεξανδρινής και του Ελευθερίου

Μήνυμα από το 112, έλαβαν στις 20:00 το βραδυ οι κάτοικοι της περιοχής στο Ελευθέριο, προκειμένου να απομακρυνθούν από αυτή και να κατευθυνθούν προς τη Λάρισα, λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων.

Related posts