Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
10 Αυγ 2022
Ελλάδα

Ο περιπετειώδης βίος του Δημητρίου Τζαβέλα με το ολόσωμο τατουάζ

 
 

Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη ( akontogiannidis@yahoo.gr)
 
 
Στα τέλη του 19ου αιώνα, ένας μυστηριώδης άνδρας, κίνησε την περιέργεια των Αθηναίων. Όλοι έτρεχαν να δουν τον «κατάστικτο άνθρωπο» δηλαδή τον άνθρωπο με το ολόσωμο τατουάζ, με πολλές εικόνες αγρίων ζώων και πτηνών και να θαυμάσουν την… «κινητή πινακοθήκη»,  με εισιτήριο 50 λεπτών σε μια αίθουσα ξενοδοχείου, δίπλα από το Ταχυδρομείο Αθηνών.
Ποιος όμως ήταν ο παράξενος αυτός άνθρωπος που έτρεχαν να δουν οι Αθηναίοι; Αποκαλύφθηκε ο ίδιος σε συγγενικό του πρόσωπο και ήταν ο Δημήτριος Τζαβέλλας γιός του ήρωα του Εικοσιένα, Κίτσου, που είχε εξαφανισθεί πριν από σαράντα πέντε χρόνια… Τότε, περί το 1855, τον μετακάλεσε ο πατέρας του Κίτσος Τζαβέλας από την  Βαυαρία όπου τον είχε στείλει να σπουδάσει, ενώ τον απέσυρε και από την Στρατιωτική Σχολή των Ευελπίδων όπου δεν μπορούσε να τιθασεύσει ο νεαρός σουλιώτης, τον σκληρό και απρόβλεπτο χαρακτήρα του. Και τον παρακίνησε να μεταβεί  στο Αλγέρι,  όπου εμάχοντο οι Γάλλοι εναντίον του Αβδέλ Καδέρ και να προσπαθήσει όσο μπορεί να διακριθεί στο πεδίο των μαχών…

Ο ήρωας του ‘21 Κίτσος Τζαβέλας, πατέρας του… κατάστικτου.

Ο φιλοπόλεμος Δημήτριος υπάκουσε στην υπόδειξη του πατέρα του και αναχώρησε  για το Αλγέρι. Αργότερα μαθεύτηκε, ότι πήρε μέρος στην καταστρεπτική μάχη της Κωνσταντίνης, ότι πληγώθηκε σοβαρά και πέθανε. Η οικογένεια του  έκτοτε δεν είχε καμία πληροφορία γι αυτόν και  έχασε τα ίχνη του.
Μετά από πολλά χρόνια, επιστρέφει ο 65χρονος πλέον, Δημήτρης Τζαβέλας στην Αθήνα με το ψευδώνυμο  « Σουλιώτης», επιδεικνύει τα στίγματα ( τατουάζ) που έχει στο γυμνό κορμί του και δημοσίευσε τότε το περιοδικό «Εστία», ενώ προσπαθεί να μην αποκαλυφθεί και εισπράττει τα 50 λεπτά που έχει μεγάλη ανάγκη… Ξαφνικά, μπροστά του βρέθηκε ένα ζευγάρι που του προκάλεσε έντονη συγκίνηση και τον εξανάγκασε να αποκαλυφθεί.
Η Ινδή ηθοποιός Ναργκίς με στίγμα ανάμεσα στα φρύδια και τον αγκυλωτό σταυρό, σημάδι γονιμότητας, στα χέρια στην ταινία, «Γή ποτισμένη με ιδρώτα».

« Καλλιόπη!» αναφώνησε κι έτρεξε να αγκαλιάσει την αδελφή του, κυρία πλέον Κριεζώτου, τον γαμπρόν του και την έγγαμη θυγατέρα τους και αρχίζει μετά την γνωριμία να διηγείται την 45χρονη περιπετειώδη ιστορία του. Πώς διεσώθη από τον πόλεμο στην Αλγερία, πώς γύρισε όλο τον κόσμο, πώς εστιγματίσθη όλο το κορμί του υπο αγρίων Ινδών και πώς απέκρυπτε το ηρωικό του όνομα, νομίζοντας ότι θα το κηλιδώσει, γιατί ζούσε βίον αλήτη!
Ολοι πείστηκαν, οτι ο κατάστικτος άνθρωπος  που θαύμαζαν, δεν ήταν άλλος από τον Δημήτριο Τζαβέλα, γιο του ήρωα  Κίτσου. Κάποιοι που είχαν υποψίες, ότι ενδέχεται να είναι ο περιβόητος δήμιος Νταή Γιώργης επικαλούμενοι μαρτυρίες παλιών φίλων του Δημήτρη Τζαβέλα, κάλεσαν την Αστυνομία για να πεισθούν. Μάλιστα τα άτομα αυτά, πίστευαν ότι  τα μέλη της οικογενείας του  πλανήθηκαν από έναν επιδέξιο τυχοδιώκτη και αναζητούσαν πληροφορίες, τις οποίες πίστευαν ότι θα δώσει η Αστυνομική  έρευνα. Την ανάκριση ανέλαβε ο τότε διευθυντής της Αστυνομίας Δημήτρης Μπαϊρακτάρης με μίαν και μόνη ερώτηση, κοιτάζοντας τον στα μάτια: «Είσαι ο Δημήτρης Τζαβέλλας; Ντόμπρα πράματα, μιλάμε αντρίκια οι δυο μας…» Η απάντηση ήταν καταφατική, με νέες πειστικές πληροφορίες.
Σημειωτέον, ότι το τατουάζ  εμφανίζεται, στα τέλη του 18ου αιώνος, όταν  σε ταξίδι του Τζαίημς Κούκ στην Αμερική, μέλη του πληρώματος ζωγράφισαν σύμβολα στο κορμί τους,  στη Νέα Γουϊνέα στα κορίτσια, όταν είναι σε ηλικία γάμου, στις γυναίκες της Ινδίας  με στίγματα ανάμεσα στα φρύδια και τον αγκυλωτό σταυρό στο χέρι, ως σημάδι της γονιμότητας και σε ασιάτες  για να διώξουν τα …κακά πνεύματα.
 
Έρωτες και περιουσία
 
Ο Δημήτρης Τζαβέλλας, εκτός από τα στίγματα στο κορμί του, κυρίως άγρια  ζώα και πτηνά, έφερε  τραύμα στο δεξί του μάτι, όταν μονομάχησε με τον γερμανό οπλοδιδάσκαλο Μύλλερ για τα μάτια μιας πανέμορφης Αλγερινής. Είχε ασθενική μνήμη, ήταν  απότομος, βάναυσος και  δεν  μιλούσε καλά  ελληνικά. Είχε περιουσία 200.000 δρχ. που την κληροδότησε με διαθήκη  σε  φιλανθρωπικά ιδρύματα και επιθυμία του ήταν να  αποσυρθεί και να μονάσει στο Αγιον ΄Ορος. Αναχώρησε αμέσως για την Χαλκίδα, όπου παρέμεινε κοντά στον γαμπρό του Δ. Κριεζή, ο μόνος που πείσθηκε από την αρχή οτι ήταν ο κουνιάδος του.
*το άρθρο δημοσιεύτηκε στη Real News.
 
**** Στη βασική φωτογραφία ( Ο κατάστικτος Δημήτρης Τζαβέλας, με άγρια ζώα και πτηνά σ’ όλο του το κορμί, σε σκίτσο της «Εστίας» το 1893)

Related posts