Subscribe Now
Trending News
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
20 Ιούν 2024
Ελλάδα

Ο Όμιλος Motor Oil συνεχίζει τη στήριξή του στο Εκκοκκιστήριο και Φυτώριο Αμυγδαλέζας

Με το βλέμμα στραμμένο σε ένα καλύτερο μέλλον και με στόχο την έμπρακτη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, η Motor Oil συνεχίζει δυναμικά την υποστήριξη του Κέντρου Επεξεργασίας, Ελέγχου και Πιστοποίησης του Δασικού Πολλαπλασιαστικού Υλικού της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και του Φυτωρίου στην Αμυγδαλέζα Αττικής.

Χθες (4/12), πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη και του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Σύμβουλου της Motor Oil, κ. Ιωάννη Κοσμαδάκη, στο δασικό Φυτώριο και Εκκοκκιστήριο της Αμυγδαλέζας, όπου είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους και να ενημερωθούν για την αναβάθμιση του Κέντρου τόσο σε επιστημονικό όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό.

Υπενθυμίζεται ότι η συνεργασία μεταξύ του ΥΠΕΝ και της Motor Oil, για τη στήριξη του Κέντρου Επεξεργασίας, Ελέγχου και Πιστοποίησης του Δασικού Πολλαπλασιαστικού Υλικού της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, ξεκίνησε με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας για την υιοθέτηση του Εκκοκκιστηρίου τον Οκτώβριο 2021. Το Μάϊο 2023, υπεγράφη το σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας για την υιοθέτηση και την ενίσχυση του Δασικού Φυτωρίου της Διεύθυνσης Αναδασώσεων Αττικής.

από αριστερά προς δεξιά) Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης μαζί με τον κ. Ιωάννη Κοσμαδάκη, Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο της Motor Oil.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενημερώθηκε για τον αριθμό των επισκέψεων και άλλων στοιχείων που αφορούν στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Κέντρου. Επίσης, έλαβε ενημέρωση για υλικοτεχνικά και ποιοτικά στοιχεία, όπως για τις ποσότητες των συλλεχθέντων σπόρων, αλλά και για την πορεία των παρεμβάσεων σε σχέση με τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό του Κέντρου,  για την πρόοδο των εργασιών όσον αφορά στην παραγωγή του Φυτωρίου, κ.ά..

Συγκεκριμένα, από την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας το 2021 έως σήμερα, έχουν συλλεχθεί 37.304 kg καρπών διαφόρων δασικών ειδών, από τα οποία παράχθηκαν 1.071 kg δασικών σπόρων, βοηθώντας έτσι σημαντικά στην αποκατάσταση υποβαθμισμένων δασικών οικοσυστημάτων και στην καλλιέργεια και διατήρηση δέντρων της ελληνικής βιοποικιλότητας.

Επιπλέον, το Μνημόνιο Συνεργασίας με το Φυτώριο της Αμυγδαλέζας, που ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου του 2023, έχει ήδη επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα, με δεδομένο ότι οι προκαταρτικές εργασίες ξεκίνησαν από τον Νοέμβριο του 2022.

Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί:

290.000 νέες φυτεύσεις δασικών ειδών

1.500.000 νέες φυτεύσεις βοτανισμάτων

30.000 νέες φυτεύσεις κεντημάτων και αραιωμάτων, με τη δυνατότητα  ο αριθμός των κεντημάτων να φτάσει τις 500.000

Σε επίπεδο εργασιών βελτίωσης των εγκαταστάσεων, έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες χωματουργικών έργων, έκτασης 100 στρεμμάτων και έχουν δημιουργηθεί 10 νέα χωράφια φύτευσης δυναμικότητας 200.000 φυτών έκαστο. Επίσης, έχουν δημιουργηθεί 3 εκατομμύρια θέσεις για νέες φυτεύσεις, έχουν επισκευαστεί δεξαμενές, ενώ ολοκληρώθηκε και η σύνδεση δικτύου ΕΥΔΑΠ και γεώτρησης με τις δεξαμενές. Επιπλέον, έχει πραγματοποιηθεί η εγκατάσταση αρδευτικού δικτύου και η επισκευή και συντήρηση του προϋπάρχοντος δικτύου. Τέλος, έχουν πραγματοποιηθεί έργα ανακύκλωσης βιομάζας, αλλά  και διάνοιξης χώρου απόθεσης βιομάζας.

Επιπρόσθετα, το 2023, το Κέντρο άνοιξε τις πόρτες του σε 443 επισκέπτες, στο πλαίσιο εκπαιδευτικών επισκέψεων και ξεναγήσεων, σε όλους τους χώρους του Εκκοκκιστηρίου, από εξειδικευμένους επιστήμονες.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε σχετικά: «Επισκεφτήκαμε, σήμερα το πρωί, το Φυτώριο στην Αμυγδαλέζα, σε μία συνεργασία που έχουμε και με την Motor Oil, με τη βοήθεια της οποίας αναβαθμίζουμε τη δυνατότητά μας να παράγουμε ποιοτικά φυτά για τις δασώσεις και τις αναδασώσεις που έχουμε στα επόμενα χρόνια. Εδώ, διαμορφώνουμε μια δυνατότητα παραγωγής από 1,5 έως 2 εκατομμυρίων νέων δέντρων μέσα στα επόμενα 2 χρόνια, που θα μας βοηθήσει πάρα πολύ στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Αναδάσωσης. Παράλληλα, θέτουμε τις βάσεις για να πολλαπλασιάσουμε τις δασώσεις και τις αναδασώσεις και μετά τη διετία αυτή, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε καινούρια δάση ή να αναδασώσουμε τα παλιά, με τρόπο ανθεκτικό στην κλιματική αλλαγή, που είναι το μεγάλο στοίχημα της επόμενης ημέρας για τη χώρα μας».

Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Motor Oil, κ. Ιωάννης Κοσμαδάκης, επισήμανε: «Από το πλέγμα δραστηριοτήτων κοινωνικής ευθύνης ΦΡΟΝΤΙΖΩ της Motor Oil, ιδιαίτερη ευχαρίστηση μας δίνει η χορηγία μας στο Εκκοκκιστήριο και Φυτώριο της Αμυγδαλέζας. Είναι η άψογη συνεργασία ανθρώπων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την Motor Oil, είναι η έννοια του πολλαπλασιασμού από το σπόρο και η δύναμη της ρίζας του φυταρίου, υπόσχεση άμυνας στην ανθρωπογενή ρύπανση από τη σπατάλη πόρων και την έλλειψη ανακύκλωσης. Θέλω να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες σ’ όλους που συμβάλλουν και να ευχηθώ όλοι να χαρούμε τα αποτελέσματα των κόπων τους».

Η συγκεκριμένη δράση, που βρίσκεται κάτω  από την ομπρέλα του πολυδιάστατου προγράμματος περιβαλλοντικής και κοινωνικής προσφοράς «ΦΡΟΝΤΙΖΩ», ενισχύει το κοινωνικό αλλά και περιβαλλοντικό αποτύπωμα του Ομίλου.

Οι περιβαλλοντικές δράσεις και επενδύσεις αποτελούν δομικό συστατικό των πρωτοβουλιών του Ομίλου Motor Oil, ο οποίος στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις ένα μεγάλο φάσμα δράσεων, φορέων και πρωτοβουλιών με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

 

 

Related posts