Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
14 Απρ 2021
Πολιτισμός

Ο “Οιδίποδας Τύραννος” του Σοφοκλή στο ΑΘΗΝΑΙΣ όλο το καλοκαίρι

Η πρεμιέρα της θεατρικής παράστασης “Οιδίποδας Τύραννος” του Σοφοκλή, παραγωγή της ομάδας FIMONOI, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την περασμένη Πέμπτη 30/5/2019 στον όμορφο χώρου του Πολιτισμικού κέντρου ΑΘΗΝΑΪΣ.

Η παράσταση καταχειροκροτήθηκε από την κατάμεστη αίθουσα και τα σχόλια από όλους τους παρευρισκόμενους ήταν ενθουσιώδη και ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για την πορεία της παράστασης.

Όλοι οι Έλληνες και Αλλοδαποί θεατές, δήλωσαν πολύ ευχαριστημένοι τόσο από τη σκηνοθετική δουλειά όσο και από την απόδοση όλων των συντελεστών της παράστασης.

Η παράσταση αυτή θα δώσει τη δυνατότητα στους Έλληνες αλλά και στους αλλοδαπούς επισκέπτες της Αθήνας να χαρούν και  να καταλάβουν το εξαιρετικό έργο του Σοφοκλή “Οιδίποδας Τύραννος”.

ΚΑΘΕ ΠΕΜΠΤΗ ΩΣ ΤΙΣ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019.

Δύο λόγια για την παράσταση «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή

To αθάνατο έργο στην παγκόσμια κλασική δραματουργία εδώ και 2.500 χρόνια με αγγλικούς και γαλλικούς υπέρτιτλους.

Ο Λάιος, βασιλιάς της Θήβας, αποκτά με την γυναίκα του, Ιοκάστη, ένα αγόρι, τον Οιδίποδα. Ο χρησμός λέει ότι το παιδί αυτό θα σκοτώσει τον πατέρα του και θα παντρευτεί τη μητέρα του.

Γι’ αυτό το αφήνουν στο δάσος να πεθάνει. Η μοίρα όμως θα παίξει το δικό της παιχνίδι. Η τραγωδία «Οιδίπους Τύραννος» ανήκει στα αρτιότερα λογοτεχνικά είδη και ο Σοφοκλής με αυτή την τραγωδία έδειξε το μεγαλείο της σκέψης και δημιουργίας του. Το έργο χαρακτηρίστηκε ως η πρώτη ιστορία μυστηρίου παγκοσμίως. Στον «Οιδίποδα Τύραννο» ο Σοφοκλής αναπτύσσει με αριστοτεχνία όλες τις ψυχολογικές μεταπτώσεις των ηρώων του.

Σχετικά με τη Φημονόη*

Η «Φημονόη» είναι μια επαγγελματική θεατρική ομάδα, που στόχο έχει να εμπνεύσει μέσω του ελληνικού πολιτισμού και του Αρχαίου Δράματος τους επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο. Σκοπός της είναι οι τουρίστες που επισκέπτονται την Αθήνα να έχουν την ολοκληρωμένη πολιτιστική εμπειρία, παρακολουθώντας παραστάσεις θεάτρου, ποίησης, μουσικής και να γνωρίσουν μέσα από την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, το ρόλο της Αθήνας και της Ελλάδας στο παγκόσμιο πολιτισμικό γίγνεσθαι. Όραμα της ομάδας «Φημονόη» είναι ο πολιτιστικός τουρισμός να γίνει ένα ακόμα όχημα ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος, υπενθυμίζοντας το ρόλο του Ελληνικού Πολιτισμού.

[*Η Φημονόη είναι πρόσωπο στην Ελληνική Μυθολογία. Αναφέρεται ως κόρη του θεού Απόλλωνα και πρώτη πυθία στο Μαντείο των Δελφών. Θεωρείται η πρώτη που εφηύρε τον εξάμετρο στίχο των χρησμών. Σ’ αυτήν απέδιδαν την παλαίφατη ρήση που φερόταν αναγραμμένη στο χρηστήριο των Δελφών: “Γνώθι σαυτόν”. (Wikipedia)]

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Κατερίνα Μπιμπή

Μετάφραση: Κατερίνα Μιχελή

Μουσική: Παντελής Πιλάβιος

Σκηνικά-κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης

Video art: Βαγγέλης Μεϊμέτης

Φωτογραφίες: Νικολέττα Γιαννούλη

Φώτα: Άννα Σωτρίνη

Παραγωγή: Φημονόη

Παίζουν: Παναγιώτης Ταρνάρης, Νίκος Σταματόπουλος, Γιάννης Παπαθύμνιος, Νίκος

Αναστασόπουλος, Νίκος Χριστοφυλλάκης, Νικήτας Αναστόπουλος, Τίνα Παπακωνσταντίνου,

Κρισάνα Αλεφαντινού

INFO

Χώρος: Θεατρική Σκηνή Αθηναΐς, Καστοριάς 34-36, Βοτανικός

Παραστάσεις: από 30 Μαΐου έως 26 Σεπτεμβρίου 2019

Ημέρες/ώρες: Κάθε Πέμπτη στις 20:30

Διάρκεια: 90’

Έως 26 Σεπτεμβρίου 2019- Κάθε Πέμπτη στις 20:30

Related posts