Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
23 Σεπ 2020
SLIDER

Ο Νταλί αποκαλεί νέο «Ελ Γκρέκο» τον Μπ. Θαλασσινό

Ο διάσημος Ισπανός ζωγράφος Σαλβαντόρ Νταλί, το είπε  μόλις είδε τα  καταπληκτικά έργα του Κρητικού ζωγράφου

Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη (*)

Τέτοιες μέρες του  Μάη 1966,  στη Νέα Υόρκη η «χάϊ σοσάϊετυ» έδινε το παρόν της στην έκθεση του Κρητικού ζωγράφου  Μπότη Θαλασσινού. Υπήρξαν τότε και δύο σπουδαίες παρουσίες, της «μις υφήλιος» Κορίνας Τσοπέη και του μεγάλου ζωγράφου Σαλβαντόρ Νταλί που έμενε στο ίδιο ξενοδοχείο, το St.Regis  στους 55 δρόμους και από περιέργεια πήγε να δει την έκθεση και εντυπωσιάστηκε!

Ο Μπότης Θαλασσινος με τον Σαλβαντόρ Νταλί και την Κορίνα Τσοπέη
Τάσος Κοντογιαννίδης και Μπ. Θαλασσινός στο Γαλάτσι στην παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Ξανθόπουλου

Μετά τα εγκαίνια της έκθεσης, ο Νταλί που είδε και θαύμασε τις φωτοκυλινδρικές τάσεις στα έργα του Θαλασσινού, πήγε μαζί του  και με την Τσοπέη στο μπάρ του ξενοδοχείου. Εκεί ο Νταλί, αφοσιώθηκε στις αρμονικές καμπύλες της Κορίνας αφού του άρεσαν οι ωραίες γυναίκες. Κι εκείνο το βράδυ η Κορίνα του είχε πάρει τα μυαλά!..

Ο Μπότης με την Τζάκυ Κέννεντυ 5) Πίνακας του Μπότη για την Μάχη της Κρήτης

Ο Θαλασσινός γεννήθηκε το 1926 στην Τύλισο  Ηρακλείου και από μαθητής  του Δημοτικού  έδειξε το σπάνιο ταλέντο του  μ’ ένα πορτραίτο του Κολοκοτρώνη που θα γίνει  αφορμή να πάρει έπαινο από τον πρωθυπουργό Μεταξά και χρηματικό βραβείο 1000 δρχ. Τότε ο δάσκαλος του είπε : «σε κέρδισε η ζωγραφική…»

Το 1958 θα βρεθεί στην Βραζιλία και αργότερα στην Νέα Υόρκη όπου γνωρίστηκε με τον Νταλί, στην έκθεση που προανέφερα και βλέποντας τα έργα του Μπότη, είπε: «Σε κάθε ζωγραφικό πίνακα του Θαλασσινού η κάθε γραμμή του χρωστήρα  του είναι επαναστατικής μορφής των νέων τάσεων και διακρίνεται για την δύναμη, την επιβλητικότητα, και την συνθετική πληρότητα του. Ο Θαλασσινός θα γίνει μια μέρα εφάμιλλος του συμπατριώτη του  ΄Ελ Γκρέκο!» Ο Μπότης που άκουσε την δήλωση του  ψιθύρισε στο αυτί: «Δάσκαλε τα παραλές λιγάκι!» Και  από τότε πολλοί τον φώναζαν «Ελ Γκρέκο…»

Ο Νταλί αγάπησε την Ελλάδα. Αιτία ο Σταμάτης Κόκοτας και το… συρτάκι. Μου εξήγησε ο Μπότης ένα βράδυ στο σπίτι του στην Πατησίων παρέα με την ΄Ιλια Λιβυκού: «Βγήκαμε με τον Νταλί ένα βράδυ στη Νέα Υόρκη  και σκέφτηκα να τον πάω στα μπουζούκια, στο ελληνικό κέντρο «Σπηλιά» που  τραγουδούσε ο Κόκοτας.  Ενθουσιάστηκε από το τραγούδι «όνειρο απατηλό» και άρχισε να χτυπάει παλαμάκια και να μιμείται  τους χορευτές που χόρευαν συρτάκι! Μετά από λίγες μέρες  μου ζήτησε να του βρω δίσκους του Κόκοτα  κι έναν δάσκαλο να του μάθει συρτάκι!..»

Το πορτραίτο του Κολοκοτρώνη που έγινε αφορμή να πάρει έπαινο από τον πρωθυπουργό Μεταξά

Κάθε φορά που επισκεπτόταν ο Νταλί την Νέα Υόρκη, συναντιόταν με τον Θαλασσινό, που  μου αφηγήθηκε κι  ένα αστείο που έκανε για να προκαλέσει τον Νταλί: «Θέλω να γίνω, δάσκαλε, διάσημος σαν κι εσένα και για να το πετύχω γρήγορα, θα σου κόψω ένα βράδυ που θα βγούμε το μουστάκι κι έτσι όλοι θα μιλούν για μένα!» Εκείνος με αγριοκοίταξε και με αυστηρό ύφος είπε: «Μην τολμήσεις να το κάνεις. Αν θέλεις να γίνεις διάσημος να δουλέψεις. Ο Γολγοθάς της τέχνης είναι οδυνηρός. Συνέχισε να μοχθείς και θα πετύχεις».

O Μπότης με τον Νταλί

Μπροστά στο καβαλέτο του Θαλασσινού στάθηκαν πειθήνια, άνθρωποι με όνομα και χρήμα. Ο κινηματογραφιστής Σκούρας, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος, η Τζάκυ Κέννεντυ, ο βασίλισσα Άννα Μαρία, οι ηθοποιοί Αντονυ Κουήν, Τέλη Σαββάλας, Ζαζά Γκαμπόρ. Επίσης, Πελέ, Μαρία Κάλας, Σοφοκλής Βενιζέλος, Παύλος Βαρδινογιάννης, Κορίνα Τσοπέη, ΄Ιλια Λιβυκού, ο οπλαρχηγός Πετρακογιώργης κ.α. ενώ ζωγράφισε και τις μάχες που έδωσαν στην κατοχή οι Κρητικοί κατά των Γερμανών.

Όταν η Τζάκυ Κέννεντυ ζήτησε  από τον Μπότη να της κάνει το πορτραίτο, του είπε: «Θα  είμαι όμορφη όπως  η Ινδιάνα της Αριζόνα, η Κρητικοπούλα και ο Ιάκωβος;»( ήταν σε πίνακες του).  Γέλασε και της είπε: «Φυσικά! Μόνο που δεν θα έχει την φωνή σας…»

Κι όταν θα φιλοτεχνούσε το πορτραίτο του Σοφοκλή Βενιζέλου, διαφωνούσαν πώς θα τον εμφάνιζε, όρθιο εκείνος, καθιστό στο γραφείο του ο Μπότης. Όταν έκανε το έργο, το είδε ο Βενιζέλος πανευτυχής λέγοντας: «Είχες απόλυτο δίκαιο. Βλέπεις η πολιτική απέχει παρασάγγας από την τέχνη…».

Ο Μπότης Θαλασσινός έφυγε από τη ζωή  στις 6-2-2017 σε ηλικία 91 ετών. Η προσωπική του συλλογή  υπολογίστηκε κάποτε  από αμερικανό τεχνοκριτικό σε πάνω από 20 εκ. δολάρια. Είχε κάνει άπειρες εκθέσεις και όταν σκέφθηκε να εκθέσει στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων επί Μπέη,  του το αρνήθηκαν! Έκανε την Φιλοθέη. Τους αγλαούς καρπούς της τέχνης του  απολαμβάνουμε στην πινακοθήκη Μαλεβιζίου Ηρακλείου «Μπότης Θαλασσινός» που είχει δημιουργήσει πριν φύγει από τη ζωή.

(*) akontogiannidis@yahoo.gr

Στη βασική φωτογραφία :Ο Μπότης Θαλασσινός μπροστά σε έργα του  

 

 

Related posts