Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
27 Ιαν 2020
Πολιτισμός

Ο Νίκος Πιλάβιος μιλάει στην Μαίρη Γκαζιάνη για τον «Παραμυθά» των βιβλίων του

Απο την Μαίρη Γκαζιάνη

Είναι αδύνατον να μην γνωρίζει κάποιος τον «παραμυθά» Νίκο Πιλάβιο είτε μέσα από τις παιδικές τηλεοπτικές εκπομπές του, που επί χρόνια παρουσίαζε στην ΕΡΤ, είτε μέσα από τα παιδικά βιβλία του. Η τηλεοπτική πορεία που έχει διανύσει τον κατέστησε αγαπημένο ήρωα των παιδιών κι όταν σταμάτησε τις τηλεοπτικές εκπομπές αφοσιώθηκε στη συγγραφή εστιάζοντας κυρίως στα παιδικά βιβλία. «Με κάνεις και νοιώθω σαν παιδί. Σε λατρεύω»  είναι η φράση που του απευθύνουν οι σημερινοί ενήλικες που τον γνώρισαν σαν παιδιά.

ΕΡ. Κύριε Πιλάβιε, είστε ηθοποιός, παραγωγός, σεναριογράφος, συγγραφέας, έχετε εργαστεί στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση αναλαμβάνοντας παιδικά προγράμματα. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε προς την υποκριτική και στη συνέχεια προς τις παιδικές εκπομπές; 

ΑΠ. Διαβάζοντας μια βιογραφία μου θα βρείτε λεπτομέρειες για όλα. Πρωτοβγήκα  στο παιδικό θέατρο σε ηλικία 8 ετών το 1951, συνέχισα μέχρι τα 16, μετά πήγα στη Δραματική Σχολή του Εθνικού θεάτρου, τελειώνοντας άρχισα να παίζω στο θέατρο έως το 1975 που κυριολεκτικά βαρέθηκα και ανέλαβα μία εκπομπή στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, που ήταν δική μου ιδέα, την «Παιδική Ραδιοφωνική Βιβλιοθήκη» με αφήγηση γνωστών έργων της παιδικής λογοτεχνίας και επειδή η εκπομπή πήγαινε καλά μου ανέθεσαν να κάνω καθημερινό παιδικό πρόγραμμα –πρωί απόγευμα- για μικρά και μεγάλα παιδιά και εξαιτίας της επιτυχίας τους, με προσέλαβαν υπάλληλο στην ΕΡΤ, ως προϊστάμενο του Τμήματος Παιδικών Εκπομπών έως το 1987, οπότε παραιτήθηκα  και ίδρυσα τη δική μου εταιρία παραγωγής τηλεοπτικών εκπομπών.

ΕΡ. Γεννηθήκατε στη δύσκολη δεκαετία του 1940. Ποια ήταν τα πιο συνήθη παιδικά παιχνίδια εκείνης της εποχής;

ΑΠ. Κρυφτό και κυνηγητό.

ΕΡ. Αντλείτε έμπνευση, για τις τηλεοπτικές παραγωγές που ετοιμάζετε και τα παιδικά βιβλία που γράφετε, από τα δικά σας παιδικά παιχνίδια;

ΑΠ. Όχι, είναι διάφορες ιδέες από την ίδια τη ζωή που  μου έρχονται όταν μου ζητάνε κάτι ανάλογο.

ΕΡ. Οι τηλεοπτικές εκπομπές ή τα παιδικά αναγνώσματα είναι πιο απαραίτητα στα παιδιά;

ΑΠ. Νομίζω ότι το παιδικό βιβλίο είναι πιο σημαντικό για τα παιδιά.

ΕΡ. Σε ποιες ηλικίες απευθύνονται τα βιβλία σας;

ΑΠ. Στις ηλικίες 5 με 8.

ΕΡ. Ποια είναι η πηγή έμπνευσης για τα παιδικά βιβλία που γράφετε;

ΑΠ. Δεν υπάρχει κάποια ειδική πηγή, είναι ιδέες που έρχονται όταν θέλω να γράψω κάτι.

ΕΡ. Τα παιδικά βιβλία πρέπει απαραίτητα να έχουν κάποιο μήνυμα;

ΑΠ. Νομίζω ναι· πρέπει να έχουν κάποιο απλό μήνυμα κατανοητό από τα παιδιά.

ΕΡ. Μια σειρά βιβλίων σας έχουν ως κεντρικό ήρωα τον «παραμυθά». Πως προέκυψε η ιδέα του παραμυθά;

ΑΠ. Όταν σκέφτηκα να κάνω μια παιδική εκπομπή με παραμύθια, θεώρησα ότι το καλύτερο είναι τα λέει ένας παππούς, που αφού λέει παραμύθια, να τον λένε, «Παραμυθά».

ΕΡ. «Ο παραμυθάς» έχει τη μορφή σας. Εκείνος αντιγράφει εσάς ή εσείς ταυτίζεστε μαζί του;

ΑΠ. Προφανώς ο «Παραμυθάς» είμαι εγώ, δηλαδή ο ηθοποιός που τον υποδύεται.

ΕΡ. Με οδηγό τον παραμυθά, σε τι είδους ταξίδια μεταφέρετε τους μικρούς αναγνώστες σας;

ΑΠ. Επιτρέψτε μου να απαντήσω με μία λέξη: μαγικά.

ΕΡ. Στην εποχή της τεχνολογίας που ζούμε σήμερα και τα περισσότερα παιδιά είναι κολλημένα στο διαδίκτυο, ποια είναι η άποψή σας για τις σχέσεις των παιδιών με το περιβάλλον τους;

ΑΠ. Νομίζω ότι αν με την επίβλεψη των γονιών γίνεται συνετή χρήση του διαδικτύου, τότε αυτό μπορεί έως και να διευκολύνει τη σχέση του με το περιβάλλον.

ΕΡ. Ποια είναι η άποψή σας για τις παιδικές σειρές που κυκλοφορούν στο youtube και τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία έχουν μάθει να το χειρίζονται μόνα τους;

ΑΠ. Ομολογώ ότι δεν έχω ενδιαφερθεί ιδιαίτερα, αλλά δεν θεωρώ ότι είναι κάτι χειρότερο από ό,τι υπάρχει  στην τηλεόραση. Άλλωστε από εκεί είναι οι περισσότερες αν όχι όλες.

ΕΡ. Αν είχατε ένα πραγματικό μαγικό γιλέκο, για που θα πετάγατε και τι θα αλλάζατε όπως κάνετε στα παραμύθια σας;

ΑΠ. Θα έκοβα βόλτες, θα έκανα ταξίδια και δεν θα με απασχολούσε να αλλάξω τίποτα.

ΕΡ. Πολλά παιδιά, της εποχής των τηλεοπτικών εκπομπών σας είναι σημερινοί ενήλικες. Ποια φράση ακούσατε από κάποιο πρώην παιδί και νυν ενήλικα που σας συγκίνησε ιδιαίτερα;

ΑΠ. «Με κάνεις και νοιώθω σαν παιδί. Σε λατρεύω».

ΕΡ. Εκτός από βιβλία για παιδιά, γράφετε και βιβλία για ενήλικες. Υπάρχει κάτι που ετοιμάζετε αυτό τον καιρό και σε τι αφορά;

ΑΠ. Ναι. Μου ζητήθηκε και γράφω την αυτοβιογραφία μου, που θα έχει ως τίτλο, «Μια ζωή σαν παραμύθι».

ΕΡ. Αφού σας ευχαριστήσω και σας ευχηθώ καλοτάξιδα τα βιβλία σας, θα σας ζητήσω να βάλετε εσείς τον επίλογο της κουβέντας μας.

ΑΠ. Νομίζω πως οι ερωτήσεις σας έχουν καλύψει τα πάντα και δεν έχει μείνει τίποτα να πω. Έτσι για … επίλογο θα πω ένα μεγάλο ευχαριστώ πολύ γι’ αυτή τη συνέντευξη.

*Τα παιδικά βιβλία του Νίκου Πιλάβιου κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Μαίρη Γκαζιάνη

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία ενώ τώρα ζωγραφίζει και παράλληλα γράφει. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.

Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο ΕΝΑ ΦΕΓΓΑΡΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της ΤΑ ΠΛΗΚΤΡΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ  από τις εκδόσεις ΄Οστρια. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015.  Τον Ιούνιο 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της ΑΛΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ από την Εμπειρία Εκδοτική.

Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magicradiolive. Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από τριακόσιες συνεντεύξεις. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή ΚΑΛΩΣ ΤΟΥΣ πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών. Το διάστημα Ιούλιος 2017 έως Μάρτιος 2018 υπήρξε Διευθύντρια Σύνταξης του on line Πολιτιστικού Περιοδικού Books and Style.

Γράφει στίχους για τραγούδια ενώ μεγάλη της αγάπη είναι το θέατρο με το οποίο ασχολείται ερασιτεχνικά.

Related posts