Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
12 Ιούλ 2020
Πολιτισμός

Ο νεώτερος ΄Ελλην πρωθυπουργός Επαμ. Δεληγιώργης

 

Οραματιστής, σπουδαίος ρήτορας, κυβέρνησε την Ελλάδα στα 36 του χρόνια και πέθανε νεότατος, στα πενήντα!

 

Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη

 

Τέτοια μέρα, 10-1-1829, όταν την Ελλάδα κυβερνούσε ο Ιωάννης Καποδίστριας, ερχόταν στον κόσμο ο Επαμεινώνδας Δεληγιώργης, που έγινε  πρωθυπουργός σε ηλικία μόλις 36 ετών, ο νεώτερος σε ηλικία Έλλην  πρωθυπουργός! ΄Ηταν μαχητικός και δυναμικός πολιτικός, φιλελευθέρων ιδεών, άκαμπτος αντίπαλος του ΄Οθωνα και αρχηγός μιας επαναστατικής γενιάς.

Ο αντίπαλος του Αλ. Κουμουνδούρος, που τον εξύμνησε στον επικήδειο λόγο του

Γεννήθηκε  στην Τρίπολη, γιός του μεσολογγίτη αγωνιστού της Επαναστάσεως Μήτρου Δεληγιώργη κι εγγονός του αγροτοκτηνοτρόφου Τελή (τρελού) Γιώργη ( εξ ού και το Δεληγιώργη). Σπούδασε νομικά στην Αθήνα,  άσκησε την δικηγορία στο Μεσολόγγι, αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Νομικής Σχολής Αθηνών και χάρις στην ακαταμάχητη ευγλωττία του εξελέγη στις 9-11-1859 βουλευτής, παρά τον φατριασμό, τις  ραδιουργίες και τις απειλές που ενεργούσαν  στις εκλογές κρατικοί λειτουργοί…

Ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄ έδωσε στον Δεληγιώργη εντολή σχηματισμού κυβερνήσεως 8 φορές!

Η Βουλή εκείνη  κράτησε μόνο  ένα χρόνο και ο Οθων  προκήρυξε εκλογές στις οποίες, από τις υπερβάσεις και νοθείες ο Δεληγιώργης απέτυχε να εκλεγεί, γιατί ο νομάρχης  κάλεσε   τους υπαλλήλους να καταβάλουν προσπάθεια ώστε ο Δεληγιώργης να αποτύχει, γιατί είναι εχθρός το θρόνου.  Απειλούσαν τους χωρικούς να μη τον ψηφίσουν και το επέτυχαν , αφού  πήρε στο Μεσολόγγι 403 ψήφους  σε σύνολο 814  και σε όλους τους άλλους  δήμους της εκλογικής περιφέρειας  πήρε μόνο  μια ψήφο σε κάθε εκλογικό τμήμα, δηλαδή την ψήφο των αντιπροσώπων.

Ο αποκλεισμός από τη Βουλή δεν μείωσε την αγωνιστική δραστηριότητα του Δεληγιώργη κατά της Δυναστείας, ενώ ο Θοδωρής Γρίβας τον κατέστησε  πληρεξούσιο του στη Δυτική Στερεά Ελλάδα. Όταν εξερράγη η επανάσταση  του Ναυπλίου  ο Δεληγιώργης συνελήφθη και κλείστηκε στον Μεντρεσέ αλλά αργότερα αποφυλακίσθηκε και εργάστηκε με μεγαλύτερη  μανία για την ανατροπή του ΄Οθωνα. ΄Οταν επικράτησε η Επανάσταση,  ο Δεληγιώργης  συνέταξε  το περίφημο ψήφισμα  κατάλυσης του απολυταρχικού καθεστώτος στους Στρατώνες, σε φύλλο χάρτου  που είχε στηρίξει πάνω σε πολυβόλο. Έγραψε ότι τα δεινά της πατρίδος  έπαυσαν, όλες οι επαρχίες συνενώθηκαν με τον Στρατό, κατήργησαν την βασιλεία του ΄Οθωνα και συνιστούν  προσωρινή κυβέρνηση, έως  τη σύγκληση Εθνικής Συνελεύσεως.

Ο βασιλικός σύμβουλος Σπόννεκ που τον… παραίτησε ο Δεληγιώργης.

Την επαύριο της Επαναστάσεως  ο Δεληγιώργης  διορίζεται υπουργός Παιδείας σε προσωρινή κυβέρνηση, μετά τετράμηνο απομακρύνεται και αρνείται να μετάσχει στις 8 διαδοχικές κυβερνήσεις που ακολουθούν. Στις 14-10-1865  ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄ κάλεσε τον Δημ. Βούλγαρη να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά εκείνος έθεσε ως όρο την απομάκρυνση του δανού συμβούλου του βασιλιά Γουλιέλμου Σπόνεκ, που ανακατευόταν παντού. Ο βασιλιάς είπε ότι δεν είναι σύμβουλός του και μετά την άρνηση του Βούλγαρη ορκίσθηκε  πρωθυπουργός ο Δεληγιώργης  που θεώρησε ικανοποιητική την βασιλική  δήλωση. Στις 20-1-1865, ο Δεληγιώργης ορκίζεται πρωθυπουργός σε ηλικία μόλις 36 ετών, ο νεώτερος  Έλλην πρωθυπουργός! Αργότερα, όταν στο βασιλικό γεύμα προς τιμήν της κυβερνήσεως  κάθισε δεξιά του βασιλιά  ο Σπόνεκ  και όχι ο πρωθυπουργός, ο Δεληγιώργης παραιτήθηκε δηλώνοντας « ήττήθημεν εν τη αυλή και ουχί εν τη Βουλή»

Σχηματίσθηκαν μετά  κυβερνήσεις υπό τον Βούλγαρη και Κουμουνδούρο χωρίς επιτυχία και ήρθε η σειρά του Δεληγιώργη να σχηματίσει κυβέρνηση αφού  φρόντισε να απομακρύνει τον Σπόνεκ. Ξανάγινε πρωθυπουργός μετά την ληστεία στο  Δήλεσι και την ανατροπή της κυβερνήσεως Ζαΐμη στις 9-6-1870 μετά από αξίωση των Αγγλων. Τότε το άστρο του έλαμψε και στο εξωτερικό, με τις τολμηρές αποφάσεις που πήρε. Μία από αυτές- εκτός από την αποστολή οπλισμού στην Κρήτη,  την εκμετάλλευση των ορυχείων του Λαυρίου, κατασκευή σιδηροδρόμων κ.α.- ήταν η αναγνώριση της ανακήρυξης  της Γαλλίας σε Δημοκρατία, ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ, δηλώνοντας «  η Ελλάς  ως κράτος  είναι προϊόν Επαναστάσεως και αναγνωρίζουσα αύτη νυν την εκ της Επαναστάσεως προελθούσαν  κυβέρνησιν, ακολουθεί τας ιερωτάτας αυτής παραδόσεις».

Ο Θ. Γρίβας που είχε μαζί του τον Δεληγιώργη στην Επανάσταση του Ναυπλίου

Συνολικά ο Δεληγιώργης, έγινε οκτώ φορές  πρωθυπουργός και πέθανε σε ηλικία 50 ετών την Δευτέρα 14-5-1879 «εξ οξυτάτης νόσου». Ο θάνατος του συγκλόνισε όλη την Ελλάδα. Ο  σκληρός αντίπαλος του, Κουμουνδούρος στον επικήδειο που εκφώνησε, αφού είπε ότι έδωσαν σκληρές μάχες ως αντίπαλοι, όμως συνέπρατταν και συνεργάζονταν πάνω σε κρίσιμα εθνικά θέματα, πρόσθεσε: «΄Ησο ειλικρινής, ο ιπποτικός χαρακτήρ σου δεν σοι επέτρεπε τας ταπεινάς αντιζηλείας και τας ευτελείς δολιότητας. Είχες διαυγή την διάνοιαν και δια τούτο κατενόεις αμέσως την αλήθειαν των πραγμάτων. Είχες σταθεράς πεποιθήσεις και ενήργεις ειλικρινώς, η δε ειλικρίνεια εις την σύμπραξιν χορηγεί θάρρος και ελευθερίαν». ΄Ετσι, επιγραμματικά, τα είπε όλα.

 

*** Στη  βασική φωτογραφία :Ο νεώτερος Έλληνας πρωθυπουργός Επ. Δεληγιώργης

 

Related posts