Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
05 Δεκ 2023
Πολιτισμός

Ο μελιορισμός των κυκλαμίνων: Μυθιστόρημα της Μαρία Περατικού-Κοκαράκη από τις εκδόσεις Λιβάνη

Βιβλιοεπιλογές από τη Μαίρη Γκαζιάνη 

«∆εν µπορούµε να ξεχνάµε, αλίµονό µας, ούτε τα οδυνηρά πώς και γιατί ούτε, πάνω απ’ όλα, το µέγα κόστος της, όπως το µαρτυρεί η ανοιχτή εθνική πληγή της Κύπρου!» γράφει για πολλοστή φορά ο αξιόλογος φιλόλογος και συγγραφέας Λαοκράτης Βάσσης στο βιβλίο του Ξορκίζοντας Φαντάσµατα. 

Σχετικά με το βιβλίο

Με αυτά τα ερωτηµατικά έχουν ζήσει κι έχουν στήσει τα σκηνικά της ζωής τους η Ελένη, από τον Καραβά της Κερύνειας και µεγαλωµένη στην Αµµόχωστο, κι η Ιφιγένεια, από το χωριό των βουνών.

Ο Νικόλας, συµπαραστάτης στην Ελένη σε όλη του τη ζωή, οι αδελφές του, η παιδική συντροφιά τους… Ο Μενέλαος που έγινε Πάρις και του ’κλεψε την Ελένη… Ο Μιχάλης της Ιφιγένειας, που η ψυχή της τον γυρεύει και τον ζωντανεύει… Όλα είναι µια ιδέα. Οι άνθρωποι, κάτω απ’ το στέγαστρο της αναγκαιότητας, καταφέρνουν να κρατούν τα τιµαλφή τους. Βαλσαµώνουν τα κυκλάµινα κάτω απ’ τα βλέφαρά τους, και το διακριτικό, σχεδόν ανεπαίσθητο άρωµά τους έχει αποτυπωθεί στο δέρµα τους, σ’ όλο τους το κορµί. Και τα προσφέρουν χωρίς φειδώ, «µνήστρα» σ’ όσους αγαπούν. Ανθρώπους και πατρίδα! 

Η συγγραφέας

Η Μαρία Περατικού-Κοκαράκη γεννήθηκε στην Αθήνα και µεγάλωσε στην Κύπρο, τόπο καταγωγής του πατέρα της. Μεγάλωνε µε τις διηγήσεις της Μικρασιάτισσας στην καταγωγή, Αθηναίας µητέρας της, µαζί µε τους µύθους, θρύλους κι αγώνες της Κύπρου. Της άφηναν γεύσεις και µυρωδιές, για να φτιάχνει στη συνέχεια τις δικές της µικρές ιστορίες. Ιστορίες που την ταξίδευαν και της γνώριζαν ανθρώπινες µοίρες, πορείες, αγώνες, αντιστάσεις, προσπάθειες, µόχθους.

Από πολύ µικρή συµπέρανε πως κάθε Άνθρωπος κι ένα µοναδικό ταξίδι!

Τούτο το ταξίδι την οδήγησε σε φιλολογικές σπουδές στην Αθήνα και στο Σίδνεϊ. Εργάστηκε ως Tutor στο Old Sydney University και στη Μέση Εκπαίδευση της Κύπρου. Έχει βραβευθεί αρκετές φορές, µεταξύ των οποίων από το Παιδαγωγικό Τµήµα του Πανεπιστηµίου Αθηνών, και το 2014 τιµήθηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτο ΕΛΛΙΕΠΕΚ ως «Άνθρωπος του Πολιτισµού και των Γραµµάτων».

Κάνει βιβλιοκριτικές, οµιλίες και παρουσιάσεις λογοτεχνών, οι οποίες δηµοσιεύονται σε λογοτεχνικά περιοδικά και εφηµερίδες στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Έργα της έχουν µεταφραστεί στα γαλλικά, ιταλικά, γερµανικά και σερβικά. Ήταν υποψήφια βουλευτής στις εκλογές του 2021.

Έχει γράψει µεταξύ άλλων τα ποιητικά έργα Αγυρτείες, Ταναφόρµια, Αυτόµελα, Χάι-Κάι, Ιδιόµελα, Χάι Κου και Τάνκα (δίγλωσση επανέκδοση στα ελληνικά και γαλλικά του βιβλίου Χαϊκού και Τάνκα από το Πανεπιστήµιο του Νανσί), Χάι Κου – Σένριου και Ρέγκα, Ποίησης Σχηµατισµοί, το διήγηµα Μνήστρα και το µυθιστόρηµα Βαλς µε ∆εκανίκια. Ο Μελιορισµός των Κυκλαµίνων αποτελεί τo Τρίτο Μέρος Της Κύπρος Τριλογίας, µε Πρώτο Μέρος Τα Χρόνια µε τα Κυκλάµινα και ∆εύτερο Μέρος Τα Χρόνια των Ακαµαντίδων.

ISBN: 978-960-14-3712-5, Ημ. έκδοσης: 2022, Σελ.: 608, Τιμή: € 19,00

Related posts