Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
25 Απρ 2024
Πολιτική

Ο Martin Schultz ζητάει βοήθεια από τον Αλέξη Τσίπρα

Αποκλειστικό για το Now24

Martin Schultz
Ο κ. Τσίπρας είναι κάπως περισσότερο Αριστερός από μένα, αλλά μπορεί, να διορθωθεί σιγά-σιγά…

Αλέξης Τσίπρας
Η κοινή ιστορία των λαών της Ευρώπης, αποδεικνύει πόσο αναγκαίο είναι, να ορθώσουμε εμπόδιο στην ανάπτυξη του φασισμού, αλλά και πόσο επικίνδυνη και ανιστόρητη είναι η θεωρία, που εξισώνει, τα θύματα με τους θύτες.


Γράφει ο «Ευρωπαρατηρητής»

Συνάντηση διάρκειας περίπου 50 λεπτών είχαν σήμερα το απόγευμα (Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013) ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Martin Schultz. Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών και αυτή τη φορά ήταν μάλλον ο κ. Schultz που εξέφρασε την αγωνία του προς τον κ. Τσίπρα.

Ο λόγος είναι ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιζητά την εκλογή του ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά τη λήξη της θητείας του κ. Barroso και γνωρίζει πολύ καλά πως η κοινοβουλευτική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις ευρωεκλογές του Μαϊου 2014 θα είναι ιδιαιτέρως ενισχυμένη. Επίσης, γνωρίζει την απήχηση που έχει πλέον ο κ. Τσίπρας στους κόλπους της ευρωομάδας της Ενωτικής Αριστεράς, δεδομένο που τον καθιστά πλέον υπολογίσιμο πολιτικό συνομιλιτή στις ευρωπαϊκές εξελίξεις.

Ενδεικτικό της υποδοχής του κ. Τσίπρα από τον τον κ. Schultz ήταν και το σχόλιο του δεύτερου ότι ο κ. Τσίπρας είναι «λίγο πιο αριστερός από εκείνον», άρα και αρκετά πιο ασυμβίβαστος, αλλά και ο υπαινιγμός ότι «μπορεί να διορθωθεί σιγά-σιγά» που αφήνει να εννοηθεί ότι πλέον ο Αλέξης Τσίπρας αποκτά αδιαμφισβήτητο μανδύα ευρωπαίου πολιτικού παράγοντα.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που επακολούθησε ο κ. Schulz εστίασε στο γεγονός ότι έγινε συζήτηση μεταξύ δύο πολιτικών της Αριστεράς, η οποία εστιάστηκε σε κοινούς προβληματισμούς.

«Αυτό που χρειαζόμαστε στην Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Schulz, «είναι δουλειές, ανάπτυξη και πιο δίκαιη κατανομή του πλούτου. Αυτός είναι και ο στόχος του κ. Αλέξη Τσίπρα, στόχος μου και στόχος των φίλων μου στην Ελλάδα. Τους επόμενους μήνες, θα έχουμε τη δυνατότητα να ξανασυναντηθούμε και να ξανασυζητήσουμε, γιατί, έχουμε τους ίδιους στόχους, που είναι δικαιοσύνη και κοινωνική δικαιοσύνη στην Ελλάδα».

Και συνέχισε: «Το ΕΚ, θα συνεργαστεί στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, στενά, με την Ελληνική Κυβέρνηση και με την Ελληνική Βουλή. Μέσα σε αυτή την κοινοβουλευτική συνεργασία, εντάσσεται βεβαίως και η διάθεση, να συζητήσουμε για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, και επομένως για τη Χρυσή Αυγή και όσα συμβαίνουν σχετικά. Θέμα το οποίο, μας απασχόλησε και τώρα και το οποίο, συζητήσαμε ανοιχτά. Συμμεριζόμαστε την ανησυχία σας, για τα θύματα της Χρυσής Αυγής, τους ανθρώπους που έπεσαν θύματα και τα όσα έχουν πάθει.

Μια ιστορική εμπειρία της Ηπείρου μας, είναι ότι, ο ναζισμός, επέφερε πάντα δυστυχία στους ανθρώπους. Κι αυτό βλέπουμε και σήμερα. Οι ναζί, είναι και θα παραμείνουν ναζί. Δεν υπάρχει χώρος για τους ανθρώπους αυτούς, σε μια δημοκρατική κοινωνία. Γι’ αυτό και καλούνται όλοι οι δημοκράτες, να κινητοποιηθούν και να κινητοποιήσουν κάθε δύναμη που διαθέτουν, κατά αυτών των ανθρώπων, που περιφρονούν όλες τις αξίες».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εστίασε την προσοχή του στο φαινόμενο της
εξάπλωσης του νεοναζιστικού φαινομένου και ιδιαίτερα της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα.

«Αυτό αποτελεί έναν κοινό κίνδυνο, απέναντι στον ευρωπαϊκό μας πολιτισμό», ανέφερε κατηγορηματικά ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας πως είχε την ευκαιρία, να κουβεντιάσω με τον Πρόεδρο Schulz, τις αιτίες που γεννούν και διογκώνουν το φαινόμενο, επισημαίνοντας πως μία από τις βασικές αιτίες, είναι οι σκληρές, αντιλαϊκές και νεοφιλελεύθερες επιλογές που ασκήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα με τα προγράμματα της λιτότητας.

«Η κοινή ιστορία των λαών της Ευρώπης, αποδεικνύει πόσο αναγκαίο είναι, να ορθώσουμε εμπόδιο στην ανάπτυξη του φασισμού, αλλά και πόσο επικίνδυνη και ανιστόρητη είναι η θεωρία, που εξισώνει, τα θύματα με τους θύτες. Η θεωρία των δύο άκρων, που το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς ακούγεται στη χώρα μας.

Εξέφρασα την ικανοποίησή μου, που το ΕΚ, δεν υιοθετεί τέτοιες απόψεις, καθώς επίσης και την ικανοποίησή μου, που θα υπάρξει σύντομα σύγκλιση της Ολομέλειας του ΕΚ, προκειμένου να συζητηθεί, η επικίνδυνη αύξηση του ακροδεξιού εξτρεμισμού στην Ελλάδα και συνολικότερα στην Ευρώπη.

Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την οικονομία και για τα αδιέξοδα της λιτότητας στην Ευρώπη. Είπε ότι, είμαστε Αριστεροί πολιτικοί, έχοντας κάποιες διαφορές μεταξύ μας. Δεν ξέρω ποιός από τους δυο μας πρέπει, να διορθωθεί. Είναι βέβαιο όμως, ότι, πρέπει, να διορθωθεί και μάλιστα ριζικά, η εφαρμοζόμενη πολιτική στην Ελλάδα.

Και είχα τη χαρά, να συμφωνήσω με τον Πρόεδρο ότι, η λιτότητα, δεν είναι η λύση για την έξοδο από την κρίση. Ότι, η λύση δεν είναι, να φορτώνεις με δάνεια, προκειμένου να αποπληρωθούν τα προηγούμενα. Αλλά λύση είναι η ανάπτυξη, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και η καταπολέμηση της ανεργίας.

Του έθεσα λοιπόν υπόψη, το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, για μια εναλλακτική πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης και συμφωνήσαμε για την ανάγκη αλλαγής των συσχετισμών, αλλά και για τον κρίσιμο ρόλο, της Ε. Επιτροπής στην αντιμετώπιση της κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τέλος, μιλήσαμε για την ανάγκη ενίσχυσης της δημοκρατίας και των δημοκρατικών θεσμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και άκουσα με ενδιαφέρον τη σκέψη του, για τη δυνατότητα, θεσμικού ελέγχου της Τρόικα, των 2/3ων της Τρόικα, από το θεσμό του ΕΚ. Διότι, όπως γνωρίζετε, η Τρόικα είναι ένα μόρφωμα, το οποίο δεν έχει θεσμική κατοχύρωση, με βάση την Ευρωπαϊκή Συνθήκη».

O κ. Τσίπρας επέστρεψε αργά το βράδυ στην Ελλάδα, σαφώς ικανοποιημένος από τις επαφές που είχε κατά την τριήμερη παραμονή του στις Βρυξέλλες με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Related posts