Επιστροφή στην κορυφή
Τρίτη, 12 Δεκ 2017
 
 

O Μακρόν και τα …μηνύματα των Γάλλων

Κυριακή, 18 Ιούνιος 2017 - 23:25

-a Μέγεθος κειμένου +A

 

Άρθρο του Γιάννη Κουτσοκώστα 

Σκίτσα του Γιάννη Κουτσοκώστα 

Τον Εμμανουέλ Μακρόν «σταλινικό» δεν τον λες. Ούτε «μονάρχη». Τον αποκάλεσε όμως έτσι το σχεδόν του γαλλικού τύπου με αφορμή το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου και την πρόβλεψη για τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία. Ένα αποτέλεσμα και μια πρόβλεψη «σταλινικών» διαστάσεων κατά τη Liberation, που έρχονται να επικυρώσουν κάτι, που είχε διαφανεί από τις Προεδρικές εκλογές του Μαϊου: Ότι ο νεαρός, ταλαντούχος και τραπεζο-αναθρεμμένος Εμ. Μακρόν είναι πλέον ο κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού στη Γαλλία. Το νεοσύστατο κίνημά του, το La Republique en Marche, με ένα ποσοστό της τάξης του 32,3% στις κάλπες της περασμένης Κυριακής, προβλέπεται ελέω και του εκλογικού συστήματος να εξασφαλίσει στον δεύτερο γύρο το θηριώδες 80% των εδρών στην 577μελή Γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Βεβαίως οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια και η πολιτική έχει τη δική της αριθμητική. Είναι αλήθεια ότι η σαρωτική νίκη του Μακρόν επιτεύχθηκε σε μια εκλογική διαδικασία στην οποία γύρισαν την πλάτη ένας στους δυο Γάλλους ψηφοφόρους με την αποχή να φθάνει στο 51,2%, ποσοστό ρεκόρ για την 5η Γαλλική δημοκρατία. Επειδή όμως –καλώς ή κακώς – στις δημοκρατίες την ιστορία τη γράφουν οι παρόντες, η αποχή αποτελεί μεν καμπανάκι για τον Μακρόν αλλά δεν μειώνει ούτε το εύρος ούτε τη σημασία της επικράτησής του. Για πολλούς λόγους. Γιατί αυτή τη φορά οι Γάλλοι ψηφοφόροι φαίνεται πως …με ένα σμπάρο πέτυχαν πολλά τρυγόνια:

          Η αποχή, η Λεπέν και το παλιό σύστημα

ΠΡΩΤΟΝ: Με την υψηλή αποχή στέλνουν το μήνυμα στον πανίσχυρο Μακρόν ότι δεν ασπάζονται απολύτως τις επιλογές και το πρόγραμμά του και ότι δεν μπορεί να …κοιμάται ήσυχος στις δάφνες της επιτυχίας του.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Έκαναν ένα σημαντικό βήμα για να διορθώσουν μια πολιτική, κοινωνική και πολιτισμική ανορθογραφία αρχίζοντας να ξηλώνουν το ακροδεξιό, ρατσιστικό και ξενοφοβικό «Εθνικό Μέτωπο». Στις εκλογές της περασμένης Κυριακής το κόμμα της Μαρί Λεπέν συρρικνώθηκε στο 13,2% και η κοινοβουλευτική του δύναμη αναμένεται να περιοριστεί σε μονοψήφιο αριθμό εδρών.

 ΤΡΙΤΟΝ: Σάρωσαν το παλιό πολιτικό σύστημα της Γαλλίας και παρατάξεις που κυριαρχούσαν για δεκαετίες και η μία  διαδέχονταν την άλλη στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Οδήγησαν στο περιθώριο τους Σοσιαλιστές του Μπ. Αμόν, ο οποίος δεν εκλέχθηκε καν ενώ καθήλωσαν τους δεξιούς του Φρ. Φιγιόν, οι οποίοι βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με την απειλή της διάσπασης καθώς πολλά στελέχη τους φλερτάρουν με το κόμμα του νέου ισχυρού άνδρα της Γαλλίας. 

 ΤΕΤΑΡΤΟΝ: Ανανέωσαν μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης τους στην Ανυπότακτη Αριστερά του Ζαν Λικ Μελανσόν, η οποία μπορεί να μην συγκράτησε τα ποσοστά των Προεδρικών εκλογών, κατάφερε ωστόσο να εδραιώσει τη θέση της στο πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας. Και να αποτελεί, εκτός από συνεπή αντιπολίτευση, και μια ανερχόμενη  εναλλακτική επιλογή, ικανή να προωθήσει ριζοσπαστικές αλλαγές στη γαλλική κοινωνία.

                   Η Γαλλία μας αφορά όλους

  Βεβαίως το τι θα γίνει θα εξαρτηθεί από την πολιτική και τις επιλογές του Μακρόν. Η νίκη του ξεπερνά τα στενά όρια του κόμματός του και αφορά ολόκληρη τη Γαλλία και τον ρόλο της στην Ευρώπη. Γιατί η Γαλλία δεν είναι μια τυχαία χώρα. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που μετέχει ως μόνιμο μέλος στο  Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι, μετά το Brexit, η μόνη χώρα της ΕΕ, που διαθέτει πυρηνικά όπλα, είναι τελικά μια χώρα με ευρύτερο γεωπολιτικό ρόλο και επιρροή. Η Γαλλία, παρά τις όποιες αμφιλεγόμενες πλευρές της ιστορίας της, υπήρξε διαχρονικά ο προπομπός εξελίξεων, που διαμόρφωσαν τις δομές της σύγχρονης δημοκρατίας στην Ευρώπη, η μήτρα προοδευτικών κινημάτων στην πολιτική, την τέχνη και τη διανόηση και είναι χώρα ανοιχτή, πολύ-πολιτισμική και ανεκτική στη διαφορετικότητα. Το ποιος θα κυβερνάει αυτή τη χώρα και ποιες πολιτικές θα εφαρμόζει, ασφαλώς το αποφασίζουν οι Γάλλοι πολίτες, αλλά δεν παύει να μας αφορά όλους. 

Γιάννης Κουτσοκώστας – (gkoutsok@gmail.com)Μοιράσου το…!
Σχόλια


Τελευταίες ειδήσεις: