Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
18 Σεπ 2021
Πολιτισμός

Ο Λαγός Επιστρέφει:Το δεύτερο βιβλίο της τετραλογίας του John Updike από τις Εκδόσεις Οξύ

Βιβλιοεπιλογές από τη Μαίρη Γκαζιάνη 

Οι εκδόσεις Οξύ συνεχίζουν τη σειρά των Ξένων Λογοτεχνών και αυτή του «Λαγού» Άνγκστρομ του πολυβραβευμένου Τζον Άπνταϊκ. Ο μέσος Αμερικανός προσωποποιείται μέσα από τo χαρακτήρα του «Λαγού», ενώ η τετραλογία του Άπνταϊκ που εκτείνεται συγγραφικά σε τέσσερεις δεκαετίες θεωρείται το έργο που τον καθιέρωσε ως έναν από τους σπουδαιότερους συγγραφείς της μεταπολεμικής αμερικανικής λογοτεχνίας.

 Περιγραφή

Αμερική, τέλη της δεκαετίας του ’60: οι διαμαρτυρίες κατά του πολέμου στο Βιετνάμ κορυφώνονται, οι μαύροι διεκδικούν τα δικαιώματά τους δυναμικά, ο άνθρωπος προσγειώνεται στο φεγγάρι και ο «Λαγός» Χάρι Άνγκστρομ σε μια πραγματικότητα που δεν φαίνεται να βγάζει κανένα νόημα. Πού πήγαν όλες εκείνες οι βεβαιότητες που, όσο κι αν τον έκαναν να θέλει να τους ξεφύγει, κρατούσαν τον κόσμο σταθερό στη θέση του; Όταν και η γυναίκα του τον εγκαταλείπει για κάποιον άλλον, αφήνεται αμήχανος και αναποφάσιστος να ατενίζει το μέλλον με όρους του παρελθόντος, παραμένοντας ωστόσο πεπεισμένος πως η ζωή αποκλείεται να τελειώνει στα τριάντα πέντε…

Δέκα χρόνια μετά το Λαγέ τρέξε, ο Λαγός επιστρέφει για το δεύτερο μέρος της τετραλογίας με επίκεντρο τον ίδιο και ο Τζον Απντάικ σπρώχνει ξανά τον ήρωά του στα άκρα, σ’ ένα χορταστικό μυθιστόρημα που αφουγκράζεται τους σφυγμούς του μέσου Αμερικανού –και μαζί του δυτικού πολιτισμού που τον εξέθρεψε– πάνω που αρχίζουν να αυξάνονται επικίνδυνα.

Είπαν για το βιβλίο

Ο Απντάικ διαθέτει ένα σπάνιο ταλέντο με τις λέξεις, χαρισματική ευφυΐα και μια αίσθηση της τραγωδίας που εξισορροπείται μόνο από το λεπτό του χιούμορ. Αριστούργημα. –Time

Ο συγγραφέας

Εξέχουσα μορφή των αμερικανικών γραμμάτων, ο Τζον Απντάικ (Ρίντινγκ, Πενσιλβάνια 1932-Ντάνβερς, Μασαχουσέτη 2009) εξέδωσε στη διάρκεια της ζωής του είκοσι δύο μυθιστορήματα, πάνω από δέκα συλλογές διηγημάτων και οκτώ ποιητικές συλλογές, διατηρώντας παράλληλα επί δεκαετίες τη συνεργασία του με έντυπα όπως το New Yorker και το New York Review of Books ως βιβλιοκριτικός και τεχνοκριτικός. Το αμίμητο στυλ γραφής του χαρακτηρίζει όλο το συγγραφικό του έργο – μια ρευστή πρόζα με μεγάλο γλωσσικό πλούτο, «εστιακό» βάθος και ανάγλυφη περιγραφικότητα, στοιχεία που ο ίδιος χαρακτήρισε κάποτε «φόρο τιμής στην ομορφιά του κοινότοπου». Σπουδαιότερη λογοτεχνική παρακαταθήκη του Απντάικ θεωρείται ως σήμερα ο χαρακτήρας του «Λαγού» Άνγκστρομ και η πολυβραβευμένη τετραλογία που τον παρακολουθεί σε διαφορετικά στάδια της ζωής του, από το 1961 και το Λαγέ Τρέξε ως το 1990 και την έκδοση του Ο Λαγός Αναπαύεται.

Στοιχεία έκδοσης

ISBN: 978-960-436-718-4-Tίτλος πρωτοτύπου: Rabbit Redux-Συγγραφέας: John Updike-Μετάφραση: Πάνος Τομαράς

Τιμή: € 17,99-Ημερομηνία Έκδοσης: Ιούνιος 2021-Αριθμός σελίδων: 568-Διαστάσεις: 14 x 21

Σειρά: Οξύ-Διανομή: Brainfood Εκδοτική

Related posts