Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
21 Ιαν 2020
Πολιτισμός

Ο Κώστας και ο Κωνσταντίνος Χαρδαβέλλας μιλάνε στη Μαίρη Γκαζιάνη για τις… «12 ΓΥΝΑΙΚΕΣ»

 

Συνέντευξη στη Μαίρη Γκαζιάνη

Δυο άντρες, ένας πατέρας κι ένας γιος, ο Κώστας Χαρδαβέλλας και ο  Κωνσταντίνος Χαρδαβέλλας ένωσαν τις συγγραφικές δυνάμεις τους για ν΄ αντιμετωπίσουν «12 Γυναίκες»! Αυτός είναι ο τίτλος του πρώτου κοινού βιβλίου τους με πρωταγωνιστή τον διάσημο δημοσιογράφο Βάνια Βενιέρη που απειλείται από τη Νέμεση.  Εμπειρίες του Κώστα, απόψεις του Κωνσταντίνου συνέθεσαν ένα παζλ 12 γυναικών και παρέδωσαν στο αναγνωστικό κοινό ένα βιβλίο που σίγουρα θα αγαπηθεί από γυναίκες και άντρες. 

ΕΡ. Κώστα και Κωνσταντίνε γράψατε από κοινού ένα βιβλίο με τίτλο «12 γυναίκες». Πως προέκυψε η ιδέα της συγγραφικής συνεργασίας μεταξύ πατέρα και γιου; 

Κώστας: Η πρόταση έγινε από τον Κωνσταντίνο. Στην αρχή νόμιζα ότι μου ζητούσε να κάνω την προσωπική μου ζωή μυθιστόρημα και το αντιμετώπισα ως αστείο. Όταν μου εξήγησε ότι ο ήρωας του βιβλίου δεν θα είμαι εγώ, αλλά ένας διάσημος δημοσιογράφος, με τον οποίο έχω πολλές και ριζικές διαφορές, τότε συμφώνησα και είπα το «ναι».

Κωνσταντίνος: Η ιδέα γεννήθηκε στο μυαλό μου την εποχή που έγραφα το βιβλίο «Κώστας Χαρδαβέλλας-Το ζεϊμπέκικο του νικητή», ένα έργο βασισμένο στα χειρόγραφα ημερολόγια του πατέρα μου, από την εποχή που έδινε την σκληρή μάχη του με τον καρκίνο. Μέσα σε αυτά, υπήρχαν και δύο ιστορίες από την προσωπική του ζωή, ενώ πρέπει να σας πω ότι από μικρό παιδί τον ακούω με ενδιαφέρον να αφηγείται ανάλογες ιστορίες, είτε δικές του, είτε προερχόμενες από την δημοσιογραφική του πορεία. «Γιατί να μην γράψουμε ένα βιβλίο για γυναίκες;» σκέφτηκα, του το πρότεινα και γεννήθηκαν οι 12 ΓΥΝΑΙΚΕΣ.

ΕΡ. Σε ποιον από τους δυο ανήκει η κεντρική ιδέα της ιστορίας που αφηγείστε;

 Κωνσταντίνος: Η ιδέα των 12 γυναικών που έχουν ερωτική σχέση με έναν διάσημο δημοσιογράφο, είναι δική μου. Η ιστορία που δένει μεταξύ τους όλα αυτά τα πρόσωπα και η Νέμεσις που απειλεί την ζωή και την καριέρα του ήρωα, είναι ιδέες του πατέρα μου. 

ΕΡ. Ήταν εύκολη ή δύσκολη η κοινή διαδρομή συγγραφής του βιβλίου;

Κώστας: Ήταν δύσκολη αλλά και πολύ ενδιαφέρουσα. Το να γράφεις με τον 25χρονο γιο σου ένα βιβλίο για γυναίκες, ήταν μία μοναδική εμπειρία!

Κωνσταντίνος: Κάποιες φορές υπήρχε μία αμηχανία, κυρίως λόγω του θέματος, συχνά υπήρχε διαφωνία και σύγκρουση μεταξύ μας, αλλά στο σύνολό της ήταν μία άκρως ενδιαφέρουσα διαδρομή.

ΕΡ. Κώστα είσαι ένας από χρόνια καταξιωμένος δημοσιογράφος με πολύ μεγάλες επιτυχίες στο ενεργητικό σου. Ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου σου είναι επίσης δημοσιογράφος. Ο Βάνιας Βενιέρης δανείστηκε κάποια δικά σου χαρακτηριστικά;

Κώστας: Ο ήρωας του βιβλίου έχει σίγουρα και δικά μου χαρακτηριστικά. Ο μεγάλος έρωτάς του για την δημοσιογραφία και η αφοσίωσή του σε αυτήν, η επιθυμία του να βρίσκεται στην καρδιά των γεγονότων, η άρνησή του να δεσμευτεί με μία γυναίκα, ο φόβος του για πολλά χρόνια να αποκτήσει ένα παιδί, αλλά και το γεγονός ότι κάποια στιγμή τον κούρασε το ξόδεμα στις προσωπικές σχέσεις του, είναι καταστάσεις που έχω ζήσει και τις γνωρίζω καλά. Τα υπόλοιπα στοιχεία του, η διαπλοκή με την εξουσία, ο χρηματισμός, η εξουσιαστική συμπεριφορά σε γυναίκες συναδέλφους του, η απάνθρωπη αντιμετώπιση κάποιων πρώην σχέσεών του και άλλα πολλά, δεν έχουν καμία σχέση με εμένα. Θα έλεγα ότι ο Βενιέρης ίσως να θυμίζει κάποιους γνωστούς συναδέλφους μου, αλλά τελικά είναι ένα φανταστικό πρόσωπο.

 ΕΡ. Κωνσταντίνε εσύ διαπίστωσες κοινά σημεία μεταξύ των δημοσιογράφων Βενιέρη και Χαρδαβέλλα;

 Κωνσταντίνος: Κυρίως την λατρεία τους για την δημοσιογραφία. Όταν συζητούσαμε μεταξύ μας τις ιστορίες που θα γράφαμε, ο πατέρας μου θεωρούσε απολύτως φυσιολογικό να εξαφανιστεί ο ήρωας από την ζωή μιας γυναίκας, γιατί τον είχε απορροφήσει μια πολεμική αποστολή ή ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός. Για τον ίδιο, όπως και για τον Βενιέρη, η δουλειά είχε προτεραιότητα από επιλογή, από έρωτα θα έλεγα και όχι από υποχρέωση.

ΕΡ. Δυο άντρες γράφουν για 12 γυναίκες. Από που εμπνευστήκατε τα πορτρέτα των 12 γυναικών, είχατε κάποια πρότυπα στο μυαλό σας;

 Κώστας: Όλες οι ιστορίες που αναφέρουμε στο βιβλίο είναι πραγματικές. Δύο από αυτές τις έχω βιώσει εγώ, μία ο γιος μου ο Κωνσταντίνος, ενώ οι υπόλοιπες προέρχονται κυρίως από την δημοσιογραφική μου καριέρα αλλά και από περιπτώσεις φίλων μας. Από εκεί και πέρα, τα πορτρέτα των 12 γυναικών τα δημιουργήσαμε με την βοήθεια της φαντασίας μας, ενώνοντας σε αρκετές περιπτώσεις δύο και τρία διαφορετικά πρόσωπα σε ένα.

 ΕΡ. Τα πρόσωπα του βιβλίου είναι ο Βενιέρης, οι δυο φίλοι του Λάμπρος και Αντρέας, οι φίλες τους Αλίκη και Ολυμπία και οι 12 γυναίκες. Διανείματε  συγγραφικά τα πρόσωπα μεταξύ σας ή τα χειριστήκατε από κοινού;

 Κωνσταντίνος: Μοιράσαμε τις 12 ιστορίες και ο καθένας έγραψε τις δικές του. Του υπόλοιπους ήρωες τους χτίσαμε από κοινού, γράφαμε και σβήναμε για πολλές εβδομάδες μέχρι να συνεννοηθούμε. Η μόνιμη διαφωνία μας ήταν ότι ο πατέρας μου δικαιολογούσε κάποιες συμπεριφορές του Βενιέρη, ενώ εγώ δεν του έδινα κανένα ελαφρυντικό. Το μεγαλύτερο βέβαια πρόβλημα ήταν το τέλος του βιβλίου, αφού είχαμε κάτι εντελώς διαφορετικό στο μυαλό μας. 

ΕΡ. Κώστα, έχεις ταξιδέψει σε πολλά μέρη του κόσμου, υπήρξες πολεμικός ανταποκριτής, ήσουν παρών σε μεγάλα γεγονότα και εθνικές τραγωδίες. Έχεις μεταφέρει προσωπικές εμπειρίες στις σελίδες του βιβλίου;

Κώστας: Έχω μεταφέρει την ατμόσφαιρα κάποιων γεγονότων, που ο Κωνσταντίνος δεν έζησε και δεν θα μπορούσε να αποδώσει τόσο πιστά. Η εμπόλεμη Βαγδάτη, η προεκλογική συγκέντρωση του Ανδρέα Παπανδρέου στο Σύνταγμα, ο τρόπος κάλυψη έκτακτων γεγονότων όπως η τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο ή το τροχαίο ενός υπουργού με συνεπιβάτη την ερωμένη του, το κλίμα που επικρατεί στα δημοσιογραφικά γραφεία των εφημερίδων και στα παρασκήνια κάποιων τηλεοπτικών εκπομπών, οι ιστορίες με τα φακελάκια των γιατρών και τις μίζες των δημοσίων έργων, είναι όλα πράγματα που είτε τα γνωρίζω προσωπικά είτε τα έχω συναντήσει στα πλαίσια της δημοσιογραφικής έρευνα. 

ΕΡ. Κωνσταντίνε, είσαι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, κατέχεις πτυχίο PG στην Ψυχολογία και MSc στην Εκτίμηση και Διαχείριση Επαγγελματικού, Περιβαλλοντικού και Φαρμακευτικού Κινδύνου. Παρά τα πολλά πτυχία, σε διαφορετικούς τομείς, ασχολήθηκες και με τη συγγραφή. Με πατέρα επιτυχημένο δημοσιογράφο, αλλά, και με τους δυο γονείς συγγραφείς, πιστεύεις ότι η συγγραφή ήταν αναπόφευκτη πορεία για σένα;

Κωνσταντίνος: Δεν ξέρω αν ήταν αναπόφευκτη. Η αλήθεια είναι ότι γράφω πολύ, στα χρόνια των σπουδών μου στο Λονδίνο ολοκλήρωσα ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας στα αγγλικά που δεν έχει εκδοθεί, ενώ πριν από λίγο καιρό τελείωσα και ένα άλλο, στην ελληνική γλώσσα, που θα το χαρακτήριζα αστυνομικό θρίλερ. Η δουλειά μου πάντως ήταν και θα παραμείνει η Διαιτολογία και ό,τι έχει σχέση με την διατροφή.

 ΕΡ. Αν αφαιρέσουμε για λίγο την ειδικότητα του επιτυχημένου δημοσιογράφου, τι άνθρωπος πιστεύετε ότι είναι ο Βάνιας Βενιέρης;

Κωνσταντίνος: Εγώ τον θεωρώ έναν κακομαθημένο τύπο, που νομίζει ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, έναν αδίστακτο που δεν διστάζει να πατήσει επί πτωμάτων, τόσο στην επαγγελματική του ζωή όσο και στην προσωπική.

Κώστας: Θα συμφωνήσω με τον Κωνσταντίνο, με την διαφορά ότι εγώ δεν είμαι τόσο αυστηρός με τον ήρωα στο κομμάτι των διαπροσωπικών του σχέσεων. Με πολλές από τις 12 γυναίκες που αναφέρονται στο βιβλίο, υπήρξε σαφής και ξεκάθαρος ως προς τις προθέσεις του, αλλά οι ίδιες προτίμησαν να χτίσουν στο μυαλό τους μια παραμυθένια ιστορία που φυσικά όταν γκρεμίστηκε, τις βύθισε στον πόνο.

 ΕΡ. Οι 12 γυναίκες που αναφέρονται στο βιβλίο υπήρξαν ερωτικά θύματα του Βενιέρη. Μήπως όμως υπήρξαν και θύματα των εαυτών τους και των επιλογών τους;

Κώστας: Αυτό ακριβώς εννοούσα πριν. Οι γυναίκες έχετε την τάση να θυματοποιείστε ενώ συχνά είστε κι εσείς συνυπεύθυνες για αυτά που σας συμβαίνουν, μέσα από λάθος επιλογές ή συμπεριφορές.

ΕΡ. Ποια από τις 12 γυναίκες συμπάθησε ο καθένας σας και γιατί;

Κώστας: Έχω μία ιδιαίτερη αδυναμία στην Τασία, μια καθαρίστρια και σύζυγο φυλακισμένου για ληστεία μετά φόνου, η οποία ερωτεύεται τον μεγαλοδημοσιογράφο Βενιέρη. Το γιατί θα το αφήσω να το καταλάβει μόνος του ο αναγνώστης διαβάζοντάς την.

Κωνσταντίνος: Εμένα η αγαπημένη μου ιστορία είναι αυτή της Έλενας. «Έλενα η κοντή» είναι ο τίτλος της και πρωταγωνίστριες σε αυτήν είναι μια διάσημη ηθοποιός και η βοηθός της, με τις οποίες ο Βενιέρης διατηρεί παράλληλο δεσμό. Ούτε κι εγώ θα ήθελα να αποκαλύψω τους λόγους που την προτιμώ. Έχουμε έτσι κι αλλιώς συμφωνήσει με τον πατέρα μου να μην λέμε ποιες ιστορίες έγραψε ο καθένας μας, αν και νομίζω ότι οι αναγνώστες μπορούν να το αντιληφθούν.

 ΕΡ. Δυο συγγραφείς, ο Κώστας και Κωνσταντίνος Χαρδαβέλλας, γράφουν για 12 γυναίκες. Όμως στην οικογένεια υπάρχει η σύζυγος και μητέρα Μαρία Παναγοπούλου που είναι επίσης συγγραφέας. Χρειάστηκε να τη συμβουλευτείτε προκειμένου να κατανοήσετε τη γυναικεία ψυχοσύνθεση και πως υποδέχτηκε τη συγγραφική σας σύμπραξη;

Κωνσταντίνος: Κατ΄ αρχάς, χρειάστηκε να την ενημερώσω για την ιδέα μου, πριν την πω στον πατέρα μου. Για γυναίκες θα γράφαμε, δεν θεώρησα σωστό να το μάθει τελευταία (γέλια). Στα σοβαρά, η μητέρα μου μας βοήθησε πολύ, σε επίπεδο συζήτησης κάποιων ιστοριών, αλλά και εμπράκτως αφού μας παραχώρησε την αληθινή ιστορία μιας φίλης της, που στο βιβλίο την έχουμε βαπτίσει με το όνομα Διώνη. 

Κώστας: Όπως αναφέρω και στο εισαγωγικό σημείωμα του βιβλίου, οι 12 ΓΥΝΑΙΚΕΣ προέκυψαν «από μία ιδέα του Κωνσταντίνου, μία συνωμοσία μεταξύ μάνας και γιου και αμέτρητες δικές μου αναμνήσεις». Η Μαρία υποδέχτηκε με ενθουσιασμό την σύμπραξή μας και πολλές φορές έκανε τον διαιτητή, όταν οι διαφωνίες μεταξύ των δύο συγγραφέων έμοιαζαν αγεφύρωτες. Εγώ τις έλεγα «πες στον γιο σου…», ο Κωνσταντίνος «πες στον μπαμπά…» κι εκείνη αναζητούσε συμβιβαστικές λύσεις. 

ΕΡ. Τρεις συγγραφείς στην ίδια οικογένεια εκ των οποίων οι δυο μόλις παρέδωσαν στο αναγνωστικό κοινό ένα μυθιστόρημα. Υπάρχει περίπτωση να δούμε ένα νέο συγγραφικό εγχείρημα από κοινού με τους τρεις μαζί ή από τους δυο που δεν έχουν συμπράξει ακόμη ή και από το ίδιο συγγραφικό δίδυμο;

 Κώστας: Να συμπράξω εγώ με την Μαρία συγγραφικά ή ο Κωνσταντίνος με την μητέρα του ή και οι τρεις μαζί; Δεν έχουμε σκεφτεί ποτέ, τίποτε από αυτά… Δεν νομίζω να συμβούν, αν και στην ζωή μου, ποτέ δεν λέω ποτέ. Οι δυο μας με τον Κωνσταντίνο όμως, ήδη γράφουμε κάτι ακόμη, αλλά είναι νωρίς ακόμη να πούμε γι΄ αυτό! Αυτήν την περίοδο μας απασχολούν οι 12 ΓΥΝΑΙΚΕΣ μας, από τις Εκδόσεις Ωκεανός.

 ΕΡ. Αφού σας ευχαριστήσω για την παραχώρηση της συνέντευξης και σας ευχηθώ το βιβλίο σας να γίνει best seller, θα σας ζητήσω να κλείσετε με όποια λόγια θέλετε αυτή τη συνέντευξη.

Κώστας: Κωνσταντίνε, αφού η ιδέα που γέννησε τις 12 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ήταν δική σου, προτείνω να κλείσεις εσύ και την συνέντευξη.

 Κωνσταντίνος: Όλο σε εμένα βάζεις τα δύσκολα! Θέλω λοιπόν να πω ότι οι 12 ΓΥΝΑΙΚΕΣ είναι αφιερωμένες στις γυναίκες που προδόθηκαν αλλά και σε εκείνες που πρόδωσαν. Ευχή και των δύο μας, είναι να διαβαστεί από όσες περισσότερες γυναίκες γίνεται. Και γιατί όχι; Να διαβαστεί και από άνδρες. Που πρόδωσαν και προδόθηκαν! Σας ευχαριστούμε πολύ!

 

*Το βιβλίο «12 γυναίκες» των Κώστα Χαρδαβέλλα και Κωνσταντίνου Χαρδαβέλλα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανός.

 

Μαίρη Γκαζιάνη

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία ενώ τώρα ζωγραφίζει και παράλληλα γράφει. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.

Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο ΕΝΑ ΦΕΓΓΑΡΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της ΤΑ ΠΛΗΚΤΡΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ  από τις εκδόσεις ΄Οστρια. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015.  Τον Ιούνιο 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της ΑΛΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ από την Εμπειρία Εκδοτική.

Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magicradiolive. Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από τριακόσιες συνεντεύξεις. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή ΚΑΛΩΣ ΤΟΥΣ πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών.

Γράφει στίχους για τραγούδια ενώ μεγάλη της αγάπη είναι το θέατρο με το οποίο ασχολείται ερασιτεχνικά.

Related posts