Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
07 Ιούλ 2020
Πολιτισμός

Ο εικαστικός Χρήστος Πετρίδης, ο σκηνοθέτης Αρτέμης Σαμοθράκης και η θρυλική Ρόξυ

 

Από την Μαίρη Γκαζιάνη
 
 Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που δεν στέκονται στα μεγάλα λόγια ή στα συναισθήματα οίκτου για τα αδέσποτα ζώα. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που ανιδιοτελώς προσπαθούν να κάνουν πράξη τις σκέψεις και τα λεγόμενά τους. Τέτοιοι άνθρωποι είναι ο εικαστικός Χρήστος Πετρίδης και ο σκηνοθέτης Αρτέμης Σαμοθράκης. Συνέλαβαν την ιδέα της δημιουργίας μιας ταινίας μικρού μήκους, με πρωταγωνίστρια την αδέσποτη Ρόξυ, και της πολυμορφικής έκθεσης «LOVE THE STRAYS». Πολλοί ήταν οι καλλιτέχνες -από κάθε χώρο- που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά τους και συμμετέχουν -ανάλογα με την ιδιότητά τους- στην έκθεση ή/και στην ταινία.
 
ΕΡ. Χρήστο – Αρτέμη ετοιμάζετε μια μεγάλη εκδήλωση για τη παγκόσμια ημέρα των αδέσποτων ζώων. Μπορείτε να μας πείτε για τι ακριβώς πρόκειται;
 

Ο Αρτέμης Σαμοθράκης με τη ΡΟΞΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ-ΑΡΤΕΜΗΣ Πρόκειται για έναν συνδυασμό δρώμενων και γεγονότων που σηματοδοτούν την αφετηρία μιας καμπάνιας με τελικούς αποδέκτες τα αδέσποτα ζώα, τη προστασία και την υιοθεσία τους. Η εκδήλωση αφορά στη πολυμορφική έκθεση Τέχνης 36 δημιουργών  «LOVE THE STRAYS» από ολόκληρη την Ελλάδα, στο Κλωστήριον στο Μεταξουργείο, στης οποίας τα εγκαίνια στις 6 Απριλίου θα γίνει και η επίσημη προβολή της ταινίας μικρού μήκους ROXY. Επίσης κάνουμε έκκληση στους καλεσμένους της έκθεσης ώστε ίδιο βράδυ να συγκεντρώσουμε ζωοτροφές, είδη πρώτης ανάγκης και αξεσουάρ και να τα προσφέρουμε για τα αδέσποτα που τα έχουν άμεση ανάγκη.
 
ΕΡ. Υπήρξε κάποια αφορμή για τη σύλληψη της ιδέας;,
 
ΧΡΗΣΤΟΣ – Αφορμή και αιτία στάθηκε η αγάπη μας για τα αδέσποτα ζώα και η ανάγκη μας να κάνουμε κάτι διαφορετικό γι αυτά. Ως καλλιτέχνες και δημιουργοί θελήσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας αρχικά οι δυο μας και στη συνέχεια μαζί με άλλους 80 ανθρώπους, όπως ηθοποιούς, εικαστικούς, τραγουδιστές, χορευτές, σχεδιαστές μόδας, κομμωτές, καλλιτέχνες γενικότερα φίλους και συνεργάτες και τεχνικούς,  ώστε η φωνή μας να ακουστεί πιο δυνατά και να φτάσει πιο μακριά, με σκοπό να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό και τους υπεύθυνους σχετικά με τη προστασία,  τη περίθαλψη και την υιοθεσία των αδέσποτων ζώων μιας και καθημερινά συμβαίνουν φρικαλέα περιστατικά κακοποίησης, δεδομένου ότι στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή υπάρχουν στους δρόμους περίπου τρία εκατομμύρια (3.000.000) αδέσποτοι σκύλοι και γάτες.
 
Ο Χρήστος Πετρίδης με τη ΡΟΞΥ

ΑΡΤΕΜΗΣ – Η αγάπη μου για τα ζώα ήταν πάντα δεδομένη και από τη στιγμή που μπήκε στη ζωή μου η μικρή  ΡΟΞΥ, γνωρίζοντας τη δύσκολη ζωή που είχε περιπλανώμενη στους δρόμους της Αθήνας, πριν την υιοθετήσω, μου δόθηκε το έναυσμα πως έπρεπε να βρω ένα τρόπο να βοηθήσω και τα υπόλοιπα αδέσποτα. Αποφάσισα να κάνω την ταινία αυτή ,καυτηριάζοντας τις φαντασμαγορικές «φιέστες» που έχουν ως σκοπό την προβολή κάποιων ατόμων και όχι την εξεύρεση ουσιαστικής λύσης του προβλήματος των αδέσποτων
 
ΕΡ. Αρτέμη έχεις αναλάβει το σενάριο και την σκηνοθεσία της ταινίας που αφορά την σκυλίτσα ROXY. Τι θα δούμε σ΄ αυτή τη ταινία;
 
ΑΡΤΕΜΗΣ – Η ταινία αναφέρεται στην 4 Απριλίου που είναι η παγκόσμια ημέρα αδέσποτων ζώων και βλέπουμε παράλληλα στιγμές από την ζωή ενός αδέσποτου και ταυτόχρονα ένα πάρτι που γίνεται σε κάποιο πάρκο της Αθήνας, όπου δίνονται σκυλάκια και γατάκια για υιοθεσία. Περιπλανώμενο το μικρό αδέσποτο σκυλί φτάνει στο πάρκο με την ελπίδα να υιοθετηθεί και αυτό… το πάρτι όμως τελειώνει και κανείς δεν το έχει υιοθετήσει…. το τέλος θα το δείτε στην ταινία   . . .
 
Η Μαίρη Γκαζιάνη με τη ΡΟΞΥ

ΕΡ. Πόσο δύσκολο ήταν να συνεργαστείς με τετράποδους πρωταγωνιστές;
 
ΑΡΤΕΜΗΣ – Τα σκυλιά δεν πρέπει να τα αντιμετωπίζεις  σαν ηθοποιούς ειδικά από την στιγμή που και η Ρόξυ αλλά και τα υπόλοιπα σκυλιά δεν είναι εκπαιδευμένα… Είναι αναγκαίο να τα κάνεις να χαλαρώσουν και να παίξεις μαζί τους ενώ παράλληλα τα κινηματογραφείς. Υπάρχουν ώρες υλικού που απλά περιμέναμε να βαρεθεί η Ρόξυ και να ξαπλώσει… ώρες γράφαμε με την κάμερα για 2 δευτερόλεπτα πλάνου… Όμως ήταν από τις ομορφότερες εμπειρίες που έχω ζήσει και δεν θα την άλλαζα με τίποτα !
 
ΕΡ. Χρήστο ποια ήταν η αντιμετώπιση του κόσμου κατά τα γυρίσματα σε δημόσιο χώρο;
 
ΧΡΗΣΤΟΣ – Αρχικά είχαμε την ανησυχία σχετικά με το πώς θα κουμαντάρουμε τόσα ζώα σε συνύπαρξη  με τον κόσμο, τους  ηθοποιούς και τους περαστικούς. Τελικά όλα πήγαν κατ’ ευχή και τα γυρίσματα ήταν σαν μία μεγάλη γιορτή. Πλήθος κόσμου είχε μαζευτεί στο τόπο των γυρισμάτων, όλοι προθυμοποιήθηκαν να μας βοηθήσουν, δίνοντάς μας ακόμη μεγαλύτερη χαρά και ώθηση για το εγχείρημά μας.
 
Η Μαίρη Γκαζιάνη με το Χρήστο Πετρίδη και τον Αρτέμη Σαμοθράκη

ΕΡ. Ζήτησες συμμετοχή από καλλιτέχνες και ποια ήταν η ανταπόκρισή τους;
 
ΧΡΗΣΤΟΣ – Ζητήσαμε από πολλούς και μεγάλους καλλιτέχνες να παίξουν στη ταινία ROXY. Ονόματα όπως οι κυρίες Ελένη Φιλίνη, Άννα Αδριανού, Φωτεινή Ντεμίρη, Κωνσταντίνα Κλαψινού, Γρηγορία Αυγερινοπούλου, Τζένυ Οικονόμου, Joy Κουμεντάκου, Παγώνα Καννέλλου, οι κύριοι Ντίνος Καρύδης, Λευτέρης Ελευθερίου, Γιώργος Χρανιώτης, Μάνος Πίτζης, Μάνθος Καλατζής, Ηλίας Παρασκευόπουλος Γιώργος Τριανταφύλου, Νικόλας Παπαζήσης, Νικόλας Γεωργανής, Γιώργος Ζούβελος, Αλέξανδρος Κατσάρης, και πολλοί άλλοι, αμέσως και με μεγάλη προθυμία ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και συμμετείχαν όλοι αφιλοκερδώς. Επίσης ζητήσαμε τη συμμετοχή εικαστικών που φιλοτέχνησαν έργα σχετικά με το θέμα της φιλοζωίας και μας βοήθησαν με τη σειρά τους σημαντικά. Σε αυτό το σημείο πρέπει να κάνω αναφορά και να ευχαριστήσω  όλους όσους μας έκαναν συστάσεις καλλιτεχνών και συνέβαλαν πολύ στη πραγματοποίηση της ταινίας.
Συνολικά στη ταινία έπαιξαν 50 άνθρωποι και πάρα πολλά ζώα. Επίσης μεγάλη ήταν η ανταπόκριση από Εταιρίες και ΜΜΕ σε ότι χρειαστήκαμε. Σκηνικά, μακιγιάζ, χτενίσματα, ενδύματα, αξεσουάρ, φαγητό, επικοινωνία, κλπ.
 
ΕΡ. Αρτέμη υπήρξε κάποια στιγμή που σε δυσκόλεψε ιδιαίτερα κατά τα γυρίσματα;
 
ΑΡΤΕΜΗΣ – Αυτό που μας δυσκόλεψε ήταν στην σκηνή του τέλους όπου ενώ η Roxy βάση σεναρίου έπρεπε να είναι ήρεμη… Εκείνη την στιγμή πέρασαν μαχητικά  αεροπλάνα που έκαναν πρόβα για την παρέλαση και έπρεπε να την έχουμε αγκαλιά και να την χαϊδεύουμε τουλάχιστον μία ώρα  για να ηρεμήσει… Φοβάται πολύ και τρέμει όταν ακούει δυνατούς θορύβους… μάλλον αποτέλεσμα της πρότερης αδέσποτης  ζωής της.
 
Η πρωταγωνίστρια ΡΟΞΥ

ΕΡ. Υπάρχει κάποιο αστείο περιστατικό με τα τετράποδα ή με τους περαστικούς;
 
ΑΡΤΕΜΗΣ – Αστεία ήταν στην σκηνή που έπρεπε να πιει νερό από τη «βρύση». Η βρύση φυσικά ήταν ψεύτικη και είχαμε κρύψει κομμάτια ζαμπόν μέσα στην βρύση  για να τα γλύφει η Ρόξυ… για την αληθοφάνεια της σκηνής λίγο πριν την λήψη ρίχναμε λίγο νερό πάνω στην βρύση για να γυαλίζει…..
 
 
ΕΡ. Η πρωταγωνίστρια ROXY είναι εκπαιδευμένη για «ηθοποιός»;
 
ΑΡΤΕΜΗΣ – Δεν είναι εκπαιδευμένη αλλά σίγουρα έχει το «ψώνιο» του ηθοποιού. Να φανταστείτε όποτε παίρνω την κάμερα στα χέρια παίρνει πόζα…. είναι γεννημένη σταρ… φανταστείτε, τον πρώτο χρόνο που την είχαμε, κάποια στιγμή και ενώ ήμασταν σε μια παραλία, της φόρεσα τα γυαλιά ηλίου μου… το επόμενο 40λεπτο έκανε βόλτες στην παραλία, έτρωγε, έπινε και απολάμβανε το νέο της στυλ.
 
ΕΡ. Που θα δούμε την ταινία που ετοιμάζετε;
 
ΧΡΗΣΤΟΣ – Η ταινία ROXY αρχικά θα κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο. Έπειτα θα ταξιδέψει στο εξωτερικό και σε διεθνή φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, με τη ελπίδα το μήνυμά της να αγγίξει και να ευαισθητοποιήσει όλο και περισσότερους φορείς και καλλιτέχνες. Επίσης θα τη δούμε και σε Ελληνικά μεγάλα κανάλια.
 
ΕΡ. Αρτέμη μετά την συγκεκριμένη εμπειρία θα επιχειρήσεις ξανά μια ταινία με πρωταγωνιστές ζώα;
 
ΑΡΤΕΜΗΣ – Η αγάπη μου για τα ζώα δεν θα εξαντληθεί σε μια ταινία. Ήδη σκέφτομαι τα επόμενα βήματα για να βοηθήσω όσο μπορώ και εγώ να σωθούν περισσότερα αδέσποτα ζώα, ελπίζοντας το όλο θέμα με την ταινία αλλά και με τις παράλληλες δράσεις να πάρει διαστάσεις και γιατί όχι να γίνει και θεσμός.
 
ΕΡ. Τελικά ποια συνεργασία είναι πιο δύσκολη (κινηματογραφικά) με τους ανθρώπους ή με τα ζώα;
 
ΧΡΗΣΤΟΣ – Τα ζώα αν και απαίδευτα είναι απόλυτα συνεργάσιμα και δεν απαιτούν. Μόνο αγαπούν !  .
 
ΕΡ. Ποια είναι η δική σας σχέση με τα ζώα και τι σημαίνουν τα ζώα για εσάς; Έχετε κατοικίδια;
 
ΧΡΗΣΤΟΣ – Τα ζώα είναι οικογένεια. Τα ζώα είναι λατρεία, είναι παντοτινοί φίλοι!  Τα ζώα κυρίως είναι μεγάλοι δάσκαλοι. Πρέπει να έχουμε την οξυδέρκεια και την ικανότητα να παραδειγματιζόμαστε από τα ζώα, τις αντιδράσεις τους, τα αισθήματα και την ανιδιοτέλειά τους !
Έχω πάρα πολλά ζώα, σκύλους, γάτες, χελώνες, σκαντζόχοιρους, όλα μαζεμένα από το δρόμο. Όλα συμβιώνουν αρμονικά και είμαστε οι καλύτεροι φίλοι. Η απόκτηση ενός ζώου και κυρίως αδέσποτου είναι μεγάλη ευθύνη, θέλει κόπο, χρόνο, χρήμα αλλά στο τέλος όμως η επιβράβευση και η ικανοποίηση ότι δίνουμε αγάπη και σώζουμε ζωές… είναι μεγάλη και δεν ανταλλάσσεται με τίποτα!  Θεωρώ αδιανόητο για κάποιον να αγοράζει οικόσιτο ζώο από εκτροφείς  – όπου τις περισσότερες φορές τα ζώα αναπαραγωγής ζουν σε άθλιες συνθήκες – όταν υπάρχουν τόσα ζώα σε καταφύγια, φιλοζωικές και στους δρόμους που χρειάζονται άμεσα προστασία, περίθαλψη και υιοθεσία.

ΑΡΤΕΜΗΣ  – Παραδοσιακά στην οικογένειά μας υπήρχε στενή σχέση με κατοικίδια, όμως σκυλάκι  για πρώτη φορά απέκτησα πριν από 5 χρόνια. Μετά τον θάνατο της μητέρας μου, ένας  πολύ καλός μου φίλος έφερε τη Roxy σπίτι για να δει την αντίδρασή μας στην ενδεχόμενη προσθήκη ενός νέου μέλους στην οικογένεια. Ήξερε πολύ καλά ότι μετά από ένα τόσο δυσάρεστο, για εμάς γεγονός, ένα απροστάτευτο σκυλί θα δημιουργούσε  σε όλους μας την ανάγκη να την προσέχουμε και να της δώσουμε απλόχερα την αγάπη μας.
Δεν θα ξεχάσω την πρώτη φορά που μπήκε η Ρόξυ στο σπίτι… έκανε μια βόλτα στο χώρο… ήρθε στο κέντρο του σαλονιού και έκανε «πιπί» της σαν να έλεγε «σας διάλεξα»… κι  από τότε η μικρή αδέσποτη Ρόξυ έγινε και επίσημο μέλος της οικογένειας και μας έκανε όλους να χαμογελάσουμε ξανά
 
ΕΡ. Αφού σας ευχηθώ καλή επιτυχία στο έργο σας, θα ήθελα να στείλετε ο καθένας το δικό του μήνυμα.
                                          
ΧΡΗΣΤΟΣ – Μέσα από τις σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά όλα τα αδέσποτα ζώα, οφείλουμε όλοι μας να τα προστατεύουμε και να τα περιθάλπουμε, να αναγνωρίζουμε την ύπαρξή  τους ως όντα μιας και η γη δεν ανήκει μόνο σε εμάς.  Ακόμα και όσοι δεν αγαπούν τα ζώα, δεν έχουν κανένα δικαίωμα να τα κακοποιούν! Ας αγαπήσουμε τα αδέσποτα και ας βάλουμε ένα τέλος στη ταλαιπωρία τους!
 
ΑΡΤΕΜΗΣ  – Νομίζω πως ότι ήθελα να πω το είπα μέσα από τη ταινία… πρέπει την αγάπη μας για τα αδέσποτα  ζώα να τη δείχνουμε καθημερινά. Δεν αρκεί μια παγκόσμια ημέρα για να εξαντλούμε τα φιλοζωικά μας αισθήματα αλλά να το δηλώνουμε εμπράκτως καθημερινά και όπως λέω μέσα από την ταινία «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ !»
 
 

https://www.facebook.com/athinaartapartments/?fref=ts

 
*** Η φωτογράφιση πραγματοποιήθηκε από τον Peter Tamas
 
https://www.facebook.com/Peter-Tamas-Photography-703420489707592/?fref=ts
 
 

Μαίρη Γκαζιάνη
Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία ενώ τώρα ζωγραφίζει και παράλληλα γράφει. Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο ΕΝΑ ΦΕΓΓΑΡΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της ΤΑ ΠΛΗΚΤΡΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ  από τις εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015. 
Γράφει στίχους για τραγούδια, με τελευταίο «Το λάθος» το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο CD «Με τον άνεμο της Όστρια» σε μουσική Ελένης Μπελιμπασάκη και ερμηνεία Βασίλης Διαμάντης. Υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός ενώ μεγάλες της αγάπες είναι το θέατρο και ο χορός με τα οποία ασχολείται ερασιτεχνικά.

 
 

Related posts