Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
18 Οκτ 2018
Πολιτισμός

Ο Γιάννης Ν. Μπασκόζος και οι «Ιστορίες από το Μετς»

 

 

 

 

 

Από την Μαίρη Γκαζιάνη 

O Γιάννης Ν. Μπασκόζος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Έχει σπουδάσει μαθηματικά και είναι κάτοχος διδακτορικού στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Διευθύνει το ηλεκτρονικό περιοδικό για το βιβλίο και τις τέχνες Ο Αναγνώστης.

ΕΡ. Είστε δημοσιογράφος και συγγραφέας. Τι είναι για εσάς η δημοσιογραφία και τι η συγγραφή;

ΑΠ. Η δημοσιογραφία είναι το επάγγελμά μου, το οποίο με συναρπάζει ακόμα και σε αυτούς τους καιρούς των εκπτώσεων. Η συγγραφική μου δραστηριότητα ανήκει σε έναν δικό μου, καθαρά προσωπικό χρόνο.

ΕΡ. Έχετε σπουδάσει μαθηματικά και είστε κάτοχος διδακτορικού στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Πόσο κοντά βρίσκεται η επιστήμη σας με την λογοτεχνία;

ΑΠ. Τα μαθηματικά με έμαθαν να είμαι οργανωμένος και ρεαλιστής. Οι ανθρωπιστικές επιστήμες να βλέπω προσεκτικά τους ανθρώπους και τις κοινωνικές σχέσεις. Και οι δύο επιστήμες με διαμόρφωσαν και κάπου βρίσκονται στα γραπτά μου, αλλά χωρίς να ξέρω που ακριβώς.

ΕΡ. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο σας «Ιστορίες από το Μετς». Σε τι αναφέρεται; Πρόκειται για αυτοβιογραφικές ή βιωματικές ιστορίες;

ΑΠ. Πρόκειται για 14 ιστορίες, εν μέρει αυτοβιογραφικές και αλλού μυθοπλασίας, στις οποίες πρωταγωνιστεί μια παρέα που προσπαθεί να γνωρίσει τον κόσμο και την τέχνη στη μεταιχμιακή εποχή της μεταπολίτευσης. Πολλές φορές το βιωματικό στοιχείο μεταπλάθεται και ακολουθεί την πορεία των χαρακτήρων που έχω σχεδιάσει υπακούοντας στους νόμους της συγγραφής και όχι της αυτοβιογραφίας.

ΕΡ. Διαβάζοντάς ένιωθα σαν να πρόκειται για ημερολόγια αναμνήσεων. Για εσάς τι αντιπροσωπεύει; 

ΑΠ. Δεν είναι ημερολόγιο. Όλα έχουν γραφτεί πολύ αργότερα και χωρίς πρόθεση να καταγράψουν την ιστορία του ήρωα. Περισσότερο θα έλεγα ότι είναι μια ανακατασκευή των αναμνήσεων σε ένα φαντασιακό επίπεδο και η  ανασύσταση μιας εποχής, όπως την βλέπει ο συγγραφέας σήμερα.

ΕΡ. Υπήρξε κάποια αφορμή που σας παρακίνησε να γράψετε το συγκεκριμένο βιβλίο;

ΑΠ. Ήθελα από καιρό να μιλήσω για μια παρέα της εποχής εκείνης που αναζητούσε το καινούργιο, χωρίς διαδίκτυο, με λογοκρισία, απαγορεύσεις κ.τ.λ. Μια παρέα νέων που μπαίνει στο άγνωστο μη ξέροντας τι θα βρει , αλλά αυτό είναι το όμορφο ταξίδι της.

ΕΡ. «Η ζωή πάει κι έρχεται…» αναφέρεται στο οπισθόφυλλο. Πως ήταν η περιοχή Μετς την εποχή που αναφέρονται τα διηγήματά σας και πως την βλέπετε σήμερα; 

ΑΠ. Το Μετς έχει κρατήσει κάτι από την ομορφιά του. Είναι μια πολύ μικρή γειτονιά, με χαμηλά σπίτια (λόγω συντελεστή που επιβλήθηκε επειδή βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Ακρόπολη), πολλά δέντρα, ελάχιστα καταστήματα, ήσυχους δρόμους και ενδιαφέροντες κατοίκους. Βέβαια οι ιστορίες του βιβλίου εκτυλίσσονται και μακρύτερα από το Μετς, σε χαρακτηριστικά τοπόσημα του Παγκρατίου, το Άλσος, τον Λέντζο, την πλατεία Μεσολογγίου, τους κεντρικούς δρόμους του κ.ά

ΕΡ. Πόσο διαφορετική ήταν η ζωή των εφήβων, την εποχή που περιγράφετε στα διηγήματά σας, σε σύγκριση με την σημερινή εποχή;

ΑΠ. Παρά την δικτατορία ήταν μια ζωντανή εποχή γεμάτη προσδοκίες που τις τροφοδότησε στη συνέχεια η Μεταπολίτευση. Ένας νέος κόσμος ανοίχτηκε μπροστά μας: νόμιμη πολιτική δράση, έκρηξη εκδοτική, δισκογραφική, κινηματογραφική. Οι τέχνες μπήκαν ορμητικά στη ζωή μας και την κατακυρίευσαν.

ΕΡ. Διευθύνετε το ηλεκτρονικό περιοδικό «Ο Αναγνώστης». Τι είδους άρθρα δημοσιεύετε;

ΑΠ. Άρθρα που μιλούν για βιβλία, συνεντεύξεις συγγραφέων και κείμενα για τις υπόλοιπες τέχνες που με τον έναν ή άλλον τρόπο συνομιλούν με τον λόγο.

ΕΡ. Αφού σας ευχαριστήσω και σας ευχηθώ καλοτάξιδο το βιβλίο σας, θα σας ζητήσω να κλείσετε αυτή τη συνέντευξη με μια αγαπημένη σας φράση μέσα από το βιβλίο.

ΑΠ. «Ήταν βράδυ…..». Όσοι έχουν διαβάσει το βιβλίο θα καταλάβουν.

*** Το βιβλίο «Ιστορίες από το Μετς» του Γιάννη Μπασκόζου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

Μαίρη Γκαζιάνη

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία ενώ τώρα ζωγραφίζει και παράλληλα γράφει. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο ΕΝΑ ΦΕΓΓΑΡΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της ΤΑ ΠΛΗΚΤΡΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ  από τις εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015.  Τον Ιούνιο 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της ΑΛΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ από την Εμπειρία Εκδοτική.

Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magicradiolive. Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από διακόσιες πενήντα συνεντεύξεις. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή ΚΑΛΩΣ ΤΟΥΣ πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών.

Γράφει στίχους για τραγούδια ενώ μεγάλη της αγάπη είναι το θέατρο με το οποίο ασχολείται ερασιτεχνικά.

 

 

Related posts