Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
28 Μαΐ 2022
Απόψεις

Ο Φρανσουά δεν είναι… Ντε Γκωλ

Γράφει ο Γιώργος Τροπαιάτης (gtropeatis@gmail.com)

Η αυριανή επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, στην Αθήνα σηματοδοτεί μια δυναμική επανεκκίνηση στις ελληνο-γαλλικές σχέσεις και δίνει το στίγμα του ενδιαφέροντος που οφείλει να επιδεικνύει η Ευρώπη για την Ελλάδα.

 Το εύρος των θεμάτων που θα συζητηθούν με τον Αντώνη Σαμαρά είναι μεγάλο, αλλά όχι με προσανατολισμό στα θέματα της οικονομικής κρίσης. Αυτά συζητούνται πλέον στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, από κοινού με την Γερμανία, την Ολλανδία και τις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά που βάζουν βαθιά το χέρι στα εθνικά τους ταμεία για να στηρίξουν το ευρώ.

 

Την τιμητική της στην επίσκεψη Ολάντ θα την έχει η λεγόμενη «οικονομική διπλωματία». Η ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων φαίνεται πως θα κυριαρχήσει στην ατζέντα των επαφών. Κι όταν λέμε ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων στο έδαφός μας σημαίνει ότι περισσότερα θα ζητηθούν και λιγότερα θα προσφερθούν! Έτσι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Και η Γαλλία έχει πολλά να ζητήσει.Εξάλλου, ο κ. Ολάντ θα συνοδεύεται μόνον από τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μπερνάρ Καζνέβ, ενώ οι συναντήσεις του θα είναι επίσης ευάριθμες. Εκτός από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, και ενδεχομένως τον προέδρους των κομμάτων της συγκυβέρνησης. Σε πολιτικό επίπεδο μόνον η συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο θεωρείται βεβαία. Για άλλα πρόσωπα δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί η ατζέντα. Επιπλέον, θα επισκεφθεί το Γαλλικό σχολείο της Αθήνας, προκειμένου να στηρίξει με την παρουσία του τις προσπάθειες επέκτασης της γαλλοφωνίας. Μια ευρεία πολιτική της Γαλλίας, που χρηματοδοτεί κάθε γαλλόφωνο πυρήνα με απώτερους στόχους αφενός την ανάπτυξη μιάς φιλο-γαλλικής συνείδησης και αφετέρου τη διασφάλιση πελατείας στα γαλλικά πανεπιστημιακά ιδρύματα.

 

Η συμπάθειά του προς τον χειμαζόμενο ελληνικό λαό, ελέω οικονομικής κρίσης, είναι δεδομένο ότι θα εκφραστεί, αλλά ο κ. Ολάντ δεν είναι ο άνθρωπος της ρήξης στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκφράζει, προς το παρόν τουλάχιστον, μάλλον τη συναίνεση επιδιώκοντας να αποτελεί ισχυρό δίπολο με τη γερμανική πλευρά. «Επικίνδυνος» αντίπαλος θεωρείται σε αυτή τη φάση ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, καθώς μια ενδεχόμενη εκλογή του στην ηγεσία της Ιταλίας πιθανολογείται ότι θα επιφέρει αναστάτωση στο ευρωπαϊκό κογκλάβιο αλλά και στα προγράμματα του ΔΝΤ!

Συνάντηση με τον κ. Τσίπρα δεν αναμένεται, παρότι ο τελευταίος ηγείται της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο «χρόνος είναι χρήμα» (και ιδιαίτερα εκείνος μιας περιορισμένης χρονικά επίσκεψης) και ως εκ τούτου οι όποιες επαφές εστιάζουν σε ουσιαστικά ζητήματα και όχι σε εικοτολογίες!Σύμφωνα με πληροφορίες, που δημοσιεύονται στο Βήμα της Κυριακής, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να θέσει στον Γάλλο πρόεδρο τα ζητήματα του λάθους πολλαπλασιαστή, της λαθρομετανάστευσης και της ανεργίας που αποτελεί μεγάλο πρόβλημα και για τη Γαλλία. Από την πλευρά του, ο κ. Ολάντ, όπως άλλωστε είχε κάνει στο πρόσφατο παρελθόν και ο προκάτοχός του Νικολά Σαρκοζί αναμένεται να τεθεί το θέμα της αγοράς από την Ελλάδα των έξι φρεγατών FREMM που εκκρεμεί λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Ολάντ κομίζει νέα πρόταση για την απόκτηση των φρεγατών με μια μέθοδο leasing που θα μετακυλίσει την πληρωμή στο μέλλον. Παράλληλα, ο κ. Ολάντ αναμένεται να εκφράσει το έντονο ενδιαφέρον της γαλλικής Total για έρευνες υδρογονανθράκων που θα γίνουν στο άμεσο μέλλον εντός της ελληνικής ΑΟΖ. Ως εκεί…

Ο κ. Ολάντ δεν έρχεται για να εμψυχωθεί από τους Έλληνες, ωσάν άλλος Ντε Γκωλ, ώστε να σπάσει αυγά στην ευρωπαϊκή ομελέτα. Σε αντίθεση με τον παλαιό προκάτοχό του, που κατάφερε να αλλάξει (όχι, κατ’ ανάγκην επ’ οφελεία της ενοποιητικής διαδικασίας αλλά με στόχο την ισχυροποίηση της γαλλικής φωνής) τον ομοσπονδιακό ρου της ευρωπαϊκής προοπτικής με την «πολιτική των άδειων εδράνων».

Related posts