Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
22 Σεπ 2019
Πολιτισμός

Ο Φίλιππος Τσιάρας  είναι αναμφισβήτητα από τους καλούς καλλιτέχνες της διασποράς

Από την Κατερίνα Πλουμιδάκη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Ο Φίλιππος Τσιάρας (Philip Tsiaras) είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες της γενιάς του στην ελληνική Διασπορά. Διαθέτει μια ακόρεστη όρεξη για επαναπροσδιορισμό του κόσμου με οποιοδήποτε καλλιτεχνικό τρόπο: Τη ζωγραφική, την κεραμική, τον χαλκό, το γυαλί, τη φωτογραφία, ακόμα και την  ποίηση.

Ο ομογενής καλλιτέχνης μας μίλησε για τη δουλειά του, την καταγωγή του, την ζωή και τα πιστεύω του, όπως και για τη νέα του έκθεση, την «Dot Pop Portraits», διήρκησε μέχρι το τέλος Μαΐου στην «HG Contemporary Gallery», στη γειτονιά του Τσέλσι στο Μανχάταν.

Το γεγονός πως τολμά να δημιουργεί τα καλλιτεχνικά του έργα στην Νέα Υόρκη, στην οποία ανθεί η τέχνη και ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος, είναι εκείνο «που ξεχωρίζει τα αγόρια από τους άντρες», δήλωσε αρχικά ο κ. Τσιάρας.

Κατερίνα Πλουμιδάκη: Είναι εντυπωσιακό πως δημιουργείτε τέχνη με κάθε μέσο. Δεν φοβάστε που κάνετε κάτι τόσο ασυνήθιστο;

Φίλιππος Τσιάρας: Η δημιουργία τέχνης περιέχει μέσα της την αγάπη. Εάν αγαπάς τη δημιουργία, τότε το κάθε μέσο είναι ο εραστής των πονημάτων σου, σε βοηθούν να συνειδητοποιήσεις εκ νέου τον εαυτό σου. Οπως είπε ο Σωκράτης, «Γνώθι σαυτόν», αλλά χρειάζεται να βρεις έναν τρόπο για να το κάνεις. Δεν πήγα σε κάποια σχολή καλών τεχνών, έτσι δεν περιορίστηκα από τους επιβαλλόμενους κανόνες και ήμουν ελεύθερος να εξερευνήσω την τέχνη. Εκπαιδεύτηκα στην κλασσική μουσική, έμαθα τι σημαίνει πειθαρχία, μέσα από την ποίηση και τη λογοτεχνία έμαθα για το μνημειώδες Σύμπαν, με τη φωτογραφία κατάφερα να το θέσω σε ένα πλαίσιο και να το απομονώσω. Η ζωγραφική, η κεραμική και το γυαλί έγιναν η ευχαρίστηση της εξέλιξης ενός ελεύθερου πνεύματος.

«Κ.Π.»: Ποια είναι η μούσα σου;

Φ.Τ.: Αυτό υπάρχει μόνο στα βιβλία. Παραμύθια. Η μούσα μου είναι η σκληρή, καθημερινή δουλειά, χωρίς εξαιρέσεις. Εκείνοι που περιμένουν μια μούσα να τους εμπνεύσει είναι τεμπέληδες, φαντασιόπληκτοι και κατά φαντασία καλλιτέχνες. Η μαγεία, η αίσθηση της έκπληξης, ο ενθουσιασμός όταν αγγίζεις νέα πεδία κατά τη διαδικασία της δουλειάς, εκεί είναι που ξεκινά η υπέρβαση.

«Κ.Π.»: Θα θεωρούσες τη δουλειά σου πολύ… ελληνική;

?

Φ.Τ.: «Οσο σκληρά και να έχω προσπαθήσει, δεν μπορώ να είμαι κάτι άλλο από αυτό που πραγματικά είμαι, δηλαδή Ελληνας και μάλιστα περήφανος. Αλλωστε, ποια χώρα μπορεί να ισχυριστεί πως έχει μεγαλύτερη κληρονομιά πολιτισμικού πλούτου από εμάς τους Έλληνες;

Κ.Π: Πες μας λίγα λόγια για το οικογενειακό σου παρελθόν.

Φ.Τ: Ο πατέρας μου εξορίστηκε από την Ελλάδα για τα πολιτικά του πιστεύω. Ηταν καπετάνιος στην Αντίσταση, αντάρτης με τον Αρη Βελουχιώτη. Οι γονείς μου και τα 4 αγόρια τους κυνήγησαν το αμερικανικό όνειρο, αλλά ποτέ δεν ξέχασαν από πού προέρχονταν.

«Κ.Π»: Μπορείς να μας πεις λίγα λόγια για την έκθεσή σου;

Φ.Τ: Είναι αλήθεια πως ήθελα να προσεγγίσω ένα σώμα εργασίας που να είχε σχέση με κάτι εντελώς αμερικανικό. Και τι πιο αμερικανικό από την ποπ αμερικανική κουλτούρα και τα είδωλά της, εξού και (το όνομα) Πορτρέτα. Ωστόσο, αυτά τα πορτρέτα των διασημοτήτων, μεταξύ των οποίων και κάποιοι δικτάτορες, ο Μάο, ο Στάλιν, ο Πούτιν, ο Τραμπ, είναι ζωγραφισμένα με εκατομμύρια κουκίδες που φτιάχτηκαν με το χέρι – δημιουργώντας το τελικό αποτέλεσμα ενός ελληνικού ή ρωμαϊκού μωσαϊκού.

Related posts