Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
05 Ιούλ 2022
Κόσμος

Ο εξοπλισμός των ανταρτών θα τελειώσει τον εμφύλιο, λένε οι «Φίλοι της Συρίας»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι επισήμανε ότι η ομάδα των «Φίλων της Συρίας», οι χώρες δηλαδή που στηρίζουν τη συριακή αντιπολίτευση, θα ενισχύσουν την βοήθειά τους, κυρίως σε στρατιωτικό επίπεδο, προκειμένου να συμβάλουν στην ανατροπή της ανισορροπίας επί του εδάφους.

 

Μιλώντας στη σύνοδο των «Φίλων» που διεξάγεται στη Ντόχα του Κατάρ., ο Κέρι είπε ότι «οι ΗΠΑ και οι άλλες χώρες που συμμετέχουν εδώ, η καθεμιά με τον τρόπο της, η καθεμιά επιλέγοντας τη δική της προσέγγιση, θα αυξήσουν το μέγεθος της βοήθειάς τους στην πολιτική και στρατιωτική αντιπολίτευση».

 

Οι αντάρτες, εξήγησε ακόμη, χρειάζονται μεγαλύτερη υποστήριξη «προκειμένου να μεταβούν στη Γενεύη» και να μπορέσουν να ανατρέψουν την «ανισορροπία επί του εδάφους» όπου οι καθεστωτικές δυνάμεις πρόσφατα κατήγαγαν νίκες.

 

Πάντως πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την ειρηνική επίλυση της κρίσης στη Συρία και τη διεξαγωγή της διεθνούς διάσκεψης Γενεύη ΙΙ τον Ιούλιο (καλώς εχόντων των πραγμάτων) που ελπίζεται να οδηγήσει σε πολιτική λύση.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρωθυπουργός του Κατάρ που υποστήριξε ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης της σύγκρουσης στη Συρία και τερματισμού του εμφυλίου πολέμου είναι να εξοπλιστούν οι αντάρτες που πολεμούν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ.

 

Κατά τον σεΐχη Χαμάντ μπιν Τζάσιμ αλ Θάνι, πολιτική διευθέτηση «δεν μπορεί να υπάρξει, αν δεν υπάρξει ισορροπία επί του εδάφους ώστε το καθεστώς να δεχτεί να διαπραγματευτεί» για την ειρήνη. Ζήτησε δε από τους συμμετέχοντες στη σύνοδο να υιοθετήσουν «οδικό χάρτη με ακριβές χρονοδιάγραμμα που θα εγγυάται μια ειρηνική διευθέτηση».

 

Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, τον οποίο στηρίζουν οι «Φίλοι» έχει δηλώσει ότι έχει παραλάβει όπλα προηγμένης τεχνολογίας και ότι θα ζητήσει και άλλα κατά τη σύνοδο της Ντόχας.

 

Στην ομάδα των 11 χωρών «Φίλων της Συρίας» περιλαμβάνονται η Βρετανία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιορδανία, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

 

Υπενθυμίζεται ότι από τον Μάρτιο του 2011 η εμφύλια σύγκρουση, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 93.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τις μάλλον συντηρητικές εκτιμήσεις του ΟΗΕ.

 

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασαντ υπέγραψε διάταγμα που προβλέπει την αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και των στρατιωτικών κατά 40% επί της πρώτης κλίμακας των 10.000 λιρών Συρίας (50 δολάρια) στο μισθό των δημοσίων υπάλληλων και των στρατιωτικών και 20% στη δεύτερη κλίμακα των 10.000 λιρών. Προβλέπει επίσης αύξηση των συντάξεων.

 

Λόγω του εμφυλίου, αλλά και των διεθνών κυρώσεων, η οικονομία της Συρίας είναι στα πρόθυρα διάλυσης: οι τιμές καταγράφουν μεγάλη αύξηση και ο πληθωρισμός καλπάζει ανεξέλεγκτα. Χαρακτηριστικά, στις αρχές της κρίσης, τον Μάρτιο του 2011, ένα αμερικανικό δολάριο ανταλλασσόταν προς 50 λίρες Συρίας και σήμερα ανταλλάσσεται προς 200 λίρες.

 

Related posts