Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
06 Ιούν 2023
SLIDER

Ο Ερντογάν επιλέγει αντίθετη πορεία από την Δύση και «ανοίγει» νέα μέτωπα

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από τη στιγμή που επιμένει στη δική του πορεία που είναι αντίθετη από εκείνη του δυτικού κόσμου, ανοίγει ολοένα και περισσότερα μέτωπα με τη Δύση. Και φυσικά έρχεται σε αντίθεση με τις ΗΠΑ. Ο Τούρκος πρόεδρος, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, φαίνεται να επιλέγει το χαρτί του εθνικισμού, παρουσιάζοντας εαυτόν ως τον μοναδικό υπερασπιστή του Ισλάμ, με απώτερο στόχο βέβαια, την επανεκλογή του στις 14 Μαΐου.

Ο Ερντογάν δεν δείχνει διατεθειμένος να υποχωρήσει των θέσεών του, παρ’ ότι βλέπει στην πράξη ότι η τακτική του σκληρού παζαριού δεν αποδίδει πλέον καρπούς. Ήδη η Άγκυρα κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι συνεργάζονται και υποστηρίζουν την Ελλάδα, υπουργοί της τουρκικής κυβέρνησης κατηγόρησαν ευθέως την Ουάσινγκτον για το πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη, ενώ με αφορμή το βιβλίο του Μάικ Πομπέο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκτόξευσε μύδρους εναντίον του πρώην διοικητή της CIA και πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, ότι ήταν πίσω από το πραξικόπημα του 2016.

Παράλληλα, η Τουρκία έχει μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ανοίγοντας μέτωπο σκληρής αντιπαράθεσης, ιδιαίτερα με τη Στοκχόλμη, με αφορμή τις διαδηλώσεις των Κούρδων. Μόλις σήμερα, η Άγκυρα άνοιξε και νέο μέτωπο, αυτή τη φορά με τη Δανία, επίσης για το θέμα των Κούρδων.

Ο Ερντογάν θέλει να κερδίσει τις εκλογές πάση θυσία

Όλα δείχνουν ότι ο Ερντογάν επιλέγει την πολιτική του επιβίωση, δηλαδή να κερδίσει τις εκλογές, από το συμφέρον της χώρας του. Η συνάντηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Άντονι Μπλίνκεν ήταν ενδεικτική της σχέσης -που έχει διαμορφωθεί πλέον- μεταξύ των δύο χωρών. Η Τουρκία δεν εξασφάλισε απολύτως κανένα όφελος, καθώς η Ουάσινγκτον συνέδεσε άμεσα το θέμα του εκσυγχρονισμού των τουρκικών F-16 με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς και με τις απειλές και τις προκλητικές ενέργειες κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Χαρακτηριστικές ήταν οι τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών των ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας την Πέμπτη, η γερουσιαστής Τζιν Σαχίν ρώτησε για το πως η αμερικανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το αίτημα της Τουρκίας για τα F-16 υπό το βάρος των νέων δεδομένων που δημιουργούνται μετά την άρνηση της Άγκυρας να στηρίξει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η Αμερικανίδα υφυπουργός Σελέστ Γουαλάντερ απάντησε ότι «σε κάθε ευκαιρία το υπουργείο Άμυνας εγείρει ακριβώς τα ίδια θέματα στους Τούρκους συμμάχους μας και ενισχύει (το μήνυμα) ότι στις δημοκρατικές διαδικασίες που υποστηρίζουν την αμερικανική εξωτερική πολιτική, το Κογκρέσο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, και πρέπει λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν».

Στο ίδιο μήκος κύματος φάνηκε να κινείται και η υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, η οποία διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θέτουν συνεχώς το ζήτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην τουρκική πλευρά, την οποία έχουν ενημερώσει ότι η στήριξη του Κογκρέσου είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της ασφάλειας της. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «σχεδόν όλοι (οι σύμμαχοι μας) έχουν επικυρώσει (το πρωτόκολλο της ένταξης) με την εξαίρεση της Ουγγαρίας και της Τουρκίας.

Η γερουσιαστής Τζιν Σαχίν δήλωσε ότι δεν πρόκειται να στηρίξει την παράδοση F-16 στην Τουρκία έως ότου η Άγκυρα επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Επιπλέον αναγνώρισε ότι υπάρχουν και άλλα ζητήματα που συνδέονται με τη συγκεκριμένη αμυντική σύμβαση.

Δεν τα βρίσκει η αντιπολίτευση για κοινό υποψήφιο

Ο Τούρκος πρόεδρος δείχνει να τρέχει μόνος του και να βγαίνει… δεύτερος στις δημοσκοπήσεις, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, παρά το γεγονός ότι πλέον υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία για τις εκλογές (14 Μαΐου), αδυνατούν να καταλήξουν σε συμφωνία για έναν κοινό υποψήφιο.

Τα τουρκικά κόμματα της αντιπολίτευσης δηλώνουν μεν ότι η υποψηφιότητα του Ερντογάν είναι παράνομη, αλλά από τη στιγμή που δεν ορίζουν έναν συγκεκριμένο υποψήφιο, είναι σαν να «πυροβολούν τα πόδια τους» και να προσφέρουν στον Τούρκο πρόεδρο μία ακόμη θητεία.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος και πρώην υπουργός Ομέρ Τσελίκ απάντησε στην ανακοίνωση των έξι κομμάτων λέγοντας πως δεν τίθεται θέμα υποψηφιότητας του Ερντογάν, ότι παίζουν αντιδημοκρατικά και πως θα πάρουν το μάθημα τους στις κάλπες από τον λαό.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Τούρκοι ψηφοφόροι προτιμούν για αντίπαλό του είτε τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, είτε τον δήμαρχο της Άγκυρας.

Related posts