Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
27 Ιούν 2022
Πολιτισμός

Ο εμπνευστής του «Τρελόσπιτου» Παύλος Κουρτίδης

ΤΟ ΤΡΕΛΟΣΠΙΤΟ, το νέο έργο του Παύλου Κουρτίδη και βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία. Στόχος του χορογράφου- δημιουργού είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης ενάντια στο φόβο, τα στερεότυπα, τον αποκλεισμό.
Στο ΤΡΕΛΟΣΠΙΤΟ όλα αιωρούνται, όλα είναι στο μεταίχμιο της τρέλας και της λογικής. Υπό τους ήχους πρωτότυπα γραμμένης μουσικής οι ένοικοι του, συγκάτοικοι στην ψυχωτική οπτική του οικοδεσπότη δίνουν ένα άνισο αγώνα με στόχο την ίδια τη ζωή, τη γαλήνη, την ηρεμία, το όνειρο, το ταξίδι και ίσως την αναπάντεχη επανένταξη στην κοινωνία.
ΤΟ ΤΡΕΛΟΣΠΙΤΟ έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Κίνησης Αδερφών Ατόμων με Προβλήματα Ψυχικής Υγείας (ΚΙΝ.Α.ΨΥ).

Ποιος είναι ο Παύλος Κουρτίδης : Γεννημένος στο Wuppertal της Γερμανίας το 1971, ο Παύλος Κουρτίδης ξεκίνησε χορό στην ηλικία των δεκατριών. Σπούδασε στο Λονδίνο όπου διδάχτηκε τα μυστικά του χορού και την τέχνη του θεάτρου. Αμέσως μετά την αποφοίτησή του ακολούθησαν περαιτέρω σπουδές σε διάφορα είδη χορού στα πλαίσια μιας προσωπικής και κινησιολογικής έρευνας. Μεταξύ άλλων παρακολούθησε σεμινάρια με τους Cloud Gate Dance Theatre (Taiwan), με την Deborah Colker (Brazil), Stewart Thomas (England) και τον Storm (Germany).
Στη διάρκεια της χορευτικής του καριέρας, έκανε πολλές σπουδαίες συνεργασίες ενώ συμμετείχε σε ζωντανές εμφανίσεις στο εξωτερικό, σε μουσικές συναυλίες και παγκόσμιες περιοδείες σε πολύ γνωστούς χώρους όπως το Palladium Theatre στο Λονδίνο, το L’ Olympia στο Παρίσι και το Madison Square Theatre στη Νέα Υόρκη. Ήδη από την δεκαετία του 90′ έδειξε τα πρώτα δείγματα δουλειάς, κάνοντας διάφορες τηλεοπτικές εμφανίσεις σε μεγάλα ελληνικά κανάλια. Το 2002 υπογράφει τις χορογραφίες ελλήνων καλλιτεχνών και στα «MAD Music Video Awards» στην Αθήνα και το 2007 στα βραβεία «Madame Figaro 2007» στο Εθνικό θέατρο της Κύπρου στη Λευκωσία ενώ έλαβε μέρος σε εκδηλώσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα στην Ελλάδα και στη Κύπρο.
Ο Παύλος Κουρτίδης είναι μέλος του Σ.Ε.Χ. και του Σ.Ε.Η. Διδάσκει χορό τα τελευταία 19 χρόνια. Από το 2007 είναι διευθυντής σπουδών στη σχολή χορού PK Dance school όπου διατίθενται μαθήματα από διαφορετικά είδη χορού αλλά και intensive summer workshops από αξιόλογους χορευτές και ηθοποιούς.
Το 2006 ιδρύει το Xοροθέατρο MIGMA που δίνει την πρώτη του παράσταση το 2008 με τίτλο “The step-first-step”. Ακολουθούν και άλλες παραγωγές όπως το “ΜΟΝΟS” (2009) και το “Society Says” (2010) το οποίο ανέβηκε για 15 παραστάσεις στο Θέατρο ΠΚ, πήρε μέρος στο 9ο Φεστιβάλ Ελλήνων Χορογράφων και εκπροσώπησε την Ελλάδα στο 11ο International Modern Dance Festival στην Αίγυπτο. Ακολουθεί η παράσταση FRANKENSTEIN που ανέβηκε για δύο συνεχόμενες χρονιές και ολοκλήρωσε 75 παραστάσεις μέχρι το τέλος του 2011, κάτι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο χορογράφος εμφανίζεται και ως ερμηνευτής στα περισσότερα από τα έργα του.
To 2010 αποτέλεσε σταθμό στη ζωή του καθώς πραγματοποίησε ένα όνειρο ζωής με την ίδρυση του Θεάτρου ΠΚ στο Νέο Κόσμο. Η παράσταση ΑΔΙΕΞΟΞΟ, είναι η τελευταία παραγωγή του Θεάτρου ΠΚ σε σκηνοθεσία/χορογραφία του Παύλου Κουρτίδη. Με την χοροθεατρική αυτή παράσταση, η οποία έκανε πρεμιέρα στις 20 Οκτωβρίου 2012, δίνει φωνή στην νέα γενιά θέλοντας να περάσει στο κοινό διάφορα μηνύματα: κοινωνικά, πολιτικά, ερωτικά ακόμα και προσωπικά. Έχοντας βρει διαφορετικές ενιαίες του αδιεξόδου και αναλύοντάς τις με τα μόνα μέσα που διαθέτει- το χορό και το διάλογο- βοηθάει τους ακροατές να οδηγηθούν στην δική τους κάθαρση και να βγουν έξω από το δικό τους προσωπικό αδιέξοδο.
Μέχρι σήμερα, οι παραγωγές του Παύλου Κουρτίδη έχουν αγαπηθεί ιδιαίτερα τόσο από το κοινό όσο και από τα ΜΜΕ. Για τη δουλειά του μίλησαν: Δημήτρης Μαστρογιαννίτης (αρχισυντάκτης ATHENS VOICE), Μαρία Κρύου (κριτικός ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ), Μαριάνθη Κουνιά (θεατρολόγος ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, ΜΕΤRO ATHENS), Βαγγέλης Λιακόγκονας (δημοσιογράφος MEGA TV), Χρήστος Μουλίνος (δημοσιογράφος-εκδότης ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΤΙΑ), Λίτσα Τότσκα (δημοσιογράφος ΕΡΤ), Νίκη Πρασσά (δημοσιογράφος CAMERASTYLO), Γεωργία Κοντάκη (δημοσιογράφος ΕΡΤ).
Παύλος Κουρτίδης- Χορογράφος- Καλλιτεχνικός διευθυντής- www.pktheater.gr- Facebook ΘΕΑΤΡΟ ΠΚ- Facebook Παύλος Κουρτίδης- Mail: info@pktheater.gr

Related posts