Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
29 Μαρ 2023
Ελλάδα

Ο δύσβατος δρόμος από το χωράφι του βιοκαλλιεργητή στον πάγκο

Διαρκώς αυξανόμενη είναι η ζήτηση βιολογικών προϊόντων από τους Έλληνες καταναλωτές σε μία προσπάθεια να τρέφονται όσο το δυνατόν πιο υγιεινά. Παρότι η οικονομική κρίση επηρέασε την παραγωγή βιολογικών προϊόντων, που έτσι κι αλλιώς δεν αντιπροσωπεύει παρά το 1 με 2% της εγχώριας παραγωγής, η ζήτηση δεν ακολούθησε την ίδια πορεία, συγκρατώντας τις τιμές των βιολογικών προϊόντων παρά το υψηλό κόστος παραγωγής.

Οι βιολογικές αγορές της Αττικής οργανώνονται από τον Σύλλογο Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής. Ξεκίνησαν με δειλά βήματα και με ελάχιστους παραγωγούς το 1994. Σήμερα, αριθμούν περίπου 250 παραγωγούς που φέρνουν προϊόντα από όλη την Ελλάδα. Είναι οι μοναδικές λαϊκές στις οποίες οι πωλητές είναι και παραγωγοί, με αποτέλεσμα να υπάρχει απευθείας σχέση του καταναλωτή με τον παραγωγό, να μην ανεβαίνει το κόστος των προϊόντων από τους μεσάζοντες και να χτίζεται και μία σχέση εμπιστοσύνης.

«Έρχομαι κάθε εβδομάδα και αγοράζω συγκεκριμένα πράγματα, τα οποία είναι πολύ ποιοτικά και αρωματικά και δεν έχουν μεγάλη διαφορά στην τιμή από ότι τα συμβατικά», λέει η Καίτη Π. μια Παρασκευή απόγευμα στη λαϊκή του Χολαργού, που γίνεται δίπλα στο δημαρχείο και φιλοξενεί περίπου 45 παραγωγούς. «Αυτά που αγοράζω εδώ μου θυμίζουν αυτά που τρώγαμε όταν μεγάλωνα στο χωριό μου. Πληρώνω κάτι παραπάνω αλλά νομίζω ότι αξίζει τον κόπο», λέει ο Νίκος Β. που είναι επίσης συχνός επισκέπτης αυτής της λαϊκής.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Βιοκαλλιεργητών Αττικής, Μαΐστρος Καραμπάσης, που είναι τεχνολόγος γεωπόνος, εξηγεί ότι «οι άνθρωποι που προσπαθούν να παράγουν βιολογικά δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής και φεύγουν από το επάγγελμα. Τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει κορύφωση του φαινομένου και είναι μαζική η φυγή παραγωγών από το επάγγελμα».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Related posts