Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
01 Ιούν 2020
Πολιτισμός

Ο Βαγγέλης Γιαννίσης και ο «Ο χορός των νεκρών» 

 

 

Από τη Μαίρη Γκαζιάνη

 

 

«Δημιουργείτε. Όσο μπορείτε, δημιουργείτε» μας παροτρύνει ο συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Βαγγέλης Γιαννίσης και μας συστήνει το νέο βιβλίο του με τίτλο «Ο χορός των νεκρών». Πρόκειται για μια ακόμα αστυνομική περιπέτεια που πάλι κύριος ήρωάς του είναι ο επιθεωρητής Άντερς Οικονομίδης και θα εντυπωσιάσει τους Andersmaniacs όπως αποκαλεί ο Βαγγέλης Γιαννίσης του φαν αναγνώστες του.

ΕΡ. Πριν λίγες ημέρες κυκλοφόρησε το νέο αστυνομικό βιβλίο σου «Ο χορός των νεκρών». Σε τι είδους «χορό» αναφέρεται;

ΑΠ. Πρόκειται για έναν «χορό θανάτου», ανάμεσα στον Άντερς και τον ανταγωνιστή της ιστορίας, τον Σαμαήλ.

ΕΡ. Και πάλι κεντρικός ήρωάς σου είναι ο επιθεωρητή Άντερς Οικονομίδης. Πόσο στενά έχεις συνδεθεί με τον επιθεωρητή;

ΑΠ. Έχει γίνει ένας από τους καλύτερους φίλους μου. Πώς θα γινόταν αλλιώς, δηλαδή, όταν «γνωριζόμαστε» από το 2011.

ΕΡ. Τι αντιπροσωπεύει για σένα ο ήρωάς σου;

ΑΠ. Τον συνεχή αγώνα για εύρεση ενός σημείου ισορροπίας σε έναν κόσμο εκτός ισορροπίας.

ΕΡ. Στο βιβλίο σου κάνεις αναφορά στην παιδεραστία. Τι σε έκανε ν΄ ασχοληθείς μ΄ αυτό το θέμα;

ΑΠ. Ήταν ένας τρόπος σύνδεσης του παρελθόντος του Σαμαήλ με το παρόν. Δεν ξεκίνησα το βιβλίο αποφασισμένος να κάνω αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά προέκυψε χτίζοντας τον χαρακτήρα.

ΕΡ. Γράφεις αστυνομικά μυθιστορήματα. Πόσο κοντά στην πραγματικότητα βρίσκονται οι ιστορίες που αφηγείσαι;

ΑΠ. Η πραγματικότητα ξεπερνά τη μυθοπλασία. Τα εγκλήματα που περιγράφονται στα μυθιστορήματα συναντώνται και στην πραγματικότητα. Εν μέρει γράφουμε αστυνομική λογοτεχνία σαν μία προσπάθεια να τα κλείσουμε στις σελίδες των βιβλίων.

ΕΡ. Αντλείς στοιχεία από πραγματικές αστυνομικές υποθέσεις;

ΑΠ. Στα δύο προηγούμενα βιβλία υπήρχαν τέτοια στοιχεία, όχι όμως στον Χορό.

ΕΡ. Που πιστεύεις ότι κυκλοφορούν οι «λύκοι» της κοινωνίας;

ΑΠ. Η προφανής απάντηση είναι «ανάμεσά μας». Στο τέλος της ταινίας «8 χιλιοστά», όταν ο Νίκολας Κέιτζ ζητάει από τον δολοφόνο να βγάλει τη μάσκα του, αντικρύζει έναν απολύτως φυσιολογικό άνθρωπο και παίρνει την απάντηση από εκείνον «Τι περίμενες να δεις, ένα τέρας;»

ΕΡ. Στο χορό των νεκρών, ο επιθεωρητής Άντερς Οικονομίδης υποφέρει από κρίσεις πανικού. Που οφείλονται;

ΑΠ. Είναι κατάλοιπα των γεγονότων του Κάστρου. Ο Άντερς είναι βαθύτατα τραυματισμένος από την παρολίγο απώλεια της ζωής του, αλλά και από τον κίνδυνο που διέτρεξε η οικογένειά του.

ΕΡ. Ο Άντερς Οικονομίδης «είχε γίνει ένας σύζυγος του οποίου οι υποσχέσεις είχαν τόσο λίγη αξία, που η γυναίκα του προετοιμαζόταν για την απογοήτευση» γράφεις. Πόσο δύσκολη πιστεύεις ότι είναι η ζωή της οικογένειας ενός αστυνομικού επιθεωρητή;

Χρησιμοποιώντας τα λόγια ενός γνωστού μου επιθεωρητή της Σουηδικής αστυνομίας, «Αν είσαι αδύναμος στην ψυχή και το μυαλό, γίνεται κόλαση».

ΕΡ. Σύμφωνα με όσα περιγράφεις για τα εφηβικά χρόνια του Άντερς Οικονομίδη, τι τον οδήγησε να επιλέξει το αστυνομικό σώμα;

ΑΠ. Ο Άντερς ήθελε πάντοτε να είναι χρήσιμος στην κοινωνία και πιστεύει πως μέσω της δουλειάς του μπορεί να βοηθήσει στην ομαλή της λειτουργία. Αναγνώρισε το ταλέντο του στην αναλυτική σκέψη και αποφάσισε να το θέσει στην υπηρεσία της κοινωνίας.

ΕΡ. «Τα άσχημα προαισθήματα δεν είναι τίποτε άλλο παρά σημάδια τα οποία είναι ορατά στο υποσυνείδητό μας αλλά αόρατα στο συνειδητό» γράφεις. Πιστεύεις στα προαισθήματα; 

ΑΠ. Πιστεύω στα προαισθήματα όπως τα περιγράφω στο βιβλίο: ως λογικές διεργασίες του ασυνειδήτου και όχι ως κάτι μεταφυσικό.

ΕΡ. Ο επιθεωρητής Άντερς Οικονομίδης θα συνεχίσει τις περιπέτειές του;

ΑΠ. Μία ακόμα τριλογία βρίσκεται στα σκαριά, οπότε με τη στήριξη των Andersmaniacs, θέλω να ελπίζω πως ναι.

ΕΡ. Θα ήθελες να δεις κάποιο από τα βιβλία σου στη μεγάλη οθόνη;

ΑΠ. Θα προτιμούσα στη μικρή οθόνη, για να είμαι ειλικρινής. Πιστεύω πως θα μπορούσαν να αναπτυχθούν καλύτερα μέσω μιας τηλεοπτικής σειράς.

ΕΡ. Αφού σ΄ ευχαριστήσω και σου ευχηθώ καλοτάξιδο το νέο βιβλίο σου, θα σου ζητήσω να κλείσεις με μια δική σου φράση αυτή τη συνέντευξη.

Δημιουργείτε. Όσο μπορείτε, δημιουργείτε.

*** Το βιβλίο «Ο χορός των νεκρών» του Βαγγέλη Γιαννίση κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ

 

Μαίρη Γκαζιάνη

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία ενώ τώρα ζωγραφίζει και παράλληλα γράφει. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο ΕΝΑ ΦΕΓΓΑΡΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της ΤΑ ΠΛΗΚΤΡΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ  από τις εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015.  Τον Ιούνιο 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της ΑΛΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ από την Εμπειρία Εκδοτική.

Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magicradiolive. Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από διακόσιες πενήντα συνεντεύξεις. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή ΚΑΛΩΣ ΤΟΥΣ πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών.

Γράφει στίχους για τραγούδια ενώ μεγάλη της αγάπη είναι το θέατρο με το οποίο ασχολείται ερασιτεχνικά.

 

Related posts