Ο αστροφυσικός, επί 40 χρόνια διευθυντής του Ευγενίδιου Πλανηταρίου και σήμερα επίτιμος διευθυντής του ιδρύματος και πολυγραφότατος Διονύσης Σιμόπουλος, θα είναι ο επόμενος καλεσμένος του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη στις Κορυφές, τη νέα, πρωτότυπη εκπομπή του ΟΤΕ HISTORY, την Τρίτη 19 Ιουλίου στις 22.00.
Αρκετά από όσα γνωρίζουν οι Έλληνες για το διάστημα, ακόμη και αν δεν είναι λάτρεις της φυσικής, τα έμαθαν μέσα από τα βιβλία αστρονομίας, τις τηλεοπτικές εκπομπές, τα άρθρα, τις ομιλίες ή τα πολυθεάματα του Πλανηταρίου, που φέρουν την υπογραφή του Διονύση Σιμόπουλου. Στην 2η εκπομπή των Κορυφών, ο αστροφυσικός δίνει τις δικές του επιστημονικές απαντήσεις σε ερωτήματα που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο, όπως «θα κατοικήσουμε ποτέ στον Άρη;», «υπάρχουν εξωγήινοι;», «πιστεύει η αστροφυσική στην ύπαρξη του Θεού;» και πολλά άλλα για την ζωή στον πλανήτη μας και έξω από αυτόν.
Η εκπομπή θα προβληθεί και σε 2η προβολή το Σάββατο 23 Ιουλίου στις 19.00.
Οι Κορυφές, πρωτότυπη τηλεοπτική παραγωγή του ΟΤΕ TV, φιλοξενεί κορυφαίους στο αντικείμενό τους και διεθνώς αναγνωρισμένους Έλληνες.
***Περισσότερα για τον Διονύση Σιμόπουλο
Ο Διονύσης Π. Σιμόπουλος είναι σύγχρονος αστροφυσικός, επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, βραβευμένος για τη συνεισφορά του στην αστρονομική εκπαίδευση με σημαντική συγγραφική δραστηριότητα στον Τύπο και την τηλεόραση.
Άρχισε την καριέρα του το 1967 και χρημάτισε Διευθυντής Πλανηταρίου στις ΗΠΑ για μία τετραετία και στην Ελλάδα επί 41 χρόνια.
Έχει συγγράψει 26 εκλαϊκευμένα βιβλία αστρονομίας, πάνω από 500 σενάρια επιστημονικής επιμόρφωσης για την τηλεόραση, πάνω από 200 σενάρια πολυθεαμάτων Πλανηταρίου, έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες άρθρα και μελέτες του σε Ελληνικά και ξένα περιοδικά και εφημερίδες κι έχει δώσει πάνω από 500 διαλέξεις σε ολόκληρη τη χώρα.
Χρημάτισε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αστρονομική Εκπαίδευση, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Πλανηταρίων, Εταίρος της Royal Astronomical Society και τακτικό μέλος πολλών άλλων διεθνών επιστημονικών οργανώσεων.
Για τη συνεισφορά του στη διεθνή αστρονομική εκπαίδευση, το 1996 έλαβε την ανώτατη τιμητική διάκριση «IPS Service Award» της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων, και το 2006 το παράσημο του «Ακαδημαϊκού Φοίνικα» από την Γαλλική Δημοκρατία.
Στη χώρα μας, η Ένωση Ελλήνων Φυσικών τον βράβευσε το 2012 ως θεμελιωτή της εκλαΐκευσης του επιστημονικού λόγου στην Ελλάδα, ενώ το 2015 έλαβε το Βραβείο της Τάξεως των Θετικών Επιστημών της Ακαδημίας Αθηνών «για τη συνολική του προσφορά στην εκλαΐκευση και διάδοση της Αστρονομίας και των επιστημών του Διαστήματος και της Γης και την πρότυπη λειτουργία του Ευγενιδείου Πλανηταρίου.»