Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
21 Σεπ 2023
Πολιτισμός

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Επίτιμο Μέλος των αποφοίτων Λεοντείου Λυκείου

 
Λαμπρή και συγκινητική η τελετή αναγόρευσης του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Β σε επίτιμο μέλος της Ένωσης Αποφοίτων Λεοντείου Λυκείου  
               
Από τον Νικόλαο  Δεσύπρη, Καθηγητή  Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης                                                                                     
 
 
Τα παιδιά και οι έφηβοι που έχουν φοιτήσει στα Λεόντεια Λύκεια Νέας Σμύρνης και Πατησίων δεν ξεχνούν ποτέ τους εκπαιδευτικούς που τους συνόδευσαν στην πορεία της μάθησης και διαμόρφωσαν με το ήθος και το καθημερινό παράδειγμα τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά τους.
Αυτό το ξεχωριστό άρωμα που αναδυόταν από τις Μαριανές αρχές και αξίες της ευσέβειας, της παρουσίας, της εργατικότητας, της αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο και –κυρίως – της αγάπης και της ανιδιοτελούς προσφοράς το γεύθηκαν στα μαθητικά τους χρόνια και από τότε δεν τους εγκατέλειψε ποτέ.
Γι’ αυτό και οι σημερινοί απόφοιτοι των Μαριανών μας Σχολείων μένουν πάντα κοντά στους Δασκάλους και στους Καθηγητές τους, Αδελφούς και τους Λαϊκούς, και εκφράζουν με κάθε τρόπο την εκτίμηση προς το πρόσωπό τους και την αναγνώριση της προσφοράς τους.
 Αυτήν ακριβώς την ευγνωμοσύνη θέλησε να εκφράσει και επίσημα η Ένωση Αποφοίτων Λεοντείου Λυκείου  (ΕΑΛΛ) προς τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β’, ο οποίος υπηρέτησε ως Φιλόλογος Καθηγητής στο Λεόντειο Λύκειο Νέας Σμύρνης πριν από τη χειροτονία του, από το 1965 έως το 1968, με την ανακήρυξή του ως Επίτιμου Μέλους της Ένωσης και με την απονομή σε αυτόν του Χρυσού Σταυρού Αρετής και Ευποιίας.
Στη λαμπρή τελετή που έλαβε χώρα στο κατάμεστο θέατρο του σχολείου χθές ( Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015) , η συγκίνηση ήταν έκδηλη.
Τόσο ο Πρόεδρος του Συμβουλίου για τη Μαριανή Αποστολή στην Ελλάδα (Σ.Μ.Α.ΕΛ) Αδελφός Ματθαίος Λεβαντίνος όσο και η Γενική Διευθύντρια του Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης κυρία Αικατερίνη Μουζάκη, απευθυνόμενοι στον χαιρετισμό τους προς τον Μακαριότατο τόνισαν τα ανεξίτηλα ίχνη που άφησε η σύντομη εκπαιδευτική του θητεία με την εμπνευσμένη διδασκαλία του, την άριστη σχέση με τους μαθητές του, την ελεύθερη έκφραση των απόψεών του σε καιρούς χαλεπούς αλλά και με το πρότυπο της παιδαγωγικής αγάπης, της νηφαλιότητας και της συγχωρητικότητας που απέπνεε.
Αυτές οι αρετές και οι αξίες χαρακτηρίζουν και το παιδαγωγικό όραμα του Ιδρυτή των Μαριανών Αδελφών Μαρκελλίνου Champagnat, το οποίο υπηρετούν σήμερα χιλιάδες μέλη της Μαριανής Οικογένειας στις πέντε ηπείρους της γης. Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποφοίτων κ. Παναγιώτης Μαμαλής, μιλώντας εκ μέρους των παλαιών μαθητών του Μακαριοτάτου, αναφέρθηκε στις παρακαταθήκες που άφησαν στην ψυχή τους η διδακτική και η παιδαγωγική του στάση αλλά και οι συζητήσεις που είχε μαζί τους στη διάρκεια των διαλειμμάτων πάνω σε ποικίλα ζητήματα που έθεταν οι εφηβικές τους ανησυχίες.
                 Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η ομιλία του Αδελφού Φραγκίσκου Κρητικού, παλαιού Συναδέλφου του Μακαριοτάτου, ο οποίος αναφέρθηκε στα πρώτα  βήματα του Καθηγητή Ιωάννη Λιάπη στο Λεόντειο Λύκειο Νέας Σμύρνης και στη γοητεία που του ασκούσε  η εκπαιδευτική πράξη, πριν τον συνεπάρει η φωνή του Κυρίου και συνεχίσει την προσφορά του στους ανθρώπους ως πρεσβύτερος και αργότερα ως ποιμενάρχης στη Βοιωτία.
 Στην  αλησμόνητη επαφή και σχέση με τους μαθητές του αναφέρθηκε και ο απόφοιτος κ. Στάθης Δαλαμάγκας, ενώ το πλούσιο ποιμαντικό έργο ανέλυσε διεξοδικά ο τωρινός Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας και «πνευματικό παιδί» του Μακαριοτάτου κ. Γεώργιος μέσα από την αναφορά στις ενοριακές συνάξεις, στα κατηχητικά σχολεία και στα κοινωφελή ιδρύματα, που ενίσχυσαν την πνευματική ζωή και την κοινωνική αλληλεγγύη στην αγροτική περιοχή της Βοιωτίας. Τέλος, μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κου Φίλη ανέγνωσε ο εκπρόσωπός του κ. Στυλιανός Γερωνυμάκης.
                Παράλληλα με τις ενδιαφέρουσες ομιλίες, ιδιαίτερο χρώμα στην εκδήλωση έδωσε ο μουσικοσυνθέτης και απόφοιτος του Λεοντείου Λυκείου Πατησίων κ. Μίμης Πλέσσας συνοδεύοντας στο πιάνο τη Νεανική Χορωδία του Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης, η οποία ερμήνευσε υπό τη διεύθυνση της Καθηγήτριας Μουσικής κας Αικατερίνης Βασιλικού αξέχαστα τραγούδια του, και απευθύνοντας τα δικά του θερμά λόγια στον τιμώμενο Αρχιεπίσκοπο. Επίσης, βυζαντινούς ύμνους έψαλε χορός ψαλτών υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή του Λεοντείου Λυκείου Πατησίων κου Κωνσταντίνου Ζέπου. Ενδιαφέρουσα υπήρξε και η προβολή σύντομης ταινίας από το Ησυχαστήριο του Μακαριότατου στη Ζάλτσα Βοιωτίας και από επισκέψεις παλαιών μαθητών του.
                    Κι όταν ήρθε η πολυαναμενόμενη στιγμή, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΑΛΛ ανέγνωσαν την Απόφαση Ανακήρυξης του Αρχιεπισκόπου σε Επίτιμο Μέλος της Ένωσης και του απένειμαν τον Χρυσό Σταυρό Αρετής και Ευποιίας, ενώ και Γενική Διεύθυνση του έδωσε αντίγραφο του Πρακτικού της εκ μέρους του ανάληψης υπηρεσίας τον Σεπτέμβριο 1965. Ο Μακαριότατος, εμφανώς συγκινημένος από την προς αυτόν τιμή, αναφέρθηκε κατά αντιφώνησή του στις , στο καθήκον των εκπαιδευτικών αλλά και όλης της ελληνικής κοινωνίας προς τα παιδιά και τους νέους και την ανάγκη δημιουργικής αξιοποίησης του ενθουσιασμού τους. Εξάλλου, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ανάγκη συνεργασίας των χριστιανών όλων των δογμάτων, αμοιβαίου σεβασμού και προθυμίας για «προσέγγιση και πέρασμα στην απέναντι όχθη».
                     Την εκδήλωση, η οποία έκλεισε με κέρασμα στο προαύλιο του σχολείου, τίμησαν με την παρουσία τους οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες Νέας Σμύρνης, Θηβών και Λεβαδείας, Σύρου – Τήνου, Ιλίου και Αχαρνών, Αλεξανδρουπόλεως, Αργολίδος, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, ο Νούντσιος της Αγίας Έδρας, ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος των εν Αθήναις Καθολικών και ο προκάτοχός του καθώς και άλλοι Ιερωμένοι, Ορθόδοξοι και Καθολικοί, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και απόφοιτος του σχολείου μας κ. Καμμένος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και επίσης απόφοιτός μας κ. Τσιρώνης, εκπρόσωπος του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κου Φίλη, ο Δήμαρχος Νέας Σμύρνης κ. Τζουλάκης, πρώην Υπουργοί, Βουλευτές, Ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι των δικαστικών, στρατιωτικών και διπλωματικών αρχών, πανεπιστημιακοί καθώς και πολλοί επιχειρηματίες και εκπρόσωποι του κόσμου των γραμμάτων και των τεχνών.
                    Αξίζουν συγχαρητήρια στην Ένωση Αποφοίτων που ανέλαβε μια τόσο αξιόλογη πρωτοβουλία, προετοίμασε και οργάνωσε με άψογο τρόπο τη σκηνοθεσία και τη διεξαγωγή της εκδήλωσης δείχνοντας για μια ακόμη φορά την αγάπη των μελών της για τα Μαριανά τους Σχολεία και την αναγνώριση της πολύτιμης προσφοράς τους.
Νικόλαος Δεσύπρης, Καθηγητής Φιλόλογος , του Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης                                                                                      

Related posts