Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
15 Μαΐ 2021
Πολιτισμός

«Ο Άνθρωπος Ελέφαντας» Δημήτρης Καρατζιάς συγκλονίζει με την ερμηνεία του

Γράφει η Μαίρη Γκαζιάνη

Το διαχρονικό έργο «Ο άνθρωπος ελέφαντας» ανέβηκε στη θεατρική σκηνή του θεάτρου Vault και μαγεύει το θεατρόφιλο κοινό. Οι κριτικές που έχει λάβει είναι διθυραμβικές και δεν είναι καθόλου τυχαίο. Δεν ξέρει κάποιος τι να πρωτοθαυμάσει σε αυτήν την παράσταση που είναι άρτια από κάθε άποψη.

Ο Κοραής Δαμάτης πήρε στα χέρια του το αριστούργημα του Bernard Pomerance, το μελέτησε με κάθε λεπτομέρεια, κάθε πρόταση, κάθε λέξη, κάθε παύση, εισχώρησε στο κόσμο του άνθρωπου ελέφαντα, το διασκεύασε και παρουσιάζει μια δυνατή παράσταση με εμπνευσμένη σκηνοθεσία και ταλαντούχους ερμηνευτές.

Ο Δημήτρης Καρατζιάς στον ρόλο του ανθρώπου ελέφαντα ταυτίστηκε μαζί του, εισχώρησε στο πετσί του ρόλου αφού πρώτα είχε εισχωρήσει στο πετσί του κορμιού του και απίθωσε το ταλέντο του στη ψυχή του δύσμορφου άντρα. Έγινε ένα μαζί του προκαλώντας έκπληξη στο θεατρόφιλο κοινό με την υποκριτική του δεινότητα. Δίχως να υπερβάλει, είναι ο ίδιος ο ρόλος που εκπροσωπεί στο κορμί της αναπηρίας, στην ανάσα της δυσκολίας, στην εκφορά του λόγου, στην κίνηση, στα συναισθήματα. Ανακάλυψε κάθε κρυφή πτυχή του ήρωα που υποδύεται, την έβγαλε στην επιφάνεια και την καταθέτει μπροστά στους θεατές. Ανακαλύπτει τα βαθύτερα συναισθήματα ευαισθησίας, πόνου και βιώνει τις ψυχικές και σωματικές ανάγκες του αποφεύγοντας τον μελοδραματισμό.

Όλος ο θίασος ανταποκρίνεται στα μέγιστα μιας παράστασης σταθμό που θα συζητιέται για την ομοιογένεια της ικανότητας όλων των συντελεστών ως ένα μάθημα υποκριτικής στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου. Το ποιοτικό από κάθε άποψη επίπεδο είναι πολύ υψηλό και δύσκολα θα ξεπεραστεί.

Οι μάσκες που χρησιμοποιούνται από τους ηθοποιούς αποτελούν έργα τέχνης, πρόκειται για κοσμήματα  ευρηματικής σκηνοθεσίας/ ενδυμασίας/ σκηνογραφίας και προσθέτουν κύρος στην παράσταση προκαλώντας δέος.

Ο Σωκράτης Παπαδόπουλος δημιούργησε τη μάσκα του ανθρώπου ελέφαντα αποδίδοντας όλη την τραγικότητα του ανθρώπου που είναι εγκλωβισμένος σ΄ ένα παραμορφωμένο σώμα, σ΄ ένα κλουβί απομόνωσης και χλευασμού, ενώ αντίστοιχα η Ελένη Σουμή δημιούργησε μάσκες κομψοτεχνήματα για τους υπόλοιπους ηθοποιούς προσφέροντας ένα εικαστικό αποτέλεσμα που μαγεύει τον θεατή.

Τίποτα δεν είναι τυχαίο σ΄ αυτήν την παράσταση. Τα πάντα έχουν μελετηθεί με απόλυτη ακρίβεια, με ευσυνειδησία και σεβασμό απέναντι σ΄ ένα κλασσικό και ταυτόχρονα διαχρονικό έργο. Οι ηθοποιοί που βρίσκονται στη σκηνή είναι άνθρωποι που ταυτοποιήθηκαν σε ρόλους δύσκολους και ανταπεξήλθαν ουσιαστικά.

Το κείμενο διαθέτει πολλά θέματα και προβληματισμούς τα οποία αναδεικνύονται μέσα από τους ρόλους. Πόσοι έχουμε τη δύναμη να ξεπερνάμε το περίβλημα για να εισχωρήσουμε στο «είναι» που διαθέτει ποιότητα και ευαισθησία σε μια αποκρουστική εμφάνιση; Στο «τέρας» δεν είναι επιλογή του η εμφάνιση, η ψυχή του μπορεί να είναι ευαίσθητη και ευάλωτη. Ποια «δυσμορφία» κουβαλά άραγε καθένας μας δίχως να το αναγνωρίζει ή δίχως να το παραδέχεται;

Η παράσταση είναι αξιοζήλευτη από κάθε άποψη! Μουσική και φωτισμοί συμπληρώνουν την τελειότητα του έργου. Σε μια μικρή θεατρική σκηνή αναδεικνύεται όλο το μεγαλείο της θεατρικής τέχνης στο σύνολό της.

Συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα με την ευχή να συνεχίζουν ν΄ ανεβάζουν τον πήχη της ποιότητας των θεατρικών παραστάσεων.

 

 

Related posts