Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
22 Απρ 2024
SLIDER

Ντόρα Μπακογιάννη: Η εμπιστοσύνη που κέρδισε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα φέρει ξένες επενδύσεις

Της Κατερίνας Πλουμιδάκη

Η Ντόρα Μπακογιάννη είναι Ελληνίδα πολιτικός, σήμερα βουλευτής Χανίων της ΝΔ και αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα δήμαρχος Αθηναίων, χρημάτισε δήμαρχος κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, και στη συνέχεια η πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας. Επίσης έχει διατελέσει υπουργός Πολιτισμού στην κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Υπήρξε σύζυγος του δολοφονημένου από την 17Ν Παύλου Μπακογιάννη και είναι γνωστή για τη δράση της απέναντι στην τρομοκρατία.

Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης έδωσε μάχες για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει λάβει σειρά διακρίσεων για την πολιτική δράση της τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Τον Ιούνιο του 2008 η Ντόρα Μπακογιάννη εξελέγη ξένος εταίρος στη Γαλλική Ακαδημία Ανθρωπιστικών και Πολιτικών Επιστημών. Είναι μια πολιτικός με βαθιά γνώση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και γενικότερα των γεωστρατηγικών ισορροπιών στη μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Είναι μητέρα της Αλεξίας και του Κώστα Μπακογιάννη και σύζυγος του Ισίδωρου Κούβελου.

Πώς θα επηρεάσει η νέα πολιτική κατάσταση της Αμερικής την οικονομία της Ελλάδος;

Πιστεύω ότι η νέα πολιτική κατάσταση στην Αμερική σε συνδυασμό με το ότι η Ελλάδα δεν έχει  επιβραδύνει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα θα επηρεάσει πολύ θετικά την οικονομία της χώρας μας.

Υπογραμμίζω ότι θετικά δείγματα είχαμε και νωρίτερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όμως τώρα λόγω της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης που κέρδισε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θεωρώ ότι θα υπάρξουν μεγάλες ευκαιρίες.

Οι ξένες επενδύσεις που είναι το ζητούμενο, μπορούν να γίνουν σήμερα στην Ελλάδα, με ασφάλεια και ταχύτητα καθώς έχουν γίνει μεγάλα βήματα εκσυγχρονισμού τόσο στη δικαιοσύνη όσο και στην μείωση της γραφειοκρατίας.

Πώς βλέπετε την κατάσταση της Ελλάδος στον αμυντικό τομέα και πόσο μπορεί να βοηθηθεί από την εκλογή Μπάιντεν;

Όπως γνωρίζετε η επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας υιοθέτησε ομόφωνα το κείμενο για την αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας, το οποίο εισήγαγαν ο Δημοκρατικός πρόεδρος της επιτροπής, Ρόμπερτ Μενέντεζ και ο Ρεπουμπλικανός, Μάρκο Ρούμπιο και μένει να εγκριθεί από τη βουλή των αντιπροσώπων και να υπογραφεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Η απόφαση της Αμερικής να είναι παρούσα στην περιοχή μας καθώς και η βαθιά γνώση του Προέδρου Μπάιντεν γι’ αυτή, αναβαθμίζει αυτομάτως τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Αμερικής.

Ο αναβαθμισμένος ρόλος της Σούδας είναι το πολυτιμότερο κεφάλαιο που έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα σήμερα αποδεικνύεται ο πλέον αξιόπιστος εταίρος των ΗΠΑ στην περιοχή.

Ταυτόχρονα η χώρα μας προχωρά εδώ και δύο χρόνια στην αμυντική θωράκιση των Ενόπλων Δυνάμεων της και η προοπτική για την απόκτηση των F35 καθιστά την αμυντική συνεργασία Ηνωμένων Πολιτειών- Ελλάδος μια συνεργασία με μέλλον.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας κ. Τζο Μπάιντεν (14.02.08)

Πώς βλέπετε την εξωτερική πολιτική της Ελλάδος σήμερα; Τι διαφορετικό θα κάνατε αν ήσασταν υπουργός;

Η ελληνική εξωτερική πολιτική την τελευταία διετία έχει αυξήσει την εμπιστοσύνη και το σεβασμό που τρέφει για τη χώρα μας τόσο η Ευρώπη όσο και η διεθνής κοινότητα. Αποτέλεσμα, το πρίσμα της αντιμετώπισης των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας να είναι ευρωπαϊκό.

Η ενίσχυση των συμμαχιών μας, η επίλυση εκκρεμοτήτων με γειτονικές χώρες όπως η Ιταλία, η Αίγυπτος και η Αλβανία καθώς και η συμμετοχή μας στα συνεργατικά σχήματα με κράτη της γειτονιάς μας αναδεικνύουν το σημαντικό ρόλο της Ελλάδας ως πόλου ασφάλειας και σταθερότητας.

Η πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική που έχουμε υιοθετήσει, θα πρέπει να συνεχιστεί με την ίδια ένταση.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επιδιώκουμε με βάση το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες επίλυση της διαφοράς μας που είναι ο καθορισμός υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και υπουργό εξωτερικών τον Νίκο Δένδια η εξωτερική πολιτική της χώρας μας είναι δραστήρια και αξιόπιστη.

Με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην 45η Διεθνή Διάσκεψη Ασφαλείας (07.02.09)

Η άποψή σας για την εκλογή Μπάιντεν για την Αμερική και πόσο θα συμβάλει στο καλό της Ελλάδος;

Η εκλογή Μπάιντεν είναι ελπιδοφόρα για την Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι ΗΠΑ που θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην περιοχή θα επιδιώξουν να κρατήσουν την Τουρκία στη Δύση και στο ΝΑΤΟ. Αυτό άλλωστε είναι μία θέση η οποία εκφράζει και τα ελληνικά συμφέροντα καθώς είναι και προς το συμφέρον της Ελλάδας να μείνει η Τουρκία στη Δύση.

Δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας μία ρήξη Ηνωμένων Πολιτειών – Τουρκίας και κυρίως μια παντελώς ανεξέλεγκτη Τουρκία στη γειτονιά μας. Την είχαμε το περσινό καλοκαίρι και ζήσαμε τις επιπτώσεις μίας τέτοιας πολιτικής.

Παράλληλα όμως επί Μπάιντεν, οι ΗΠΑ στέλνουν μήνυμα στην Άγκυρα ότι οι  σχέσεις τους πρέπει να διέπονται από κανόνες. Αυτό φάνηκε με τις κυρώσεις για τους S400 και την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35. Οι ΗΠΑ βάζουν πλέον στο επίκεντρο τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες και θα απαιτήσουν τη συμμόρφωση της Τουρκίας.

Η επιστροφή της Αμερικής στην πολυμερή, δραστήρια διπλωματία, που θα διέπεται από αρχές και αξίες είναι μια πολύ θετική εξέλιξη.


Ελληνική Προεδρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (20.09.2006)

Βλέπετε ο Ερντογάν να παραμένει για μεγάλο διάστημα στην εξουσία;

Αυτό θα μου επιτρέψετε να πω δεν είναι δικό μου θέμα, είναι θέμα του τουρκικού λαού.

Πιστεύετε σε ένα μελλοντικό ενδεχόμενο σύρραξης Ελλάδας-Τουρκίας;

Στη φάση αυτή δεν το βλέπω, αλλά κανένας δεν μπορεί ποτέ να αποκλείσει ένα ενδεχόμενο ατύχημα. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο διαχρονικά έχω ταχθεί υπέρ του διαλόγου με τη γειτονική χώρα. Ενός  διαλόγου που θα έχει κανόνες και θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο.

Πώς βλέπετε την τωρινή στάση της Ευρώπης απέναντι στην Τουρκία; Η επόμενη μέρα;

Η Ευρώπη έστω και καθυστερημένα βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας και επιθυμεί μια Τουρκία η οποία θα αποδεχθεί το διεθνές δίκαιο. Γι’ αυτό και έβαλε στο τραπέζι μια σειρά κυρώσεων, αν η Τουρκία συνεχίσει να προκαλεί. Όσο η Τουρκία προσπαθεί να παίξει ένα ρόλο ο οποίος δεν της αναγνωρίζεται από κανέναν στην Ευρώπη, αυτή η σχέση θα είναι πολύ δύσκολη.


Επίσκεψη στις ΗΠΑ -Συνάντηση με την Νάνσυ Πελόζι (03-24-2007)

Θα συνεχίσει η στήριξη της Αμερικής (στρατιωτική, οικονομική, πολιτική) προς την Τουρκία, που υπήρχε με την πρότερη κυβέρνηση;

Όπως σας είπα και νωρίτερα, οι ΗΠΑ θέλουν να κρατήσουν την Τουρκία στη Δύση, όμως πια έχουν κόκκινες γραμμές. Δε θα σφυρίζουν αδιάφορα όπως έκαναν στο πρόσφατο παρελθόν. Για παράδειγμα, οι S400, οι σχέσεις της με τη Ρωσία και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και η γενικότερη στάση της Τουρκίας στην περιοχή μας θα καθορίσουν τη στάση των ΗΠΑ. Με δυο λόγια, οι κινήσεις της Τουρκίας είναι πια στο μικροσκόπιο των ΗΠΑ.

Ο κύριος Μπακογιάννης θεωρείται ένας πετυχημένος δήμαρχος Αθηναίων, φιλοδοξείτε κάποια στιγμή να τον δούμε και Πρωθυπουργό;

Ο Κώστας Μπακογιάννης είναι ερωτευμένος με την αυτοδιοίκηση και, όπως έχει δηλώσει, ο στόχος του είναι μια δεύτερη δημαρχιακή θητεία. Κατά την άποψή μου, όσο αντικειμενική μπορεί να είναι μια μητέρα, αλλά και από την εμπειρία μου ως Δημάρχου Αθηναίων, θεωρώ ότι είναι ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός και πετυχημένος δήμαρχος.

Ποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα για να ενισχυθεί η διεθνής θέση της Ελλάδας;

Οφείλουμε να συνεχίσουμε τη στρατηγική των δύο τελευταίων ετών η οποία περιλαμβάνει τέσσερις βασικούς άξονες: την επίλυση των διμερών ζητημάτων με τους γείτονές μας βασιζόμενοι στο διεθνές δίκαιο, την ενίσχυση των συμμαχιών και συνεργασιών μας στην ευρύτερη περιοχή, τη συμβολή μας στη σταθερότητα των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου και την επιμονή μας στη συμμαχία με τις ΗΠΑ, όντας  στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ.

Ο εθνικός μας στόχος είναι να συνεχίσουμε να είμαστε ο πυλώνας ειρήνης, δημοκρατίας και σταθερότητας στην περιοχή, καθώς και ο κύριος εκπρόσωπος των ευρωπαϊκών ιδεών και αξιών σε αυτήν.

Τέλος πρέπει να βρούμε λύσεις με την Τουρκία, διότι μόνο έτσι θα αναβαθμίσουμε τον περιφερειακό και διεθνή μας ρόλο. Σε αυτό το σημείο θέλω να υπογραμμίσω το πόσο καθοριστικός είναι ο ρόλος της ομογένειας στην ενίσχυση της θέσης της Ελλάδος διεθνώς και στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στο μέλλον.


Συνάντηση της ΥΠΕΞ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ με την ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Condoleezza Rice (27.09.2006)

Πώς βλέπετε τον άξονα Ελλάδας-Ισραήλ-ΗΑΕ-Αιγύπτου με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση;

Αυτός ο άξονας είναι πολύ σημαντικός για την ελληνική εξωτερική πολιτική και θα πρέπει να επιμείνουμε σε αυτόν. Το θετικό είναι ότι η εν λόγω συνεργασία έχει τη στήριξη και άλλων φιλοαμερικανικών χωρών όπως είναι η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία, ακόμη και η Ινδία.

Ένα άλλο θετικό στοιχείο είναι ότι παρούσα σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι και η Κύπρος. Ο πρόεδρος Μπάιντεν γνωρίζει καλά την ευρύτερη περιοχή και τα προβλήματά της, ενδιαφέρεται για τη σταθερότητα και την ειρήνη και πιστεύει στην πολυμερή διπλωματία, το διεθνές δίκαιο και την περιφερειακή συνεργασία.

Η Ελλάδα, ως το μοναδικό κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ στον άξονα αυτόν, έχει να προσφέρει πολλά στο νέο status quo που δημιουργείται, γεγονός που θα συμβάλει στην περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεών μας με τις ΗΠΑ.

Έχετε πολιτικές βλέψεις για το μέλλον; Πού θα βλέπατε τον εαυτό σας;

Η φιλοδοξία μου είναι να μπορώ να είμαι χρήσιμη για τη χώρα μου και να συνεχίσω να δουλεύω για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της Κρήτης και των Χανίων.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Εθνικός Κήρυκας της Αμερικής

Related posts