Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
06 Δεκ 2023
Ελλάδα

Ντολµαδάκια γιαλαντζί- Η συνταγή της Αργυρώς

Θα σας χρειασθεί η συνταγή για την αυριανή ημέρα. Γιατί αύριο Καθαρά Δετέρα εκτός από τις λαγάνες και τα θαλασσινά τρώμε και ντολμαδάκια.

Αν σας αρέσουν οι γεύσεις της Πόλης, της Συρίας η του Λιβάνου για πεντανόστιμα ντολμαδάκια γιαλαντζί τότε δεν έχετε παρά να αντιγράψετε τη συνταγή της Αργυρώς.

Υλικά Συνταγής

– 60 αμπελόφυλλα τρυφερά

– 2 φλ. ρύζι Καρολίνα

– 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

– 2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

– 1 φλ. ελαιόλαδο

– 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

– 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

– 1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο

– 1 λεμόνι

– 1 ντομάτα τριμμένη

– αλάτι

– φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σως γιαουρτιού

– 400 γραμ. στραγγιστό γιαούρτι

– χυμό από 1 λεμόνι

– 3 κ.σ. ελαιόλαδο

– 2 κ.σ. κρύο νερό

– 1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο

– 1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο

– αλάτι

Εκτέλεση

Για τα ντολμαδάκια γιαλαντζί, ή ντολμάδες, με αμπελόφυλλα, μουσκεύουμε πρώτα το ρύζι σε μπολ με νερό για 1 ώρα. Έπειτα το βάζουμε σε σουρωτήρι και το ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό να φύγει το άμυλο. Το στραγγίζουμε καλά. Βάζουμε το ρύζι σε ένα μπολ. Στύβουμε 1 λεμόνι στο ρύζι και ανακατεύουμε.

Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά τα ξερά κρεμμύδια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 3΄-4΄. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά, να λαδωθεί.

Προσθέτουμε 2 φλ. νερό και σιγοβράζουμε για 6΄-7΄, ίσα το ρύζι να πιει τα υγρά του. Το αλατοπιπερώνουμε και το πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά. Τρίβουμε την ντομάτα μέσα στη γέμιση και την ανακατεύουμε καλά.

Στο μεταξύ, ζεματάμε τα αμπελόφυλλα για λίγα λεπτά και τα βάζουμε σε μπολ με κρύο νερό. Τα στραγγίζουμε. Αφαιρούμε τυχόν χοντρά νεύρα στην άκρη του κληματόφυλλου.

Παίρνουμε ένα αμπελόφυλλο στην παλάμη μας, με τα νεύρα προς τα πάνω, να τα βλέπουμε, βάζουμε μία κουταλιά γέμιση, κλείνουμε τα δύο πλαϊνά και έπειτα τυλίγουμε το ντολμά σε ρολό. Ομοίως φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα.Στρώνουμε τον πάτο της κατσαρόλας με αμπελόφυλλα. Τοποθετούμε ανάμεσα κοτσάνια από τα μυρωδικά που βάλαμε στη γέμιση.

Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια σειρά σειρά στην κατσαρόλα, με την ένωση προς τα κάτω και κοντά κοντά το ένα με το άλλο. Περιχύνουμε τους ντολμάδες με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σκεπάζουμε με ένα πιάτο για να μην ξετυλιχτούν κατά το βράσιμο. Πάνω στο πιάτο ακουμπάμε ένα βάρος.

Περιχύνουμε με νερό, ίσα να τα σκεπάσει. Σιγοβράζουμε τα γιαλαντζί μέχρι να σωθεί το νερό και να μείνουν οι ντολμάδες σχεδόν με το λάδι τους, για περίπου 40΄. Σερβίρονται κρύα με σως γιαουρτιού.

Για τη σως γιαουρτιού

Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα χτυπάμε με σύρμα ή με πιρούνι για λίγα λεπτά, να γίνουν μία ρευστή σος. Περιχύνουμε τα ντολμαδάκια.

Σημείωση: Αν θέλουμε προσθέτουμε στη γέμιση 2 κ.σ. κουκουνάρι και 2 κ.σ. σταφίδα

Μυστικά για ντολμαδάκια γιαλαντζί

– Ξεπλένουμε το ρύζι για να φύγει το άμυλο και να παραμείνει σπυρωτό. Εκτός από Καρολίνα, μπορείτε να βάλετε και ρύζι νυχάκι.

– Το λεμόνι και η ντομάτα εκτός από γεύση κρατούν το ρύζι σπυρωτό.

– Σιγανό μαγείρεμα για τέλειο αποτέλεσμα.

– Τα μπόλικα μυρωδικά, καθώς και τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερά), δίνουν απίστευτη γεύση στα ντολμαδάκια γιαλαντζί.

– Αφού βγάλουμε τους ντολμάδες από τη φωτιά τα αφήνουμε να κρυώσουν, να τραβήξουν τα υγρά τους και να χυλώσει το ρύζι. Κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου είναι υπέροχα.

– Οι ντολμάδες απαγορεύεται να μαγειρευτούν σε χύτρα. Θα πάει χαμένος ο κόπος σας.

– Φροντίστε τα αμπελόφυλλα που θα χρησιμοποιήσετε, να είναι τρυφερά με απαλή σχεδόν μεταξένια υφή. Αν είναι από βάζο και ήδη σκληρά, δεν θα μαλακώσουν ποτέ. Πάλι τραχιά θα παραμείνουν.

– Τα φρέσκα αμπελόφυλλα χρειάζονται ελάχιστο ζεμάτισμα. Επίσης πριν τα χρησιοποιήσετε σιγουρευτείτε ότι δεν είναι ραντισμένα.

ΠΗΓΗ: argiro.gr

Related posts